Amatőr edzőből „gyémántszemű juhász” – ő a jövő az Arsenalnál?

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2017.12.24. 10:12
null
Sven Mislintat, az Arsenal új üdvöskéje? (Fotó: AFP)
Feltételezzük, még az európai topligákat hétről hétre követőknek sem mond sokat Sven Mislintat neve. Legalábbis így volt ez egészen november végéig, amikor az Arsenal bejelentette, hogy szerződteti a Borussia Dortmundtól távozó szakembert. A német transzferguru José Mourinho segítőjével is dolgozott együtt, 29 évesen már edzőnek állt, és olyan csillagokat fedezett fel, mint Ousmane Dembélé vagy Kagava Sindzsi. Bemutatjuk a „gyémántszemű juhászt”.

 

A KEZDETEK: AMATŐR JÁTÉKOSBÓL EDZŐ, MAJD...

Sven Mislintat a Dortmund szomszédságában található Kamenben nőtt fel. Az alig 45 ezres kisváros amatőr futballcsapatában (VfL Kamen) játszott 29 éves koráig, valamint pályaedzőként is tevékenykedett az utolsó szezonjaiban. Közben a bochumi egyetemen sporttudományt tanult, amivel megalapozta a későbbi karrierjét. Egy évvel később úgy döntött, felhagy a labdarúgással, és csak az edzői pályájára koncentrál. Ekkor, 2002-ben került a német negyedosztályú Westfalia Hernéhez másodedzőnek.

HAGYOMÁNYOS ÉS ÚJÍTÓ
Egy 2012-es interjúban Mislintat tradicionalistának nevezte magát, úgy fogalmazott, a reklámszünetek és a videobíró távol állnak tőle, az maradjon az amerikai futball (az NFL) sajátossága. A modern technológia felé azonban igen nyitott: ő volt az egyik kezdeményezője a Footbonautnak. Ez egy 20x20 méteres ketrecben különböző irányból, sebességgel és magasságban labdákat lő a játékosok felé, ezzel fejlesztve egyszerre több készségüket. Jürgen Klopp irányítása alatt minden meccsen ott ült a lelátón, videókat készített, majd a szünetben rohant az öltözőbe, és a már megvágott felvételeken elemezte, mi volt a rossz és a jó az első 45 percben. Idén az egyik alapítója lett egy német startupnak, amely komplex adatszolgáltatást nyújt futballmérkőzésekről.

Nem akárki mellett tanulta a szakma alapjait: annak a José Moraisnak a segítője volt, aki később José Mourinho stábtagja lett. Igaz, nem sokáig dolgoztak együtt: az akkor 37 éves Morais hat tétmérkőzés után távozott, majd Mislintat is elhagyta a klubot 2002 decemberében – a Westfalia Herne pedig a szezon végén kiesett a negyedik ligából.

Három évvel később, amikor a Borussia Dortmund a csőd szélén állt, Sven Mislintat amolyan gyakornokként a BVB játékosmegfigyelőitől kezdett el tanulni, majd 2007-ben a klub alkalmazottja lett.

Méghozzá az egyik leghatékonyabb.

LEWANDOWSKI, KAGAVA, DEMBÉLÉ – JÓ SZEME VAN HOZZÁ

Karrierjének fordulópontja 2010-ben jött el. A 2004-es csődje után újjáépülő Dortmundnak akkoriban nem álltak rendelkezésére eurómilliók nagy nevek átigazolására, a játékosmegfigyelőire kellett támaszkodnia. Mislintat ekkor Japán felé vette az irányt, hogy egy bizonyos Kagava Sindzsit – aki akkor a másodosztályú Cerezo Oszaka játékosa volt – figyeljen.

„Hatszor utaztam el Japánba, 10-15 videó alapján elemeztük a játékát. Amikor teljes képet kaptunk róla, tudtuk, hogy ő kell nekünk –emlékezett vissza egy 2012-es interjúban Sven Mislintat Kagava szerződtetésének körülményeire. – Ő volt pályafutásom egyik kulcsigazolása. Ha találsz egy alacsonyabb osztályban egy fiatal, olcsó játékost, aki meghatározóvá válik, akkor tudod, hogy fordulóponthoz érkeztél a pályafutásodban.”

A TÁVOZÁS CSÍRÁJA: BALHÉ TUCHELLEL

A korábbi dortmundi vezetőedző, Thomas Tuchel nem jött ki túl jól Mislintattal. A scout mindent megtett, hogy 2016 telén szerződtessék Óliver Torrest az Atlético Madridtól, Tuchel azonban keresztülhúzta a számításait, és blokkolta a transzfert. Sőt, Mislintat egy rövid ideig az edzésekre sem látogathatott ki, az idén májusban távozó Tuchel megpróbálta őt a stábtól és a játékosoktól távol tartani. „Korábban sok klub megkeresett, de el sem gondolkodtam a váltáson, hiszen minden ideköt. Ezek a konfliktusok viszont megváltoztatták a gondolkodásmódom. Mindenkit bántottak ezek a dolgok” – emlékezett vissza a klubváltás bejelentése után a Kickernek Mislintat.

Hans-Joachim Watzke, a BVB ügyvezetője később a saját hibájának titulálta a két szakember konfliktusát, „amelynek soha meg sem kellett volna történnie”.

Kagava 350 ezer euróért érkezett a Borussiához, ahol jelentős szerepe volt a két bajnoki címben (2010–2011, 2011–2012), majd 2012-ben 16 millió euróért a Manchester Unitedhez igazolt – azaz több mint 15 millió eurós profitot termelt a klubnak.

Innentől – nem ok nélkül, mint látjuk – egyre többet adtak a klubnál Mislintat szavára: Hans-Joachin Watzke ügyvezető és Michael Zorc sportigazgató is a tenyerén hordozta a szakembert.

Mislintatnak jelentős érdemei voltak a dortmundi „aranygeneráció” kialakításában, az ő ajánlására került a klubhoz többek között Mats Hummels, Jakub Blaszcykowski, Neven Subotic, Sven Bender és Robert Lewandowski is –ezek a futballisták adták a gerincét a sorozatban két bajnoki címet nyerő, valamint Bajnokok Ligája-döntőig jutó Klopp-csapatnak. Németországban nem véletlenül nevezték el „Gyémántszemnek”.

Az utóbbi években olyan nevekben csúcsosodott ki a munkássága, mint Pierre-Emerick Aubameyang, Christian Pulisic vagy Raphaël Guerreiro, valamint Ousmane Dembéléé. A Rennes-től 15 millió euróért érkező 20 éves csodagyerek egy szezon (és hat Bundesliga-gól) után 105 millió euróért (plusz 40 millió bónuszokban) a Barcelonához igazolt. A 130 milliós várható profitot hozó átigazolás – egy tinédzseré, aki 49 meccsen 10 gólt szerzett – volt Mislintat utolsó nagy projektje Dortmundban.

Mislintat egyik fő műve: a dortmundi „aranygeneráció” (Fotó: AFP)
Mislintat egyik fő műve: a dortmundi „aranygeneráció” (Fotó: AFP)

ÚJ KORSZAK KEZDŐDÖTT

Igaz ez mind Mislintat karrierjére, mind az Arsenalra.

PASSZOL A KLUB FILOZÓFIÁJÁHOZ

A 45 éves szakember tökélyre fejlesztette játékosmegfigyelői készségeit Dortmundban: a nemzetközi futballban élen jár a fiatal tehetségek felkutatásában. Az Arsenal ideológiájának pedig ez az egyik sarkalatos pontja. Az 1996 óta regnáló Arsene Wenger a csapatépítéshez mindig is nagyon értett, ám a „Legyőzhetetlenek” széthullása óta csak keresi önmagát a klub. Megpróbáltak statisztikai alapokon játékosokat igazolni, de az így érkezők közül többen (Yaya Sanogo, André Santos, Lucas Pérez és Gabriel Paulista) finoman szólva sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Akadtak azért kivételek (lásd Alexis Sánchez vagy Mesut Özil), akik a – nagy költekezést nem kedvelő – londoniak erősségévé tudtak válni, ám a Mislintat vezette háttérstáb új időszámítást indíthat az Arsenal történetében.

„Nem arról van szó, hogy egy ismeretlen játékost kell bemutatni. Sokkal inkább arról, hogy felfedezni olyanokat, akik klasszisok lehetnek, szép karrier előtt állnak. Ez az ő erőssége” – írta Mislintatról a könyvében Christoph Biermann német szakíró.

Az Arsenalra ráfért az erősítés az átigazolási politika terén. Sok-sok kiszemeltről lehetett hallani az utóbbi években, a meg nem valósult transzferekért pedig hol magát Wengert, hol a klubvezetőket, a megfigyelőket, sőt, még a tárgyalást bonyolító szakembereket is hibáztatták.

Saját bevallása szerint sokat vívódott azon, hogy otthagyja-e szeretett klubját. Korábban is megtehette volna, hiszen több ajánlatot is kapott (ki gondolta volna, például a Bayern Münchentől...), de képtelen volt beadni a felmondását. Egészen mostanáig.

„Ambivalens érzéseim vannak. Fáj elköszönni szeretett klubomtól, ugyanakkor izgatott vagyok az új kezdet miatt. Ahogy lapozgattam az újságokat Angliában, úgy tűnt, azt várják tőlem az emberek, hogy minden átigazolási időszakban felfedezzek egy Dembélét– mondta a Kickernek Mislintat, akiért az Arsenal a hírek szerint kétmillió eurót fizetett a Dortmundnak, míg a 45 esztendős szakember 1.8 millió eurót tesz zsebre szezononként Londonban.

Az „ágyúsoknál” új időszámítás kezdődik.

Mislintat érkezésével távozik Steve Rowley, az eddigi vezető játékosmegfigyelő, aki 25 évig töltötte be tisztségét. Az új transzferguru mellett a Barcelonától is jön egy szakember, nevezetesen Raul Sanllehi, a katalánok korábbi sportigazgatója, aki a kapcsolatokért felelős vezető lesz – neki kulcsszerepe volt Neymar és Alexis Sánchez Barcelonába szerződésében.

A stáb átalakításának keretein belül érkezett Jens Lehmann kapusedző, Huss Fahmy ügyvéd (aki a Sky kerékpárcsapat jogásza volt), valamint az akadémia új vezetője, a 2018 nyarán munkába álló Per Mertesacker.

Mislintat az elmúlt évek legjobb igazolásának tűnik az Arsenalnál, a vezetőség (és nem utolsósorban a szurkolók) pedig abban reménykednek, hogy új ötletekkel és elképzelésekkel visszatérhet a klub a dicsőséges útra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik