Továbbra is a PL a legerősebb bajnokság – 2021 csak ráerősített erre

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2021.12.31. 12:12
null
Cristiano Ronaldo visszatérése nagyot szólt, de még mindig a Manchester City van a csúcson (Fotó: Getty Images)
Évről évre egyre nyilvánvalóbb, hogy a Premier League a világ legerősebb labdarúgó-bajnoksága, gyakorlatilag minden tekintetben. Ezen 2021 sem változtatott, sőt, inkább ráerősített – évértékelő.

Az esztendő legnehezebb időszaka éppen most, az év utolsó heteiben érte el a Premier League mezőnyét, hiszen napról napra egyre több játékos produkál pozitív koronavírustesztet, a csapatok nem tudnak a megszokott ütemben, körülmények között készülni, ráadásul már több mint 20 meccs maradt el, amit valamikor még be is kell pótolni. Ennek ellenére, ha visszatekintünk erre az PL-esztendőre, rengeteg pozitívum juthat eszünkbe.

Az esztendő legeredményesebb gólvágói
1. Mohamed Szalah – 24 gól
2. Harry Kane – 18 gól
3. Ilkay Gündogan – 15 gól
4. Kelechi Iheanacho, Diogo Jota, Michail Antonio, Szon Hung Min – 14 gól

A MANCHESTER CITY VISSZATÉRT A CSÚCSRA

Úgy zárult a 2021-es év első napja a Premier Leagu-ben, hogy a címvédő Liverpool és a Manchester United egyaránt 33 ponttal állt, a tabella élén. Hogy hol volt ekkor a Manchester City? Hétpontos lemaradásban, a nyolcadik helyen – igaz, két meccsel kevesebbet játszva. Pep Guardiola csapata nem nyújtott meggyőző teljesítményt 2020 őszén, de az új év elejétől kezdve elképesztő formába lendült, zsinórban nyerte a meccseit, s gyakorlatilag már a tavasz elejére eldöntötte a bajnoki cím sorsát (persze nem matematikailag). A City lendülete csak a hajrára fogyott el némiképp, de ekkor már mindegy volt: Guardioláék 86 pontot szerezve, 12 pontos különbséggel szerezték meg a bajnoki címet – négy év alatt a harmadikat.

A nyáron egy méregdrága transzfert (Jack Grealish) leszámítva nem sokat változott a bajnok kerete és az esztendő második felét is megnyomták a manchesteriek. Újra visszatért az elitbe a Liverpool, erősödött a Chelsea, ahogy papíron a Manchester United is, de Guardioláékat ez egyáltalán nem érintette meg: utolsó 2021-es bajnokijukat követően nyolcpontos előnnyel vezetik a tabellát a Chelsea előtt. Az őszi szezonban 18 bajnokiból tizenhatot nyert meg a City két vereség és két döntetlen mellett: totális dominancia.

EURÓPA A PREMIER LEAGUE URALMA ALATT

Ha reálisan szeretnénk értékelni a Premier League-klubok esztendejét, akkor (hiába beszélünk különböző sorozatról) elengedhetetlen megnézni, hogyan teljesítettek az európai kupaporondon. Kezdjük máris azzal, hogy a Bajnokok Ligája fináléját 2019 után ismét két angol együttes játszotta egymással: a Chelsea és a Manchester City. A bajnokságban utóbbi győzedelmeskedett, a BL-döntőt azonban a londoniak nyerték, 1–0-ra. Az Európa-ligában is volt angol döntős a Manchester United révén, de a „vörös ördögök” tizenegyespárbajban vereséget szenvedtek a Villarrealtól.

A Bajnokok Ligája címvédője a Chelsea (Fotó: Getty Images)
A Bajnokok Ligája címvédője a Chelsea (Fotó: Getty Images)

Az ősz is remekül sikerült a PL-csapatok számára a legrangosabb európai kupasorozatban, a Bajnokok Ligájában, ugyanis a négy résztvevő együttesből három csoportgyőztesként jutott be a nyolcaddöntőbe. Az egyetlen kivétel épp a sorozat címvédője, a Chelsea volt, amely a hatodik meccs utolsó perceiben bukta el a csoportelsőséget, s másodikként jutott tovább az olasz Juventus mögött. További három csapat szállt még versenybe az európai kupaporondon ősszel: a West Ham United magabiztosan nyerte meg Európa-liga kvartettjét, így nyolcaddöntőbe jutott, a Leicester City azonban mindössze a harmadik helyen zárt csoportjában, így az idén debütáló Európa-konferencialigában folytatja februártól. Épp ebből a sorozatból zúgott ki óriási meglepetésre a Tottenham Hotspur, amely utolsó meccsét a koronavírus-járvány miatt nem tudta lejátszani – sorsa zöldasztal mellett dőlt el.

A legdrágább PL-transzferek 2021-ben
1. Jack Grealish – Manchester City – 117.5 millió euró
2. Romelu Lukaku – Chelsea – 115 millió euró
3. Jadon Sancho – Manchester United – 85 millió euró
4. Ben White – Arsenal – 58.5 millió euró
5. Raphael Varane – Manchester United – 40 millió euró

MEGDŐLT A BRIT TRANSZFERREKORD

Az angol élvonal a mérkőzések színvonala és a kvalitás mellett pénzügyileg is kiemelkedik az öt topliga közül, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a koronavírus-járvány okozta ínséges időszak ellenére is rengeteg bombaüzlet köttetett meg a nyáron. Sőt: a négy valaha volt legnagyobb összegű brit átigazolási transzferből hármat is ebben a naptári évben bonyolítottak le. A brit transzferrekordot 2021 nyaráig Paul Pogba 2016-os manchesteri visszatérése jelentette – a francia középpályásért akkor euróban számítva 105 milliót fizetett ki az MU. A legutóbbi átigazolási időszakban két ízben is megdőlt ez a rekord: Jack Grealish 117.5 millió euróért (100 millió font) szerződött az Aston Villától a Manchester Cityhez, míg Romelu Lukakut 115 millió euró ellenében igazolta át a Chelsea. Az örökrangsor negyedik helyére Jadon Sancho futott be (85 millió euróval), aki az MU-t választotta új klubjaként.

Brit transzferrekordot döntött Jack Grealish átigazolása – vajon ért ennyit? (Fotó: Getty Images)
Brit transzferrekordot döntött Jack Grealish átigazolása – vajon ért ennyit? (Fotó: Getty Images)

CRISTIANO RONALDO VISSZATÉRT

Átigazolási rekord ide vagy oda, nyár végén minden figyelem az Old Traffordra irányult, amikor a Manchester United bejelentette, hogy 2009 után visszatér a klubhoz az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo. A közösségi média „felrobbant”, a futballrajongók zöme csak erről beszélt – a „hazatérésről”. Hogy mi követte mindezt? Felemás ősz, hiszen a BL-ben öt meccsen 6 gólt szerzett, s a PL-ben is van már 8 gólja, de csapata eredményessége korántsem üti meg a várt szintet. A legtöbbször ezenkívül amiatt kritizálják CR-t, hogy nem veszi ki részét eléggé az ellenfél letámadásában, legalábbis nem a megfelelő intenzitásban. Rajta kívül Romelu Lukaku is visszatérőnek számított nyáron, hiszen két év milánói kaland után döntött úgy, hogy ismét megpróbál bizonyítani a PL-ben, így a Chelsea-hez igazolt.

HATALOMÁTVÉTEL A NEWCASTLE-NÉL

Októberben jött az év talán legnagyobb szenzációja, hiszen hivatalossá vált, hogy szaúdi kézbe került a Newcastle United. A szaúd-arábiai állami befektetési alap (PIF) 80 százalékos részesedést szerzett a nagy tradíciókkal rendelkező klubban – 300 millió font fejében –, mellé csatlakozott a katari kapcsolatokkal rendelkező, londoni székhelyű PCP Capital Partners és az RB Sports&Media. Ez azt is jelentette, hogy a Newcastle-drukkerek által sokat kritizált Mike Ashley 14 év után teljes tulajdonrészétől megvált. Könnyen lehet, hogy hamarosan szupercsapat épül a „szarkáknál”, de egyelőre van nagyobb gondjuk is, hiszen az év végéhez érve 19., tehát kieső helyen állnak a PL-ben.

AZ ÉV JÁTÉKOSA

A 2020–2021-es idény végén a Manchester City portugál védőjét, Rúben Diast választották meg az évad legjobbjának (nem érdemtelenül), de többen is versenyben voltak a cím elnyeréséért – például a gólkirály, Harry Kane. Az esztendő második felében aztán jött az előző idény végét is jó formában záró Liverpool-szélső, Mohamed Szalah, s olyan üzemmódba kapcsolt, amit még tőle sem láttunk soha. Az év végéhez érve magabiztosan, ötgólos előnnyel vezeti a góllövőlistát (15 gól) csapattársa, Diogo Jota előtt, miközben 9 gólpasszához sem ér fel senki a mezőnyből. Nehéz azzal vitatkozni, hogy 2021 az egyiptomi éve volt.

Mohamed Szalah szenzációs, Manchester City elleni gólja 1:08-tól látható

2021 álomcsapata a Premier League-ben:
Ederson – Trent Alexander-Arnold, Antonio Rüdiger, Rúben Dias, Joao Cancelo – N’Golo Kanté, Kevin De Bruyne, Bruno Fernandes – Mohamed Szalah, Harry Kane, Phil Foden

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik