FA-kupa: Martial a 93. percben lőtte döntőbe az MU-t!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.23. 20:08
null
Martial góllal és gólpasszal segítette döntőbe csapatát (Fotók: AFP)
A Manchester United kitűnő iramú mérkőzésen Anthony Martial hosszabbításban szerzett góljával 2–1-re legyőzte az Evertont, és ezzel bejutott az FA-kupa fináléjába.

FA-KUPA
ELŐDÖNTŐ
EVERTON–MANCHESTER UNITED 1–2
(0–1)
London, Wembley, 86 064 néző. V: A. Taylor
EVERTON: Joel Robles – Besic, Stones, Jagielka, Baines – McCarthy, Gibson (Mirallas, 94.) – Lennon (Deulofeu, 70.), Barkley, Cleverley – Lukaku. Menedzser: Roberto Martínez
MANCHESTER UNITED: De Gea – Fosu-Mensah (Valencia, 62.), Smalling, Blind, Rojo – Carrick – Lingard, Fellaini (Herrera, 87.), Rooney, Martial – Rashford. Menedzser: Louis van Gaal
Gólszerző: Smalling (75. – öngól), ill. Fellaini (34.), Martial (93.)

Vasárnap rendezik: Crystal Palace–Watford 17.00 (Tv: Sport2)

Nagy iramban kezdődött a találkozó, és inkább a Manchester United diktálta a tempót, a félidő közepén pedig a „vörösök” növekvő nyomása helyzeteket is hozott a liverpooliak kapuja előtt. A 12. percben Marcus Rashford lépett ki a védők között, ám Joel Robles kapusba lőtt, a 21. percben Anthony Martial előtt adódott nagy lehetőség, ám kevéssel a jobb felső fölé lőtte a labdát, két perccel később ismét Rashford lőtt kapura, de a kapuvédő újfent a helyén volt.

Fél óra elteltével góllá érett a manchesteri akarás, a 34. percben Martial bontotta meg az Everton jobb oldali védelmét, az alapvonalról visszagurított, a jól helyezkedő Marouane Fellaini pedig nem tökéletesen eltalált lövéssel is bevette korábbi csapata kapuját. 0–1

A második játékrészben az Evertonon volt a sor, és a kékek többet is mutattak, mint a szünet előtt, ennek ellenére a másik oldalnak is megvolt a sansza rá, hogy növelje az előnyét. Az 54. percben egy formás támadás végén – elsősorban Martial mozdulatát lehetett dicsérni – Jesse Lingard lábáról csúszott le a labda nagy helyzetben.

Lukaku tizenegyesből sem tudott túljárni De Gea eszén
Lukaku tizenegyesből sem tudott túljárni De Gea eszén

Az 57. percben hatalmas egyenlítési lehetőséhez jutott az Everton, amikor Timothy Fosu-Mensah rossz ütemben csúszott be, az ollóba fogott Ross Barkley elesett, Anthony Taylor pedig büntetőt ítélt. A tizenegyeshez Romelu Lukaku állt oda, ám a jobb alsóba tartó labdát David de Gea kiütötte! A spanyol kapus ráadásul egy perccel később is nagyot védett, akkor Barkley szabadrúgása után ért le a jobb alsóba.

A kihagyott lehetőségek ellenére egyenlített az Everton: a csereként beálló Gerard Deulofeu centerezését követően Chris Smalling csúszott meg és találta el pocsékul a labdát, ami így a tehetetlen De Gea mellett a kapu bal oldalában kötött ki. 1–1

Fellaini jól játszott, ám Jagielka megakadályozta, hogy duplázzon
Fellaini jól játszott, ám Jagielka megakadályozta, hogy duplázzon

Szó se róla, összekapta magát Roberto Martínez csapata, ennek ellenére egy tizenegyest megúszott, amikor az utóbbi időben egyre jobb formában játszó Fellaini alakított ki nagy helyzetet, ám lövése után Phil Jagielka kézzel hárított – Taylor ezúttal nem látta a takarásban lévő szabálytalanságot.

A belga ugyanakkor hátul is villant, szüksége is volt rá a Unitednek, ugyanis ha nem ment óriásit Lukaku lövésénél, alighanem honfitársa ünnepelhetett volna.

A csattanó a hajrára maradt, De Gea az egyik oldalon megúszta, hogy lassan reagált, és Lukakuba vágott egy labdát, a másik térfélen viszont gól született: az evertonosok bizonytalankodtak, Ander Herrera passzával Anthony Martial kilépett, és a tizenhatoson belülre érve a kapu bal oldalába csavart – 1–2!

A Manchester United egyetlen lépésre került attól, hogy az Alex Ferguson regnálása utáni első évadot (2013–2014) követően ismét trófeát nyerjen – a David Moyes első tétmeccsén nyert Community Shield a legutóbbi a vitrinben.

MARTÍNEZ: AHOGY MENT ELŐRE A MECCS, NEKÜNK VOLTAK NAGYOBB HELYZETEINK
„Ez fantasztikus! Amikor látod az örömöt a játékosaid és a szurkolóid szemében... Szerintem megérdemeltük, hogy bejussunk a döntőbe. A játékvezető... Alig érdemeltünk ki szabadrúgást. Szerintem megváltoztatta a meccset. Sokkal hamarabb befejezhettük volna. Az Everton azért egyenlített, mert minden faultot megkaptak” – mondta Louis van Gaal a lefújás után.

„Kemény meccs volt. Sok kérdéses ítélet volt az Everton javára, de bejutottunk a fináléba, és ez a legfontosabb. Nagyon örülök a gólomnak és a klub eredményének is” – reagált a történtekre Marouane Fellaini.

„Nehéz ezt az eredményt kezelni. A kilencven perc során legalább a hosszabbítást kiérdemeltük. Lomhák voltunk az első félidőben, de kiegyenlítettünk a folytatásban, és a bukást a ráadásban egyik csapat sem érdemelte meg” – fogalmazott Roberto Martínez, az Everton menedzsere.

„Harcias szellemben játszottunk ma, elképesztő egységességet mutattunk. Csodás volt a szurkolók támogatása is, túljutottunk a nehéz periódusokon az első félidőben, ez a mentális erőnkre is bizonyíték. A meccsen nekünk voltak nagyobb helyzeteink. Nehéz úgy elveszíteni az elődöntőt, hogy közben érdemtelennek tűnik a vereség. Helyzeteket alakítottunk ki, és második félidőben jobbak voltunk” – fűzte hozzá a spanyol szakember.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik