Képes Sport
Nagy Zsolt
2022.09.05 16:53

Méltó régi nagy híréhez? – így építkezik a világ leggazdagabb futballklubja

Látványos fejlődési pályára állt a Newcastle United, amióta szaúd-arábiai kézbe került. Eddie Howe-val a kispadon, és a rekordösszegért igazolt Alexander Isakkal a pályán akár a Premier League 2022–2023-as idényének meglepetéscsapata is lehet.

Alexander Isak, a Newcastle United nyári igazolása sokat segíthet a „szarkáknak” (Fotók: AFP, Getty Images)

 

Csaknem egy éve annak, hogy Mike Ashley eladta a Newcastle Unitedet a szaúd-arábiai állami befektetési alap (PIF), a katari kapcsolatokkal rendelkező, londoni székhelyű PCP Capital Partners és az RB Sports&Media közös konzorciumának. Mivel a PIF elnöke, Mohammed bin-Szalman szaúdi koronaherceg becsült vagyona 380 milliárd euró, a „szarkák” egyből a világ leggazdagabb futballklubjává váltak. Az új tulajdonosok első és legfontosabb feladatukat teljesítették, a Newcastle benn maradt a 2021–2022-es idény végén a Premier League-ben, így a nyáron tovább folytatódhatott építkezés. Lássuk, eddig milyen munkát végeztek!

VÉGY EGY JÓ MENEDZSERT: PIPA

Amikor 2021. november 8-án Eddie Howe lett a Newcastle United menedzsere, nem irigyelte senki. A csapat 11 forduló alatt gyűjtött öt pontjával a tabella utolsó előtti helyén állt, a játékosok mentálisan padlót fogtak, a szurkolók erős kétkedéssel vegyes bizakodással mentek ki a stadionba. Az új tulajdonosok hiába szerettek volna jó nevű, látványos sikereket felmutató edzőt szerződtetni a kispadra, a csapatépítéssel járó bizonytalanságot Antonio Conte, Unai Emery és Zinédine Zidane sem vállalta, különösen úgy nem, hogy a vezetőség az élvonalban maradás mellett látványos, közönségszórakoztató futballt is elvárt.

A 43 éves Eddie Howe kinevezése első blikkre kissé meglepő, ám kifejezetten bátor húzásnak bizonyult. A tréner játékoskarrierje térdsérülés miatt idő előtt, 2007 nyarán véget ért, edzőként viszont annál sikeresebben dolgozott. Nevelőegyesülete, a Bournemouth irányítását átvéve előbb megakadályozta a pénzügyi problémák miatt 17 pontos levonással sújtott klub kiesését, majd egy évre rá úgy jutott fel a harmadosztályba, hogy átigazolási embargó miatt nem tudott új játékost szerződtetni. A fejlődés töretlen maradt, csapata a 2015–2016-os idényt már a Premier League-ben kezdte, és általános meglepetésre sorozatban öt évadot töltött a legmagasabb osztályban. Howe a 2020-as kiesést követően közös megegyezéssel bontotta fel a szerződését, pihenője alatt visszautasította a Celtic hívását is. Az újjáalakuló Newcastle United megkeresésének viszont nem tudott ellenállni.

Amanda Staveley brit üzletasszony


„Kifejezetten családcentrikus ember  – nyilatkozta az új menedzserről Jonjo Shelvey, a Newcastle középpályása a Sky Sportnak. – Miután megérkezett a klubhoz, belépett az öltözőbe, bemutatkozott, és az első kérése az volt, hogy vegyünk elő papírt és tollat. Mindenkinek fel kellett írnia a felesége és a gyerekei nevét, a születésnapjukkal együtt. Nagyon imponáló gesztus volt tőle, még sohasem dolgoztam ilyen figyelmes edzővel.”

A közös hang megtalálása idővel a pályán is kamatozott, a Newcastle február közepére kikerült a kiesőzónából, és a húszcsapatos bajnokságot a 11. helyen zárta. Eddie Howe 4–3–3-as formációja működött, játékosai kifejezetten támadószellemben léptek pályára azzal a céllal, hogy minél több időt töltsenek az ellenfél térfelén, és annyi gólhelyzetet alakítsanak ki, amennyi csak lehetséges. A támadások felépítéséből a szélső védők is kivették a részüket, kellő szélességet, területet adva a játéknak, a futballisták igyekeztek minél több egy az egy elleni párharcot vállalni. Védekezésben a csapat elsődleges feladata a labda gyors visszaszerzése, ennek érdekében magasan letámad a Newcastle, a gyorsaságnál is fontosabb volt azonban, hogy a játékosok együtt mozogjanak, lezárják a területeket, és az ellenfél hibáit követően minél gyorsabban lendüljenek támadásba. A taktika működését a bennmaradás kivívása mellett a 2022–2023-as idénykezdet is bizonyítja, Eddie Howe együttese a tabella középmezőnyében foglal helyet, eddig csak a Liverpoolnak sikerült legyőznie a hosszabbítás utolsó pillanataiban szerzett góllal.

 AZ ALAKULÁSTÓL AZ ELADÁSIG
1892
A Newcastle West End anyagi problémák miatt a megszűnés szélére került, a klub játékosai és személyzete átszerződött a rivális Newcastle East Endhez. Az összefonódás megünnepléseként decemberben új nevet választottak, megalakult a      Newcastle United.      A klubot meghívták az angol első osztályba, de a jelentős utazási költségek miatt évekig csak a másodosztályban indult. Így is előfordult, hogy a mérkőzéseire 14 ezer szurkoló látogatott ki.
1903-1937
A klub első fénykorát élte, a korabeli tudósítások szerint kombinatív, gyors és rövid passzos futballjával uralta az angol élvonalat. 1910-ig három bajnoki cím mellett egyszer elhódította az FA-kupát és az angol Szuperkupát. Az 1920-as években Hughie Gallacher, a korszak ikonikus csatára (174 tétmérkőzésen 143 gól) vezérletével negyedszer is bajnok lett a Newcastle, távozását követően a klub 35 év után kiesett a másodosztályba.
1937-1969
A II. világháború alatt Jackie Milburn, Tommy Walker és Bobby Cowell szerződtetésével újjászerveződött, s 1948-ban visszajutott az élvonalba a Newcastle. Az ötvenes években háromszor nyerte meg az FA-kupát (képünkön az 1951-es FA-kupa-siker), majd kis másodosztályú kitérőt követően színre lépett a klub korábbi játékosa, Joe Harvey. Az irányításával történelme során először lépett ki az európai kupaporondra a Newcastle, 1969-ben az Újpestet legyőzve elhódította a Vásárvárosok Kupáját.
1969-1992
Az angol médiában Supermac néven emlegetett Malcolm Macdonaldot 180 ezer fontért szerződtette a klub. Vezérletével az 1974-es FA-kupa döntőjébe jutott, valamint kétszer megnyerte az angol, északír, ír és skót kluboknak kiírt kupasorozatot, a Texaco Cupot a Newcastle. Újabb hullámvasutazás kezdődött az első és a másodosztály között, Kevin Keegan előbb játékosként segített feljebb lépni, majd az 1992-1993-as idény végén menedzserként is.
1992-2007
A Premier League-ben az 1993-1994-es idényben mutatkozott be a Newcastle, és azonnal a harmadik helyen végzett. A David Ginola, Les Ferdinand és a világrekordnak számító 15 millió fontért vásárolt  Alan Shearer nevével fémjelzett csapat látványos támadójátékával kivívta a szurkolók rajongását, 1996-ban és 1997-ben is második lett a Manchester United mögött.
A kispadra Bobby Robson, később Graeme Souness érkezett, Shearer pedig 2006-ban klublegendaként, 206 szerzett góllal vonult vissza.
2007-2021
Mike Ashley angol üzletember tulajdonába került a klub, ám ez nem hozta meg a várt eredményességet. Az utolsó nyolc mérkőzésre érkező Alan Shearerrel a kispadon 2009-ben kiesett az angol élvonalból a Newcastle, és bár bajnokként visszajutott, Rafael Benítez irányításával 2016-ban ismét búcsúzni kényszerült.  A 2017-es visszajutás óta a Premier League 10. helyénél előrébb nem végzett, igaz, Steve Bruce edzősködése alatt legalább rendre benn maradt.
2021-2022
A Newcastle 2021. október 7-én új tulajdonos érkezését jelentette be, Mike Ashley a szaúd-arábiai vezetésű, Mohammed bin-Szalman szaúdi koronaherceg nevével fémjelzett konzorciumnak adta el a klubot. Steve Bruce alig két héttel később 8 millió fontos végkielégítéssel távozott, helyét Eddie Howe vett át. A váltás bevált, a Newcastle lett az első csapat a Premier League-ben, amely úgy maradt benn, hogy első 14 bajnokiján nem aratott győzelmet. A keret megerősítésére már több mint 200 millió font ment el.


ADD VISSZA A SZURKOLÓK HITÉT: PIPA


A szaúdi hatalomátvételnek nem mindenki örült. Angliát erősen megosztotta, hogy olyan állam szerzett befolyást a Premier League-ben, amely az emberi jogok látványos eltiprásával vádolható, így az arab fejkendős, „Gazdagabbak vagyunk nálatok, rohadj meg, Manchester City!” rigmussal ünneplő drukkerekkel szemben kialakult egy mag, amely szerint a befektetés csak arra szolgál, hogy a szaúdiak az élsporton keresztül mossák tisztára nevüket a világban.

„A Newcastle-szurkolók hatalmas dilemmával kénytelenek szembenézni. Szeretnék, hogy a csapatuk sikeres legyen, ám milyen áron?”– tette fel a kérdést a Twitteren Gary Lineker, az angol válogatott legendás játékosa, megosztva egy bejegyzést, miszerint a korábbi tulajdonos Mike Ashley alatt ugyan nem volt kolbászból a kerítés, ám ő legalább nem gyilkoltatott újságírókat, nem fejeztetett le senkit, és nem kezelte a nőket alacsonyabb rendűként. Az ellenérzéseket fokozta a klub június végén bemutatott harmadik számú meze, amely szakítva a hagyományos fekete-fehér színekkel, a szaúdi zászlót megidézve zöldben és fehérben pompázik.

„Gazdagabbak vagyunk nálatok, rohadj meg, Manchester City!” rigmussal ünnepeltek a Newcastle-szurkolók a tulajdonosváltás után


A Newcastle United szurkolóinak többségét ugyanakkor ezeknél a kérdéseknél sokkal jobban foglalkoztatja, hogy a klub hosszú idő után ismét trófeát nyerjen. Ha a másodosztályban szerzett bajnoki címeket nem számítjuk, a csapat legutóbb a 2006-os Intertotó-kupában diadalmaskodott, a sorozatról mindent elmond, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) két évvel később szívfájdalom nélkül megszüntette, annyira nem látta értelmét. Nemzetközi színtéren így az 1969-es Vásárvárosok Kupája-győzelem (az Újpesti Dózsával szemben), Angliában az 1955-ös FA-kupa-siker az utolsó dicső tett, az 1927-ben szerzett bajnoki aranyra alig emlékezhetnek. Hogy mit jelent a helyieknek pontosan a Newcastle?

„A fiammal egyszer arról beszéltünk, mit áldoznánk fel azért, hogy a klub ismét bajnok legyen vagy FA-kupát nyerjen. Abban maradtunk, hogy egy kéz- vagy lábujjunkat boldogan” – válaszolta a chroniclelive.co.uk kérdésére a klub egyik fanatikus szurkolója, Ali Machray.

Mohammed bin-Szalman szaúdi koronaherceg


A hozzáállás jól mutatja, mennyire ki vannak éhezve a klub drukkerei a sikerre, ahogyan azt is, hogy a szaúdi tulajdonosok miért éppen a Newcastle Unitedet akarták felvásárolni. A CIES Observatory 2013 és 2018 között szerzett adatokból végzett vizsgálata szerint az eredménytelenség ellenére a „szarkák” stadionjában a világon a 13. legmagasabb az átlagnézőszám (50 721), Angliában csak a Manchester United (75 218), az Arsenal (59 793) és a Manchester City (50 864) előzi meg e téren. A fokozott érdeklődés mellett üzleti szempontból különösen imponáló, hogy a Newcastle észak-angliai klub, és nincs a közvetlen közelében olyan jelentős vetélytárs, amely elszipkázná a drukkereit.

„Ha az lenne a célunk, amivel a rosszakaróink vádolnak, nem a Premier League kiesőzónájából vásárolunk futballcsapatot, hanem az Egyesült Államok vezető fran­chise-ainak egyikét. Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy a Newcastle Unitedet Anglia egyik legsikeresebb klubjává tegyük” – idézi Amanda Staveley brit üzletasszonyt, a klub tízszázalékos tulajdonosát a sportspromedia.com.

ERŐSÍTSD MEG A JÁTÉKOSKERETET: PIPA

A szaúdiak érkezésének bejelentését követően az internetet ellepték a mémek, amelyek a világ legjobb futballistáit, köztük Kylian Mbappét a Newcastle szerelésében vizionálták, ám erre eddig nem került sor. Bár a korlátlan anyagi lehetőségek miatt nagy a valószínűsége, hogy a klub éveken belül a Manchester Cityhez hasonlóan a topjátékosok gyűjtőhelye lesz, egyelőre racionálisan építkezik. A tulajdonosváltást követő téli átigazolási időszakban 87 millió fontot költött a játékospiacon, ebből megszerezte a Lyontól Bruno Guimaraes, a Burnleytől Chris Wood, a Brightontól Dan Burn és az Atlético Madridtól Kieran Trippier játékjogát. Egyikük sem világklasszis a posztján, viszont remekül beépíthető az újjáalakuló csapatba. Így is lett, és a Newcastle gond nélkül kivívta a bennmaradást a Premier League-ben.

Következett a nyár, a klub további 118 millió fontot mozgatott meg, amiből Nick Pope, Matt Target, Sven Botman és Alexander Isak megszerzésére futotta. Szintén nem veretes névsor, viszont annál hasznosabb futballisták lehetnek hosszú távon, különösen a Real Sociedadtól 60.5 millió fontért érkező, még csak 22 éves svéd válogatott csatár.

A 43 éves Eddie Howe embersége és szakmai elképzelése is megkapó


„A klub jövőbeli tervei, törekvése a látványos támadójátékra és szenvedélyes szurkolótábora győzött meg 
– válaszolta Alexander Isak a klub honlapjának arra a kérdésre, hogy miért éppen a Newcastle United mellett döntött. – Nem foglalkozom vele, hogy a klubtörténet legdrágább igazolása lettem, csak játszani akarok, ahogyan eddig is. Nagyon motivál, hogy a klubnál merész álmokat szőnek, részese akarok lenni a valóra váltásuknak.”

Isak nem a levegőbe beszélt, bejelentése után egy héttel a Liverpool elleni bajnokin góllal mutatkozott be. Ziccerét irigyelni való higgadtsággal használta ki, a mérkőzés folytatásában pedig újabb klasszishoz méltó gólt rúgott, amikor két védő elfektetését követően lőtt a hálóba, igaz, ezt a találatot les miatt érvénytelenítette a játékvezető. A látottak viszont sokakat, többek között legendás játékosokat is bizakodással töltöttek el.

„Jó érzéseim vannak a Newcastle 2022–2023-as idényét illetően
– árulta el Alan Shearer a Daily Mailnek. – A játék látványosan fejlődött az előző évhez képest, ha minden jól megy, a klubnak legalább az Európa-konferencialiga-indulást érő hetedik helyen kell végeznie. Allan Saint-Maximin játéka kifejezetten tetszik, a Manchester City ellen úgy ment el Kyle Walker mellett, ahogyan csak akart. Alexander Isakban szintén sok lehetőséget látok, bár még nem kész játékos, de hihetetlenül gyors és remekül cselez. Ha megnézzük, egy éve ilyenkor hol tartott a Newcastle, és mi a helyzet most, ég és föld a különbség. Mike Ashley mérgező uralmának vége, és a tulajdonosváltás hatására a remény az egész várost átjárja.”

MAGYAR KLUBOK ELLEN
A nemzetközi kupákban a magyar csapatok háromszor is összefutottak a Newcastle-lal, az Újpesti Dózsa, a Pécs és a Ferencváros közül csupán a Pécs járt szerencsével 1970-ben az UEFA-kupa elődjében, az EVK-ban.

1969
A VVK 1969-es döntőjének 3:0-ra elvesztett első mérkőzése után Baróti Lajos, az újpestiek edzője azt mondta: „Ezt a kilencven percet nem lehet újra lejátszani, de miért ne tudnánk mi is három gólt rúgni a Megyeri úton a Newcastle-nak?”     A visszavágón a 46. percig úgy nézett ki, az ősz mesternek igaza lesz: Bene Ferenc és Göröcs János góljával – utóbbi pazar volt – a félidőben 2:0-ra vezetett a Dózsa, de a második játékrész elején Bánkuti István szerencsétlen öngólja megpecsételte a lila-fehérek sorsát. Az angolok megfordították a meccset, s ez a FIFA elnökét, Sir Stanley Roust is meglepte: „Még most sem akarom elhinni, hogy Moncurnek adtam át a kupát.”

Newcastle United–Újpesti Dózsa 3:0 (0:0), VVK-döntő, első mérkőzés
1969. május 31., St. James' Park, 60 000 néző, vezette: Hannet (belga)
Gól:  Moncur (64., 72.), Scott (83.)

Újpesti Dózsa–Newcastle United 2:3 (2:0), VVK-döntő, visszavágó
1969. június 11., Megyeri út, 30 000 néző, vezette: Heymann (svájci)
Gól: Bene (29.), Göröcs (44.), Bánkuti (46. – öngól), Arentoft (52.), Foggon (70.)

A VVK-t a Newcastle 6:2-es összesítéssel nyerte meg.

 

1970
 Egy évvel később a Pécsi Dózsa vágott vissza, az EVK 2. fordulójában az idegenbeli 2–0-s vereséget követően a Mecsekalján 22 ezer szurkoló és a tv-nézők milliói látták, hogy Máté János két góljával ledolgozta a hátrányt. A ráadás nem hozott döntést, a 11-eseket Konrád, Daka és Tüske belőtte, 3–0 ide, a drukkerek betódultak ünnepelni, ám az UEFA-ellenőr a további 11-eseket is elvégeztette, Dunai dr. és Tóth is belőtte, 5–2-re a Pécs nyerte meg a párbajt.

Newcastle United–Pécsi Dózsa 2–0 (1–0)
, EVK, 2. forduló, első mérkőzés
1970. október 21., St. James' Park, 50 000 néző, vezette: Weyland (NSZK-beli)
Gól:  Wyn (44., 58.)

Pécsi Dózsa–Newcastle United 2–0 (2–0, 2–0, 1–0)
, EVK, 2. forduló, visszavágó
1970. november 4., Pécs, 22 000 néző, vezette: Marendaz (svájci)
Gól: Máté (18., 82. – 11-esből)

A 11-es párbajt a Pécs nyerte meg 5–2-re, s továbbjutott.
1996
 „Olyan volt, mint egy szép álom – írta a Nemzeti Sport a címlapján a 3–2-re megnyert meccs után, amelyen a Fradi remek játékkal már 2–0-ra vezetett... Lisztes Krisztián így áradozott: „Nagyszerű, hogy kétszer is be tudtam találni egy világklasszis csapat kapujába...”   A visszavágón nem volt esély, noha a zöld-fehérek  „mindent megtettek azért, hogy tisztes eredményt érjenek el, ám erejükből csak ennyire futotta”.

Ferencváros–Newcastle United 3–2 (2–2), UEFA-kupa, 2. forduló, első mérkőzés
1996. október 15., Üllői út, 16 000 néző, vezette: Sundell (svéd)
Gól:  Horváth F. (7.), Lisztes (17., 57.), Les Ferdinand (25.), Shearer (35.)

Newcastle United–Ferencváros 4–0 (2–0), UEFA-kupa, 2. forduló, visszavágó
1996. október 29., St. James' Park,
35 000 néző, vezette: Huszajnov (orosz)
Gól: Asprilla (43., 59.), Ginola (66.), Les Ferdinand (90.)

A Newcastle összesítésben 6–3-mal ment tovább.

(Összeállította: THURY GÁBOR)


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. szeptember 3-i lapszámában jelent meg.)

2022.12.01 00:00:28

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Boston Red Sox baseballcsapatát is tulajdonló cég alvó óriásként viselkedő, az anyagi csőd szélén táncoló klubot vett meg 300 millió fontért 12 esztendővel ezelőtt, most simán ennek a tízszereséért értékesítheti, igaz, tett is bele rendesen pénzt és munkát. Az utóbbira jellemző, hogy az FSG egy évtized alatt megháromszorozta a Liverpool kereskedelmi bevételeit.

2022.11.16 16:22:08

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A sportolók kivétel nélkül arról beszéltek, az elszántság, a gyakorlás és a szenvedély közvetlen hatással van arra, hogy ki vagy, illetve ki lehetsz. Ha pedig a célszemély nem csupán az eredményei miatt csodálja a főszereplőt, de a mondanivalójával is képes azonosulni, sokkal könnyebben csörög a kassza.

2022.11.14 23:01:12

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A változást érezhetően nem tudja hova tenni.

2022.11.09 17:35:54

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Szeptemberben még csak a drukkerek fél (!) százaléka hitt a Newcastle Bajnokok Ligája-kvalifikációjában, illetve nagyjából harmaduk az európai porondra való visszatérésében, azóta mindkét szám jelentősen megnőtt.

2022.11.06 10:41:53

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Jürgen Kloppék először nyertek idegenben a jelenlegi bajnokságban.