Atlétika: Molnár Janka nem izgulós típus, de a világbajnokság más

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.08.08. 07:14
null
Molnár Janka és edzője, Bartha Attila öt éve tért vissza a 400 méter gátfutáshoz is (Fotó: Árvai Károly)
Négyszáz méteres gátfutásban képviseli hazánkat a budapesti atlétikai világbajnokságon Molnár Janka, aki idén síkfutásban sokat fejlődött, de gáton még nem jött ki belőle a kiugró eredmény.

 

Egész évben úgy készült a 400 gátas Molnár Janka, hogy biztosan ott lesz augusztusban a budapesti világbajnokságon, így nem is volt B- meg C-terve. Kiderült, nem is volt szüksége rá, hiszen a negyventagú mezőnyben a harmincadik helyen végzett a vb-ranglistán.

„Mivel az U23-as Európa-bajnokságra is készültünk, maga a felkészülés nem változott meg a hazai vébé miatt, de tény, ez az óriási lehetőség pluszmotivációt adott mindenkinek. Bár a ranglista alapján már sejteni lehetett, óriási kő esett le a szívemről, amikor megtudtam, hogy ott leszek a magyar csapatban – mondta a TSC-Geotech 22 éves versenyzője a Nemzeti Sportnak. – Nem vagyok az az izgulós típus, talán életem első versenyén izgultam eddig utoljára, de itt nyilván lesz bennem drukk, amikor bemondják a nevemet a stadionban, de próbálok nyugodt maradni és inkább örömmel tölt el, hogy hazai közönség előtt mutathatom meg magam. Úgy lehet jól teljesíteni, ha higgadt tudok maradni.”

Bartha Attila tanítványa eddig nem elégedetlen az idei évvel, de kettős érzés van benne, mert síkon ugyan nagyot lépett előre, sokat fejlődött a technikája, az állóképessége és a gyorsasága is, fő számában, 400 méter gáton azonban még hiányolja a jó eredményt. Szerinte egy ideig lehet indulni mindkét számon, ő azért teszi, mert a jó síkforma nagyon kell a gátfutáshoz, és könnyebb is, mert nem kell annyira figyelni a ritmusra.

„A négyszáz gátat sokkal nehezebb összerakni. Ha közel kerül a gát és megtöri a lendületet, újra erőt kell venni, visszanyerni a sebességet, és fontos, hogy a ritmus a végén, az utolsó két gátnál is kitartson – magyarázta. – Régen nem is szerettem annyira ezt a számot, ezért maradtunk a síknál, csak 2018-ban tértünk rá vissza, mert úgy gondoltuk, európaiként a gátfutásban több lehetőségem van jobb eredmények elérésére. Aztán meg is szerettem, mert sokszínű és tele van kihívásokkal.”

Molnár Janka egyéni csúcsa 400 gáton 56.03 még 2021-ből, ezt mindenképpen szeretné megdönteni a hazai világbajnokságon, sőt, úgy érzi, képes 56 másodpercen belül futni, amivel talán lehetne menni még egy kört, így kettőt futhatna. A női 400 méteres gátfutás előfutamait a vb harmadik napján, augusztus 21-én rendezik 18.50-től, a középdöntőket másnap 20.25-től, a finálét 25-én este 21.50-kor. A szám legnagyobb favoritja az Európa-csúcstartó holland Femke Bol – már ha hihetünk a híreknek, és a címvédő, világcsúcstartó amerikai Sydney McLaughlin-Levrone ezúttal csak síkon indul.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik