A Championshipet szétrohamozták, de a Premier League-ben más is kelleni fog

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2020.09.09. 17:47
null
Marcelo Bielsa 16 év után vezette vissza Leedset az angol élvonalba. Vajon bent is tudja tartani? (Fotó: Getty Images)
Marcelo Bielsa beceneve nem véletlenül az „Őrült”. Csapataival őrületes futásra és letámadásra épít. Csakhogy a sebesség oltárán a Championship 2019–2020-as bajnoka rendre feláldozta a precizitást. A Premier League-ben az őrületnél alighanem több kell majd a sikerekhez: elemzés arról, hol tudhat még előrébb lépni a tizenhat év után szombaton ismét élvonalbeli bajnokit játszó Leeds United.

Kissé ittas és nagyon hangos drukkerek százai lepték el az Elland Road környékét. Néhány maszk ugyan emlékeztetett rá, hogy más ez a bajnoki parádé, mint a megszokott, de a nagy többséget – legalábbis viselkedésük alapján – nem érdekelte a szociális távolságtartás. Nem érdekelte a koronavírus. Elvégre tizenhat év után megtört az átok! A Leeds visszajutott az élvonalba. Aki leedsiként ezt nem ünnepli, talán már nem is él – gondolhatták, miközben óriási sárga-kék zászlókat lengettek, görögtüzeket és füstöket gyújtottak a 2003-ban még Bajnokok Ligája-meccseknek otthont adó stadion mellett. A zászlók közül az egyik legmagasabbra egy szemüveges, szúrós tekintetű arcot ábrázoló ért: „Viva Bielsa!” – írta rajta a felírat.

„Sok fájdalmas, szenvedéssel teli év után megcsináltuk, újra itt vagyunk! Bielsa az Isten!” – zengte a drukkerek egyike az Independent kamerája előtt.

A Leeds visszatért a Premier League-be. De vajon képes is lesz megragadni a legjobbak között?

Bielsát éltető drukkerek a Leeds stadionjánál júliusban (Fotó: AFP)
Bielsát éltető drukkerek a Leeds stadionjánál júliusban (Fotó: AFP)

(...)

Bielsa alapelve a totális futball, az állandó futás és letámadás. Ha pedig megvan a labda, lerohanták az ellenfelet, akkor be is kell fejezni az akciót: beszédes, a Leeds kísérletezett a legtöbbet gólszerzéssel az elmúlt két idényben – az argentin tréner kinevezése óta – az angol ligacsapatok, vagyis a legmagasabb négy osztályban szereplő 94 együttes közül. 1546 próbálkozásukkal 118-szor több gólszerzési kísérletük volt, mint az ebből a szempontból második helyen álló Manchester Citynek. A probléma, hogy a City ennek ellenére 47 góllal többet ért el, mindezt ráadásul a Premier League mezőnyében. A Leeds a két idény alatt szerzett 150 találatával csupán az ötödik helyen áll a ligacsapatok közül. S ami egészen megdöbbentő: a hatékonyságát tekintve csak a 75.!

Gólszerzési kísérletek, gólok, hatékonyság. Utóbbi egyáltalán nem tartozik a Leeds erényei közé... (Forrás: Stats Perform)
Gólszerzési kísérletek, gólok, hatékonyság. Utóbbi egyáltalán nem tartozik a Leeds erényei közé... (Forrás: Stats Perform)

A helyzetek kialakításával a másodosztályban nem volt gondja Bielsa együttesének, ám az értékesítésükkel már annál több. Amikor egy meccsen sorjáznak a ziccerek, mindez belefér. Ám kérdés, hogy az új igazolásokkal együtt is csupán 128.05 millió euróra becsült keretben – mely a PL második legkisebb összértéke – meglesz-e a kellő minőség ahhoz, hogy az élvonalban is hasonló mennyiségben dolgozza ki a helyzeteket. A valószínűbb válasz a nem. Így pedig a hatékonyságon kell mihamarabb fejlesztenie Bielsának.

A Leeds xG-je, azaz a helyzetminőség alapján elvárható gólszáma 88.5 volt a Championship 2019–2020-as kiírásában. Ezzel a liga legjobbja volt az élvonalba 16 év után visszajutó csapat. Csakhogy még egy – jóval kevésbé imponáló – mutatóban is az élen zárt: a leginkább alulteljesítő gárda is a leedsi lett, mivel „csak” 77 találatig jutott a 46 fordulós ligában (1.674 gól/meccs). Az „alulteljesítők” élmezőnyéből a Leeds mögött záró négyes mind az alsóházban fejezte be az angol másodosztályú bajnokság előző kiírását, a legjobb helyen a Sheffield Wednesday zárt közülük – 16. lett. Érdekesség, hogy ennél kevesebb góllal 2015–2016 óta egyetlen csapat sem zárt a liga élén – akkor a Burnley 72 találattal lett bajnok.

A LEGROSSZABB HELYZETKIHASZNÁLÁS (CHAMPIONSHIP 19–20, xG)
xG gól különbség
1. Leeds United 88.5 77 –11.5
2. Barnsley 59.7 49 –10.7
3. Middlesbrough 58.0 48 –10.0
4. Birmingham 62.9 54 –8.9
5. Sheffield Wednesday 66.6 58 –8.6

Ha a teljes Bielsa-érát tekintjük, a Leeds xG-mutatója 171 találaton áll, ám ebből 153 gól volt, amely „meg is született” – ideértve a 2018–2019-es play off-meccseket is. Két idény alatt 18 gól mínuszban vannak – ami arra utal, nemhogy hatékonyabbakká váltak volna a második évre az argentin mesterrel, hanem még romlott is a helyzetkihasználásuk.

Abból kiindulva, hogy a Premier League mezőnyében jóval keményebb ellenfelek várnak a Leeds Unitedre, vajon hol tudna meglepetést okozni a csapat? – teszi fel a kérdést a Stats Perform.

VÉGY EGY JÓ CSATÁRT! DE HONNAN?

Nem csoda, hogy a Leeds legnagyobb beruházása az átigazolási piacon egy csatár, a Valenciától megszerzett spanyol válogatott Rodrigo klubrekordot jelentő 30 millió fontért cserébe tette át a székhelyét Angliába.

Rodrigo lett a Leeds történetének legdrágább igazolása (Fotó: AFP)
Rodrigo lett a Leeds történetének legdrágább igazolása (Fotó: AFP)

A 29 éves spanyol középső támadóként és egy fél vonallal hátrébb, árnyékékként, vagy akár támadó középpályásként is meg tudja állni a helyét. Az utolsó valenciai idényében jóval mélyebbről indult, nem meglepő, hogy 5.7-es xG-vel zárta csupán az idényt – és négy góllal. Szintén 5.7-es xA-ra (a helyzetek alapján várható gólpasszai száma) hét assziszt fűződött a nevéhez. A Valencia színeiben a legjobb idénye a 2017–2018-as évad volt, 16 gól mellett négy gólpasszig jutott ekkor. Az xG- és az xA-mutatója alapján pedig 27 találatnak is tevékeny részese lehetett volna.

HÁZI GÓLLÖVŐLISTA
Patrick Bamford 16
Pablo Hernández 9
ÖNGÓL 8
Jack Harrison 6
Mateusz Klich 6

Hasonló idénnyel abszolút húzóembere lehet Bielsa csapatának. Az előző idény házi gólkirálya Patrick Bamford lett a Leedsnél (16) gól. A második legeredményesebb a rutinos spanyol középpályás, Pablo Hernández lett (9), míg a harmadik... a harmadik legtöbb gólt az ellenfelek játékosai hozták össze a Leeds számára (8).

Patrick Bamford tizenhat gólja elsőre nem fest rosszul, ám ha hozzátesszük, hogy 45 bajnokin lépett pályára, már árnyaltabb a kép. S ha azt is hozzátesszük, hogy a helyzetei alapján 27.7 gólig kellett volna jutnia, még csak jól sem fest... A Leeds csapatszintű alultermelésének még egy főkolomposa akadt: a Championship előző kiírásában Bielsa balszélsője, a Manchester Citytől kölcsönben megszerzett Jack Harrison volt a negyedik legkevésbé hatékony támadó az xG alapján: ő öt góllal maradt el az elvárhatótól.

A HELYZETMINŐSÉG ALAPJÁN (xG) ALULTERMELŐ JÁTÉKOSOK
xG gólok különbség
Patrick Bamford 27.7 16 –11.7
Bobby De Cordova-Reid 12.7 6 6.7
Jacob Brown 8.7 3 –5.7
Jack Harrison 11.0 6 5.0
Famara Diédhiou 16.6 12 –4.6

Bamford számait látva megint csak nem meglepő, hogy Bielsáék prioritása a támadósor volt eddig a nyáron.

A tavalyi kulcsfogás, a Leipzigtől kölcsönvett Jean-Kévin Augustin a legkevésbé sem jött be a poszton.

A SZÖGLETEKBŐL IS KI LEHETNE HOZNI TÖBBET

A labdarúgásban jó tíz éve megfigyelhető trend, hogy az élcsapatok egyre ritkábban és ritkábban ívelik középre a labdát, inkább kicsiben, passzjáték végén próbálják a tizenhatoson belülre, veszélyes helyre juttatni. Erről a tendenciáról Ilku Miklós múlt nyáron hosszabban is értekezett.

Beszédes adat továbbá, hogy a modern futballban (a 2000-es évek eleje óta) a szögletek 40 százaléka (!) nem jut túl az első védőn. Ezek többnyire a laposan elvégzett, valamint a rövid oldalra beívelt sarokrúgások, amelyeknek közel a fele már az első akadálynál elhal, ami szintén magyarázattal szolgál a sarokrúgás után elért gólok számának apadására.

Kérdés, hogy Patrick Bamford (balra) fel tudja-e venni a versenyt minőségben a PL védőivel (Fotó: AFP)
Kérdés, hogy Patrick Bamford (balra) fel tudja-e venni a versenyt minőségben a PL védőivel (Fotó: AFP)

Az edzők és a csapatok részéről erre született egyfajta válasz, hogy beívelések helyett a passzokra helyezik a hangsúlyt. Fontosabb a támadásépítésben egy sikeres átadás, mint egy beadás. Ezt bizonyítja, hogy míg a 2010–2011-es Premier League-idényben meccsenként átlagosan 37 beadással próbálkoztak a csapatok, addig a 2016–2017-es évadban már csak 31.4-gyel. Ezek gólra váltásának hatékonysága nem változott (2.1 százalék). Pedig, ha van ország, amelyiknek a labdarúgására jellemző volt korábban az ívelgetés, az Anglia. Az ezredforduló óta az öt európai topligában átlagosan a szögletek 3.3 százaléka (!) hoz gólt. A leghatékonyabbak a spanyolok 3.7-es mutatóval, a PL az öt topligából a negyedik helyen áll 3.1-es mutatóval.

No, ehhez képest a Leeds szögleteiből az előző Championship-idényben csupán 2.3 százalékos hatékonyság mellett lett gól. Pedig nem mondhatni, hogy ne gyakorolták volna eleget: 355 szögletük volt – 68-cal több, mint bárki másnak a bajnokságban (a sok kihagyott, blokkolt, védett helyzetnek legalább ennyi előnye volt). Ezekből nyolc gól jött össze. (Ennyit a híres mondásról, mely szerint egy szöglet fél gól...)

Itt is jól látszik a potenciál.

Az elvégzett szögletek, az ezekből elért gólok és a hatékonyság... (Forrás: Stats Perform)
Az elvégzett szögletek, az ezekből elért gólok és a hatékonyság... (Forrás: Stats Perform)

Rögzített helyzetekből – a tizenegyeseket nem számolva – sem sokkal hízelgőbb a helyzet a Leedsre nézve. A góljaik csupán 22 százaléka esett sarok- vagy szabadrúgás után – ezzel a 24 csapatos másodosztály 24. helyén állnak.

A PONTRÚGÁSBÓL SZERZETT GÓLOK ARÁNYA
(CHAMPIONSHIP, 19–20)
24. Leeds United 22%
23. Barnsley 24%
22. Fulham 25%
21. Brentford 26%
20. Queens Park Rangers 27%

A legkevesebb gólt (12) az éppen csak bent maradt Barnsley lőtte rögzített helyzetek után, a második legkevesebb (16) a 17. helyen végző Middlesbrough neve mellett szerepel, mig a harmadik (17) a Leedsénél – igaz, holtversenyben a rájátszást követően végül szintén feljutó Fulhammel.

PONTRÚGÁSOKBÓL ELÉRT GÓLOK SZÁMA (CHAMPIONSHIP, 19–20)
24. Barnsley 12
23. Middlesbrough 16
22. Leeds United 17
22. Fulham 17
22. Hull City 17
22. Wigan Athletic 17

Egészen megdöbbentő tény, de Kalvin Phillips júliusban, a Blackburn ellen lőtt gólja előtt 2017 decemberében, a Boxing Dayen tudott utoljára közvetlenül szabadrúgásból találatot elérni a Leeds. Akkor Hernández volt eredményes. 118 meccsel és 50 közvetlenül kapura küldött kísérlettel később jött össze Phillips gólja...

AKKOR MÉGIS HOGYAN JUTOTTAK FEL?

JÖTTEK-MENTEK A NYÁRON

LEEDS UNITED
ÉRKEZETT:
Hélder Costa (Wolverhampton, kölcsön után végleg, 17 700 000 euró), Illan Meslier (Lorient, kv., 6 500 000), Cody Drameh (Fulham U23, 440 000), Joe Gelhardt (Wigan, 1 000 000), Rodrigo (Valencia, 30 000 000), Robin Koch (Freiburg, 13 000 000)
Kölcsönbe: Jack Harrison (Manchester City)
Kölcsönből vissza: Jay-Roy Grot (Vitesse), Laurens De Bock (Den Haag)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe: Laurens De Bock (Waregem)
Kölcsönből vissza: Jean-Kévin Augustin (RB Leipzig), Ben White (Brighton)

 

(B. J.)

Ha valakinek a fejében megfordulna a kérdés, hogy a számok láttán, hogyan került a Premier League-be a Leeds, akkor a válasz megdöbbentően egyszerű: Bielsa. A 65 éves mester csapataira általában véve jellemző, hogy pocsék helyzetkihasználással operálnak. A kulcskérdés az, hogy megteremtenek-e annyi lehetőséget maguknak, hogy a végső pontatlanság is beleférjen.

Bielsa hitvallása a totális futball: támadd, rohand le az ellenfelet! Lihegj a nyakában, amikor csak lehet, és ha megvan a labda, minél hamarabb juss el lövésig! A helyzet szinte mindegy, de ha már a kapu közelében vagy, fejezd is be az akciót, az előretolt védelmi vonalak miatt kontra semmiképpen se legyen belőle. Bielsának és a Leedsnek amúgy is arra van szüksége, hogy az ellenfél lehetőleg a földön próbálja kihozni a labdát, így ugyanis több esélyük van megzavarni a letámadással.

Tűzfal Leedsben a megváltóként ábrázolt Bielsa festményével (Fotó: AFP)
Tűzfal Leedsben a megváltóként ábrázolt Bielsa festményével (Fotó: AFP)

Abból a Leeds tulajdonosa, Andrea Radrizzani sem csinált titkot, hogy 16 év után az első PL-idényükben még nem várnak túl sokat maguktól.

„Elértünk valami fontosat, valami olyat, amire a szurkolóink és amire ez a város nagyon rég várt. Büszkék lehetünk arra, amit tettünk, de most folytatnunk kell a munkát, meg kell őriznünk a helyünket az élvonalban, hogy a folytonosság megmaradjon” – idézte az olasz üzletembert az AP.

A kérdés az, lesz-e a Premier League 2020–2021-es mezőnyében három olyan csapat, amelyet az óriási rohanással megelőzhetnek majd a végelszámolásnál? Vagy esetleg más metódusra kell átállniuk?

Ami talán mellettük szól: 46 meccs helyett ezúttal „csak” 38-ra kell majd beosztaniuk az energiáikat.

Szombat este rögvest a címvédő Liverpool ellen bizonyíthatja a Leeds, nemcsak nagy múltú klubról van szó, hanem egy olyan csapatról is, amely képes ismét borsot törni a legnagyobbak orra alá.

Aztán jöhetnek a nagyobb célok.

ANGOL PREMIER LEAGUE
1. FORDULÓ
Szombat
13.30:
Fulham–Arsenal (Tv: Digi Sport1)
16.00: Crystal Palace–Southampton
16.00: West Ham United–Newcastle United (Tv: Spíler1)
18.30: Liverpool–Leeds United (Tv: Digi Sport1) – élőben az NSO-n!
Vasárnap
15.00:
West Bromwich Albion–Leicester City (Tv: Digi Sport2)
17.00:
Tottenham Hotspur–Everton (Tv: Spíler1)
Hétfő
21.00: Sheffield United–Wolverhampton
21.00: Brighton–Chelsea

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik