Kétgólos előnnyel várja a visszavágót a Chelsea az angol Ligakupában

R. Gy.R. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.01.05. 20:30
null
Harry Kane (jobbra) nem sok sót evett meg a Chelsea védelmének szorításában (Fotó: AFP)
Az Angol Ligakupa elődöntőjének első mérkőzésén a Chelsea magabiztos játékkal kétgólos előnyt szerzett a Tottenham ellen.

 

ANGOL LIGAKUPA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

Chelsea–Tottenham 2–0
(2–0)
London,Stamford Bridge.Vezette: Pawson
CHELSEA:Kepa – Azpilicueta (Vale, 90.), M. Sarr, Rüdiger, M. Alonso – Saúl (Loftus-Cheek, 73.), Jorginho – Zijes (Pulisic, 79.), Havertz (Werner, a szünetben), Mount (Kovacic, 73.) – R. Lukaku. Vezetőedző:Thomas Tuchel
TOTTENHAM:Lloris – Tanganga, D. Sánchez, B. Davies – Emerson Royal, Höjbjerg, Skipp (Winks, 73.), Doherty (Ndombele, a szünetben) – Lucas Moura (Gil, 80.), Kane, Szon Hung Min (Lo Celso, 80.).Vezetőedző:Antonio Conte
Gólszerző:Havertz (5.), B. Davies (34. – öngól)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az angol Ligakupa elődöntőjében a Chelsea a Tottenhamet fogadta, és alig öt perc elteltével máris vezetést szerzett. Havertz volt a gólszerző, de a gólt irgalmatlan védelmi hiba előzte meg (1–0). A vezetés tudatában nyugodtan szövögette a támadásait a hazai csapat, de tehette, mert a Tottenham igen kevés ellenállást mutatott. Ha nem Hugo Lloris állt volna a vendégek kapujában, akkor már a 35. perc előtt növelte volna az előnyét a Chelsea. Így viszont kicsit várniuk kellett a hazai drukkereknek, hogy aztán lelkesen ünnepeljenek – egy ritkán látható öngólt...

Történt ugyanis, hogy egy jobbról érkező beadást Tanganga megpróbált kifejelni, de éppen a csapattársát találta el a felszabadítónak szánt fejessel, Daviesről pedig a Tottenham kapujába vágódott a labda. Öngól. 2–0

Még egy veszélyes Lukaku-fejest is feljegyezhettünk az első félidőben, és a látottak alapján nagy változásnak kellett volna bekövetkeznie, hogy a Tottenham fordítani tudjon az álláson.

Ez nem is következett be, mert a második félidő igencsak felejthető játékot hozott. A Chelsea még így is több helyzetet dolgozott ki, de különösebben nem erőltette meg magát. A Tottenhamnak is volt két nagy lehetősége, de Kepa mindkétszer a helyén volt.

A döntőbe jutásra a Chelsea tűnik esélyesebbnek, de az is igaz, hogy a Tottenham ennél csak jobban játszhat jövő szerdán. A másik elődöntőt, az Arsenal és a Liverpool csatáját elhalasztották, az első meccs jövő csütörtökön lesz.

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+5. perc: Vége a meccsnek, a Chelsea kétgólos előnnyel várhatja a visszavágót. 2–0

90+4. perc: Lukaku növelhette volna az előnyt de 13 méterről éppen Lloris kezébe lőtt.

90. perc: Négy perc a hosszabbítás.

88. perc: Kavarodás a Chelsea kapuja előtt, de a zűrzavarból végül a hazai védelem fel tudott szabadítani. Kepa védett hatalmasat Lo Celso lövése után.

86. perc: A szabadrúgást Alonso végezte el, és ballal a felugró sorfalat találta el.

85. perc: Davies rúgta fel a kapura forduló Pulisicet. Szabadrúgás 18 méterre a Tottenham kapujától.

76. perc: Megint Zijes került helyzetbe, ezúttal is egyedül hagyták a jobb oldalon, beszaladt a tizenhatoson belülre, jött balról a beadás, a marokkói pedig 8 méterről kapásból lőtte el – igencsak fölé.

69. perc: Jobb oldali beadás után Lucas Moura lőtt kapásból, félfordulatból, és a labda elment a léc felett.

66. perc: Őrület, mi maradt ki! Werner kapott csodás passzt Zijestől, már csak Llorisszal ált szemben, megpróbálta átemelni rajta, de a francia kapus még belepiszkált a labdába, és menteni tudott.

62. perc: Sarr tette ki a könyökét a Kane-nel való harcban, kapott érte egy sárgát.

61. perc: Werner cselezett egyet-kettőt a Tottenham tizenhatosán belül, végül megtalálta a lövőhelyzetet, de 16 méterről nem sokkal a bal alsó mellé csavart.

53. perc: Helyzet! Lukaku tette le remekül a labdát jobbra az érkező Zijesnek, aki 15 méterről lényegében feladta Lloris ölébe lőtt. Utána a belga csatár azt mutatta, hogy vissza is tehette volna neki a marokkói a labdát...

50. perc: A szabadrúgást az eddig jószerivel láthatatlan Kane végezte el, jól helyezett, jobb alsóra tartó lövését azonban Kepa kiütötte.

49. perc: Ndombele tört előre középen, lerántották, jó helyzetből jöhetett szabadrúgással a Tottenham.

46. perc: A szünetben cserélt a Chelsea, Havertz mégsem tudta folytatni a játékot, Werner állt be a helyére. A Tottenham is cserélt, Doherty helyett Ndombeleérkezett.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

Lucas Moura (középen) arcán szenvedés, szenvedett a Tottenham is az első félidőben (fotó: AFP)
Lucas Moura (középen) arcán szenvedés, szenvedett a Tottenham is az első félidőben (fotó: AFP)

 

ELSŐ FÉLIDŐ

45. perc: Vége az első félidőnek, egyoldalú a játék, a sokkal jobb Chelsea megérdemelten vezet. 2–0

43. perc: Skipp húzta vissza két kézzel az ellenfelét, de megúszta sárga nélkül.

42. perc: Havertzet kellett ápolni, a fejét fájlalta, de visszatért a pályára.

41. perc: Újabb nagy helyzet a vendégek kapuja előtt! Zijes adott középre, Lukaku simán lefejelte Sánchezt, de nem túl jól találta el a labdát, amely így csak egy arasznyival ment a jobb alsó mellé.

34. perc: GÓÓÓÓÓL! BENT VAN A MÁSODIK CHELSEA-TALÁLAT! De micsoda mázlival! Jött jobbról a szabadrúgás, a beadást Tanganga megpróbálta kifejelni, de éppen csapattársára, Daviesre, aki már nem tudott elugrani, így róla a labda Lloris hálójába pattant. 0–2

34. perc: Lukaku csapta be Sánchezt, aki előbb megszerezte, majd elvesztette a labdát, az utóbbi után inkább elgáncsolta Lukakut.

32. perc: Bal oldali Chelsea-szöglet után Tanganga testéről Rüdiger elé pattant a labda, aki az ötös jobb sarka közeléből, éles szögből lőtt, de csak szöglet lett a próbálkozásból.

28. perc: Jorginho ívelt a kapu elé – Lukaku fejét keresve a labdával –, de a kapujából kimozduló Lloris elbokszolta a labdát.

22. perc: Saúl kezére pattant a labda, úgy próbált helyzetbe kerültni, de így nem lehet, szabaddal jöhetett a Tottenham.

18. perc: Zijes gondolta úgy, hogy csavarhatna egy gólt a jobb felsőbe, de centiméterekkel tévedett. Szép kis dugó lett volna, nem vitás.

15. perc: Mount maradt egyedül 18 méterre a Tottenham kapujától, a lövése viszont egy védőről pattant szögletre.

12. perc: Havertz újabb gólt szerezhetett volna. Ismét egy hatalmas védelmi hiba után került elé a labda, mivel egy elhamarkodott felszabadítás Höjbjerg lábáról pattant Havertz elé. A német válogatott játékosa azonnal tüzelt a jobb alsóra, de Llrois remek vetődéssel hárított.

5. perc: GÓÓÓÓÓL! VEZET A CHELSEA! Ez gyors volt... Sánchez passzolta el magát a saját tizenhatosa előterében, Alonso megszerezte a labdát, azonnal passzolt a tizenhatoson belülre Havertzhez, aki 5 méterről lőtt, a labda Sánchez lábáról került a kapuba, de anélkül is gól lett volna. 1–0

1. perc: Lukaku indult meg mindjárt lendületesen a jobb oldalon, betört a tizenhatoson belülre, de a passza eltékozolt lehetőségnek bizonyult.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a Chelsea tiszta kékben, a Tottenham fehér-kékben játszik.

 

ELŐZMÉNYEK

Az Angol Ligakupa elődöntőjében az egyik ágon a Chelsea és a Tottenham csap össze egymással, míg a másikon az Arsenal és a Liverpool. Előbbi párharc odavágóját szerdán (ma) rendezik, utóbbié pedig csütörtökön lett volna, demint arról beszámoltunk,a Liverpool halasztási kérelmet nyújtott be a megnövekedett koronavírusos esetek miatt.

Az angol szövetség és az Arsenal úgy döntött, beleegyezik a halasztásba – közölte a Liverpool hivatalos oldala, amely köszönetet is mondott a EFL-nek és a londoni klubnak.

* * *

Rendeződni látszik a helyzet a Chelsea háza táján. A felbolydulást az okozta, hogy a nyáron 115 millió euróért szerződtetett Romelu Lukaku engedély nélkül adott interjút a Sky Italiának, amelyben elárulta, nincs kibékülve a londoniaknál kialakult helyzettel, hogy Thomas Tuchel menedzser az utóbbi időben 3–4–3-as felállásban küldi pályára együttesét, s azt is megosztotta a nyilvánossággal, hogy egyszer visszatérne az Internazionaléhoz. A londoniak szakvezetője nem ment el szó nélkül a rendhagyó nyilatkozat mellett: vasárnap kihagyta játékosát a Liverpool elleni bajnoki (2–2) meccskeretéből. Kérdéses volt, mi lesz a bajba került klasszissal?

„Ő a mi labdarúgónk, és mi mindig megvédjük a játékosainkat – mondta még vasárnap Thomas Tuchel a BBC-nek. – Neki is van visszaút. Először tisztáznunk kell a helyzetet, nem szabad engednünk a média nyomásának. Meg kell értenünk, mit mondott és miért mondta.”

A klubnál hétfőn zárt ajtók mögött tartottak megbeszélést, amelyen Thomas Tuchel és a vezetőség is részt vett. A La Gazzetta dello Sport szellőztette meg, hogy Romelu Lukaku ugyan bocsánatot kért, de hatszázezer eurós bírságot kaphat (úgy hírlik, ez a játékos másfél-kétheti fizetésével megegyező összeg). Az olasz lap értesülése szerint a Chelsea nem tervezi a 28 éves támadó eladását sem a téli, sem a nyári átigazolási időszakban.

Kedden az is biztossá vált: a vételárához képest visszafogott teljesítményt nyújtó játékos (18 tétmérkőzésen 8 gól a mérlege) ismét a társaival készülhet.

„Boldogok vagyunk, amiért szakítottunk időt arra, hogy nyugodtan megbeszéljük az ügyet – mondta keddi sajtótájékoztatóján Thomas Tuchel. – Romelu Lukaku bocsánatot kért, és visszatért a csapatba. Elég időnk volt ahhoz, hogy kitisztítsuk a fejeket és továbblépjünk. Nekem az volt a legfontosabb, hogy megértsem és elhiggyem, nem rosszindulatból akart zavart kelteni egy olyannagy rangadó előtt, mint a Liverpool elleni bajnoki. Nem olyan horderejű az eset, mint amit az emberek bele akarnak látni, de nem is tekinthető semmiségnek.”

A belga futballista elsősorban gólokkal feledtetheti a kínos esetet, legközelebb a szerdai Ligakupa-elődöntő első felvonásán bizonyíthat a Tottenham ellen, amelyet a Chelsea korábbi menedzsere (és Romelu Lukaku volt edzője az Internazionalénál), Antonio Conte irányít.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik