Atlétika: Kellett a lelkemnek ez az eredmény – Kozák Luca

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.06.01. 09:44
null
Kozák Luca (balra) az idei harmadik legjobb időt érte el Európában (Fotó: AFP, archív)
Három magyar versenyző indult kedden az ostravai atlétikai versenyen, mind a hárman ötödikek lettek a versenyszámukban, a gátfutó Kozák Luca az idei harmadik legjobb időt érte el Európában.


Elsőre átvitte az egyéni csúcsot jelentő 440 centimétert a rúdugró Klekner Hanga, amivel ötödik lett a patinás ostravai versenyen, majd Vindics Balázs futotta meg idei legjobbját 800 méteren, 1:46.62-vel ugyancsak ötödikként ért célba a B-döntőben. Harmadikként következett a gátfutó Kozák Luca, aki két héttel ezelőtt, első idei versenyén 13.16-os idővel ötödikként ért célba Savonában, ami nem volt az igazi, de árnyalja a képet, hogy négy nappal korábban 100 méteres síkfutásban 11.48-as egyéni csúcsot futott a csapatbajnoki elődöntőn.

„Kicsit még fáradt voltam Savonában, benne is voltunk a munkában, és visszanézve tele volt hibával az a futás. Ostravában 12.90 körüli idő volt a cél, ami sikerült is – mondta lapunknak Kozák Luca, a DSC-SI 26 éves versenyzője, aki 12.89-cel ötödik lett, ami a harmadik legjobb idő az európai ranglistán. – Pedig nagy volt a szembeszél, az edzőm, Suba László szerint a futás eleje tompa volt. Valóban nem voltam annyira robbanékony, és a hetedik gát körül volt egy kis botlásom, de összességében nem volt rossz, és kellett is a lelkemnek ez az eredmény.”

Nagyon erős volt a mezőny, az olimpiai bajnok Puerto Ricó-i Jasmine Camacho-Quinn nyert 12.56-tal, a világbajnok amerikai Nia Ali a harmadik helyen végzett 12.69-cel, és ott volt az olimpiai bronzérmes jamaicai Me­gan Tapper is, akit Kozák most legyőzött, sőt, a negyedik helyezett bahamai Devynne Charlton csak egyetlen századdal előzte meg. A magyar sportoló szerdán buszra ül, és átutazik a lengyelországi Bydgoszczba, ahol pénteken fut, majd június 14-én a finnországi Turkuban áll rajthoz, június 24-én pedig Budapesten, az országos bajnokságon. Aztán jöhet a főverseny augusztusban, a müncheni Európa-bajnokság.

„Eddig minden évben szépen megterveztem mindent, de sosem jött be, ezért erre a szezonra nem tűztem ki magam elé konkrét célt – tette hozzá Kozák. – Szeretnék 12.70-nél jobbat futni, a gyorsaság és az erő is megvan hozzá, a technikát kell hozzátenni, azzal pedig nem szokott gond lenni.”

Ostravában az olimpiai bajnok magas­ugró, az olasz Gianmarco Tamberi idei legjobbjával, 230-cal nyert.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik