Anglia: bocsánatot kért a BBC, Lineker visszatér a képernyőre

Vágólapra másolva!
2023.03.13. 14:26
null
Az elmúlt hétvégén nem került képernyőre… (Fotó: AFP)
Múlt hét pénteken függesztette fel Gary Lineker műsorvezetői megbízatását a BBC brit közszolgálati tévétársaság, miután az egykori csatár Twitter-bejegyzésében éles szavakkal marasztalta el a konzervatív párti brit kormányt annak bevándorlási törvénytervezete miatt, s a hétvégén a szolidáris kollégák visszalépése után a közszolgálati adó sportműsorai gyakorlatilag műsorvezetők és stábok nélkül kerültek adásba. Hétfőn a BBC közölte, megállapodott a műsorvezetőjével, aki visszatér a képernyőre.

 

A BBC döntését komoly felzúdulás követte, és a cég több más világszerte ismert sportműsorvezetője – számos korábbi válogatott labdarúgó, sportoló – szolidaritásból távol maradt a hétvégi műsoroktól. Az elmúlt hétvégén a nézők szinte példátlan módon a csatorna hagyományos összefoglaló műsorait műsorvezetők, kommentátorok – s miután a Premier League kezdeményezésére az élvonalbeli csapatok játékosai és szakvezetői is csatlakoztak az akcióhoz, ezért – helyszínen készült interjúk nélkül, csak a helyszíni, „környezeti hanggal élvezhették”.

Mindenesetre a történtek után a csatorna általános igazgatója, Tim Davie „elnézést kért a változások miatt” a sportműsoraik előfizetőitől.

Hétfőn délelőtt újabb fordulat állt be az ügyben, miután a BBC News már arról számolt be, hogy sikerült megállapodni Gary Linekerrel, aki visszatér a képernyőre, cserébe a jövőben igyekszik jobban odafigyelni a Twitterren közzétett bejegyzései tartalmára, míg a BBC változtatni fog az alkalmazottaira vonatkozó közösségi médiahasználati alapelvein.

Futballkarrierje során Gary Lineker 80-szor szerepelt az angol válogatottban, csapatkapitány is volt, emellett élvonalbeli klubok – köztük az Everton, az FC Barcelona és a Tottenham Hotspur – színeiben is játszott, és 1999 óta a Match of the Day műsorvezetője.

Az 1964 óta futó MOTD a világ legrégebbi, ma is rendszeresen jelentkező televíziós sportműsora, Lineker pedig a program történetének leghosszabb ideje szolgáló műsorvezetője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik