Újra együtt a legendás 92-es MU-évfolyam Salfordban

OLÁH GÁBOR (SALFORD)OLÁH GÁBOR (SALFORD)
Vágólapra másolva!
2019.02.06. 14:35
null
Az MU legendás évfolyama (Fotó: Getty Images)
Január végén a Salford City futballklub sokat sejtető posztban közölte, hogy rendkívüli sajtótájékoztatót tart. A szurkolók szinte biztosra vették, hogy a már régóta rebesgetett hírt fogják megerősíteni, miszerint Paul Scholes, a klub résztulajdonosa lesz a negyedosztályú Oldham Athletic menedzsere. A sajtótájékoztatón azonban ennél is bombasztikusabb hírt jelentettek be: David Beckham is beszállt a majd' 80 éves klub tulajdonosai közé.

 

A Salford City 1940-ben alakult meg, Salford Central néven (Salford jelenleg Manchester egyik kerülete, de a középkorban sokáig dominánsabb volt, mint a mostani nagyváros). A csapat 1963-ban vette fel a Salford Amateurs nevet – ami után az „Ammies” becenevet kapta –, majd a klubnév 1989-ben Salford Cityre változott.

A csapat 2014-ig többé-kevésbé egy volt a számos Manchester környéki amatőr gárda közül, amikor is robbant a hír: a Manchester United legendás játékosai (Ryan Giggs 10 százalék, Gary Neville 10 százalék, Phil Neville 10 százalék, Paul Scholes 10 százalék és Nicky Butt 10 százalék, mínusz David Beckham) megveszik a klubbot. A döntés könnyen adta magát, hiszen a Moor Lane-től egy labdaelrúgásnyira található a „vörös ördögök” régi edzőkomplexuma, a még mindig üzemelő „Cliff”.

Azzal, hogy – az azóta ikonná váló – David Beckham is beszállt 10 százalékkal a klub tulajdonosai közé, egy újabb szintet lépett a Salford. Azon kívül, hogy újra együtt a híres 1992-es évfolyam, a Beckhamben rejlő reklámérték és médiafigyelem is felbecsülhetetlen lesz a manchesteri klub számára.

Az ambíciók nagyok. Ryan Giggs egy nyilatkozatában Championshipről (másodosztály) beszélt 15 éven belül. Pénz az biztos lesz, hiszen a Salford FC 40 százalékos tulajdonosa Peter Lim, aki a 2.4 milliárdos vagyonával a 11. leggazdagabb szingapúri üzletember. Portfólióját színesíti a Valencia 82.3 százalékos részvénycsomagja és a Cristiano Ronaldo vizuális megjelenését birtokló cég, a Mint Media tulajdonlása is.

Tavaly fél év alatt felhúzták az 5000 fős új stadiont a Moor Lane-en lévő régi „libalegelő” helyén, és a játékosok is főállású futballisták 2018 óta. A következő cél feljutni a már profi League Two-ba (negyedik vonal), ami az elmúlt idénybeli osztályváltás után ismét nem lehetetlen, hiszen Graham Alexander csapata jó formában van: 4 meccs óta veretlen, 31 forduló után 57 ponttal a második helyen áll. Igaz, az élboly elég sűrű, az első Leyton Orient (60 pont) és az ötödik Wrexham (56) között mindössze négy pont a különbség. De nem csak pénz, „paripa és fegyver” is rendelkezésre áll, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a legutóbbi kupamérkőzésükön kilenc játékost tudtak pihentetni, és hetente jelentenek be újabb igazolásokat.

Az új klubigazgatót és tulajdonost a szombati, február 2-i, Maidstone United elleni kupameccsen tervezték bemutatni a közönségnek, ám ezt a fagyos talaj miatt át kellett tenni három nappal későbbre, azaz kedd estére. Az 1–1-re végződő meccsen, melyet hideg, szakadó esőben vívott a két együttes 701 néző előtt, nem látszott meg a 32 pontnyi és 21 helynyi különbség. A találkozót meg kell majd ismételni a döntetlen miatt, de bármi is lesz a végeredmény Maidstone-ban, a Salfordot az nem fogja eltántorítani nagy céljai elérésétől.

A zord időjárás vagy az időpontváltozás miatt David Beckham most nem volt jelen, az azonban biztos, hogy sokat fogunk még hallani róla e csapattal kapcsolatban is!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik