Westbrook 32 ponttal és győzelemmel tért vissza

Adorján István és Gobodics Tamás (Kezdo5.hu)Adorján István és Gobodics Tamás (Kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2014.11.29. 11:10
null
Remek visszatérés Westbrooktól (Fotó: Reuters)
Visszatért Russell Westbrook az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság pénteki játéknapján és rögtön 32 ponttal vezette győzelemre a Thundert. Az Atlanta megfogta Anthony Davist és a Pelicanst, Speights újabb extrájával nyert a Warriors, Kobe Bryant nagyot játszott, de elrontotta az utolsó dobást a Wolves ellen, a Chicago pedig jó meccsen nyert Bostonban. A Clippers a Houstont, a Denver a Sunst szedte szét, a Dallas felülmúlta a Torontót, a Memphis Portlandben nyert simán, a címvédő Spurs pedig visszavágott a Kingsnek – lássuk a részleteket!

Boston Celtics–Chicago Bulls 102–109

Rose nagy futása. Az egykori MVP hét egységet szerzett az első félidőben és a Bulls Gasolt tömte labdákkal, majd a fordulás után négy perc alatt hozzátett tizenkét pontot. Végül 21-gyel zárt és nagy szerepe volt a győzelemben, bár Brooks sebességét sem tudta levédeni a Boston (15 pont). A negyedik negyedet egy 11–2-es etappal kezdte a Chicago, ezzel átvették a vezetést, majd az utolsó percben Noah tempója és Butler büntetői hozták meg számukra a győzelmet.

A gyűrű alatt gondban volt a Celtics. Bár a festékből hasonló mennyiségű pontot szereztek a felek, a lepattanózást bőven hozta a Bulls, a Noah, Mirotic páros pedig 11 (!) blokkot osztott ki Olynykéknek. Noah és Gasol ugyan szenvedett a dobásokkal, erőlködtek belül, mindketten mély dupla–duplát és együtt 29 pattanót hoztak, a padról beszálló Mirotic viszont hatékonyan szerezte a pontokat is. A Bostonnál Sullinger is kiszorult, igaz, négy triplát rámolt be és végül 23 ponttal, tíz pattanóval zárt, de mellette igazából csak Bradley-t és a meccs elején Basst lehet kiemelni, Olynyk négy, Rondo három sapkát kapott.

A Celtics legjobb dobói: Sullinger 23/12, Bradley 18/6, Bass 16
A Bulls legjobb dobói: Butler 22, Rose 21/6, Gasol–Noah–Brooks 15–15–15/3

Charlotte Hornets–Golden State Warriors 101–106

Speights újabb extrája. Az erőcsatár–center egyszer már kihúzta a csávából a Warriorst, ma Curry 1/10–zel zárt kintről (közelebbről viszont alig rontott) és Thompsonnak sem ment annyira, így jött ő és a negyedik negyed elején egymaga 16 (!) pontot rámolt be (8/9 mezőnyből, főleg tempók). Végül 27 egységgel zárta a meccset 23 perc alatt – szinte egymaga fordította meg a meccset a GSW számára.

Zeller bekerült, Roberts folytatja. Cody Zeller a sérült Marvin Williams helyén kezdett és rendkívül eredményesen dolgozott, 50%-kal tüzelt mezőnyből, kiharcolt tíz büntetőt és végül 15 pontos, 14 pattanós dupla-duplát szállított. A 24 pontos karriercsúcs után Brian Roberts is hozta magát, ezúttal húszig jutott – igazából megvolt mindenük a sikerhez, Speights óriási futása nem volt bekalkulálva... A végén már nem tudtak ebből kijönni, Curry hat büntetőt is értékesített és zsinórban nyolcadik sikerét aratta a GSW – zsinórban nyolcadszor bukott a Charlotte.

A Hornets legjobb dobói: Roberts 20/6, Jefferson 18, Zeller 15
A Warriors legjobb dobói: Speights 27, Curry 26/3, Thompson 17/6

Atlanta Hawks–New Orleans Pelicans 100–91

Kőkeményen védekezett az Atlanta három negyeden át. A szezon legjobb félidejét produkálták a hazaiak a nagyszünetig, mindössze 28 pontot engedélyeztek a vendégeknek. A harmadik negyedben már csökkent a nyomás, a záró etapban pedig Ryan Anderson vezetésével kereken negyvenet rámolt be a Pelicans, de ez már későinek bizonyult, minden kosárra volt válasza az Atlantának és megtartották az előnyt. Davis megint gyengébben teljesített, végül 5/14-es mutatóval zárt.

Teague volt a vezér. Az irányító gyakorlatilag azt csinált, amit akart, könnyedén jutott be a festékbe, ott jól fejezett be, gyakorlatilag folyamatosan bontotta a védelmet és csinálta meg társainak is a helyzetet – végül 26 ponttal és 7 gólpasszal zárt 10/16-os mutatóval. Horford és Millsap nem tudott igazán dominálni a Davis, Asik páros ellen, de Millsap azért megtalálta a módját, hogy eredményes legyen, ráadásul Carroll is beszórt 19 pontot, jól működött a támadójáték. Korver közben új rekordra hajt, zsinórban 28 büntetőt értékesített, a franchise–rekordot Tom McMillen tartja 47-tel.

A Hawks legjobb dobói: Teague 26/3, Carroll 19/3, Millsap 13
A Pelicans legjobb dobói: Holiday 20/6, Anderson 20/6, Evans 18

Detroit Pistons–Milwaukee Bucks 88–104

A végén robbantott a Bucks. A harmadik negyed végéig fej–fej mellett haladtak a csapatok. Middleton kosaraival ekkor vett lendületet a vendég gárda és a záró játékrész elején egy villámgyors 10–3–as etappal komolyabb előnyre tettek szert. A Bucks kezdőcsapatából egy játékos sem tudta elérni a tíz pontot, ellenben a cseresor 69 egységet szállított, míg hazaiak padja csak 13–at. Az Ilyasova (9/14 mezőnyből, 8 lepattanó) és Dudley (4/6 tripla, 6 lepattanó) által vezetett kispadosok dobták az összes triplájukat, melyekkel újabb győzelemhez segítették a szezon eddigi meglepetéscsapatát. A Bucks utoljára a 2009–10-es idényt kezdte ilyen jó mérleggel, a Pistons viszont sorozatban hetedik kudarcát könyvelhette el.

Drummond 20–20-as mérkőzése jelentéktelenné vált. Pachulia és Henson nélkül álltak fel a vendégek, ezt pedig kiválóan használta ki a Pistons húzóembere. 26 pontja mellé 20 lepattanót gyűjtött be, de rajta kívül senki nem tudott érdemi produkciót nyújtani a magasemberek közül. Monroe öt árva pontot kapart csak össze, továbbá Jenningset nem tudta pótolni Augustin, aki 1/7–es mezőnymutatóval zárt.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 26, Caldwell–Pope 21/12, Smith 13
A Bucks legjobb dobói: Ilyasova 22/9, Dudley 16/12, Middleton 12/6

Toronto Raptors–Dallas Mavericks 102–106

DeRozan sérülése és Ellis sok volt a Raptorsnak. A hazaiak legjobb pontdobójának addig sem ment a dobás, pont nélkül, 0/8–as mezőnymutatóval állt, de a harmadik negyedben egy betörés után ágyékhúzódás miatt kivált és nem is tért vissza. Innentől kézbe vette a dolgokat Monta Ellis, egymaga 15 egységet vert be a záró etapban, amivel ellépett a Mavs és bár az utolsó percben Lowry öt pontjával csökkent a különbség, Ellisnek erre is volt válasza.

Előlépett, akinek kellett. Nelson és Felton sem játszhatott a Mavsnél, de Harris jól mozgatta a csapatot és hat gólpasszt osztott ki – majd, amikor nagyon kellett, beindult Ellis és megnyerte a meccset. A túloldalon Lou Williams és Vasquez is hozzátette a magáét DeRozan kiválása után, sőt, Amir Johnson eljutott húsz pontig, de a Chandler–vezette védelem most megtette, amit lehetett (a center 10 ponttal, 11 pattanóval és négy gólpasszal zárt), 41 százalékon tartották a Raptorst és elvették a büntetőiket – nagyjából fele annyiszor állhattak a vonalra a hazaiak, mint szoktak.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 25/9, Johnson 20, Williams 16/6
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 30/9, Parsons 16/6, Nowitzki 15/3

Houston Rockets–Los Angeles Clippers 85–102

Minden gyenge pontot kihasznált a Clippers. Howard, Jones és Beverley is hiányzott a Houstonnál, sőt, Canaan bokája is kiment meccs közben, így Jason Terry volt a hazaiak irányítója. Chris Paul ezt remekül használta ki, ugyan csak tíz pontot szerzett, de kiosztott hét gólpasszt, megszerzett öt labdát és nem adott el egyet sem – inkább leosztotta oda, ahova kellett. Griffin 30 pontot rámolt be a Black–Motiejunas duóról, Redick és Crawford pedig szétdobták a hazaiakat kintről, így az első negyed után nem volt kérdés a győztes kiléte.

Ez már sok volt a Houstonnak. A sérülések miatt jelentősen meggyengült a kezdő és a rotáció is, de most James Harden sem állt csapata élére (16 pont, 6 gólpassz, 5/12 mezőnyből, 5 eladott labda), így sem a kezdőből, sem a kispadról nem érkezett igazán jó teljesítmény. Gyengén dobtak, védekezésben sem tudták megoldani a helyzetet, ugyanakkor Canaan kidőlése után mintha az akarat is hiányzott volna belőlük.

A Rockets legjobb dobói: Harden 16, Ariza 13/9, Canaan 13/9
A Clippers legjobb dobói: Griffin 30, Crawford 21/12, Redick 15/9

Oklahoma City Thunder–New York Knicks 105–78

Elképesztő visszatérés. Westbrook ma hajnalban tért vissza a kéztörés miatti kihagyásból, ám semmi nem emlékeztetett arra játékát látva, hogy bármi problémája lett volna. Vezetésével nagy iramot diktált a Thunder, melyet nem tudott tartani a Knicks, így már kvázi a félidőre eldőlt, hogy az OKC begyűjti a győzelmet. Westbrook alig több, mint 23 játékperc alatt kis híján tripla duplát hozott össze, ugyanis 32 pontja mellé (12/17 mezőny, 3/4 hárompontos), begyűjtött 7 lepattanót, és kiosztott 8 gólpasszt.

Anthony nélkül mit sem ér a Knicks. Az elmúlt mérkőzéseken szinte rendre csak az Anthony, Stoudemire párost lehetett méltatni a New Yorknál. Ma hajnalban Anthony hiányában csak a magasember (7/8 mezőnyből, 8 lepattanó) tudott érdemi teljesítményt az asztalra tenni. A vendégek kezdője 26 pontot dobott, tették ezt 10/36-os mezőnymutatóval. A legnagyobb különbséget a lepattanócsata hozta, melyet 57–33 arányban nyertek meg a hazaiak.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 32/9, Ibaka 14, Lamb 13/9
A Knicks legjobb dobói: Stoudemire 20, Hardaway Jr. 11/3, Dalambert 9

Indiana Pacers–Orlando Magic 98–83

Újra a pályán. A sérülések nem kímélték eddig a Pacerst, hiszen Hill és Hibbert még mindig nem állhatott rendelkezésre. Ellenben a szezonban először pályára lépő West (8/17 mezőnyből, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Watson (9 pont) igen, akik mélységet adtak a hazai keretnek. Az este hőse viszont Stuckey volt, aki már a Spurs ellen is villogott, ma nagyon jól kezdett és meg sem állt egy újabb remek teljesítményig (9/15 mezőnyből). Annak ellenére, hogy az utolsó negyedben dőlt el a mérkőzés, a Pacers dominált, hiszen lepattanózásban 53–32–re ütötték ki a vendégeket, 15-tel több támadólepattanót gyűjtöttek, ráadásként hússzal több pontot szereztek a festékből (48–28). A padról beálló Allen egymaga 6 támadópattanót szedett össze, 10 pontos, 14 lepattanós dupla duplával tűnt ki a mezőnyből.

Lepattanók és pontos játék nélkül nem megy. Úgy nehéz nyerni, hogy ha az ellenfél fele annyi labdát gyűjt be a palánkod alatt a kihagyott dobások után, mint a másik csapat összesen. A Magic erejéből 2 árva támadópattanóra futotta, második esélyből 18 pontot kaptak, 18 labdaeladásba kergették őket a hazaiak. Vucsevics ismét egyedül szenvedett magas poszton, Tobias Harris inkább erőlködött, mint sem segítette volna övéit, ezt az 5/12-es dobóhatékonysága mellett a –20-as +/– mutató sokkal jobban jellemzi. Sorozatban negyedik vereségét könyvelte el a Magic.

A Pacers legjobb dobói: Stuckey 24, West 18/3, Hill 11/3
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 16, Oladipo 14/3, Harris 14, Gordon 12/6

San Antonio Spurs–Sacramento Kings 112–104

Nem volt teljes a Kings. DeMarcus Cousins a meccs reggelére lebetegedett, így hiába tért vissza két másik húzóember, Rudy Gay és Darren Collison, Cousins nélkül nem volt esélyük a győzelemre. Pedig Gay kis híján tripla–duplázott (23 pont, 8–8 pattanó és gólpassz), és Collison is jól játszott – viszont a védekezésben óriási lyukak tátongtak, amiket a Spurs rendre meg is talált.

Popovich nélkül is megy. Továbbra sem állhat a San Antonio rendelkezésére a kisebb műtéten átesett szakvezető, Ettore Messina azonban eddig remekül pótolja. A Spurs nagyon okosat játszott, Messina szépen rotálta a csapatot – érdekesség, hogy egyedül a mester honfitársa, Marco Belinelli nem találta a dobásait. A többiek viszont nagyon is: mezőnyből 51, a triplavonal mögül kerek 50 százalékkal tüzeltek. 42 mezőnykosárra 29 gólpasszuk jutott, mindössze 7 labdát adtak el, és amikor kellett, a védekezésben is odatették magukat (9 blokk).

A Spurs legjobb dobói: Parker 27/3, Leonard 19/12, Duncan 18.
A Kings legjobb dobói: Gay 23/3, Collison 15/3, Hollins 15.

Denver Nuggets–Phoenix Suns 122–97

A pihent Denver kicsit más. A Hálaadás előtt Phoenixben találkozott a két gárda, akkor a back–to–back játszó Nuggets nem bírta az utolsó negyedet és 120–112–re kikapott. Most viszont kamatostul adták vissza a kölcsönt: az első három negyed mindegyikében 33 pontot szereztek, illetve rettenetesen keményen védekeztek: 39 százalék alá kényszerítették ellenfelüket. Különösen a palánk alatt volt ellenállhatatlan Brian Shaw csapata, 58–34–re nyerték a pattanócsatát, az ellenfél centereit pedig 0 ponton tartották.

Megbomlott a rotáció. A csapat legjobb pontszerzője, a padról rendre lendületet adó Isaiah Thomas bokasérülés miatt nem játszott – valószínűleg vele sem lett volna sok esély a győzelemre, de talán elkerülték volna a méretes zakót. A mai vereség okait nem kell sokáig keresgetni: a katasztrofális lepattanózás mellett a labda sem járt, és több labdaeladása volt a Sunsnak, mint gólpassza (15–14).

A Nuggets legjobb dobói: Afflalo 22/3, Mozgov 13, Chandler 11/9, Gallinari 11/6, Lawson, Faried 11–11.
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 16, Green 12/6, Tucker 11/9, Warren 11/3, Goodwin 11.

Portland Trail Blazers–Memphis Grizzlies 99–112

Beárazta magát a Grizzlies. Eddig talán lehetett a sorsolásra fogni, hogy miért a Memphis a listavezető, voltak szerencsés győzelmeik is – de ma egy közvetlen riválist, a szezont szintén remekül kezdő Portlandet verték meg simán, ráadásul az oroszlánbarlangnak számító Moda Centerben. Marc Gasol ismét extra volt (26 pont, 7 pattanó, 9 gólpassz), Mike Conley pedig éppen lemaradt a tripla–dupláról (21 pont, 10 pattanó, 9 gólpassz), Zach Randolph hozott egy dupla–duplát (14 pont, 13 pattanó) – ugyanakkor még hárman érték el a 10 pontos határt, védekezésben pedig feltörölték a padlót a Portlanddel.

Ez nem az a játék. A szokásos teljesítmények érkeztek a Blazerstől: Lillard (20 pont, 9 gólpassz) és Aldridge (20 pont, 10 pattanó) mellett Matthewsnek sült a keze, Kaman a padról hozott dupla–duplát (16 pont, 11 pattanó) – a többiek viszont mintha pályán sem lettek volna. A védekezőklasszis Nicolas Batum légüres térben mozgott, de Lopez és Blake sem tudott hozzátenni túl sokat. Ahogy Matthews nyilatkozta, ez csak egy meccs volt – viszont a szintlépéshez pont ezt kellett volna megnyerni, tehetjük hozzá.

A Trail Blazers legjobb dobói: Matthews 26/21, Lillard 20/3, Aldridge 19.
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 26, Conley 21, Randolph 14.

Los Angeles Lakers–Minnesota Timberwolves 119–120

Szép játék, kevés védekezés. A Minnesotába visszatért Thaddeus Young, Mo Williams pedig a kezdőben kapott helyet: mindketten parádés dobásokkal segítették csapatukat, Williams pedig 11 gólpasszt is kiosztott. A show–t viszont ellopta tőlük az újonc (és a helyi UCLA-ről draftolt) Zach LaVine, aki a padról beszállva termelt 28 egységet, mindössze 3 dobást elrontva. 45 kosarukra 37 gólpassz jutott, de a túloldalon se panaszkodhattak: a Lakers 54 százalékkal dobott, és Kobe Bryant sem vállalta túl magát (10/18 mezőnyből) – a végjátékban viszont akadtak hibái.

Ez nem volt clutch. Azok után, hogy Bryant előbb kihagyott két büntetőt (1:15 volt még az órán), majd 6 másodperccel a vége előtt beszórt egy szép tempót, 119–119-nél Nick Young ütött faultot Thaddeus Youngon, aki azonban csak egy büntetőt dobott be. A Lakers szépen játszotta meg az utolsó figurát, az újonc Andrew Wigginst leválasztották Bryantről, aki a dudaszó pillanatában középről engedhetett el egy NBA-szinten üres dobásnak számító hárompontost – ami azonban egy kicsit rövid lett, így a Timberwolves, ha kis szerencsével is, de győzött idegenben. Ami probléma lehet, hogy addig Bryant egész meccsen nem emelt rá hármast – ami ennél nagyobb gond, hogy a Lakers 115–107-es vezetésről hagyta visszajönni a meccsbe a Wolvest…

A Lakers legjobb dobói: Bryant 26, Johnson 19/12, Lin 18/6.
A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 28/6, Williams 25/18, Young 22.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik