7.5-ös főnixmadár: hamvaiból éledt újjá az Arsenal

Vágólapra másolva!
2012.10.30. 23:40
null
Az első félidőben "kiesett" az Arsenal, aztán Walcott vezérletével továbbjutott (Fotó: Action Images)
Az Arsenal drámai mérkőzésen, hosszabbítás után 7–5-re nyert a Reading otthonában az Angol Ligakupa nyolcaddöntőjében. Arsene Wenger együttese a 37. percben már 4–0-s hátrányban volt, és úgy tűnt, túl későn ébredt fel. A londoniak azonban a 95. percben egyenlítettek, majd a hosszabbításban a győzelmet is kiharcolták.

Arsene Wenger menedzser szokásához híven a fiatalokból, s a kevés játéklehetőséget kapó játékosokból összerakott csapatot (Martínez – Jenkinson, Koscielny, Djourou, Miquel – Coquelin, Frimpong – Walcott, Arsavin, Gnabry – Samah) küldött pályára a Ligakupa nyolcaddöntőjében. Arra azonban, ami a Reading elleni találkozó első félidejében történt, még a sokat látott francia menedzser sem számított.

A Reading ugyanis gyakorlatilag feltörölte a pályát az első félidőben az Arsenallal, s a 37. percben már 4–0-ra vezetett. Már a harmadik percben született egy hazai kapufa, ami előrevetítette a későbbi gólgyártást.

A 12. percben egy tökéletesen végigvitt hazai támadás végén Jason Roberts szerezte meg a vezető találatot, majd hat perccel később Laurent Koscielny a saját kapujába „mentett” egy jobb oldali beadást. Hogy aztán Mikele Leigertwood góljával a 20. percben már 3–0-s legyen a hazai előny.

És végül Noel Hunt kapufás fejes góljával a 37. percre beállt a már említett négygólos vezetés.

Az Arsenal az első félórában nagyon rosszul játszott. Pedig a „nagyok" közül Theo Walcott és Andrej Arsavin is a pályán volt, de alig értették meg egymást a társakkal. Aztán kettejük koprodukciójából mégis megszületett az „ágyúsok" szépítő, egyben némi reményt keltő találata. A 45. percben az angol lépett ki, és ziccerben szépen átpöttyintette a labdát Federici kapus fölött.

A szünet után egy jobb felfogású Arsenal érkezett, amely végigtámadta a második negyvenöt percet, míg a Reading már nem sokat kockáztatott. A csereként beálló Oliver Giroud szép fejessel a 64. percben 4–2-re alakította az állást. Arsene Wenger együttese ezután több helyzetet is kidolgozott, de a befejezésekbe rendre hiba csúszott. Már-már úgy tűnt, elúszik a továbbjutás...

A 89. percben azonban Koscielny már a jó kapuba is betalált egy szögletet követően, a 95. percben pedig Walcott a hosszabbítást jelentő találatot is megszerezte. A labda pár centivel haladt át a gólvonalon. Ez volt az utolsó momentum a rendes játékidőben.

A hosszabbításban aztán újra kisebb csoda történt, nevezetesen, hogy Maruane Samah gólt szerzett. A marokkóinak ez volt az első találata a legutóbbi 16 meccsen, amin pályára lépett.

Volt azonban még egy csavar a mérkőzésben: Pavel Pogrebnjak a 116. percben egyenlített. A hősiesen küzdő Reading tehát majdnem kiharcolta a tizenegyesrúgások lehetőségét, mégis elbukott.

Megint érkezett ugyanis Walcott, és a hosszabbítás utolsó percében egy kipattanót közelről a kapuba bombázott – továbblőve ezzel az Arsenalt. De még ekkor sem volt vége a találkozónak, a teljesen kitámadó Reading nem tudott visszaérni a kilépő Samahra, aki újabb góljával kialakította a 7–5-ös végeredményt.

Vannak olyan országok, ahol elég jó ötlet ez a Ligakupa...

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

ANGOL LIGAKUPA
NYOLCADDÖNTŐ
Sunderland–Middlesbrough 0–1
Swindon Town–Aston Villa 2–3
Leeds United–Southampton 3–0
Wigan Athletic–Bradford City 0–0 – 11-esekkel 2–4
Reading–Arsenal 5–7 – h. u.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik