PL: Abramovicsot elüldözhetik, a Chelsea akár csődbe mehet

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2022.02.25. 16:52
null
Elválnak Roman Abramovics és a Chelsea útjai? (Fotó: Getty Images)
Az orosz–ukrán háború kapcsán a Forbes magazin felvázolt egy olyan lehetséges – labdarúgásra vonatkozó – forgatókönyvet, melynek a Premier League-ben szereplő Chelsea szurkolói biztosan nem örülnének.

 

A Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, Ukrajna elleni támadás miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik az Egyesült Királyság kormányára azzal kapcsolatban, hogy különböző szankciókkal sújtsa az orosz milliárdos oligarchákat, köztük a Chelsea FC tulajdonosát, Roman Abramovicsot is.

A most 55 esztendős orosz üzletember 2003-ban mintegy 170 millió euró ellenében vásárolta meg a londoni „kékeket”, a Forbes 2021-ben pedig már közel 3 milliárd euróra értékelte a klubot. Az Abramovics-érában többek között 5 Premier League-címet, 2 Bajnokok Ligája-trófeát és egy klubvilágbajnoki serleget gyűjtött be a Chelsea.

Ami a brit kormány szankcióit és az orosz tulajdonost illeti: a Forbes állítása szerint Abramovicsnak elképesztő összegű szankcióbiztosítása van a Chelsea-nél, vagyis ha a britek úgy döntenek, hogy „elüldözik” a klub éléről, akkor többségi tulajdonosként közel 2 milliárd eurós kölcsönt igényelhet vissza a klubtól.

Abramovics és az eddig hiányzó, nemrég elnyert klubvilágbajnoki trófea (Fotó: Getty Images)
Abramovics és az eddig hiányzó, nemrég elnyert klubvilágbajnoki trófea (Fotó: Getty Images)

A Fordstam Ltd.-nek, a Chelsea anyavállalatának legfrissebb éves beszámolói megerősítik az 1.78 milliárd eurós kölcsönt, amelyet Abramovics nyújtott a klubnak. Sőt, az orosz tulajdonos az elmúlt esztendőben további 23 millió eurót adott kölcsön a Chelsea-nek, még úgy is, hogy a klub májusban kiemelkedő bevételre tett szert a Bajnokok Ligája megnyerésével.

A Liverpooli Egyetem labdarúgó-pénzügyi oktatója, Kieran Maguire szerint a Chelsea-nek nincsenek forrásai a pénz visszafizetéseire, így ha a fentiek megvalósulnak, akkor a klub drukkerei felkészülhetnek a legrosszabb forgatókönyvre.

Ha Abramovics vissza szeretné szerezni a veszteségeit, akkor visszakérheti a kölcsönt a Chelsea-től, ami gyakorlatilag azt jelentené, hogy a klub megszűnik létezni” – mondta Maguire.

A Forbes megjegyzi, ez a helyzet is rávilágít arra, milyen hatással lehet a sportvilágra az, ha egyre több klub küzd majd azért, hogy megszakítsa kapcsolatait Oroszországgal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik