H. Á. 2021.09.16 12:02 Frissítve: 2021.09.16 12:05

Atlétika: a CAS elutasította Salazarék fellebbezését

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította a tanítványait doppinggal ellátó atlétaedző, Alberto Salazar és a szintén megbüntetett csapatorvos, Jeffrey Brown fellebbezését, így eltiltásuk érvényben marad – írta az MTI.


A korábbi kiváló hosszútávfutóból lett trénert, illetve az orvost 2019-ben tiltották el négy évre az Egyesült Államokban, ahol az ország doppingellenes ügynöksége (USADA) hat év vizsgálódás után talált elegendő bizonyítékot arra, hogy Salazar rendszeresen Brownhoz küldte atlétáit, aki vényköteles gyógyszert adagolt intravénásan versenyzőknek az engedélyezettnél nagyobb dózisban, ezzel fokozva a teljesítményüket.

A 63 éves, kubai születésű edző Nike Oregon Project néven működtetett csapatában sztárok sora edzett hosszú éveken át, így Mo Farah, Galen Rupp, vagy Kara Goucher, de a tokiói olimpián két aranyérmet begyűjtött Sifan Hassan is a klub tagja volt. Az ügyben azonban csak Salazarék voltak érintettek, és egyetlen sportolót sem vontak eljárás alá.

Salazarnak ugyanakkor vélhetően nem a négy évre szóló büntetés most a legnagyobb problémája, mivel nyáron örökös eltiltással sújtotta a SafeSport nevű amerikai szervezet, melynek feladata a szexuális és érzelmi kizsákmányolás megszüntetése a sportban. Két éve ugyanis Goucher, illetve Mary Cain és Amy Yoder Begley is azt mondta, hogy érzelmileg és fizikailag is bántalmazták őket, amikor a NOP versenyzői voltak.

A tréner a doppingolás és a bántalmazás vádjait is tagadta. Előbbivel kapcsolatban annyit ismert el, hogy L-karnitint adatott versenyzőinek, ám jelezte, ez teljesen legális kiegészítő, amit az előírásoknak megfelelően alkalmaztak.

(MTI)

2021.10.21 21:43:46

Atlétika N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A 75 esztendős gerelyhajító olimpiai bajnok, Németh Miklós montreali döntőjének minden mozzanatára emlékezni vélek, holott a győztes dobást nem láttuk egyenesben, mi, a televízió előtt kuksoló itthoniak.

2021.10.18 23:14:20

Atlétika SZABÓ GÁBOR

Száznegyven éve született Mudin István, aki az orosz fronton kézigránát-hajításban volt kénytelen jeleskedni.

2021.10.14 16:49:41

Atlétika B. D. K.

Michelle Jenneke már a modellszakma felé is ki-kikacsingatott.

2021.09.28 23:30:22

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Befejezte a versenyzést a vb-bronzérmes gátfutó, de nem szakad el az atlétikától.

2021.09.21 22:42:06

Atlétika CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Arról, hogy lesz-e majd valamikor még itthon újra ugrógála, ma még csak annyit tudni, hogy sokan szeretnék, és egyfajta lobbizás is indult az érdekében.