Aubameyang duplájával fordított, 14.-szer FA-kupa-győztes az Arsenal

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.08.01. 18:15
null
Aubameyang az elmúlt 88 év legidősebb arsenalos gólszerzője lett FA-kupa-döntőben (Fotó: AFP)
Az Arsenal Aubameyang duplájával fordított és 2–1-re legyőzte a Chelsea-t a labdarúgó FA-kupa döntőjében, ezzel megszerezte 14. elsőségét a sorozatban – és kiharcolta az Európa-liga-részvételt is. Frank Lampard együttese sérülések miatt César Azpilicuetát, Christian Pulisicot és Pedrót is elvesztette a mérkőzés alatt... 

 

ANGOL FA-KUPA
DÖNTŐ
Arsenal–Chelsea 2–1 (Aubameyang 28., 67. – az elsőt 11-esből, ill. Pulisic 5.)

„Nincs ennél fontosabb mérkőzés” – jelentette ki a finálé előtti sajtótájékoztatón Frank Lampard, a Chelsea trénere. Az FA-kupa-döntő első húsz perce pedig arról tanúskodott, mindezt az angol legenda csapata is átérzi. A bajnokságot negyedik helyen záró londoniak az első pillanattól dominálni próbáltak a találkozón és nem telt bele öt perc, a remek formát futó Christian Pulisic találatával meg is szerezték a vezetést (0–1). Pulisic az első amerikai játékos lett, aki FA-kupa-döntőn gólt tudott szerezni. A 20. perc végén 68 százalékos labdabirtoklást tudhatott magáénak a Chelsea, amely minden szempontból dominált.

Pulisic már az 5. percben előnyhöz juttatta a Chelsea-t (Fotó: AFP)
Pulisic már az 5. percben előnyhöz juttatta a Chelsea-t (Fotó: AFP)

Aztán néhány pillanat alatt óriásit fordult a játék képe – talán az ivószünet is kapóra jött az Arsenalnak, s Mikel Artetának –, az „ágyúsok” ugyanis átvették az irányítást. A 25. percben az asszisztens zászlaja még megmentette a Chelsea-t Nicolas Pépé bombagóljától – a labda gyönyörűen tekeredett a jobb felsőbe, csak épp Ainsley Maitland-Niles az akció egy korábbi pontján lesen volt. Egy perccel később Pierre-Emerick Aubameyang volt a főszereplő, akit César Azpilicueta rántott le a tizenhatoson belül. A büntetőt a gaboni magabiztosan váltotta gólra: Willy Caballero jobbra vetődött, a labda a bal alsóba vágódott (1–1). Aubameyang 1932 óta a legidősebb Arsenal-játékos lett, aki gólt szerzett FA-kupa-döntőn, akkor a 33 éves és 80 napos Bob John vette be a Newcastle kapuját.

Tetézve a Chelsea gondjait, pár perccel később egy rossz lépés után Azpilicuetát kényszerűségből le is kellett cserélni – Lampard elveszítette a csapatkapitányát. A félidő hajrájában az Arsenal két ígéretes szabadrúgásból is veszélyeztetett, ám egyikből sem tudta eltalálni a városi rivális kapuját, így a szünetre maradt az 1–1.

A második félidő egy Pulisic-helyzettel indult, ám az amerikai lövése elsuhant a bal alsó sarok mellett – ami pedig ennél is nagyobb gondot jelentett a Chelsea-nek: az amerikai belesérült a mozdulatba. Már másodszor kényszerült cserélni Lampard...

Aubameyang zseniális gólt lőtt a második félidőben (Fotó: AFP)
Aubameyang zseniális gólt lőtt a második félidőben (Fotó: AFP)

A Chelsea ezt követően beszorult néhány percre, de Caballero magabiztosan hárította az Arsenal lehetőségeit. Szűk egy óra elteltével a „kékek” érezhetően elkezdték lassítani a játékot, sokkal többet járatták a labdát a saját térfelükön, és egy-egy gyors ritmusváltást követően próbáltak inkább helyzetbe kerülni. Kezdett állóháború kialakulni a pályán. Az Arsenal a terület átengedésével reagált a Chelsea harcmodorváltására, mintha Arteta azért is szerette volna kierőszakolni, hogy együttese kontrákra játszhasson elöl az Aubameyang, Lacazette, Pépé hármassal.

Az elképzelés – ha valóban ez volt – bevált! A 67. percben Hector Bellerín lódult meg saját térfelének közepéről egy labdaszerzés után, jó 40 métert vezette, majd Christensen hiába lépett ki rá, a lecsorgó Pépé elé került, utóbbi pedig ziccerbe hozta Aubameyangot, aki egy higgadt csel után a kapuba emelt a kivetődő Caballero felett (2–1). Az Arsenal fordított!

A 73. perc pedig megpecsételte a Chelsea sorsát: Mateo Kovacic egy megkésett belépő után megkapta a második sárga lapját is, így tíz emberre fogyatkozott a kék mezes alakulat. Lampard gyorsan kihasználta a három megmaradt cseréjét, ám a játék képében már ez sem hozott jelentős változást. A Chelsea próbálkozott, küszködött, de az Arsenal innen már nem engedte ki a kezei közül az sikert – a Pedro súlyosnak tűnő sérülése miatt végül több mint tízperces hosszabbítás során sem.

Mikel Arteta edzőként először, míg az Arsenal története során tizennegyedszer hódította el az FA-kupa trófeáját! 90 évvel azután, hogy megszerezte az elsőt.

A MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSE, A GÓLOK VIDEÓIVAL, ITT OLVASHATÓ!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik