Washingtonban is kikapott a Clippers, ligamásodikként fordul a Suns

Vágólapra másolva!
2021.03.05. 11:14
null
Bradley Beal (balra) vezérletével nyert a Washington a Clippers ellen (Fotó: Getty Images)
Jrue Holiday dobásával győzött a Bucks, javított a Heat, legyőzte a tartalékos Torontót a Boston, Damian Lillard szállította a Portland újabb sikerét – az NBA-alapszakasz első felének utolsó eseményei.

 

Boston Celtics–Toronto Raptors 132–125

Ilyen hatékonyság mellett illik nyerni. Kiváló hatékonysággal szerezte a Celtics a pontjait, a mezőnykísérleteik 60.8 százaléka célt ért, és emellett 44.8 százalékkal tripláztak is, védekezésben nem igazán tudta megnehezíteni a dolgukat a Raptors. Ehhez jött hozzá, hogy 40 alkalommal állhattak oda a büntetővonalra, viszont 11 alkalommal is hibáztak onnan, Jaylen Brown (21 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) 5, Jayson Tatum (27 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) 4 büntetőt hagyott parlagon, előbbi 11/16, utóbbi 6/10 egypontosát küldte a helyére. Összességében így sem lehetett rájuk panasz, ahogyan a kispadra sem, ahonnan Grant Williams (17 pont, 4 lepattanó) vezetésével 51 pont érkezett. 8 játékos jutott legalább 10 pontig a Celticsnél, és a második félidőben már túl tudták dobni ellenfelüket, így az is belefért, hogy Daniel Theis taktikai okokból mindössze 7 perc lehetőséget kapott, Brad Stevens ugyanis inkább az egy magasemberes felállás mellett tette le a voksát, amiben Tristan Thompson és Robert Williams kapott felváltva szerepet. A Celtics jó formában, sorozatban 4 nyert meccsel a háta mögött mehet el pihenni.

Lowry parádéja sem volt elég. A Celtics mellett a Raptors is kiváló támadójátékkal rukkolt elő, a 2. negyed elején 9 pontos előnyük is volt, és csak a fordulást követően adták ki végleg a kezükből a vezetést. Az egészségügyi és biztonsági protokoll miatt ezúttal sem léphetett pályára Pascal Siakam, Fred VanVleet, OG Anunoby, Malachi Flynn és Patrick McCaw, ahogyan Nick Nurse sem lehetett ott az oldalvonalnál, de ennek ellenére is végig meccsben voltak. Kyle Lowry ugyan mindössze 5/18 dobását süllyesztette el, de 14 pontja mellett 19 gólpasszt osztott szét, és erre építve 36 alkalommal hozták kihagyhatatlan helyzetbe egymást a vendégek játékosai, 49.5 százalékkal dobtak mezőnyből, valamint 21/50 triplát is a helyére küldtek. A kinti tűzerőért leginkább a kispadról beszálló Chris Boucher (30 pont, 5 lepattanó) felelt, aki 5/9-et hajított a triplavonalon túlról, a szintén csereként beszálló Terence Davis (22 pont, 4 gólpassz) is a helyére küldött 3 triplát, míg a kezdőből Norman Powell (25 pont, 4 gólpassz) és Stanley Johnson köszönt be 4-4 alkalommal, utóbbi ráadásul minden tripláját a 4. negyedre tartogatta. A hajrában Johnson (12 pont a 4. negyedben) és Boucher (14 pont a 4. negyedben) remeklése ellenére is végig hátrányban játszottak, mert a Celtics minden zárkózási kísérletükre válaszolni tudott, így 17–19-es mérleggel várhatják a folytatást.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 27/9, Brown 21/6, G. Williams 17/9
A Raptors legjobb dobói: Boucher 30/15, Powell 25/12, Davis 22/9

Washington Wizards–Los Angeles Clippers 119–117

Jobb volt a Washington. Két vereség után ezúttal javítani tudott a Wizards, ráadásul egyúttal visszavágott a Clippersnek a nemrég idegenben kapott pofonért, úgyhogy elégedetten mehetnek szünetre a fővárosiak. Bradley Beal (33 pont, 14/15 büntető) és Russell Westbrook (27 pont, 9 lepattanó, 11 gólpassz, 4 szerzett és csak 1 eladott labda) is hozta, ami tőle kell, rájuk építve felálltak a kezdeti 16 pontos hátrányukból és a nagyszünet előtt egy rohammal megfelezték ezt a távolságot, majd a harmadik negyedet is ők kezdték jobban – ott átvették a vezetést, összességében alig öt perc játékidő kellett nekik a 61–45-ös hátrányból való fordításhoz és a 21–2-es futáshoz. Innentől szorosan alakult a derbi, majd amikor a záró etapban ismét négy ponttal a Clippers járt előrébb, akkor egy újabb erős periódust raktak össze a hazaiak, amely eldöntötte a küzdelmet: 102–106 után egy 11–0-t repesztettek, amellyel egyrészt előnybe kerültek, másrészt eljutottak vele az utolsó percig, úgyhogy nem volt már idő válaszolni. A végén egy-két kihagyott büntető miatt azért visszajött egy labdán belülre a LAC, de az utolsó pillanatokban Beal letépett egy támadópattanót, amellyel lezárta a meccset – 11-ből nyolcat nyert a Wizards, a playoffhoz képest ütőtávon belül várhatja a folytatást.

Jókor jön a szünet. Kawhi Leonard visszatért, de most Paul George dőlt ki az utolsó pillanatban a Clippersnél, Tyronn Lue vezetőedző megint azt mondta, hogy nem tudott erről, csak a bemelegítés körül derült ki. A Los Angeles ennek ellenére jól kezdett, aztán több időszakra is lefagyott, védekezésben rengeteget faultolt, támadásban eladta a labdákat, nem is dobott különösebben jól, úgyhogy az említett, első félidő végén bekövetkező megtorpanás után már nem játszott úgy, ahogy kellett volna. Leonard végül 22 pontig jutott, nem tudott igazán vezér lenni, a védekezésük egyáltalán nem állt össze, így az energikusabbnak és motiváltabbnak tűnő Wizards átrohant rajtuk – sorozatban harmadszor, az utóbbi kilenc meccsükből pedig hatodszor kaptak ki, rossz passzban mehetnek bele a szünetbe.

A Wizards legjobb dobói: Beal 33/3, Westbrook 27/6, Wagner 12/6
A Clippers legjobb dobói: Leonard 22/6, Beverley 17/9, Williams 16/3

New York Knicks–Detroit Pistons 114–104

Payton a legjobbkor tért vissza. Derrick Rose már legutóbb sem léphetett pályára az egészségügyi és biztonsági protokoll miatt a Knicksben, és meg is érződött a teljesítményükön, hogy se ő, se Elfrid Payton nem játszhatott, de utóbbi 4 meccses kihagyás után visszatérhetett a Pistons ellen, és ha már így tett, 7/14 dobásból elért 20 pontot, begyűjtött 6 lepattanót, kiosztott 4 gólpasszt, valamint szerzett 4 labdát. Julius Randle (27 pont, 16 lepattanó, 7 gólpassz) is javítani tudott a legutóbbi gyengébb teljesítménye után, aki annak ellenére is 42 percet játszott, hogy 3 negyedet követően 19 pontos előnyben voltak a hazaiak, és ugyanennyi időt tölthetett a parketten Nerlens Noel (12 pont, 11 lepattanó, 4 labdaszerzés) is, mivel a kispadon Obi Toppin volt a legmagasabb bevethető csere. Ezekhez a teljesítményekhez jött még hozzá RJ Barrett 9/13 dobásból elért 21 pontja, valamint 5 gólpassza, és ezt nem tudta ellensúlyozni a back-to-back pályára lépő Pistons, így 19–18-as mérleggel várhatja a Knicks a folytatást.

Hiányzott egy vezér a Pistonsból. Tegnap Jerami Grant és Josh Jackson nélkül is parádés győzelmet aratott a Pistons a tartalékos Raptors ellen, ma hajnalban ugyanakkor nagyon nagy szükségük lett volna rájuk, mert támadásban senki sem tudott állandó jelleggel előlépni. A 9 pályára lépő játékos közül egyedül Saben Lee nem ért el két számjegyű termést, a kispadok csatáját például 38–22-re be tudták húzni, de a legeredményesebb játékosuk a 17 pontig jutó Wayne Ellington lett, és ez nem fért bele egy olyan meccsen, ahol az ellenfelük 54.2 százalékkal tudott dobni mezőnyből. Egyénileg senkire sem lehet igazán nagy panasz a vendégeknél, Mason Plumlee (12 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz) hozta magát, Dennis Smith Jr. (5/9) és Rodney McGruder (6/10) is jó hatékonysággal csipegette a pontjait, és egyedül Saddiq Bey (14 pont, 4 gólpassz) 2/8 triplája az, aminél jobbat el lehetett volna képzelni, de inkább csak kijött a különbség a két csapat között, az idei Knicksnek kötelező volt nyernie a back-to-back második felén játszó, Grant nélkül kiálló Pistons ellen.

A Knicks legjobb dobói: Randle 27/3, Barrett 21/3, Payton 20/3
A Pistons legjobb dobói: Ellington 17/12, Bey 14/6, McGruder 13/3

Indiana Pacers–Denver Nuggets 103–113

Lendületben a Nuggets. Sorozatban negyedik idegenbeli meccsét húzta be a Denver, összességében a szünet előtti nem túl kedvező sorsolását egészen jól lehozta és úgy tűnik, hogy lendületben van, nem biztos, hogy jól jön most a csapatnak a pihenő. Nikola Jokics (20 pont, 12 lepattanó, 8 gólpassz, 7 eladott labda) nem játszott extrát, de Jamal Murray (23 pont, 8/15 mezőnyből) és főleg Michael Porter Jr. (24 pont, 11 lepattanó, 5/9 tripla) is hozta, amit kellett, a vendégek tíz ponttal nyerték a második negyedet és onnantól kézben tartották a dolgokat – a Pacers egyszer kiegyenlített, de erre rögtön egy komolyabb rohammal válaszoltak, majd a záró etapban egy 12–0-val zárták le a még nyitott kérdéseket. Jól védekeztek Domantas Sabonis ellen és összességében is odafigyeltek hátul a hiányzóik ellenére, ez is biztató lehet a jövőre nézve – nyugati ötödikként várhatják a folytatást.

Rendezni kell a sorokat. Az Indiana a remek szezonrajt után fokozatosan szétcsúszott, amiben nyilván jelentősen benne vannak a sérülések, TJ Warren, majd Caris LeVert (Victor Oladipo) elvesztése – ezúttal a back-to-back sem segített, de összességében hatból öt és 14-ből tíz vereséggel mehetnek pihenőre. A szünetben rendezniük kell a dolgaikat és tisztázni a célokat, mert jelenleg nagyon rossz irányba haladnak – ezen a meccsen Sabonist megfogta a Nuggets (10 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz, 5/15 mezőnyből – a tripla dupla szép, de tőle több pont kell) és Malcolm Brogdon is megállt 10 pontnál, valamint 4/14 jó dobásnál, őt is kikapcsolták a vendégek. Kettejük megállítása után nem is volt mihez nyúlni támadásban és ez már jó ideje így van, valami megoldásra szükség lesz a folytatásban – igaz, a visszatérés utáni első tíz meccsükből nyolcat idegenben játszanak le...

A Pacers legjobb dobói: Turner 22/9, McDermott 20/12, J. Holiday 16/12
A Nuggets legjobb dobói: Porter Jr. 24/15, Murray 23/3, Jokics 20/3

Memphis Grizzlies–Milwaukee Bucks 111–112

Jrue Holiday dobásával nyert a Bucks. A legutóbbi csúfos vereség után most sem játszott jól a Milwaukee, a 31–17-re megnyert első negyedben ugyan még úgy tűnt, hogy dominálhatnak a vendégek, de aztán a folytatásban egyértelművé vált, hogy nem ez a helyzet – a záró etapnak már egállal mentek neki a felek, igazi ki-ki meccs lett ebből. A végén aztán nekik kellett kaparni azért, hogy valahogy megmentsék az estét, clutch labdaszerzéssel, büntetővel, Middleton-duplával tartották magukat egy-két pont távolságban, majd fél perccel az órán Pat Connaughton vágott be egy óriási triplát, amellyel egypontos előnybe kerültek. A Memphis azonban válaszolt és Ja Morant kettesét követően alig hét másodperce maradt a Bucksnak arra, hogy egypontos hátrányban kitaláljon valamit - végül a nemrég visszatérő Jrue Holiday lett a megmentő. Időkérés hiányában a kapott kosárból rögtön jöttek alapvonalról, elkezdtek rohanni, Holiday megkapta a labdát, majd a lehető legegyszerűbb megoldást választotta: elindult az alapvonal felé és egy nehéz, visszalépős középtávolit választott a bal oldalról, ami két másodperccel az órán be is vágódott a gyűrűbe – szinte felfogni is alig volt idő Morant dupláját, már megint a Bucks vezetett... Erre már nem érkezett válasz, úgyhogy az irányító dobása a győzelmet jelentette a vendégek számára, akik így 22–14-gyel, keleti harmadikként mehetnek az All Star-szünetre.

Rosszul jött ki a lépés a Memphisnek. Ezúttal is jól játszott az utóbbi mérkőzéseken biztató formát mutató Grizzlies, Ja Morant (35 pont, 5 gólpassz) és Dillon Brooks (23 pont, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 blokk) túl lendületesnek bizonyult a Bucks számára, a rossz kezdés után rájuk építve szépen visszajöttek és izgalmas mérkőzést vívtak. A védekezésük nagyon egyben volt, a lepattanózást megnyerték (17 támadót húztak le) és kevesebb labdát adtak el, így a 40 százalék alatti mezőnymutatójuk és a 25 százalék alatti triplázásuk is belefért volna, ha a hajrában van egy kis szerencséjük, vagy jobban menedzselik az időt. Az utolsó labdabirtoklásokból mindkét fél pontokat szerzett egymás után, így mondhatjuk, hogy Morant túl korán verte meg lábon a védőjét, mert hagyott még pár másodpercet a Milwaukee-nak a válaszra – egyszerűen rosszul jött ki nekik a lépés, így nem tudták megcsinálni a bravúrt, az utolsó védekezésnél igazából még rendezetlenek voltak és a szerencse sem állt melléjük. Összességében egész jó passzban vannak, egy meccsel maradnak le jelenleg a nyugati nyolcadik helytől, úgyhogy bizakodva várhatják a folytatást.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 35/9, Brooks 23/3, Valanciunas 13
A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 26/3, Middleton 22/3, Holiday 15/3, Connaughton 15/9

New Orleans Pelicans–Miami Heat 93–103

Javított a Heat. Jimmy Butler visszatért a Heatnél, Bam Adebayo viszont nem lépett pályára, úgyhogy most sem volt még teljes a floridaiak kerete, de kőkemény védekezéssel azért kiizzadták a győzelmet a vendégek. Az első negyedben ezt meg tudták alapozni, amikor 31 pontot tettek fel a táblára és 16-tal léptek meg, amelyet nagyjából meg is tudtak őrizni egészen sokáig – három játékrészen keresztül kézben tartották a dolgot, de mivel támadásban ők is nagyon erőtlennek bizonyultak, így a negyedik negyedben feljött rájuk a Pelicans. A végén aztán Butler intézte a munka lényegi részét, a 29 pontos, 9 gólpasszos, 10/14 dobását elsüllyesztő Heat-vezér akkor aktivizálta magát igazán, amikor 87–85-re olvadt az előnyük, két gyors duplával megnyugtatta övéit, majd hozzátett egy 2+1-et, a következő védekezésből labdát szerzett, majd ebből villámgyorsan dobott egy triplát is – három perc alatt egymaga tíz pontot tett fel a táblára, ezzel eldöntötte a küzdelmet. A Heat alapvetően összeszedte magát a borzasztó rajt után, de még mindig bőven lesz min dolgozni, ha egyszer végre kiegészül a keret – támadásban elég sok hiányosságuk van és Tyler Herro formája is aggasztó.

Hiányzott Zion. A back-to-backet játszó New Orleansnál lábujj-sérülés miatt nem került pályára a fiatal All-Star, a helyén Josh Hart kezdett, de támadásban nagyon hiányzott Williamson jelenléte és benti játéka – kicsit üresnek tűntek elöl, amit a 40 százalék alatti mezőnymutató, a 25.6 százalékos triplázás és a 93 dobott pont is jól jelez. Így is szorossá tudták tenni a negyedik negyedet, de a clutch időszakban Butler egymaga föléjük nőtt, úgyhogy megint kikaptak – nekik javulni kell majd, mert egyelőre a playin is három meccsre van tőlük.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 17/6, Adams 15, Alexander-Walker 13/9
A Heat legjobb dobói: Butler 29/3, Olynyk 18/12, Nunn 13/3, Dragic 13/3

San Antonio Spurs–Oklahoma City Thunder 102–107

Az OKC-ben maradt több erő. A vendég gárda back-to-back lépett pályára és a hazai környezet előnyét élvezve ez eleinte a valamivel pihentebb, de tartalékos Spursnek feküdt jobban, a texasiak vezettek már 14 ponttal is, ám a második félidőben fölénybe került a Thunder és megfordította a meccset. A vendégek összességében nyolc-nyolc ponttal nyerték a harmadik-negyedik negyedet, az utolsó játékrészben pedig egy 14–2-es rohammal vették a kezükbe az ügyet – onnantól már nem adták ki a kezükből a vezetést, Kenrich Williams támadópattanója és Shai Gilgeous-Alexander triplája megpecsételte a San Antonio sorsát. SGA amúgy is nagyon javítani akart az előző esti borzalom után, úgyhogy most beszórt 33 pontot 11/19-es mezőnymutatóval és 8 gólpasszal, vele a pályán pedig +17-ben volt a csapata – körülötte a többiek is felnőttek a feladathoz, úgyhogy jó szájízzel mehetnek pihenni.

Térjünk vissza rá jövő héten. A koronavírus miatt most is tartalékosan tudott csak kiállni a San Antonio, így nem igazán volt frissebb a gárda a back-to-backes OKC-nél. Gregg Popovich próbált most is bőven rotálni, ami legutóbb például bejött, de most nem igazán működött a rendszer, a jó második negyed után eléggé elfogyott az erő, Gilgeous-Alexanderrel nem tudtak mit kezdeni, kikaptak a festékben, eladtak 19 labdát és nem volt olyan vezérük, aki kicsit összerántotta volna a társaságot. A záró etapban az említett 2–14 után már elég nehéz helyzetben voltak, ott igazából elment a győzelmi esélyük és bár utána még egyszer felküzdötték magukat két pontra, de ennyi volt tőlük a maximum – nyugati hetedikként fordulhatnak, ami azért összességében rendben van, majd jövő héten, már talán kiegészülve nekiveselkedhetnek a szezon második felének.

A Spurs legjobb dobói: DeRozan 20, Lyles 15/3, Murray 14
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 33/6, Muscala 18/12, Dort 15/9

Portland Trail Blazers–Sacramento Kings 123–119

Megint Lillard. Előző este győztes triplával és győztes védekezéssel szállította a Blazers sikerét a fantasztikus szezont futó irányító, most pedig back-to-back rátett erre még egy lapáttal: 44 pontot dobott 50 százalékos mezőnymutatóval, 8/15 triplával és 10/10 büntetővel, 7 gólpasszára pedig egyetlen egy eladott labda sem jutott. Mindezt ráadásul a Dame Time-hoz hűen éppen a legjobbkor domborította ki, hiszen nem egészen négy perccel a vége előtt 108–103-ra még a Kings vezetett, ám ekkor Lillard a kezébe vette a dolgokat, dobatott egy kettest Enes Kanterrel (22 pont, 21 lepattanó), kiosztott egy blokkot (!) Harrison Barnesnak, dobott egy középtávolit, a következő játékból egy ziccert, az azt követő kettőből pedig két triplát – öt labdabirtoklásból dobott tíz pontot és kiosztott egy gólpasszt egy blokk mellett, egymaga fordította meg a meccset. Innentől már nem hibáztak, megőrizték az előnyüket és újabb meccset nyertek meg, így a gyengébb időszakuk után sorozatban három győzelemmel, nyugati ötödikként zárták az alapszakasz első felét – közben pedig CJ McCollum állítólag már edzett...

Pedig a Kings is jó volt. A vendégek is remekeltek támadásban, az előző esti szép győzelmük után most is kitettek magukért ezen a téren: De'Aaron Fox parádézott (32 pont, 8 lepattanó, 12 gólpassz), Buddy Hield megint elsüllyesztett öt triplát és a nyolc pályára lépő játékosukból hét is tíz pont fölé jutott. Mindez azonban így sem volt elég a győzelemhez, a védekezésük ezúttal sem volt elég jó hozzá, a végjátékban pedig Lillard egymaga elintézte őket – ez van, a támadójátékra lehet építeni később, csak most már nem ártana védekezni is mellé...

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 44/24, Kanter 22, Anthony 16/3
A Kings legjobb dobói: Fox 32/6, Hield 21/15, Barnes 17

Phoenix Suns–Golden State Warriors 120–98

Papírforma. A két csapat között amúgy is jelentős a különbség a Suns javára, ráadásul Phoenixben játszották a meccset, a GSW back-to-back lépett pályára, plusz Steph Curry, Draymond Green és Kelly Oubre Jr. is kihagyta az összecsapást – mindez aztán a pályán is tökéletesen érvényesült, nem volt miről beszélni. A Suns igyekezett pihentetni, Chris Paul 21, Deandre Ayton 22 percet játszott, bőven kaptak lehetőséget a cserék, így sem forgott veszélyben a hazai győzelem, igaz, ennyire csak a negyedik negyedben nyílt szét az olló – ettől függetlenül nem lehetett kérdés a győztes kiléte. A simán hozott kötelező után a Phoenix 24–11-gyel, a liga második legjobb mérlegével, 8–8 óta egy 16–3-at repesztve mehet el szünetre úgy, hogy csak 2.5 meccs a hátránya a listavezető Jazz-zel szemben – a GSW viszont zsinórban három vereséggel visszacsúszott a nyugati kilencedik helyre, innen kell összeszedniük magukat a szünetet követően.

A Suns legjobb dobói: Payne 17/6, Booker 16/3, Crowder 14/12, Nader 14/3
A Warriors legjobb dobói: Poole 26/15, Wiggins 16/3, Wiseman 11

NBA, ALAPSZAKASZ
Boston Celtics
–Toronto Raptors 132–125
Washington Wizards–Los Angeles Clippers 119–117
New York Knicks–Detroit Pistons 114–104
Indiana Pacers–Denver Nuggets 103–113
Memphis Grizzlies–Milwaukee Bucks 111–112
New Orleans Pelicans–Miami Heat 93–103
San Antonio Spurs–Oklahoma City Thunder 102–107
Phoenix Suns–Golden State Warriors 120–98
Portland Trail Blazers–Sacramento Kings 123–119

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik