Elkészült a budapesti atlétikai vb versenypályája – galéria

P. G.P. G.
Vágólapra másolva!
2023.04.26. 16:30
Bejártuk az augusztusi világbajnokságnak otthont adó Nemzeti Atlétikai Központot – az első magyarországi létesítményt, amelyben Mondo borítású versenypályát fektettek le.
Elkészült az atlétikai vb versenypályája (Fotó: Árvai Károly)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Elkészült az atlétikai vb versenypályája (Fotó: Árvai Károly) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Két és fél évvel ezelőtt még kietlen építési telek volt a Nemzeti Atlétikai Központ helyén, amely mostanra gyakorlatilag elnyerte végleges formáját, augusztusban pedig már világklasszisok veszik birtokba. A kivitelező konzorcium projektvezetője, Árvai Péter szerint feszített tempóban, hatékonyan zajlott a munka, ennek köszönhetően a létesítmény valóban olyan lett, amilyennek a tervezők megálmodták. Impozáns, grandiózus, de fenntartható. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a szerdai bejáráson elmondta, a nyári világbajnokságot követően elbontják az ideiglenes lelátókat, panoráma-futókört és sportparkot alakítanak ki.

„Célunk, hogy sportnemzetből sportoló nemzetté váljunk. Nemcsak a hivatásos sportot, hanem az egészséges életmódot is szolgálja a létesítmény, Európa egyik legszebb futókörét használhatják majd az érdeklődők a világbajnokság után” – hangsúlyozta Schmidt Ádám.

Schmidt Ádám a bejáráson (Fotó: Árvai Károly)
Schmidt Ádám a bejáráson (Fotó: Árvai Károly)

A világ idei legnagyobb sporteseményét szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. sportszakmai vezérigazgató-helyettese, Gyulai Márton számtalan atlétikai stadionban járt már, de olyat még nem tapasztalt, hogy a pálya karnyújtásnyira van a lelátótól – az első sorokban a borítás illatát is érezni lehet. Összesen 12883 négyzetméternyi gumiburkolatot fektettek le, a Mondo borítású négyszázas pálya hazánkban egyedülálló, és rendkívül gyors, vagyis minden adva van ahhoz, hogy rekordokat is láthasson a magyar sportszerető közönség. A Ráckevei-Duna túlpartján edzőpályát hoznak létre, ahonnan a bemelegítést követően golfkocsik szállítják majd a stadionba az atlétákat.

A szervezők augusztus 19. és 27. között összesen 400 000 nézőre számítanak a helyszínen, míg a televízióban csaknem egymilliárdan követhetik a világbajnokságot.

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik