Az FA és a Premier League nem ássa el a csatabárdot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.10. 16:14
null
Igazi angolok a Wembleyben (Fotó: Reuters)
Greg Dyke, az angol Futballszövetség (FA) elnöke szerdai beszédében képletesen újra meglóbálta a csatabárdot, amikor bejelentette: a Premier League nem kíván részt venni abban a munkacsoportban, amelyet az FA az angol labdarúgó-válogatott, az angol labdarúgás erősebbé tétele érdekében hozott létre. Kiderült még, hogy az Angliában játszó külföldi futballisták számát korlátozni kívánó Glenn Hoddle tagja lesz a munkacsoportnak, és hogy az FA-elnök szerint Fernando Torrest jobban meg kellett volna büntetni.

 

SCUDAMORE JÚNIUSI SZAVAI
Az angol sajtóbeszámolók szerint a liga úgy érzi, a munkacsoportbeli tagság nem feltétlenül szolgálná az érdekeit, és nem lenne szerencsés, ha az összes klubot egyetlen ember képviselné a bizottságban. Idézték ugyanakkor Richard Scudamore-nak, a Premier League első emberének júniusi szavait.
„Ezerkilencszáz-hatvanhat óta nem nyertünk világbajnokságot, a Premier League pedig mindössze ezerkilencszáz-kilencvenkettő óta létezik. Mi történt hatvanhat és kilencvenkettő között? Ki volt akkor a felelős? Mi nyilvánvalóan nem" – jelezte akkoriban Scudamore, hogy indokolatlannak és elfogadhatatlannak tartja a Premier League pellengérre állítását.

„A Premier League nem akar benne lenni. Nagyon segítőkészek voltak, és ígérik, igyekeznek majd mindent megtenni, ha a segítségükre lesz szükség, de a bizottságban nem kívánnak részt venni. Nem tetszik a döntésük, de meg tudom érteni” – kommentálta a Premier League húzódozását Greg Dyke, aki júliusi megválasztásakor nagy célt tűzött ki az angol válogatott elé: elődöntőt játszani a 2020-as Európa-bajnokságon, majd megnyerni a 2022-es világbajnokságot.

Dyke már megválasztásakor szóba hozta, hogy elengedhetetlenül fontosnak tartja az angol labdarúgók több játéklehetőséghez jutását az angol ligákban, és mint most, a Leaders in Football konferencián a Stamford Bridge-en elmondta, a visszajelzések megerősítették törekvésében. Dyke szerint fontos lenne megvizsgálni annak okát, miért drágábbak az angol akadémiákon kinevelt futballisták, mint a külföldiek.

„Vannak elképzeléseim, de a pontos okokat nem tudjuk, ezért is akarom ezt a bizottságot. A felelősségünk mindenesetre kettős. A tét nemcsak az angol válogatott jövője, hanem az angol futballisták alapvető joga ahhoz, hogy legyen lehetőségük kibontakoztatni a bennük lakozó tehetséget. Nemzetközi diplomaosztó iskolává váltunk a fiatal tehetségeink rovására” – mondta az FA elnöke, aki szerint a válasz nyilvánvalóan a PL-klubok külföldi tulajdonosait is érdekli, hiszen az akadémiák az ő pénzükön működnek.

A TORRES-ÜGYRŐL
Greg Dyke kitért a nevezetes közelmúltbeli Fernando Torres-ügyre, és a közvélemény által követelt súlyos büntetés elmaradásával illusztrálta: hiába születnek új előírások, azok érvényesüléséhez, a rendszer átalakításához idő kell – másképp: az általa elindított reformokkal korántsem szabad leállni.
„Az FA elnökeként nem akarom olyan helyzetben találni magam, amikor nem tudom megindokolni, miért nem léptünk” – érzékeltette Dyke, hogy a televízióban milliók által látott sportszerűtlenségért ő is keményebben megbüntette volna az ellenfele arcába maró Chelsea-csatárt.

Noha a rosszallás érezhető volt, Dyke nyíltan nem támadta a Premier League-et, miközben ismét hangsúlyozta: a túl sok külföldi játékos és külföldi tulajdonos jelenléte nemcsak rövid távú szakmai kockázatot jelent, hanem az egész felépítményt veszélyezteti, mivel „az emberek számára a helyi futballklub a büszkeség forrása”, miközben a klubok részéről nem érzékelhető szerinte a kötődés kinyilvánítása.

Glenn Hoddle tagsága a munkacsoportban senkit sem ért váratlanul. Hoddle ugyanis szeptemberben, amikor szembesült az adattal, miszerint az elmúlt idényben a Premier League csapataiban csupán minden harmadik játékos volt angol nemzetiségű, így reagált: „Öt játékosban kellene maximálni az egyszerre a pályán lévő külföldiek számát, a többiek legyenek angolok. El kellene érni az európai szabályozás megváltoztatását is, még ha az is az érzésünk, hogy fejjel megyünk a falnak.”

Greg Dyke (Fotó: Reuters)
Greg Dyke (Fotó: Reuters)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik