Asztalitenisz-vb: folytatódik a csillaghullás, a japán csodagyerek is kiesett

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2019.04.25. 13:35
A két kínai és egy dél-koreai sztár búcsúja után a japánok is elvesztették egyik ászukat, világranglistán 4. helyen álló 15 éves Harimoto Tomokazu dél-koreai ellenféltől kapott ki, így nem jutott be a legjobb nyolc közé a budapesti asztalitenisz-világbajnokságon.

A jelek szerint a férfi egyes kapcsán el kell felejtenünk minden előzetes jóslatot és papírformát. Még csak a legjobb nyolc közé jutásért zajlanak a küzdelmek, de eddig már kiesett a világranglista-2. kínai Hszü Hszin (ő még egy fordulóval korábban, szerdán), a világranglista vezetője, az ugyancsak kínai Fan Csen-tung, a világranglista-6. dél-koreai Li Szang Szu, s most követte őket a japán Harimoto Tomokazu. a világranglista vezetője, az ugyancsak kínai Fan Csen-tung, a világranglista-6. dél-koreai Li Szang Szu, s most követte őket a japán Harimoto Tomokazu.

A sportág csodagyerekének tartott világranglista-4., 15 éves tehetség a dél-koreai An Dzse Hjun ellen játszott a nyolc közé jutásért. Utóbbi a rangsorban jóval hátrább, a 157. helyen áll, ami persze nem reális, hiszen ő kevesebb nemzetközi versenyen szerepelt eddig. Ennek ellenére a 19 esztendős dél-koreai az asztalnál megfontoltabb, rutinosabb megoldásokat választva végig irányított, s a várakozásokra rácáfolva viszonylag sima győzelmet aratott. Ennek ellenére nem kérdés, hogy Harimoto káprázatos tehetség, biztos, hogy jut ő még előrébb is – igaz nem Budapesten, ugyanis ezt megelőzően szerdán már párosban is kiesett.

„Túlságosan ideges voltam, ez rossz hatással volt a teljesítményemre. Igyekeztem a saját játékomat játszani, de egyszerűen nem működött. Továbbra is a jövő évi tokiói olimpiára készülök, az a fő célom, hogy ott a lehető legjobban szerepeljek, de ahhoz még az eddigieknél is többet kell edzenem” – mondta kissé elkeseredetten Harimoto Tomokazu, miközben legyőzője, An Dzse Hjun boldogan nyilatkozott: „Amikor legutóbb játszottunk, szoros meccset vívtunk, de kikaptam, most viszont már a kezdés előtt éreztem, hogy nyerhetek”.

A nyolcaddöntők egyik legnagyobb érdeklődéssel várt összecsapása a címvédő kínai Ma Lung és a virtuóz, világranglista-7. brazil Hugo Calderano között zajlott, a remélt nagy csata azonban elmaradt: Calderano ugyan behúzta az első játszmát, ám azt követően a „Sárkány” nem ismert kegyelmet, megmutatta a feltörekvő generációnak, hogy bár 30 évesen már nem tartozik a legfiatalabbak közé, egyelőre még ő az úr.

A nyolcaddöntők legsimább párharcát – leszámítva persze, hogy a dél-koreai Dzsang Vu Dzsin a betegség miatt visszalépő Timo Boll ellen játék nélkül jutott tovább – Simon Gauzy nyerte meg. A francia érezhetően szárnyakat kapott attól, hogy szerdán, pályafutása egyik legnagyobb sikereként kiejtette a kínai Hszü Hszint, a szlovákok honosított kínai védőjátékosa csak asszisztálni tudott Gauzy meneteléséhez.

ASZTALITENISZ-VB
FÉRFI EGYES. NYOLCADDÖNTŐ
An Dzse Hjun (dél-koreai)–Harimoto (japán) 4:2 (7, –3, 8, 7, –8, 9)
Ma Lung (kínai)–Calderano (brazil) 4:1 (–8, 8, 1, 3, 8)
Lin Kao-jüan (kínai)–Dzseong Juk Szik (dél-koreai) 4:0 (8, 9, 9, 6)
Niva (japán)–Pucar (szlovén) 4:2 (10, 5, –5, 8, –8, 10)
Gauzy (francia)–Wang Yang (szlovák) 4:0 (0, 5, 4, 8)
Dzsang Vu Dzsin (dél-koreai)–Boll 4:0 j. n.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik