Atlétika: hat magyarból három nyolc közé juthat a vb-n

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.03.16. 12:18
Az esélyek alapján Baji Balázs, Márton Anita és Zsivoczky-Farkas Györgyi is az első nyolcban végezhet a csütörtökön kezdődő portlandi fedett pályás atlétikai világbajnokságon, melyre múlt szombaton utazott el válogatott.

Amint Spiriev Attila, a magyar szövetség sportigazgatója hangsúlyozta, a csapat nem nevezhető nagynak, mégis örömteli a hatfős létszám, mivel a 2004-es, hazai rendezésű vb óta nem volt olyan tető alatti világbajnokság, ahol ennyien vehettek részt.

„A budapesti vb után nem volt olyan világbajnokság, melyre háromnál többen kvalifikálták volna magukat, így a hat fő már önmagában siker, ha pedig legalább ketten nyolcba tudnak jutni közülük, akkor nagyon elégedettek leszünk” – nyilatkozta a MTI-nek Spiriev Attila, hozzátéve, hogy három esélyesünk közül a legnehezebb dolga a gátas Baji Balázsnak lesz.

A súlylökő Márton Anita egy éve a fedett Európa-bajnokságon aratott győzelmekor 19.23 méteres országos csúcsot ért el, s célja, hogy Portlandben ezt megjavítsa. A tavalyi szabadtéri világbajnokságon negyedik súlylökő az MTI-nek korábban úgy nyilatkozott, hogy a fedett vb-n az eredmény a fontos számára, helyezése a mezőny összetételétől is függ.

A 27 éves dobóatléta idei legjobbja 18.43 méter, amellyel a tizedik a fedett – s 11. az összesített – világranglistán, ugyanakkor az előtte állók között hat amerikai van, a világbajnokságon csak ketten indulhatnak egy nemzetből.

A rangsorban nyolcadik az idei eredményeket tekintve a szabadtéren és fedett pályán is Eb-negyedik Baji Balázs. A 26 éves sprinter 60 méter gáton 7.55 másodperces országos csúcsot futott az ob-n február 21-én, s hogy az nem csak egy kicsúszott eredmény volt, jelzi, márciusban ezt csaknem megismételte (7.56).

Ötpróbában Zsivoczky-Farkas Györgyi tavalyi teljesítménye alapján kapott meghívást a 12 fős mezőnybe: a tavalyi szabadtéri vb-n hétpróbában hatodik lett 6389 pontos óriási egyéni csúccsal. A BHSE versenyzője az idén még nem szerepelt ötpróbában, jó formáját ugyanakkor mutatja, hogy a fedett ob-n két számban győzött, méghozzá jó eredménnyel.

A sprinter Nguyen Anasztázia (60 m), valamint a gátas Kerekes Gréta és Kozák Luca (60 m gát) számára a nemzetközi tapasztalatszerzés lehet a cél.

A vb csütörtökön kezdődik, de ezen a napon csak a férfi és a női rúdugrást rendezik meg, magyar idő szerint péntek hajnalban. Az időeltolódás miatt a döntőkre szintén hajnalban kerül sor közép-európai idő szerint.

A világbajnokságon a egyéni számok győztesei fejenként 40 ezer dollárt kapnak, a második hely 20, a harmadik 10, a negyedik 8, az ötödik 6, a hatodik pedig 4 ezer dollárt ér. A váltóknak helyezésük függvényében ugyanezek az összegek járnak. A rekordereket külön dotálja a nemzetközi szövetség, amely minden világcsúcsért 50 ezer dollárt fizet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik