Atlétika: Becsomagoltam a zöld melegítőmet is, hátha kell az eredményhirdetésre... – Kozák

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.08.23. 10:02
null
A friss Eb-ezüstérmes Kozák Luca nem hitt a szemének a célba érés után – jobbra a győztes Pia Skrzyszowska (Fotó: MTI)
A gátfutó Kozák Luca ezüst­érmével az elmúlt húsz év egyik legeredményesebb atlétikai Európa-bajnokságát zárta a magyar csapat, ráadásul a debreceni sprinter megálmodta, hogy döntőt fog futni.

Legutóbb húsz éve szerzett a mostani háromnál több érmet a magyar csapat az atlétikai Európa-bajnokságon, 2002-ben ugyancsak Münchenben két arany (Fazekas Róbert, Annus Adrián) és két bronz (Németh Roland, Vaszi Tünde) került sportolóink nyakába. De azóta sem telt el kontinensbajnokság magyar érem nélkül, 2006-ban, Göteborgban egy ezüst (Zsivoczky Attila), 2010-ben, Barcelonában három bronz (Kiss Dániel, Fazekas Róbert, Pars Krisztián), 2012-ben, Helsinkiben egy arany és egy ezüst (Pars Krisztián, Deák-Nagy Marcell), 2014-ben Zürichben egy arany és egy bronz (Pars Krisztián, Márton Anita), 2016-ban, Amszterdamban két ezüst (Baji Balázs, Márton Anita), 2018-ban Berlinben pedig egy bronz­érem (Halász Bence) állt a magyar csapat neve mellett az éremtáblázaton.

Ezúttal a gyalogló Madarász Viktória bronza és a kalapácsvető Halász Bence ezüstje után a gátfutó Kozák Luca tette emlékezetessé a torna utolsó napját egy második hellyel – és két 12.69-es új országos csúccsal.

„Ezzel az idővel a világbajnokságon is el lehetett volna érni valamit, sajnos nem lehettem ott, ám nem az a típus vagyok, aki sokáig fennakad valamin, inkább az volt nehéz, hogy júliusban négy hetet kellett megoldanunk verseny nélkül. De nyomtuk tovább, mert tudtuk, nincs vége a szezonnak – mondta a Nemzeti Sportnak Kozák Luca, aki már hazatért Debrecenbe, és ezzel az időeredménnyel teljesítette a vb-szintet a budapesti világbajnokságra, így a következő évben nem kell emiatt izgulna. – Bár a két eredményem ugyanaz volt, az első futást dinamikusabbnak éreztem, szeretek Pia (Skrzyszowska) mellett futni, jó a ritmusa, a célom az volt, hogy szép tisztán, az első két hely egyikét megszerezve automatikusan bejussak a döntőbe. Ott viszont már vitt magával a verseny.”

A DSC-SI 26 éves sprintere az utolsó két gáton lehagyta a holland Nadine Vissert is, akit életében először tudott legyőzni száz gáton. A döntő előtt viszont tudta, a mezőny kiszámíthatatlansága miatt kis szerencsével akár nyerhet, de lehet nyolcadik is.

„Reggel, mielőtt kimentem a stadionba, kis hezitálás után becsomagoltam a zöld melegítőmet is, hátha kell este az eredményhirdetésre... – mondta Kozák. – Jó formában voltam, jó pályát kaptam, bármi benne volt. Az éremátadás és a doppingvizsgálat miatt éjfél után keveredtem vissza a hotelbe, másnap reggel hatkor már a reptéren kellett lenni, így nem volt nagy ünneplés, de annyira elfáradtam, hogy nem is tudtam volna fennmaradni. Most simán tudnék aludni tizenkét órát.”

Kozák Luca és edzője, Suba László szerint még századok vannak a futásában, de ezen a szinten már nem megy gyorsan a fejlődés, az elmúlt két évben két századot faragott saját országos csúcsából, a következő mérföldkő pedig a 12.65 lesz. Ugyanakkor még nincs vége a 2022-es szezonjának, 30-án Luzernben versenyez, amely nem pénzdíjas, hanem gyémántot lehet nyerni, majd Budapesten lesz egy bronz fokozatú verseny, amelyet a Szuper Liga-döntő és a csapatbajnoki döntő követ, de ilyen eredmény után beeshet még egy-két Gyémánt Liga futam is.

„A forma nem megy el egy-két hét alatt, mentálisan kell egy kicsit összeszedni magam a főverseny után, ám végre tét nélkül tudom majd élvezni a versenyt” – tette hozzá Kozák Luca.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik