CS. B., MTI 2022.05.17 10:58 Frissítve: 2022.05.17 12:31

Atlétika: a sportszakmai igazgató szerint a vb-n néhányan, ám az Eb-n nagy csapat indulhat

Az idei oregoni világbajnokságon „maroknyi” versenyző, a müncheni Európa-bajnokságon viszont nagy csapat vesz részt a Magyar Atlétikai Szövetség tervei szerint.

 

Scheidler Géza szerint a vb-n néhányan vehetnek részt, ám az Eb-n nagy csapat indulhat (Fotó: atletika.hu)

 

A hazai szabadtéri idény a hétvégén rendezett csapatbajnoksággal vette igazán kezdetét, és amint Scheidler Géza sportszakmai igazgató az MTI-nek kedden elmondta, innentől a versenyeken van a fókusz.

„Az idei két nagy világverseny közül számunkra egyértelműen az Eb a fontosabb – jelentette ki. Hozzátette: kissé furcsa a helyzet, hiszen a eugene-i világbajnokság a rangosabb megmérettetés, ám egyrészt a koronavírus-járvány miatti csúsztatott vb-ről van szó, másrészt az Eb a jövő évi hazai világbajnokság szempontjából is kiemelten fontos.

„A világbajnokságot azoknak hagyjuk nyitva, akiknek valóban reális esélyük van a döntőbe jutni, az 1-8. között végezni, azaz maroknyi versenyzőről beszélünk. Nem titok, ilyen a kalapácsvető Halász Bence, a hétpróbázó Krizsán Xénia, vagy a súlylökő Márton Anita, aki biztató eredményeket ért el az utóbbi hetekben. A gátas Szűcs Valdó indulása is valószínű, mivel ő az Egyesült Államokban edz, és ranglistás helyével ott lehet a világbajnokságon” – fogalmazott a sportszakmai igazgató.

Scheidler Géza kiemelte, az Eb-re ugyanakkor 30-35 fős keret is összeállhat.

„Aki kvalifikálja magát, az elindul majd az Eb-n. Nyitunk a fiatalok felé, nem is tehetünk mást. Olyan versenyzők kaphatnak szerepet Münchenben, akik az új generációt alkotják. Hogy egy példát mondjak, ilyen az utánpótlás Európa-bajnok akadályfutó Palkovics István, akinek az Eb lehet az első lépcső a nemzetközi szinthez” – mondta.

Jelezte, a július 15-20-án sorra kerülő egyesült államokbeli vb-re június, míg az augusztusi Eb-re július végén állhat össze a végleges csapat.

„Mostantól a fókusz a versenyeken van, olyan mezőnyöket kell találni az edzőknek, menedzsereknek, amelyek segítik az atlétát a kvalifikációhoz. Most már általában úgy határozzák meg a nagy világversenyek szintjeit, hogy a mezőny nagyjából ötven százaléka tudja teljesíteni, a többiek a világranglistáról kerülhetnek be. Itt viszont a viadal kategóriája is számít, és nehéz megfelelő versenyt találni” – hangsúlyozta Scheidler Géza.

(MTI)

2022.04.17 07:43:13

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Még sportolóként tekint önmagára, de már tudja, hogy melyik lesz az utolsó versenye.

2022.04.04 15:32:41

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Nyomornegyedből a világ tetejére: Venezuela nemzeti kincsére egyszerűen nem hat a gravitáció.

2022.02.25 12:29:47

Atlétika MTI, CS. B.

Gyulai Miklós úgy látja, 5-6 magyar atléta lehet majd ott a március 18-án kezdődő belgrádi vb-n.

2022.02.21 17:21:30

Atlétika THURY GÁBOR

Az egykori sprinter nyert universiadét, s a váltóban egymásnak adták a botot Gyulai Istvánnal.

2022.01.18 11:40:45

Atlétika MTI/K. B.

A sportoló hétfő este, a Stockholmban rendezett gálán vehette át az elismerést.