Sportrádió: Lord Sebastian Coe visszatérése hazánkba nagy siker és lehetőség – Schmidt Ádám

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.11.06. 13:28
null
Schmidt Ádám szerint az is hatalmas sportdiplomáciai siker, hogy a WA sportigazgatója Gyulai Márton személyében egy magyar ember (Fotó: Koncz Márton)
Két nagy sportesemény, sportdiplomáciai sikerek, szakmai napok – gazdag októbert zárt a magyar sportirányítás, minderről Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár számolt be a Sportrádióban hétfőn reggel.

Ismét a Sportrádióban járt Schmidt Ádám: a sportért felelős államtitkár minden hónap első hétfőjén Risztov Évával és Harsányi Leventével beszélget a magyar sportélet legfontosabb történéseiről.

Hétfőn egy október végi eseménnyel indították a napot – és a műsort, hiszen Risztov Éva a magyar edzőknek először megtartott szakmai napról kérdezte az államtitkárt.

Mikor 2022 májusában a sportirányítás élére kerültünk, fontos célként tűztük ki magunk elé, hogy az edzők, a sportszakemberek kapjanak minél nagyobb figyelmet– kezdte Schmidt Ádám. –Ennek érdekében átalakítottuk a kiemelt edzői programot, amelybe bekerültek a nevelőedzők is. Nem győzöm hangsúlyozni a szerepüket eléggé, hiszen nekik hatalmas felelősségük van, mert gyermekeink velük találkoznak először a sportpályákon, a termekben, nem mindegy, milyen irányba terelgetik őket az edzők, ahogyan az sem, milyen alapokat adnak nekik. A támogatásuk mellett fontosnak tartjuk a közös gondolkozást is, erre is hivatott volt ez a szakmai nap.”

A tematikus napon olyan szakemberek is előadást tartottak és megszólaltak, akik ugyan benne voltak eddig is a magyar sportéletben, de eddig kevésbé hallatták a hangjukat – ennek fontosságát az államtitkár abban látja, hogy így még szélesebb körben, még több aspektusban tudták és tudják megvilágítani az edzői feladatokat és szerepköröket.

A hozzánk eljutott visszajelzésekből azt szűrhettük le, hogy a szakmai nap üzenete pozitív volt, mi pedig szeretnénk rendszeressé tenni ezt az eseményt, azt tervezzük, hogy félévente megrendezzük az edzők szakmai napját– árulta el Schmidt Ádám. –Komoly és rendkívül komplex hivatás az edzőké, rengeteg aspektusa, összetevője van, ezekre szeretnénk rávilágítani. Szeretnénk ezekről minél többet beszélni, ezért is kértük arra az előadókat, hogy az érdeklődőket kérdésekkel vonják be a beszélgetésekbe.”

Sok olyan sportágunk van, ahol az edzők a világ élvonalába tartoznak, de Schmidt Ádám és csapata reálisan látja a magyar szakemberek helyzetét.

Valóban vannak olyan sportágaink, ahol az edzők a legjobbak közé tartoznak, de olyanok is akadnak, ahol nem tartozunk a világelithez, ahol tanulnunk és fejlődnünk kell”– ismerte el az államtitkár.

Az edzők kapcsán tehát van hová előrelépni, ám a világesemények szervezésében Magyarország jól áll, s erre a nemrég megrendezett karate világbajnokság is jó példa, hiszen az azon induló magyarok mindegyike boldogan számolt be arról, milyen jól megszervezett, mennyire sportolóbarát eseménynek adott otthont Budapest.

Jó volt látni, hogy milyen nagyszerű volt a hangulat a Papp László Budapest Sportarénában– említette meg Schmidt Ádám. –Öröm volt azt is konstatálni, hogy a karate világbajnokságok történetében a budapestin rekordot döntött az indulók létszáma. Köszönet mindenkinek, aki hozzátett a szervezéshez, így aNemzeti Rendezvényszervező Ügynökségnek és aMészáros János által vezetett hazai szövetségnek is.”

A karate ugyan ott volt a tokiói olimpián, de Párizsban és Los Angelesben nem szerepel a programban.

A rendező országnak lehetősége van javaslatot tenni arra, mely sportágakat szeretné látni a programban, és a 2032-es rendező, Brisbane jelezte, hogy szeretné a karatét– mondta el Schmidt Ádám. –A sportirányítás szempontjából ez egy nehéz és kényes kérdés a tekintetben, hogy akkor most az olimpiai sportágak közé soroljuk-e a karatét, vagy sem. Ha kivesszük őket a támogatási rendszerből, akkor hogy várjuk el, hogy Brisbane-ben eredményesen szerepeljenek? Erről egyébként a világbajnokságon beszéltem is a megnyitómban, és annak a reményemnek adtam hangot, hogy talán a karate közelebb került ahhoz, hogy olimpiai sportág legyen. Többször is ott voltam a Papp László Budapest Sportarénában, végtelenül tisztelettudó sportolókat ismertem meg a karatékákban,ez a magatartásforma példaértékű lehet mindenki számára.”

Schmidt Ádám nyomatékosította, mindazon sportágak, amelyek szerepelnek a Nemzeti Versenysportfejlesztési Programban, azok megkapják a támogatást – közvetlenül arra, hogy felkészüljenek az olimpiára.

A Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága a Nemzeti Sportügynökség közreműködésével szeptember végén életre hívta a Sportoló Nemzet Programot – az eltelt időszak eredményeiről, lépéseiről is beszámolt Schmidt Ádám hétfőn a Sportrádióban.

Amikor a budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséért dolgoztunk, az elejétől azon gondolkoztunk, miképpen tudnánk a vébét közelebb hozni az emberekhez– nyilatkozta a sportállamtitkár. –Ezért indítottuk el a »Hétköznapi hős« és a »Sulihős« programot, előbbivel százhetvenezer embert szólítottunk meg, utóbbival száznegyvenezer gyermeket. Tudtuk azt is, hogy a sikeres atlétikai világbajnokság után kell elindítanunk a Sportoló Nemzet Programot, amelynek az az üzenete, hogy a kétségkívül sikeres versenysportunk mellett azokra az emberekre is figyelünk, akik nem sportolnak rendszeresen.Őket biztatjuk mozgásra, s ehhez használjuk a lehetőségeinket: a nagy sporteseményeket, a nálunk kezelt állami létesítményeket.Az a küldetésünk, hogy ezeket a létesítményeket az emberek magukénak érezzék, ezért is tartottuk a program első eseményét a Puskás Arénában.”

A program másik fontos küldetése a közösségalkotás, mottója pedig a „Sport egy életen át!” így a Sportoló Nemzet Program égisze alatt kiváltott tagsági kártya többletjogosultságokat ad a tulajdonosának, például kedvezményes belépőt egyes létesítményekbe, valamint jegyvásárlási lehetőséget a nemzetközi eseményekre.

A karate világbajnokság mellett úszó világkupaversenyt is rendezett Budapest – utóbbi viadalt már negyedjére invitálta hazánkba a Magyar Úszószövetség, s az esemény újfent sikeres is volt, a vk-viadal lezárásaként megtartott gála kapott igazán nagy jelentőséget: a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a World Aquatics itt tartotta évzáró gáláját, s ott bemutatta a hamarosan hazánkba költöző székházának terveit is.

A világ harmadik legnagyobb sportszövetsége a World Aquatics, ha egy ilyen volumenű szervezet hazánkat választja, az mindenképpen sportdiplomáciai siker. S kell hogy mindez többletet adjon a vizes sportágainknak– mondta el Schmidt Ádám. –Vannak olyan sportágaink, mint például az óriás toronyugrás vagy éppen a műugrás, ahol jelenleg nem vagyunka világ élvonalában, ám ez a székház sokat tud segíteni az előrelépésben, mégpedig azért, mert nem pusztán székház lesz, hanem egy sportkomplexum, amelyiket használni fogják a magyar sportolók. A nemzetközi edzők részvételével együtt látványos előretörést várunk ezekben a sportágakban. A székház munkavállalóinak fele magyar lesz, ez pedig olyan kiugrási lehetőséget adhat a fiataloknak, amelyik a szervezet hazánkba költözése nélkül elképzelhetetlen lenne.”

Fotó: Koncz Márton
Fotó: Koncz Márton

Ha már sportdiplomácia: pénteken a második sportdiplomáciai konferenciát rendezi meg az Államtitkárság a háttérszervezete, a Nemzeti Sportügynökség segítségével.

Elfogadta a meghívásunkat a konferenciára Lord Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke ez már önmagában siker– jelentette ki Schmidt Ádám. –Az esemény egyik központi témája lesz, hogy a hazai sporteseményeknek milyen hozzáadott értéke lehet még, erre még tudatosabban szeretnénk készülni a jövőben. Konkrétumokat nem mondhatok még, csak annyit árulhatok el, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek komoly tervei vannak hazánkkal. Itt jegyezném meg, hogy hatalmas siker, hogy ennek a szervezetnek a sportigazgatója Gyulai Márton. Büszkék vagyunk rá, jó érzés kimondani, hogy a világ második legnagyobb sportszervezetének ilyen magas rangú tisztviselője egy magyar ember.”

Schmidt Ádám végezetül arról beszélt, hogy a sportirányítás szemszögéből az esztendő két legzsúfoltabb hónapja a november és a december, hiszen egyfelől zárják az előző évet, másfelől már nyitják és kezdik a következőt – azt, amelyiknek kiemelt eseménye a párizsi olimpia lesz.

A TELJES BESZÉLGETÉST IDE KATTINTVA LEHET MEGHALLGATNI!

Fürjes Balázzsal együtt a magyar sportért

Schmidt Ádám természetesen külön kitért arra is, hogy októberben Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja lett.

Ez is egy hatalmas sportdiplomáciai siker– fogalmazott a sportállamtitkár. –Fürjes Balázs a korából adódóan tizenkilenc esztendőn keresztül képviselheti Magyarországot a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban. Együtt kell működnünk vele, és az elmúlt évek alapján vélelmezem, hogy ez jól fog menni: az a dolgunk, hogy segítsünk minden olyan ügyet, amely a magyar sport érdekeit szolgálja.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik