MTI 2016.04.12 13:59

Dopping: vb-bronzérmes futóé a legújabb meldoniumos eset

A világbajnoki bronzérmes román futónő, Mirela Lavrik bukott meg legújabban a meldonium nevű doppinglistás szerrel, amelynek használatán eddig 140-en vesztettek rajta világszerte.

 

A 25 éves atlétának a márciusi fedett vb-n levett mintája bizonyult pozitívnak – közölte az orosz hírügynökség kedden a Radio Romaniára hivatkozva. Lavrik a 4x400 méteres váltó tagjaként lett harmadik.

Ion Sandu, a román atlétikai szövetség vezetője a ProSport honlapjának nyilatkozva azt mondta, hogy a sportoló elismerte vétkességét, és súlyos eltiltásra számít.

„Állítása szerint orvosi javaslatra használta a készítményt, utolsó alkalommal a múlt év decemberében” – közölte Sandu, hozzáfűzve, hogy a doppingellenőrzést a nemzetközi szövetség (IAAF) rendelte el. A sportvezető azt is mondta: a román atlétikai szövetség csak március 7-én tudta meg, hogy a meldonium rajta van a tiltott szerek listáján.

Azt már a ProSport tette hozzá: roppant kicsi az esélye, hogy a Lavrikot is felvonultató váltó megtarthatja
bronzérmét.

Ugyancsak keddi hír szerint megszületett az első cseh „meldoniumos” eset is: a birkózó Petr Novak bukott meg a szerrel.

Tőle a nemzeti válogatott januári edzőtáborozásakor vettek mintát, amely pozitív lett. A 75 kilós kötöttfogású Novak 11. volt a 2014-es világbajnokságon.

A WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség hivatalos tilalmi listáján ez év eleje óta szerepel a meldonium, amely szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét.

Ezzel a szerrel bukott meg az orosz élsportolók közül például Marija Sarapova ötszörös Grand Slam-torna győztes teniszező, Jekatyerina Bobrova olimpiai és Európa-bajnok jégtáncos, Szemjon Jelisztratov olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó és Julija Jefimova világ- és Európa-bajnok úszó.

A TASZSZ szerint eddig legkevesebb 31 orosz sportoló esett áldozatául a meldonium használatának.

 

2020.10.30 17:28:38

Atlétika VINCZE SZABOLCS

A huszonkilenc éve magyar csúcstartó vb-ezüstérmesnek mindig az járt a fejében, hogy feljebb jusson. sosem tartotta magát különösebben bátornak.

2020.10.21 18:31:06

Atlétika LÁNDORI BALÁZS

Wladyslaw Kozakiewicz világcsúccsal nyert a moszkvai játékokon – aztán csinált még valamit.

2020.10.21 22:32:44

Atlétika CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Meddig lehet az emberi agyat és akaratot folyamatosan halogató üzemmódban tartani? Meddig lehet abban a tudatállapotban tervezgetni felkészülést és formaidőzítést, amelyet a korábbi évtizedek alakítottak, illetve építették köré a versenynaptárt?

2020.10.06 23:56:56

Atlétika MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Senki sem tilt meg most szigorúbb házirendet a sportklubokban, egyetlen sportembernek sincs ott a kés a nyakán, hogy márpedig bulizni kell menni – és a sor folytatható. Pusztán az a kérdés, mennyit vagy hajlandó áldozni azért, hogy a legnagyobb célod elérd?

2020.09.18 23:32:24

Atlétika VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Kármentésbe fordult a szabadtéri szezon, mégis elképesztő eredmények jöttek ki belőle.