MTI
2014.11.13 17:04 Frissítve: 2015.01.03 01:39

Atlétika: a nemzeti akadémia tagja lett a fehérvári klub

A Nemzeti Atlétikai Akadémia tagja lett az Alba Regia Atlétikai Klub (ARAK), a szombathelyi Németh Pál dobószakműhely után az országban másodikként.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke fontosnak nevezte a csütörtöki napot a magyar atlétika, Székesfehérvár és az ARAK életében is. Jelezte, hogy a több mint 120 éves atlétikai szövetség másodszor köt akadémiai megállapodást egy klubbal, de először emel akadémiai szintre „nem szakági” egyesületet. Hozzátette: a MASZ elnöksége legutóbbi ülésén egyhangú szavazással döntött arról, hogy a székesfehérvári klub megkapja az utánpótlás akadémiai címet.

Kiemelte: az utánpótlás akadémia az utánpótlásról és a fiatalok magas szintű képzéséről szól, amelyet a székesfehérvári klub valósít meg a legjobban az országban. A címmel ezt szerették volna jutalmazni.

Gyulai Miklós közölte azt is, hogy az akadémiai programmal nem az a cél, hogy minél több klub megkapja, mert a rangját szeretnék megőrizni. Megjegyezte, hogy a közeljövőben egyetlen potenciális jelölt lehet, több esélyes nincs sem minőség, sem eredmények, sem szakmai tartalom, sem infrastruktúra tekintetében.

Cser-Palkovics András polgármester emlékeztetett arra, hogy a kormány a Bregyó-közi Sportcentrum megépítése után elvárta minden érintettől, hogy az atlétika tovább fejlődjön Székesfehérváron és régiós szinten is. Úgy véli, a klubnál folyó szakmai munka kiemelkedő, ezt jelzi az akadémiai szint elismerése.Elmondta, az önkormányzat az idén emelt összeggel, 25 millió forinttal támogatta az egyesület munkáját, és ezt jövőre is szeretnék biztosítani.

Hirt Károly, az ARAK elnöke hangsúlyozta, hogy az akadémiai szint elérése az egyesületnél dolgozó edzőknek és a testnevelő tanároknak köszönhető leginkább. Közölte, hogy a közelmúltban három új edző érkezett Székesfehérvárra, így újabb szakágakban (rúdugrás, súlylökés, kalapácsvetés, többpróba) kezdték el az edzéseket.

Tölgyesi Előd, az akadémia szakmai vezetője kiemelte, hogy elsősorban a székesfehérvári és Fejér megyei fiatalokat szeretnék megszólítani, de nem mondtak le az ország más pontjain, rosszabb körülmények között készülő versenyzők ARAK-hoz csábításáról sem.

Mint mondta, a jövőben szeretnének ösztöndíj-lehetőséget is kínálni, hogy a közép- és felsőoktatási tanulmányaikat végzőknek is alternatívát nyújthassanak a sport és a tanulmányok terén is.

2023.01.09 13:01:22

Atlétika nemzetisport.hu

Augusztus 19. és 27. között rendezik meg a 19. szabadtéri vb-t a magyar fővárosban.

2023.01.04 13:34:32

Atlétika nemzetisport.hu

A francia Mahiedine Mekhissi-Benabbad 37 évesen hagy fel az akadályfutással.

2022.12.30 15:24:35

Atlétika nemzetisport.hu

Münchenben Eb-ezüstöt nyert, fedett pályán és szabadtéren is megdöntötte az országos csúcsot.

2022.12.18 22:07:43

Atlétika nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Budapest következő nyara tele van nem csak sportrendezvény-ígéretekkel, ahogy az illik is egy világváros esetében. A bokrétának egyértelműen az atlétikai vb ígérkezik. 2023-ban a sportág első világbajnokságának negyvenedik évfordulója lesz, így az elmúlt évtizedek hőseinek felvonulását is valószínűsíti.

2022.12.14 17:26:36

Atlétika nemzetisport.hu

Pap Márk: Az elkövetkezendő tíz évben szeretnék történelmet írni, szeretném, hogy emlékezzenek rám!