A hallgatag Wenger és a Lukas garas esete

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2015.01.13. 18:31
null
Lukas Podolski Milánó felé menekülve fájlalta, hogy Wenger nem búcsúzott érzelmesebben tőle (Fotó: Action Images)
Ismét elröppent öt hónap az életünkből, rögvalósággal szigorított szabadlábon, és ismét elérkezett a futballszurkolók kedvenc-utált periódusa, az átigazolási időszak. Újra jelentkezik topligás transzferrovatunk, amelynek minden előzetes híreszteléssel ellentétben semmi köze nincs ahhoz, hogy magasabb szinteken is felvetődött az újságírók drogtesztje. Kezdjünk szokás szerint Angliában!

 

WENGER NEM KERTEL. IGAZ, NEM IS MOND SEMMIT

Belecsap a lecsóba a télen az átigazolásokba Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere, legalábbis erre esküszik az angol sajtó. Maga a mester sem rejti véka alá, hogy szeretne venni pár csillagot a télen, főleg védőket, és még az új emberek „típusát” is megjelölte: John Terry- és Gary Cahill-szerű bekkekkel óhajtja megacélosítani csapata hátsó sorait. Természetesen nem is lenne Wenger Wenger, ha húszmillióért venne egy igazi védőcsillagot, valószínűbb ennél az új-zélandi Winston Reid megszerzése, akiről négymillió euróért lemondana a West Ham United, amelynek menedzsere, Sam Allardyce nyíltan elismerte, hogy nincs sok virágvasárnapja nála a labdarúgónak.

A remek felépítésű, dán útlevéllel is bíró Reid nem éppen gigasztár, de már 2010 óta a Premiershipben edződik. Közepes osztályzatokkal, mérsékelt nemzetközi rutinnal. A középen és a bal oldalon is bevethető fiatalt, Tyrone Mingset (Ipswich Town) talán hagyja is Wenger a Stoke Citynek. Mr. Wenger, le szeretnék igazolni Mingset? – kérdezték a mestert a sajtótól. Nem – fejtette ki igen bőven véleményét az ügyről a kérdezett. Egyébként sem szószátyár a viharvert szakember, különösen védőügyben hallgatag, neveket pedig végképp nem lehetett kihúzni belőle, és mindez a mi olvasatunkban azt jelenti, hogy nem veti fel a pénz a klubot.

Azt maga Wenger mondta, hogy Isco vagy Edinson Cavani megszerzésére nem lát esélyt, legalábbis most nem (magyarán a Bajnokok Ligája-szerepléshez kötött a büdzsé), őszintén szólva nem látunk realitást abban sem, hogy Mario Mandzukic odahagyná az Atlético Madridot az „ágyúsok” kedvéért; vagy tartanák a lépést a londoniak a Palermo legújabb argentin üstököséért, Paulo Dybaláért való licitben a 40 millió euró közelében járó olasz kívánalmakkal. Sergio Ramos vagy Luis Suárez elmozdításáról meg ne is beszéljünk inkább… Az angol bukmékerek egyébként sejtenek valamit Cavani-ügyben, mert nagy pénzeket nem adnának az uruguayi Londonba igazolására.

NAGY ERDŐ, KEVÉS FEJSZE

Közös ügy a PSG-vel a Newcastle United középpályása, Moussa Sissoko is, de ha a „szarkák” ragaszkodnak a húszmillió fölötti árhoz, akkor itt is csak a franciák rúghatnak transzferbe – de ehhez meg el kell adniuk a párizsiaknak például Ezequiel Lavezzit, vagy Cavanit egy Arsenalnál gazdagabb csapatnak. A PSG-mester Laurent Blanc azt nyilatkozta, hogy Sissoko egyáltalán nem is illik csapata profiljába, egyébként is megköti kezüket az UEFAir Play, de ez magyarra lefordítva csak annyit jelenti, hogy Sissokóért nem adnak olyan sokat, mint amennyit kérnek, és előbb el kell adniuk egy „fölösleges” játékost. Maga a gall szűrő egyébként hízelgően nyilatkozott az Arsenalról, majd később gyorsan visszaszívta.

Néhány angol lap arról álmodozik, hogy a Manchester United fog lecsapni Cavanira, de a Falcao, Robin van Persie, Wayne Rooney, Cavani négyes pöccet talán sok lenne a klub büdzséjének, nagyobb eséllyel viszi el a Southampton „lelkét”, Morgan Schneiderlint az MU az Arsenal orra elől, mint ahogyan a Cruzeiro Lucas Silvája is inkább Madridban fog kikötni, mint Londonban.

ARCCAL A REALITÁS FELÉ

No de térjünk vissza az Arsenalra, ahol Wenger állítólag már harmadszor tett ajánlatot a Dortmundnak Ilkay Gündoganra, de ha mienk lenne a karmester, bizony mi sem kótyavetyélnénk el rongyos 21 millióért. Sissoko mellett a másik kiszemelt a védekező középpályás portugál csodagyerek, az új Paulo Sousa, William Carvalho, akit már a nyáron is célba vettek az „ágyúsok", és ő még Sissokónál is többe kerülne. Viszont sokkal nagyobb tehetség is nála...

A legújabb Wenger-bébi, ifjabb Wise. 
No nem most, még 2000-ben 
(Forrás: dailymail.co.uk)
A legújabb Wenger-bébi, ifjabb Wise. No nem most, még 2000-ben (Forrás: dailymail.co.uk)

Jóval olcsóbb megoldás a „lengyel Patrick Vieira", Krystian Bielik, akit pármillióért odaad a Legia Warszawa, de a kis üstökös még csak 17 esztendős, rövid távon megoldást nem jelent. A középpályás Hamburgban járt nemrégiben próbajátékon, de a hírek szerint már megegyezett az Arsenallal fizetése ügyében. Előrelátó.

Nem lenne rossz üzlet az Európa-ligában és a Bajnokok Ligájában befutott svájci bekk, Fabian Schär megszerzése sem, hiszen még csak 23 éves, ám jelentős nemzetközi rutinnal rendelkezik, ráadásul nem kapkodja el a nyáron lejáró szerződésének meghosszabbítását. Drágább opció a celtices óriás, Virgil van Dijk, aki minden tekintetben kinőtte a skót ligát, ám árát tízmillió környékére veri az MU és a Tottenham érdeklődése. A 23 éves, 193 centiméteres játékos ideális párja lehet mind Reidnek, mind Laurent Koscielnynek, klubjában olyan meggyőző teljesítményt mutat, főleg a nemzetközi porondon, hogy már a holland válogatott keretébe is behívták.

Másik potens jelölt a francia Loic Perrin (St.-Étienne), aki maga is elismerte, hogy megkereste őt és klubját is az Arsenal, a választ pedig elképzelhetjük magunknak. A 29 éves játékos középen és jobb oldalon is bevethető, ráadásul középső védekező középpályásként is fungál. Mellette szól még tízmillió alatti ára, ellene viszont viszonylagosan élemedett kora.

Ha már kor és bölcsesség: az egykori fifikás karmester, Dennis Wise 15 éves fiacskája, Henry már biztosan a Wenger-istálló tagja.

FOROG A ROZSDÁS KÖRHINTA

EGYIKNEK SIKERÜLT...
↑↑↑↑↑↑ Az elmúlt napok nyertese lehet átigazolási szempontból az argentin-chilei balszélső, középcsatár, MAURO MATÍAS ZÁRATE, akiért anno minden követ megmozgatott a Real Madrid, a Lazio meg húszmillió euróért vette az al-Szaddtól. De megbicsaklott az Interben a karrierje, 2013-ban hazamenekült a Vélez Sarsfieldbe, majd aláírt a West Hamhez. Itt 412 perc alatt két gólig és egy asszisztig jutott, most kölcsönben a Queens Park Rangersben rendszeres lehetőséget és bizalmat kapva megmutathatja, van még a régi szépből. Ha nem? Akkor tényleg jön a süllyesztő. „Először akkor láttam őt, amikor néhány éve kölcsönben a Birmingham Cityben szerepelt, és akkor megpróbáltam a Portsmouth-ba vinni" – mondta új mestere, Harry Redknapp arról a Záratéről, aki 2007-ben ifjúsági világbajnok lett Argentínával, és a döntőben győztes gólt szerzett. Előtte meg egy bizonyos Sergio Agüero is betalált... ↑↑↑↑↑↑

... A MÁSIK ELTERÜLT.
A nemsokára 31 éves angol támadó, DARREN BENT mostanában nem pazar dugói, hanem kedvese bámulatosan bőséges dekoltázsa miatt került a média érdeklődésének homlokterébe. Nem akármilyen pályát jósoltak egykoron pedig neki (mármint Bentnek, nem a kebelcsodának): az Ipswich, a Charlton és a Tottenham után 2009-ben a Sunderlandbe igazolt 12 millióért, és a klubban 58 mérkőzésen 32 gólt szerzett, erre fel négy éve 21.5 milliót áldozott érte az Aston Villa. Innentől kezdve lásd F. Torres, Bent kölcsönben a Fulhamben és a Brightonban játszadozott, január elejétől kezdve pedig a Derby Countyban teszi mindezt. „Az átigazolási időszak vége elképesztő volt, főleg Andy Carroll Liverpoolba igazolása miatt. Fél szezont játszott eddig a Premier League-ben, és a Liverpool 41 millió eurót adott érte, ez őrült összeg. Fernando Torresért ez remek ár lenne, ő még hatvanmillióért is jó vétel, viszont Carrollért egy kicsit elszálltnak tűnik a vételár" – prófétálta anno Bent, aki azóta minden bizonnyal magába szállt. Egyébként heti 90 ezer euróért nagyon szívesen elkallódnánk mi magunk is kisebb munkaadóknál. Hmmm, ki is az igazi vesztes?!

SE PUSZI, SE PÁ

Ami a távozókat illeti: a még tizenéves svéd karmestert, Kristoffer Olssont elvitte egymillióért az FC Midtjylland, a csatár Benik Afobéért jó pénzt utalt a Wolverhampton Wanderers, Yaya Sanogót kölcsönvette a Crystal Palace, Lukas Podolskit pedig az Inter, vásárlási opcióval.

„Semmit sem mondott nekem, nem hívott fel, és el sem köszönt tőlem." Ezt nem egy mámoros éjszaka után kidobott fiú vagy lány sírta ki egy közösségi oldalra, hanem a német futball örökifjú tehetsége, Podolski nyilatkozta. „Nem akartam virágokat vagy egy puszit, de megérdemeltem volna egy viszlátot. A tisztelet azért fontos. Mindent megtettem az Arsenalért, amit csak tudtam, nem a kocsmában ücsörögtem. Legjobban a csatárok mögött éreztem magam, a 10-es pozíciójában játszva, de láthattuk, hol játszatott aztán a menedzser" – sóhajtozott tovább a derék Lukas, keményen megküzdve ezzel annak a bizonyos opciónak az életbe lépéséért.

Egy ilyen nyilatkozat után természetesen egy Lukas garast sem adnánk Podolski arsenalos karrierjének továbbélésére...

KV-SZÜNET? PONT NEM AZ

Ha átfutja a kedves olvasó a lenti táblázatot (Azt hiszik, nem lehet nagy mennyiségben transzferálni egy árva januárban? Na, majd meglátják a Parmát!), akkor észreveszi majd, hogy az átigazolások döntő többsége kölcsönből való visszatérést takar, rövidítve kv.

Gyakran jönnek és már mennek is, de véglegesen, a gólerős (30 meccsen 19 találat az MK Dons színeiben) Afobe mellett így járt a Manchester Citynél a szlovák támadó, Albert Rusnák, a városi riválisnál a fiatal bekk, Michael Keane; a Newcastle Unitednél meg a francia zsenipalánta, Hatem Ben Arfa, aki 2011-ben befutásra készen érkezett a „szarkákhoz" Marseille-ből, de aztán sikeresen leharcolta magát odáig 27 éves korára, hogy Hull City-s kölcsönjátéka után ingyen megkapja a Nice.

A nagy vesztesek rovatába bestrigulázhatjuk Fernando Torrest is, aki éppen négy éve potom 58.5 millió euróért kaparintott meg a Chelsea egy igen gyenge pillanatában, most kerek hárommillióért sózták el a Milannak, hogy az olaszok rögvest kölcsönadják nevelőklubjának, az Atlético Madridnak. Azért nem rossz, ha örökké látják az emberben a tehetség és a gólveszély szikráját...

Nem koravén, örökifjú a 42 esztendős ausztrál kapus, Mark Schwarzer, akit érdemei elismeréseképpen ingyen elengedett a Chelsea a Leicester Cityhez; gondoljuk azért, nehogy kiessen a ritmusból a süvölvény, aki merészen 2016 nyaráig kötelezte el magát új gazdájához. Shwarzer egy darabka futballtörténelem: 1995-ben debütált a Bundesligában a Dinamo Dresden színeiben, és rivális kollégája Andreas Köpke volt, Marek Penksa, Jay Jay Okocha és a lengyel Jan Furtok támadta kapuját; a PL-ben a Hillsborough-ban esett át a tűzkeresztségen a Middlesbrough színeiben a Sheffield Wednesday ellen, és Des Walker, a volt Liverpool-legenda Steve Nicol és Benito Carbone keserítette életét többek között, a válogatottat meg 22 éven keresztül szolgálta.

AZ ANGOL PREMIER LEAGUE ÁTIGAZOLÁSAI, 2015 TELE
ARSENAL
Érkezett: Kristoffer Olsson (kölcsönből vissza, FC Midtjylland), Francis Coquelin (kv., Charlton Athletic), Benik Afobe (kv., Milton Keynes Dons)
Távozott: Kristoffer Olsson (FC Midtjylland, 1 000 000 euró), Lukas Podolski (kölcsönbe, Inter, 600.000), Matt Macey (k., Accrington Stanley), Benik Afobe (Wolverhampton Wanderers, 1 800 000), Yaya Sanogo (k., Crystal Palace)
ASTON VILLA
Érkezett: Janoi Donacien (kv., Tranmere Rovers), Daniel Johnson (kv., Oldham Athletic), Jordan Graham (kv., Wolverhampton Wanderers), Gary Gardner (kv., Brighton), Darren Bent (kv., Brighton), Carles Gil (Valencia)
Távozott: Darren Bent (k., Derby County), Jordan Graham (Wolverhampton Wanderers), Gary Gardner (k., Nottingham Forest)
BURNLEY
Érkezett: Alex Cisak (kv., York City), Tom Anderson (kv., Carlisle United)
Távozott: Nathaniel Chalobah (kv., Chelsea)
CHELSEA
Érkezett: Tomás Kalas (kv., 1.FC Köln), Fernando Torres (kv., Milan), Nathaniel Chalobah (kv., Burnley), Ulises Dávila (kv., Tenerife), Jamal Blackman (kv., Middlesbrough)
Távozott: Fernando Torres (Milan, 3 000 000), John Swift (kölcsönbe, Swindon Town), Alex Kiwomya (k., Barnsley), Mark Schwarzer (Leicester City, ingyen), Todd Kane (k., Nottingham Forest), Lewis Baker (k., Sheffield Wednesday), Tomás Kalas (k., Middlesbrough)
CRYSTAL PALACE
Érkezett: Glenn Murray (kv., Reading), Jerome Binnom-Williams (kv., Southend United), Jonathan Williams (kv., Ipswich Town), Adlene Guédiura (kv., Watford), Sullay Kaikai (kv., Cambridge United), Stuart O'Keefe (kv., Blackpool), Jack Hunt (kv., Nottingham Forest), Owen Garvan (kv., Bolton Wanderers), Ryan Inniss (kv., Yeovil Town), Patrick McCarthy (kv., Sheffield United), Lewis Price (kv., Crawley Town), Jamie Harney (kv., Colchester United), Yaya Sanogo (k., Arsenal)
Távozott: Kevin Doyle (kv., Wolverhampton Wanderers)
EVERTON
Érkezett: John Lundstram (kv., Blackpool), Matthew Kennedy (kv., Hibernian), Hallam Hope (kv., Bury)
Távozott: Hallam Hope (Bury), Ben McLaughlin (k., Telford United), John Lundstram (k., Leyton Orient)
HULL CITY
Érkezett: Joe Dudgeon (kv., Barnsley), Calaum Jahraldo-Martin (kv., Tranmere Rovers), Will Aimson (kv., Tranmere Rovers), Maynor Figueroa (kv., Wigan Athletic), Tom Ince (kv., Nottingham Forest)
Távozott: Hatem Ben Arfa (kv., Newcastle United)
LEICESTER CITY
Érkezett: Mark Schwarzer (Chelsea, i.), Tom Lawrence (kv., Rotherham United)
Távozott: Nick Powell (kv., Manchester United), Jack Barmby (k., Rotherham United), Tom Hopper (k., Scunthorpe United), Callum Elder (k., Mansfield Town), Adam Smith (k., Mansfield Town)
LIVERPOOL
Érkezett:
Távozott: Lloyd Jones (k., Cheltenham Town), Kevin Stewart (k., Cheltenham Town), Jack Dunn (k., Cheltenham Town)
MANCHESTER CITY
Érkezett: Ellis Plummer (kv., St. Mirren), Adam Drury (kv., St. Mirren), Devante Cole (kv., Barnsley), Kelechi Iheanacho (kv., Columbus Crew), Albert Rusnák (kv., Cambuur-Leeuwarden)
Távozott: Albert Rusnák (Groningen, 550.000)
MANCHESTER UNITED

Érkezett: Nick Powell (kv., Leicester City), Víctor Valdés (egyesület nélküli), Reece James (kv., Rotherham United), Michael Keane (kv., Burnley), Sam Johnstone (kv., Doncaster Rovers)

Távozott: Ben Pearson (k.., Barnsley), Sam Johnstone (k., Preston North End), Michael Keane (Burnley, 2 560 000)
NEWCASTLE UNITED
Érkezett: Hatem Ben Arfa (kv., Hull City), Adam Campbell (kv., Hartlepool United)
Távozott: Hatem Ben Arfa (Nice, i.)
QUEENS PARK RANGERS
Érkezett: Mauro Zárate (k., West Ham United), Jamie Sendles-White (kv., Mansfield Town), Michael Harriman (kv., Luton Town), Frankie Sutherland (kv., Wimbledon), Joe Lumley (kv., Morecambe), Cole Kpekawa (kv., Colchester United), Michael Harriman (kv., Luton Town), Michael Petrasso (kv., Notts County), Kwesi Appiah (kv., Cambridge United)
Távozott: Alex Wynter (Colchester United)
SOUTHAMPTON
Érkezett: Eljero Elia (k., Werder Bremen)
Távozott:
STOKE CITY
Érkezett: Philipp Wollscheid (k., Bayer Leverkusen), Jamie Ness (kv., Crewe Alexandra), Adam Thomas (kv., Macclesfield Town), Alex Grant (kv., Macclesfield Town), Maurice Edu (kv., Philadelphia Union), Brek Shea (kv., Birmingham City)
Távozott: Brek Shea (Orlando City), Ryan Shotton (Derby County), George Waring (k., Barnsley)
SUNDERLAND
Érkezett: Danny Graham (kv., Wolverhampton Wanderers)
Távozott: Scott Harrison (k., Hartlepool United), Connor Oliver (k., Blackpool), David Ferguson (k., Blackpool)
SWANSEA CITY
Érkezett: Nélson Oliveira (k., Benfica), Matt Grime (Exeter City, 2 400 000), Daniel Alfei (kv., Northampton Town), Alex Bray (kv., Plymouth Argyle), Curtis Obeng (kv., Newport County)
Távozott: Alan Tate (k., Crewe Alexandra), Rory Donnelly (k., Tranmere Rovers)
TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett: Jordan Archer (kv., Northampton Town), Grant Ward (kv., Chicago Fire), DeAndre Yedlin (kv., Seattle Sounders), Milos Veljkovics (kv., Middlesbrough)
Távozott: Grant Hall (k., Blackpool)
WEST BROMWICH ALBION
Érkezett: Donervon Daniels (kv., Blackpool), Wes Atkinson (kv., Cambridge United), Kemar Roofe (kv., Colchester United), Reiss Greenidge (kv., Port Vale)
Távozott:
WEST HAM UNITED
Érkezett: Doneil Henry (Apollon Limassol, 1 900 000), Ravel Morrison (kv., Cardiff City), Diego Poyet (kv., Huddersfield Town)

Távozott: Mauro Zárate (k., Queens Park)

Lezárva: január 12-én éjfélkor

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik