Elképesztő teljesítmény! Egy brit férfi hosszában átfutotta Afrikát

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.04.08. 11:18
Russ Cook megcsinálta! (Fotó: twitter.com/hardestgeezer)
Egy brit férfi, Russ Cook elhatározta, hogy Dél-Afrikától egészen a kontinens legészakibb részéig, Tunéziáig elfut, ami sikerült is neki. 352 napjába tellett, és ez idő alatt 386 maratoninak megfelelő távolságot teljesített.
Cook útja (Fotó: news.sky.com)

A 26 éves Russ Cook vasárnap futotta le az utolsó 40 kilométerét a több mint 16 ezerből. Tavaly áprilisban vágott neki a kalandnak a Tű-foktól (másnéven Agulhas-fok), és most végre célba ért. Állítása szerint ő lett az első ember, aki hosszában átfutotta Afrikát.

 

„352 nap az úton hosszú idő a családom nélkül, a barátnőm nélkül. A testem tele van fájdalommal, de már csak egy napom maradt, nem fogok panaszkodni” – idézte őt a Sky News az utolsó napja előtt. Cook egyébként az útja során két jótékonysági szervezetnek is gyűjtött pénzt.

Több százan csatlakoztak hozzá az utolsó napján.

Útja azonban nem volt zökkenőmentes. Angolában fegyverrel rabolták ki őt és a csapatát. Fényképezőgépeket, telefonokat és útleveleket tulajdonítottak el tőlük. Aztán augusztusban Cooknak nyoma veszett. Napokig a Kongói Demokratikus Köztársaság dzsungelében volt, és segítői csak úgy tudták kiszabadítani a macsétákkal felfegyverzett falusiak kezéből, hogy fizettek nekik. Aztán januárban a közösségi oldalán kért segítséget, hogy vízumot kaphasson, és Mauritániából Algériába léphessen. Volt olyan pillanat, amikor azt gondolta, a kalandja véget ér, mert vízum nélkül nem teljesítheti a küldetését. Végül a közösségi médiában egy nagy kampány után az algériai nagykövetség udvariasságból megadta neki a vízumot, így folytathatta a futását.

Afrikai futása élete legnagyobb kihívása volt, ugyanakkor nem az első hatalmas teljesítménye. Még 22 évesen 66 nap alatt jutott el Ázsiából Angliáig, ami alatt nagyjából 71 maratoninak megfelelő távot teljesített. Ráadásul úgy, hogy előtte csupán egy maratonin indult el.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik