Tokió 2020: csalásért eltiltották a fedett pályás Eb-aranyérmes albán távolugrót

Vágólapra másolva!
2022.12.09. 15:07
null
Csalás miatt felfüggesztették az albán távolugró, Izmir Smajlaj versenyzési jogát (Fotó: AFP)
A sportág tisztaságát felügyelő testület (AIU) hamis adatok szolgáltatásáért ideiglenesen felfüggesztette Izmir Smajlaj albán távolugró versenyzési jogát, valamint eltiltotta az Albán Atlétikai Szövetség elnökét és főtitkárát, akik olimpiai kvótához segítették a sportolót.

Az AIU szerint Gjergj Ruli és Nikolin Dionisi is közreműködött egy tavaly májusban rendezett verseny eredményeinek a meghamisításában, amellyel a 2017-ben fedett pályás Európa-bajnok atléta kijutott a tokiói olimpiára.

„Feltehetően hamis papírokat nyújtottak be a nemzetközi szövetség (WA) és a testület felé az eredmények alátámasztására” – közölte az AIU.

Az albán sportoló országos csúcsot jelentő 8.16 méteres ugrása ugyan nem érte el a kvalifikációs szintet, de Smajlaj szabadkártyával indulhatott a tavalyi ötkarikás játékokon, ahol 7.86 méteres ugrásával a selejtezőben búcsúzott.

Az AIU már szeptemberben jelezte, hogy Albánia is szerepel a „versenyeket manipulálók” – csakúgy, mint Törökország, Üzbegisztán, Moldova, Grúzia, Kirgizisztán és Örményország – között.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik