Deutsch Péter: a Gyulai István Memorial ma már brand az atlétika világában

Vágólapra másolva!
2022.08.08. 09:39
null
Gyulai István Memorial: 45 magyar atléta indul idén a székesfehérvári versenyen (Fotó: Földi Imre)
A sűrű versenynaptár ellenére újra elképesztő nemzetközi mezőnyt sikerült összehozniuk a Gyulai István Memorial szervezőinek, amely Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke szerint mára komoly rangot vívott ki magának a sportágban, megkerülhetetlen lett a versenynaptárban, köszönhetően például annak, hogy a világsztárok nagyon szeretik a székesfehérvári atlétikai viadalt.

– Idén mennyire nehezítette meg a Gyulai István Memorial szervezését a feltorlódott versenynaptár? 

A 2022-ES GYULAI ISTVÁN MEMORIALON INDULÓ MAGYAR ATLÉTÁK NÉVSORA 
Férfiak. 100 m: Illovszky Dominik (Bp. Honvéd). 200 m: Máté Tamás (FTC), Pap Márk (Ikarus BSE), Wahl Zoltán (Budafoki MTE). 400 m: Molnár Attila (FTC). 800 m: Huller Dániel (VSD), Kiss Gergő (SVSE), Szögi István (SVSE), Vindics Balázs (UTE), Együd Máté (MTK, iramfutó). 110 m gát: Eszes Dániel (VSD), Szeles Bálint (EVSI), Szűcs Valdó. Magas: Bakosi Péter (NYSC), Horváth Csaba (Ikarus BSE), Jankovics Dániel (MTK), Török Gergely (DSC-SI). Rúd: Nagy Marcell (MTK). Diszkosz: Huszák János (FTC), Szikszai Róbert (NYSC). Kalapács: Czeller Gábor (VEDAC), Halász Bence (Dobó SE), Pars Krisztián (Dobó SE), Pásztor Bence (VEDAC), Rába Dániel (Dobó SE), Varga Donát (Dobó SE). Nők. 100 m: Takács Boglárka (Bp. Honvéd).
200 m: Csóti Jusztina (FTC). 800 m: Bartha-Kéri Bianka (SVSE), Ferencz Anna (MTK), Heffner Hédi (BEAC), Mohai Regina (ARAK UP, iramfutó). 100 m gát: Kerekes Gréta (DSC-SI), Kozák Luca (DSC-SI). 400 m gát: Molnár Janka (TSC-Geotech). Távol: Endrész Klaudia (MTK), Farkas Petra (Pp. Honvéd), Lesti Diana (TSC-Geotech), Nguyen Anasztázia (MTK), Rózsahegyi Bori (TSC-Geotech). Kalapács: Gyurátz Téka (Dobó SE), Németh Zsanett (Dobó SE). Gerely: Kövér Fanni (VEDAC), Moravcsik Angéla (MTK), Szilágyi Réka (DSC-SI)

– Az idei év annyiban mindenképpen más volt az eddigiekhez képest, hogy miután tavaly, fantasztikus eredményt elérve a Gyulai István Memorial az ötödik legjobb egynapos atlétikai verseny lett a világon az összesített teljesítmény alapján, azt a döntést hoztuk, hogy teljesen más megközelítést választunk 2022-re – mondta Deutsch Péter, a székesfehérvári verseny szervezőbizottságának elnöke. – Tisztában voltunk vele, hogy az idei rendkívül furcsa és sűrű év lesz, a tokiói olimpia csúsztatása miatt nemcsak világbajnokságot rendeztek, de Nemzetközösségi Játékokat Birminghamben, Gyémánt Liga-versenyeket, más sorozatokat, és alig több mint egy hét múlva kezdődik az Európa-bajnokság Münchenben. Ez azt jelenti, hogy július tizenötödike és augusztus huszonötödike között három atlétikai világverseny követi egymást, nekünk ilyen naptárban kellett reális célokat megfogalmazni, ami nem más, mint hogy a világ legjobb atlétáit hozzuk el ide, és úgy gondolom, ezt a célt teljesíteni is tudtuk.

– Nehezebb volt velük megállapodni, mint eddig?

– Annyiban mindenképpen megváltozott a helyzetünk az elmúlt években, hogy a Formula 1-es Magyar Nagydíj mellett a miénk a másik színvonalas nemzetközi verseny hazánkban, amelyet minden évben megrendeznek. Az atlétika világában a Gyulai István Memorial már brandként szerepel, amely tavaly tíz Gyémánt Liga-versenynél bizonyult jobbnak. Székesfehérvár olyan különleges atmoszférát, valódi közösségi élményt teremt, ami teljesen más, mint egy több tízezres stadion, és amit kedvelnek a sportolók, a szurkolók és a menedzserek is, ami az előnyünkre szolgál a szervezés során.

– A verseny július elején szokott lenni. Miért került át most augusztus 8-ra? 

– A feltorlódott versenynaptár miatt két lehetőség közül választhattunk. Az egyik az augusztus eleji időpont volt, a másik augusztus végén és szeptember eleje körül, mi pedig az előbbit választottuk, hogy a verseny a világbajnokság és az Európa-bajnokság közé essen.

– A verseny tavaly ötödik lett az összesített ranglistán. Mennyire nehéz feljebb lépni, évről évre új célokat megfogalmazni?

– Azt szokták mondani, különösen egyéni sportágakban, hogy egy adott eredményt elérni fantasztikus, de megtartani nehezebb. A versenynek továbbra is a mezőny az egyik legnagyobb ereje, idén is számtalan olimpiai és világbajnok érkezik Székesfehérvárra, és büszkék lehetünk arra, hogy évről évre elmondhatjuk, soha nem volt még ilyen magas színvonalú a verseny. Nem egy és nem két versenyszámban megismételjük az alig egy hónappal ezelőtti világbajnoki döntőt, férfi diszkoszban például az elmúlt három világbajnokság győztese, a litván Andrius Gudzius, a svéd Daniel Stahl és a szlovén Kristjan Ceh méri össze az erejét. A sztárok tényleg szeretnek ide jönni, ők is érzik, hogy ez a verseny szinte már a világversenyek figyelmét kapja meg a sportág berkein belül.

–  Idén már egy héttel a verseny előtt az összes jegyet elkapkodták. Székesfehérvár minden előnye és bája ellenére nem lenne lassan indokolt nagyobb helyet keresni?

– Sosem felejtjük el Székesfehérvárnak, hogy kettőezer-tizennégyben segítő kezet nyújtott a versenynek, hogy megrendezhessük. Úgy vélem, ez a kapcsolat mindig is gyümölcsöző volt mind a város, mind a szervezők számára. Az már biztos, hogy jövőre a Gyulai István Memorial lesz a hazai rendezésű világbajnokság egyik legfontosabb tesztversenye, amelyet emiatt a fővárosban, az új Nemzeti Atlétikai Központban fogunk megrendezni, de hogy az azt követő évtől hol folytatjuk, ma még nem tudom megmondani. Még nem született ezzel kapcsolatban semmilyen döntés, de abban biztos vagyok, bárhol is lesz, láthatóan egyre nagyobb az érdeklődés, ennek megfelelően kell majd lépnünk. Székesfehérváron sosem volt még ennyi hely, közel négyezer néző lehet kint a versenyen, és ennek ellenére is megvették az összes jegyet egy héttel előtte, amire atlétika verseny esetében nagyon régen volt példa Magyarországon.

– Mikor lehet reális cél, hogy a Gyulai István Memorialt felvegyék a Gyémánt Liga-sorozatba? 

– A kettőezer-tizenegyes indulásnál azt mondtuk, szeretnénk visszahozni egy olyan versenyt, egy olyan egynapos formátumot Magyarországra, ami a nyolcvanas években már egyszer létezett. Ezt meg is valósítottuk, de részben a jövő évi budapesti világbajnokság kapcsán újabb célokat kellett megfogalmaznunk, amelyek egyben a magyar atlétika céljai: a fejlődés és a fejlesztés. Idén még soha ennyi magyar atléta nem indulhatott a Memorialon, egészen pontosan negyvenöten lesznek a mezőnyben, ami mutatja, hogy a sportág és maguk az atléták is egyre magasabb szintre jutottak. És persze mi, a háttércsapat is: meg szeretném említeni, hogy büszke vagyok arra a szervezőcsapatra, amelyet immár tizenkét éve vezethetek, amely több mint egy évtizede ilyen minőségű versenyt rendez hazánkban, és amely az évek alatt bebizonyította, hogy akárcsak a versenyzésben, a versenyszervezésben is mennyit számít a tehetség és a szorgalom.

A Memorial több mint verseny: óriási lehetőség

A Gyulai István Memorial óriási lehetőséget nyújt a legjobb magyar atlétáknak arra, hogy megismerjék a nemzetközi mezőnyt, és belekóstoljanak abba, milyen egy erős versenyen indulni, amelyen a világ legjobbjai közül kerülnek ki az ellenfeleik. Több mint egy évtized leforgása alatt a legrangosabb nemzetközi atlétikai verseny lett a régióban a Gyulai István Memorial, mely 2011-es indulása óta mindig kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a viadalt, és ezzel együtt hazánkat újra feltegye a nemzetközi atlétika térképére. Évről évre világsztárok tucatjai érkeznek Székesfehérvárra – és érkeztek 2014 előtt Budapestre –, a verseny azonban nemcsak emiatt fontos, hanem mert lehetőséget ad a magyar atlétikának és a magyar atlétáknak is a nemzetközi mezőny megismerésére és a felzárkózásra. Idén rendkívül jó felkészülési lehetőséget nyújt a müncheni Európa-bajnokságra és a jövő évi hazai rendezésű világbajnokságra.
„Itt könnyebb belekóstolni a nemzetközi mezőnybe, hiszen mégiscsak otthon vagy, hazai közönség előtt futsz” – mondta országos csúcstartó gátfutónk, Kozák Luca, aki tudna mesélni arról, hogy az erős riválisok mennyire meg tudják dobni a teljesítményét: 2020-ban éppen Székesfehérváron futott óriási, 12.71-es magyar csúcsot. „A magyar atlétáknak óriási segítség ez a verseny, nekem is az volt, mert utána bátrabban mentem külföldre, nagyjából már tudtam, mi vár rám, mit kell tennem. Itt kezdtem megtanulni, milyen erős mezőnyben futni, olyanokkal, akiket addig csak tévén láttam, akik a példaképeim voltak. Segít megtanulni kezelni, hogy igenis ott a helyed neked is, hiába fut melletted az ausztrál Sally Pearson és az amerikai Kendra Harrison, ők is ugyanolyan versenyzők, mint te.
A müncheni kontinensviadalra harmincöt fős magyar csapat utazik, a sortolóknak pedig így lehetőségük van arra, hogy egy-két héttel az indulásuk előtt még egyszer próbára tegyék magukat egy olyan mezőnyben, amely szinte biztosan erősebb lesz az Eb-mezőnynél.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik