Nemzetisport.hu 2013.02.08 11:13 Frissítve: 2015.03.28 01:48

Anglia: pontlevonással büntethetik a túlköltekező PL-klubokat

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Premier League) a csütörtöki tárgyaláson a csapatok és a liga vezetése közösen fizetési sapkát szavazott meg, valamint a jövőben korlátoznák a klubok veszteségeinek felső határát. Richard Scudamore, a liga vezérigazgatója elmondta: azonnali pontlevonással büntethetik majd azokat, akik nem tarják be az új szabályokat. Az új rendszert áprilisban véglegesíthetik.

 

Százötmillió font – ennyiben határozta meg a Premier Legue a csütörtöki gyűlésén a csapatok három év alatti maximális veszteségét a 2013–2014-es szezontól kezdődően, amennyiben a liga véglegesíti a törvényt áprilisban.

A liga azt is megszabta, hogy a játékosok bére a hároméves ciklus alatt az első esztendőben négy, a másodikban nyolc, a harmadikban pedig maximum tizenkét millió fonttal növelhető. Ez az előírás azonban csak azokra a klubokra vonatkozhat majd, ahol a bérekre költött összeg meghaladja 2013–2014-ben az 52 millió fontot, 2014–2015-ben az 56-ot, 2015–2016-ban a 60-at.

A Premier League vezérigazgatója, Richard Scudamore elmondta, komoly eredményeket értek el, az új szabályokkal pedig mindenkinek kedvezni akartak.

„Megpróbáltuk megtalálni az egyensúlyt a kis és a nagy csapatok között. A célunk az volt, hogy ne vegyük el a befektetők kedvét az angol labdarúgástól, azonban megakadályozzuk azt, hogy százmilliókat szórjon el egy csapat egy hónap alatt" – mondta Scudamore.

„A klubok megértették, ha megszegik az új szabályokat, azonnali pontlevonás sújtja majd őket, ez így fair" – tette hozzá.

A megszorítások között szerepelt az is, hogy az első osztályú kluboknak folyamatosan bizonyítaniuk kell a fizetésképességüket. Ez a megállapodás azért született, hogy ne fordulhasson elő újra a Portsmouth esete. Mint ismert, a kék-fehér kikötővárosi együttes milliós adósságokat halmozott fel és becsődölt, jelenleg a harmadosztályban szerepel.

Az új szabályokat áprilisban véglegesíthetik, azonban a liga csapatainak támogatása meggyőző. A húsz gárdából tizenhárom igennel szavazott, hat klub, az Aston Villa, a Fulham, a Manchester City, a Southampton, a Swansea és a West Bromwich nemmel, a Reading pedig tartózkodott.

2023.06.02 22:56:00

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A United csak tizenegyesből tudott betalálni, és ez kevés volt ahhoz, hogy megnyerje a manchesteri derbit.

2023.05.30 21:35:10

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ide nem jön dúsgazdag szerencselovag, hiszen arról stadionbeli felirat tanúskodik, mi a vélemény róluk errefelé: „A labdarúgás a szurkolóké, nem a sejkeké, az oligarcháké, az esélylesőké és a bankároké.”

2023.05.25 20:31:09

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A Man. United bebiztosította magának a Bajnokok Ligája-indulást a következő idényre.

2023.05.24 23:48:50

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Premier League megnyerése a múlt ismeretében nem volt kihívás. A BL igen. Az legalizálná az elköltött eurószázmilliókat, akkor lehetne azt mondani, hogy a 2008-ban útjára indított arab futballprojekt végre sikeres. Bár szurkolói hovatartozástól függően alighanem sokan vitatják, de talán (vagy legfeljebb?) akkor lehet elkezdeni leszámolni az első és második számú manchesteri csapat kitételével.

2023.05.21 15:35:48

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Julián Álvarez korai gólja döntött a nem túl nagy iramú mérkőzésen.