Atlétika: akár hat évre is eltilthatják a csúcstartó nigériai sprintert

Vágólapra másolva!
2023.02.09. 17:06
null
Divine Odudurut akár hat évre is eltilthatják két rendbeli doppingvétség miatt (Fotó: Getty Images)
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) doppingügyekkel foglalkozó szervezete (AIU) felfüggesztette a nigériai Divine Oduduru versenyengedélyét, egyúttal hat évre szóló eltiltást kér rá a doppingszabályok két rendbeli megsértéséért.

Az AIU csütörtökön hozta nyilvánosságra a férfi 200 méter nigériai csúcstartójának felfüggesztését, egyúttal közölte, hogy ügye összefüggésben van az amerikai ügyészség dr. Eric Lira elleni nyomozásával. Az orvos ugyanis bizonyítottan doppingszerekkel látta el a 2021-es tokiói olimpiára készülő pácienseit.

A doktor egyik legfőbb ügyfele Nigéria első számú női sprintere, Blessing Okagbare volt, akit még tavaly februárban tiltottak el 11 évre, miután lebukott és nem volt hajlandó együttműködni a nyomozást végző hivatalos személyekkel. Okagbarétől a határellenőrök elkobozták a telefonját, amikor Tokióból visszatért az Egyesült Államokba – ahol él – és azon a szövetségi nyomozóiroda (FBI) munkatársai „súlyosan terhelő szöveges és hangüzeneteket” találtak.

Odudurut csak később sikerült azonosítani, mint azt a személyt, akivel Okagbare erősen terhelő üzeneteket váltott.

A 26 éves Oduduru 100 méteren 9.86, 200-on 19.73 másodperces egyéni csúccsal rendelkezik, utóbbi egyben az országos rekord is. Tokióban 100 méteren az előfutamból kizárták, 200-on viszont elődöntőbe jutott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik