JOCHA KÁROLY 2018.07.30 19:31 Frissítve: 2018.07.30 22:35

Atlétika: úszással ünnepelte 90. születésnapját a volt csúcstartó

Szombaton részt vett egykori világhírű atlétatársa, Tábori László temetésén, míg hétfőn a szokásos úszásával ünnepelte 90. születésnapját Béres Ernő, korábbi világcsúcstartó középtávfutó. „Több mint nyolcvan évvel ezelőtt, 1936-ban tettem meg az első lépéseket az atlétikában, amikor jelentkeztem a Dunakeszi Magyarságban. Négy esztendővel később, az akkori KISOK-versenyek egyikén, a váci Piarista Gimnázium tanulójaként szereztem első bronzérmemet, majd a Váci Vasutashoz kerültem.”

Béres Ernő 90 éves lett (Fotó: vasassc.hu)

 

– A második világháború évei a pályafutásának sem tettek jót.
– Olyannyira nem, hogy éveken keresztül be kellett érnem a vasutasbajnokságok érmeivel és két, mezei bajnoki győzelemmel. Az első figyelemre méltó részsikert 1950-ben, a szezonzáró versenyen, Nyíregyházán értem el, ahol az akkori legjobbak – Kovács „Bütyök” József, Garay Sándor, Jeszenszky László, Juhász Béla – előtt ötezren én lettem az első. 1951-ben megnyertem az 1500 méteres bajnokságot az ob-n, 1952-ben pedig második lettem. Kijutottam a helsinki olimpiára is, ahol 5000 méteren hetedikként végeztem.

– Már a Vasas atlétájaként 1953-ban eljutott pályafutása csúcsára: világcsúcstartó lett.
– A Népstadionban szeptember 23-án rendezték a rekordkísérletet, amelyen Garay, Béres, Rózsavölgyi István, Iharos Sándor sorrendben futottunk a 4x1500 méteres váltóban 15:29.2 perces eredménnyel sikerült a csúcsjavítás.

– A következő rekordoknál már nem került be a váltóba. Miért?
– Elsősorban az volt a gond, hogy Iglói Náci bácsi kérésére sem hagytam ott a Vasast azért, hogy a Honvédban együtt edzhessek a legjobbakkal. A testnevelő tanári hivatás számomra többet jelentett: a Gödöllői és a Kertészeti Egyetemen, majd a SOTE testnevelési tanszékén és végül a Szentendrei Katonai Főiskolán összesen négy évtizedet dolgoztam, utána vonultam nyugdíjba.

– Harmadik évtizede nincs állandó elfoglaltsága. Miként telnek a napjai?
– Hatvanhárom éve élek boldog házasságban egykori távolugró feleségemmel. Két lányom, három unokám és három dédunokám van. Mindmáig hetente négyszer úszom és háromszor kocogok a Hármashatárhegyen. Ma is örömmel emlékezem arra, hogy tanítványom, Szabóné Nagy Zsuzsa negyedik lett a tokiói olimpián a nyolcszáz méteres síkfutásban. Egyébként országos versenybíró vagyok, legutóbb néhány hete az Iharos Sándor Emlékversenyen működtem közre.

2021.09.21 22:42:06

Atlétika CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Arról, hogy lesz-e majd valamikor még itthon újra ugrógála, ma még csak annyit tudni, hogy sokan szeretnék, és egyfajta lobbizás is indult az érdekében.

2021.09.05 23:54:07

Atlétika MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Sohasem tett jót a sportnak, ha beleszólt a politika. A jelenség persze örök, de jó szájízt nem hagy maga után, már csak azért sem, mert alapvetően nem a sportról van szó. Csorbát is szenved a lényeg, a verseny, a játék, a balhét mindig a játékosok, a versenyzők viszik el.

2021.08.28 22:16:49

Atlétika N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A ma 75 éves Bob Beamon, az atlétikatörténet legnagyobb rejtélyét hagyta reánk valószínűleg. Egy szakmailag magyarázhatatlan titkot: hogy volt képes egyetlenegyszer – mert a szenzációs eredménynek sem előtte, sem utána a közelében sem járt – ekkorát ugrani?

2021.08.13 08:52:09

Atlétika SZABÓ GÁBOR

A MAC 1896-os viadalán a baromfitenyésztőnek is első rangú brit bajnok csinálta a show-t.