A részletek megszállottja, „Mini Guardiola” – Ten Hag edzői útja Haaksbergenből Manchesterbe

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2022.04.22. 13:26
null
Erik ten Hag a Manchester United menedzsereként folytatja (Fotó: AFP)
Volt kollégái ösztönösségét Sir Alex Fergusonéhoz, munkafilozófiáját Pep Guardioláéhoz hasonlítják. Nyártól előbbi örököseként utóbbival rivalizálva próbálhat minél nagyobb sikereket elérni Anligában. Erik ten Hag kezdeti mentorait mára bőven túlnőve, egy európai gigaklub működését a Bayern Münchennél kiismerve, az Ajaxnál eltöltött rendkívül sikeres négy és fél év után érkezik az Old Traffordra, hogy aprólékos munkával megpróbálja kivezetni a Manchester Unitedet abból a gödörből, amelybe a Ferguson visszavonulása óta eltelt tíz évben süllyedt.

 

Nyártól egy tar fejű, rendkívül pragmatikus futballgondolkodó veszi át az irányítást Manchesterben. A fenti mondat 2016-ban, Pep Guardiola Citynél történt kinevezésekor tökéletesen helytállt volna. S tökéletesen megállja a helyét 2022-ben is, egyetlen nappal azután, hogy hivatalossá vált, a jövőben a holland Erik ten Hag készíti fel a Manchester United felnőttcsapatát.

Bár elsőre meghökkentő lehet, a hajviseletük mellett számos egyéb, a futball szempontjából jóval fontosabb közös pont akad a két tréner hozzáállásában, filozófiájában. A felsorolás végén Manchester városával.

ATYAI ÚTRAVALÓ: KÉNYEZTETÉS HELYETT KEMÉNY MUNKA

Ten Hag az ajaxos Dani nyakán küzd a labdáért (... és a jelek szerint vesztésre áll) a 2000 márciusában lejátszott, 0–0-s Twente–Ajax meccsen (Fotó: AFP)
Ten Hag az ajaxos Dani nyakán küzd a labdáért (... és a jelek szerint vesztésre áll) a 2000 márciusában lejátszott, 0–0-s Twente–Ajax meccsen (Fotó: AFP)

De ahhoz, hogy megérkezzünk Manchesterbe, el is kell indulnunk valahonnan: ez a hely Haaksbergen. A német határtól mindössze néhány kilométerre fekvő 25 ezres településen cseperedett fel és ismerkedett meg a futball alapjaival Erik ten Hag. A viszonylag kicsi, ám annál nagyobb szájú legény két testvérével, Michellel és Ricóval az SV Bonboys korosztályos csapataiban kezdett kibontakozni. Szüleinek jól menő befektetési tanácsadói cége volt már ekkoriban is, s bár igyekeztek fiaikat nem elkényeztetni, az ajtó – a megfelelő iskolákat kijárva örömmel látják őket a cégvezetésben – nyitva állt előttük.

Míg idősebb fivérei éltek a lehetőséggel, a kis Erik – kihasználva, hogy hármójuk közül ő bizonyult a legtehetségesebbnek – csakhamar a régió legnagyobb klubja, a Twente akadémiájára került. „Ha akarsz valamit, azért neked magadnak kell megdolgoznod” – osztotta meg édesapjuk mottóját Michel egy interjúban, amikor Erik (és saját maga) gyerekkoráról mesélt. Elmondása szerint soha semmit nem kaptak meg csak azért a szüleiktől, mert telt rá.

„Bár a családjának rengeteg pénze volt, nem kényeztették el. Mindenért, amit elért, meg kellett dolgoznia. Gyerekkorunkban például nap mint nap biciklivel járt át Haaksbergenből a Twente edzéseire” – mesélte a The Athleticnek egykori csapattársa elhivatottságáról Leon ten Voorde.

Ten Hagból már tízévesen elő-előtört az edző. „Mindig volt még egy kérdése. Mindig akadt egy pluszmegjegyzése. Mindent jobban tudott, különösen akkor, ha a futballról volt szó. Néha az edzők nem is tudtak mit kezdeni vele, csak ráripakodtak, hogy »Erik, elég lesz már«” – idézte fel a ma már újságíróként dolgozó Ten Voorde.

„Tizenkét évesek lehettünk, az edzőnk pedig miután elsorolta a kezdőnket, mindig megkérdezte, van-e valakinek bármi kérdése. Egy kéz lendült mindig, Eriké” – jellemezte a nyártól Manchesterbe érkező szakember gyerekkori énjét egy másik csapattárs, Clemens Zwijnenberg.

Az elbeszélések szerint a tudásvágy és a dac egyaránt hajtotta az örökösen kérdezősködő és megjegyzéseket szóró Ten Hagot. Intelligenciája nemcsak a fifikás kérdésekben és az edzőit nemegyszer őrületbekergető replikázásaiban, hanem a pályán nyújtott teljesítményében is megnyilvánult. Bár fizikailag nem emelkedett ki korosztályából, a játékhelyzetek olvasásában messze megelőzte a korosztálya többi tagját. Átlag feletti jó helyezkedése miatt labdaszerző középpályás, később pedig védő lett. A felnőttek között alig 19 évesen mutatkozott be.

Furcsa kép: Ten Hag hajjal – Twente-mezben (Fotó: Getty Images)
Furcsa kép: Ten Hag hajjal – Twente-mezben (Fotó: Getty Images)

A folytatás korántsem lett fáklyásmenet. Tizenhárom éven át profiskodott, és bár kölyökként a Borussia Mönchengladbach figyelmét is felkeltette egy utánpótlástornán, később nemhogy a Gladbach, egyetlen másik külföldi csapat sem szerződtette. A Twenténél három etapban összesen kilenc idényt húzott le, köztük pedig a De Graafschap, a Waalwijk és az Utrecht együttesében is szerepelt. Legnagyobb sikerét pályafutása utolsó előtti idényében érte el: 2001 tavaszán Holland Kupát nyert a Twentével. Egy évre rá – mindössze 32 évesen – befejezte. Mint mondta, nem érezte úgy, hogy játékosként még fejlődni tudna, új kihívást vagy bizonyítani valót nem talált a szintjén.

„Mindent egybevetve átlagos képességű játékos volt, de óriási csapatember. Már játékosként is olyan volt kicsit, mintha edző lenne, mindig mindenre volt egy jobb ötlete” – mondta Boudewijn Pahlplatz, aki szintén a kupagyőztes Twente tagja volt.

FERGUSON TANÍTVÁNYÁT IS LENYŰGÖZTE

Senkit sem lepett meg, hogy Ten Hag azonnal edzőnek állt. Az útja az U17-es és az U19-es csapaton át vezetett a 2006 nyarán kinevezett Fred Rutten edzői stábjába. A tőle hét évvel idősebb szakember felkarolta őt. Rutten 2008-ban a Schalkéhoz szerződött, ide is vitte volna a segédedzőjét, ám Ten Hag marad az enschedei csapatnál, és a korábbi angol szövetségi kapitány, Steve McClaren stábjában folytatta. A Sir Alex Ferguson mellett „nevelkedő” McClarent már az első nap teljesen lenyűgözte a tervezéshez való hozzáállása.

„Egyetlen nappal a kinevezésem után már meg is kezdtük a felkészülést. Elém tett egy mappát, és a hathetes felkészülési időszak komplett edzésterve volt benne. A nap minden percét kidolgozta, az ivószünetektől a bemelegítésen át az egyéni munkáig. Olyan részletes volt, mint amilyet sem azelőtt, sem azóta nem láttam senkitől sem” – mesélte szintén a The Athleticnek Ten Hag alaposságáról McClaren.

Steve McClaren oldalán a Twente kispadján (Fotó: AFP)
Steve McClaren oldalán a Twente kispadján (Fotó: AFP)

„Minden meccsre hasonlóan részletes játéktervekkel készült. Mikor kéne presszingelnünk, milyen labdakihozatalokkal próbálkozzunk az eredménytől függően. Korábban azt hittem, ismerem a futballt, de amikor megtapasztaltam azt, Erik miként látja ezt a játékot, hirtelen úgy éreztem, nem is tudtam addig a pontig semmit a futballról” – tette hozzá. Csakhamar kiderült, Ten Hagot az alaposság mellett más képességek is kiemelik a pályakezdő edzők közül…

„Olyan dolgokat vett észre játék közben, amilyeneket senki más. A lelátóra kellett üljek, hogy átlássam a struktúrákat, ő viszont nyugodtan állhatott az oldalvonalnál, akkor is átlátta a helyzeteket és tudta, mikor hogyan reagáljunk. Szenzációs érzéke volt ahhoz, hogyan nyúljon a meccsekbe. Dolgoztam Sir Alexszel a Unitednél, néha azt éreztem, hogy furcsa döntéseket hoz meccs közben, hogy érthetetlen, miért cserél éppen úgy, ahogy, de aztán bejöttek az ötletei. Erik az egyetlen, aki mellett ugyanezt megtapasztaltam” – vont elsőre meghökkentőnek tűnő párhuzamot a skót és a holland szakember közt a Twentével a 2009–2010-es idényben bajnoki címet szerző angol.

A Twente bajnoki címének Ten Hag már nem volt részese, 2009 nyarán mentora, Fred Rutten invitálására a PSV segédedzője lett. Majd csupán 2012-ben érezte elérkezettnek az időt ahhoz, hogy önálló vezetőedzői karrierbe kezdjen. A másodosztályú Go Ahead Eagles felkérését fogadta el.

Fred Ruttennel a Twente után a PSV-nél is együtt dolgozott (Fotó: AFP)
Fred Ruttennel a Twente után a PSV-nél is együtt dolgozott (Fotó: AFP)

MINDEN, DE TÉNYLEG MINDEN RÉSZLETRE FIGYEL!

„Nagyon körültekintően igyekezett felépíteni az edzői karrierjét. Játékosként olyan karakter volt, akit ha nem is mindig kedveltek a megjegyzései miatt, tiszteltek az öltözőben. Amikor nem te vagy a legjobb, nehéz elérni, hogy mindenki elfogadja, amit mondasz. Ugyanakkor taktikailag mindig a legtöbbet igyekezett kihozni a lehetőségeinkből. Húsz év távlatából azt mondhatom, kevés olyan dolog volt, amiben ne lett volna igaza. Ezt az éleslátást és ezt az intelligenciát vitte tovább az edzői pályára kellő türelemmel kombinálva” – magasztalta Pahlplatz.

Volt játékosai elmondása szerint amilyen lenyűgöző Ten Hag alapossága, néha olyan bosszantó is tud lenni. A 2012-ben a Go Ahead Eaglesben futballozó Bart Vriends például arról beszélt a Sky Sportsnak, volt, hogy a frissítős palackokat kirakodó kolléganőt is rendre utasította, ne csak véletlenszerűen tegye ki a kulacsokat az asztalra, hanem teljesen egyenes sorba, pontos alakzatba rendezze azokat. „Minden reggel edzés előtt kiment a pályára és megnézte, olyan magas-e a fű, amilyennek szeretné látni” – emlékezett vissza a Szombathelyi Haladást is megjáró Sjoerd Overgoor.

Szintén az alaposságát példázza: másodosztály ide vagy oda, külön videós stábot fogadott, meccsek után pedig minden egyes játékossal leült kielemezni a személyre szabott klipet. „Ez volt az első alkalom, hogy ilyen módszerrel találkoztam. Van már vagy tíz éve…, és épp az Eaglesnél. Egy kisváros apró klubjában. A meccsek után mindig egyesével mentünk a szobájába, és mondani sem kell, sosem volt maradéktalanul elégedett” – mondta a Skynak az Utrecht színeiben nevelkedő bekk, aki szerint Ten Hag gondolataival és munkamódszerével egy évtizeddel megelőzte a korát.

A Go Ahead Eaglest egyetlen év alatt másodosztályú középcsapatból feljutóvá tette (Fotó: Getty Images)
A Go Ahead Eaglest egyetlen év alatt másodosztályú középcsapatból feljutóvá tette (Fotó: Getty Images)

Ten Hagnak egyetlen idény is elég volt ahhoz, hogy a csapatot az élvonalba vezesse ­– oda, ahol 1996 óta nem szerepelt. A munka gyümölcsét azonban megint nem élvezte ki. Ugyanaz motiválta, mint amikor visszavonult: úgy érezte, az adott közegben és szerepkörében elérte a maximumot, amit nyújtani tud, és a fejlődés érdekében a változást választotta.

Új állomáshelyével azonban mindenkit meglepett.

„Azt gondoltam, visszatér a Twentéhez vagy egy holland középcsapatnál folytatja, de a német negyedosztály…” – reagált McClaren.

GUARDIOLA-HATÁS

2013 nyarára már három hónapja eldőlt, hogy Pep Guardiola lesz a Bayern München vezetőedzője. A német sztárcsapat vezetői azt szerették volna, ha a negyedosztályban szereplő, számos U19-es és U17-es fiatalt felvonultató B-csapat élére hasonló stílust képviselő trénert tudnak kinevezni. A küldetés nem volt egyszerű: olyan edző kellett, aki képes nemcsak megérteni, de magáénak is érezni a katalán tréner taktikai finomságait, ugyanakkor kellően alázatos, a Regionalligához.

„Megismerhettem egy európai mércével is óriási klub belső működését, miközben nap mint nap ugyanazzal a háttérrel dolgozhattunk, mint Pep Guardiola és az első csapat, sokkal kisebb nyomás mellett. Kevés jobb lehetőséget lehet elképzelni ennél” – vallott őszintén müncheni szerepvállalásáról Ten Hag, aki a bajoroknál eltöltött időszakra csütörtöki kinevezésekor is visszautalt.

„Szenzációs élmény volt testközelből figyelni Pep munkáját és megtapasztalni azt a filozófiát, amit képvisel. Lenyűgöző, amit a Barcelonánál, a Bayern Münchennél, majd most a Manchester Citynél elért a rendkívül gólra törő, eredményes stílusával. Ez az a rendszer, amit próbáltam adaptálni az Ajaxhoz később én is.”

Guardiola és Ten Hag a Bayern edzésén (Fotó: Mia San Mia)
Guardiola és Ten Hag a Bayern edzésén (Fotó: Mia San Mia)
„Lehet, nem egy csapatnál dolgoztunk, de naponta beszélgettünk. Egészen hihetetlen ember” – idézte fel a Münchenben töltött éveiket Guardiola. – Meghökkentett, mennyire alázatos volt. Mindig mindenre figyelt, minden részletre igyekezett felkészülni. Hogy el tudtam volna-e képzelni a Citynél, mint az utódom? Határozottan.”

Miközben igyekezett minél többet ellesni katalán kollégájától, Ten Hag saját bevallása szerint is rengeteget fejlődött a kommunikációban, a sajtóval való kapcsolattartásban, önmarketingben a Bayernnél tapasztaltaknak köszönhetően. Utóbbi felesleges képességnek tűnhet a meccsek szempontjából, ám egyáltalán nem felesleges, ha az ember hosszú időn át szeretne egy topklubnál dolgozni…

HOLLANDIAI BIZONYÍTVÁNY: CSILLAGOS ÖTÖS

A bajorországi tanulóévek után az Utrecht következett, amellyel két és fél év alatt 111 tétmeccsen 56 győzelem, 25 döntetlen és 30 vereség, 1.74 pontos meccsenkénti átlag jött össze Ten Hagnak. A csapattal az első teljes idényében ötödik, a másodikban negyedik lett, miközben a 2015­­­–2016-os idényben kupadöntőig meneteltek – a fináléban egy góllal bizonyult jobbnak a Feyenoord.

Korábbi játékosai felidézték, ha kell 10 másodpercenként is megállítja az edzéseket, de mindenkinek elmagyarázza, mit csinálhatna jobban, miben vár mást (Fotó: Getty Images)
Korábbi játékosai felidézték, ha kell 10 másodpercenként is megállítja az edzéseket, de mindenkinek elmagyarázza, mit csinálhatna jobban, miben vár mást (Fotó: Getty Images)

Az ekkor még mindig csak 46 éves szakvezető az Utrecht élén is bizonyította taktikai érzékét, és napjaink élcsapatait idéző hatékonysággal váltogatott akár meccsen belül is a három-, négy- és ötvédős rendszerek között. Ezzel nem egyszer nagy meglepetést okozva az ellenfeleknek.

„Ha kellett 10-20 másodpercenként megállította az edzést, hogy visszajelzést adjon arról, amit csinálunk. Ezt egyértelműen Guardiolától leste el. Mindig megállított minket, ha úgy érezte, valamit jobban is tudnánk csinálni” ­– mesélte Robin Ruiter, az Utrecht akkori kapusa.

„Teljesen megszállott, ebben is Guardiolára hasonlít. Mindketten napi 24 órában dolgoznak, mindketten minden részletre gondolnak. Az edzései sokszor mentálisan még intenzívebbek is, mint fizikailag. Kezdetben nem is voltunk biztosak abban, hogy ez így jó lesz, de aztán alig két hónap elteltével már látványos volt a fejlődésünk.”

„Nem volt olyan edzés, amelyre csak azért mentünk volna ki, hogy eddzünk, mindig volt egy ötlete, egy gondolata, amit ki szeretett volna próbálni velünk. Monotonitásról szó sem lehetett" –
mondta egy másik volt játékosa, Marnix Kolder.

Az eredményekre Amszterdamban is felfigyeltek, Ten Hagot 2017 decemberében a menesztett Marcel Keizer helyére nevezte ki a rekordbajnok, akkor már négy éve nyeretlen Ajax.

Rend, fegyelem – Ten Hag az Ajaxnál is igyekezett minden apró részletet kontroll alatt tartani (Fotó: Getty Images)
Rend, fegyelem – Ten Hag az Ajaxnál is igyekezett minden apró részletet kontroll alatt tartani (Fotó: Getty Images)

Az első teljes idényében csúcsra ért odahaza, miközben Európában is maradandót alkotott. A BL-csoportkörben kétszer is ikszelt a Bayern Münchennel, tavasszal aztán a Real Madridot, majd a Juventust is búcsúztatta a fiatalokkal gazdagon megtűzdelt csapat. A szenzációs teljesítménynek meg is lett az ára, a Bajnokok Ligája-elődöntőig jutó csapatból több kulcsemberre is lecsaptak a topligák óriásai, Frenkie de Jong 86 millióért a Barcelonához, a mindössze 19 éves csapatkapitány, Matthijs de Ligt 85-ért a Juventushoz került, de távozott az akkoriban szintén nagy ígéretnek tűnő Kasper Dolberg (Nice) és az együttes gerincéhez talán legtöbb rutint adó Lasse Schöne (Genoa) is. Sokáig úgy tűnt, Ten Hag is továbbáll, a Johan Cruyff Arénában 2010 és 2016 között rendkívül sikeres időszakot eltöltő Frank de Boer várható visszatérését zengte a holland sajtó.

Végül maradt – mert új kihívást talált: másfél év elteltével majdnem elölről kezdhette a csapatépítést. Az akadályt sikerrel vette: az Ajax a 2020­–2021-es idényben ismét bajnok lett. Sőt, ha nincs a koronavírus-járvány, már egy évvel korábban is az lett volna, ám Hollandiában rendhagyó módon a 25. fordulónál félbeszakították és többet nem is folytatták a bajnokságot – az idényt kiesők és feljutók, no meg hivatalos bajnokok nélkül lezárva.

Ten Hag jelenleg 210 tétmeccsnél tart Ajax-edzőként, ezeken 2.35 statisztikai pontot átlagolt – 156 győzelem mellett mindössze 25 döntetlen és 29 vereség a mérlege. Négy és fél éves amszterdami periódusát pedig a lehetséges négyből három bajnoki arany megszerzésével zárhatja le. Öt fordulóval a vége előtt négy pont a csapat előnye a második helyezett PSV-vel szemben.

„A siker gyaloglábon érkezik és lóháton száguld tova” – mondta Ten Hag egy 2017-es interjúban, amikor addigi karrierje legfőbb tanulságairól kérdezték. A ma már 52 esztendős szakember a holland fővárosban bizonyította, kellő türelemmel és a klubvezetőség támogatásával a háta mögött képes sikeres csapatot építeni – akár hendikeppel indulva is.

Erre a képességre Manchesterben is szüksége lesz. S talán épp ez az a képesség, amiért az angolok őt választották a sokáig esélyesebb jelöltnek tűnő, Angliában a Southamptonnal és (főleg) a Tottenhammel már bizonyító Mauricio Pochettino helyett.

A Unitednél a 2018–2019-as ajaxos BL-menetelés egyik főhőse, Donny van de Beek is új lehetőséget kaphat Ten Haggal (Fotó: Getty Images)
A Unitednél a 2018–2019-as ajaxos BL-menetelés egyik főhőse, Donny van de Beek is új lehetőséget kaphat Ten Haggal (Fotó: Getty Images)
TEN HAG VEZETŐEDZŐI KARRIERJE
Klub periódus meccs gy d w gk gy. arány
Go Ahead Eagles 2012. júl. – 2013. jún. 39 18 11 10 25 46.15%
Bayern Munich II 2013. jún. – 2015. máj. 72 48 10 14 95 66.67%
FC Utrecht 2015. máj. – 2017. dec. 111 56 26 29 70 50.45%
AFC Ajax 2017. dec. – jelenleg 210 156 25 29 400 74.28%

AZ ÖLTÖZŐ MELLETT IRODAI SZINTEN IS NAGY VÁLTOZÁS JÖHET MANCHESTERBEN

Ami biztos, a Manchester United keretére teljes átalakulás vár. A csapatot november óta irányító – Ten Hag kinevezésével nyártól tanácsadói pozícióba kerülő – Ralf Rangnick néhány nappal ezelőtt úgy nyilatkozott, a kapusposzt kivételével mindenhol kell az erősítés, vérfrissítés. „Nem csak három-négy játékosról van szó” – mondta, emlékeztetve, hogy csak ennyi futballista szerződése jár le a klubnál, az eladásokkal-vételekkel még legalább ennyi változás lehet a keretben. „Egyetlen átigazolási időszak valószínűleg nem is elég” – tette hozzá a Skynak adott interjúban, majd az Anfield Roadon elszenvedett keddi 4–0-s vereség után mindezt azzal a kijelentéssel fejelte meg, „a Liverpool legalább hat évvel a United előtt jár.”

A kémia adva van – Antony (balra) lehet Ten Hag egyik első manchesteri igazolása (Fotó: Getty Images)
A kémia adva van – Antony (balra) lehet Ten Hag egyik első manchesteri igazolása (Fotó: Getty Images)

Ami a távozókat illeti, Nemanja Matics múlt pénteken jelentette be, hogy búcsúzik, mellette Juan Mata, Jesse Lingaard, Edinson Cavani és Paul Pogba szerződése egyaránt kifut. A BBC értesülései szerint Anthony Martialhoz és a cserekapus Dean Hendersonhoz sem ragaszkodik a klubvezetőség, míg Eric Bailly és Phil Jones a több játéklehetőség reményében saját kérésére válthat. A korábbi pletykák szerint a távozók helyére legalább két középső középpályást (a favorit Declan Rice a WHU-ból, Jude Bellingham a Dortmundból és/vagy Kalvin Phillips a Leedsből), egy jobbszélsőt (Antony az Ajaxból?), egy támadót (Erling Haaland? Darwin Núnez?) és egy középső védőt (Harry Maguire retteghet, végre szerződtetnek egy évek óta rebesgetett ballábas bekket középre) keresnek a piacon. A végső döntés minden esetben Ten Hagé lenne, aki – szintén angliai sajtóhírek szerint – új posztriválist hozhat David de Geának is, egy, a spanyolnál lábbal határozottabb, képzettebb kapus személyében.

A lejáró szerződésű játékosok fizetésével heti 1 millió fontos összeg szabadulhat fel az MU büdzséjében. Ez a mai viszonyok között három sztárjátékos gázsiját fedezheti, esetleg két klasszis és kettő-három feltörekvő ígéret fizetése lehet (Antony például heti 80-100 ezer fontért simán aláírhat, Haaland várhatóan 350-400 ezer font alatt nem fog).

A további erősítések nagyrészt a tulajdonos Glazer család pénztárcáján múlnak majd. Sajtóhírek szerint a tulajdonos-vezérigazgató Joel Glazer kész 200-250 millió fontot is biztosítani Ten Hag terveire.

Rangnick tanácsadóként segítheti Ten Hag munkáját (Fotó: AFP)
Rangnick tanácsadóként segítheti Ten Hag munkáját (Fotó: AFP)

Ezzel párhuzamosan a háttérstáb átalakulása is megkezdődik, sőt, az év elején már el is indult. Az egyelőre kérdés, hogy Rangnick tanácsadói szerepköre pontosan milyen hatáskörrel párosul majd. Amit tudunk, az az, hogy a német szakembert ősz végén kiválasztó menedzsmentből Ed Woodward már nincs itt (a távozása már korábban is biztos volt, „köszönhetően” a Szuperliga-ötletben játszott szerepének és az azáltal kiváltott felháborodásnak).

Woodward helyét a több mint 15 éve a klubvezetőséghez tartozó – a többi között a 2014-es Chevrolet-üzletet és a 2015-ös, akkor a valaha volt legnagyobb értékű sportruházati szponzorszerződést tető alá hozó – Richard Arnold vette át az ügyvezetői székben. Mellette a Rangnickot is castingoló és a presszingre építő stílus, a minimum középtávú építkezés mellett érvelő Darren Fletcher és John Murtough kapott nagyobb szerepet az irányításban az elmúlt fél évben. Murtough sem friss bútordarab a Unitednél, igaz, 2021 tavaszáig az utánpótlás-nevelésben, illetve az akadémia irányításában volt főszerepe, előtte pedig David Moyes munkáját segítette az Evertonnál. Pozitívum, hogy sajtóhírek szerint az Arnold, Fletcher, Murtough trió teljes egyetértésben szavazott bizalmat Ten Hagnak.

Biztos, hogy új irányítást kap a United megfigyelői hálózata is. A vezető játékosmegfigyelő Jim Lawlor 2006-ban még Ferguson érája alatt került a posztjára, a nemzetközi hálózatot összefogó Marcel Bout pedig Louis van Gaal szakmai stábjával került a klubhoz, mielőtt 2016-ban Lawlor „helyettese” lett. Az évad végén mindketten elköszönnek.

„Az Ajaxnál töltött évei alatt Erik Európa egyik legérdekesebb, legsikeresebb edzőjévé vált, a csapatát kétszer is képes volt felépíteni, újra meg újra attraktív, támadó szellemű futballt játszatva és elkötelezetten beépítve a fiatalokat. A megállapodást megelőző beszélgetéseink alatt mély benyomást tett rám az elképzeléseivel, amelyek hosszú távon garantálhatják, hogy a Manchester United visszatérjen arra a szintre, amit korábban képviselt” – biztosította a holland szakembert bizalmáról és türelméről Murtough a csütörtöki bemutatón.

Türelem. Ez az, amire biztosan szükség lesz Manchesterben ahhoz, hogy a csapat Erik ten Hag vezetésével csökkenteni tudja azt a „hatéves” lemaradást, amiről Rangnick beszélt, és amit az idényben lejátszott két Liverpool elleni meccs 9–0-s gólkülönbsége hűen tanúsít.

Erik ten Hag remek teljesítményt nyújtott az Ajaxnál, jó eséllyel három bajnoki címmel int búcsút az amszterdamiaknak (Fotó: Getty Images)
Erik ten Hag remek teljesítményt nyújtott az Ajaxnál, jó eséllyel három bajnoki címmel int búcsút az amszterdamiaknak (Fotó: Getty Images)
AZ ÁLLÁS
1. Manchester City 32 24 5 3 75–20 +55 77
2. Liverpool 32 23 7 2 83–22 +61 76
3. Chelsea 31 18 8 5 66–27 +39 62
4. Tottenham 32 18 3 11 56–38 +18 57
5. Arsenal 32 18 3 11 49–39 +10 57
6. Manchester United 33 15 9 9 52–48 +4 54
7. West Ham 33 15 7 11 52–43 +9 52
8. Wolverhampton 32 15 4 13 33–28 +5 49
9. Leicester City 31 11 8 12 47–51 –4 41
10. Brighton & Hove Albion 33 9 13 11 29–40 –11 40
11. Newcastle 33 10 10 13 37–55 –18 40
12. Brentford 33 11 6 16 41–49 –8 39
13. Southampton 32 9 12 11 38–52 –14 39
14. Crystal Palace 32 8 13 11 43–41 +2 37
15. Aston Villa 31 11 3 17 42–46 –4 36
16. Leeds United 32 8 9 15 38–68 –30 33
17. Everton 31 8 5 18 34–53 –19 29
18. Burnley 31 4 13 14 26–45 –19 25
19. Watford 32 6 4 22 30–62 –32 22
20. Norwich City32562122–66–4421
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik