Steph Curry 62 pontos karriercsúccsal vezette győzelemre a GSW-t

Vágólapra másolva!
2021.01.04. 09:09
null
Stephen Curry a meccs utáni interjú közben kapta ezt csapattársától, Damion Lee-től (Fotó: Getty Images)
A Portland ellen hozta az idei NBA-szezon eddigi legjobb egyéni teljesítményét a korábbi kétszeres MVP. A Clippers Paul George 39 pontjával megállította a Sunst, Jayson Tatum dobásával nyert a Boston, a Wizards is győzött Brooklynban, nem hibázott a Lakers, a Nuggets és a Jazz.

Detroit Pistons–Boston Celtics 120–122

Most a Boston örülhetett. Ahogy két nappal ezelőtt, úgy most is szoros, kiegyenlített, egylabdássá váló mérkőzést vívtak egymással a felek, a különbség annyi volt, hogy ezúttal jóval több pont született, mindkét fél gyorsabban, pontosabban kosárlabdázott – és természetesen az is változott, hogy ezúttal a Celtics nyert. A vendégeknél Jaylen Brown (31 pont, 13/16 mezőnyből, 5/8 tripla) mellett extrát játszott a 24 ponttal, 8 lepattanóval, 12 gólpasszal és 0 eladott labdával záró Jayson Tatum, dupla-duplázott Smart és Thompson, 7/8 jó dobásig jutott Theis, a padról pedig Ojeleye tett hozzá 11 egységet – a gárda 57%-kal dobott mezőnyből, ami a szezonbeli legjobb adatának számít. Ennek ellenére csak a legvégén tudta dűlőre vinni a dolgot, mert a Pistons is tartotta a lépést és egyszer sem alakult ki nyolc pontnál nagyobb távolság, az utolsó negyedben pedig gyakorlatilag végig fej-fej mellett haladtak a felek. 118–117-es Pistons-vezetés után aztán Brown bombázott be egy clutch triplát 34 másodperccel az órán, majd Grant két büntetővel megint egyenlített és maradt 22 másodperce a Bostonnak arra, hogy nyerjen – Tatum pedig jött, látott és elsüllyesztette idei második meccsnyerő dobását 2.9 másodperccel a vége előtt. A Celtics így nagy csatában visszavágott ellenfelének és 4–3-ra javította a mérlegét, legközelebb a Toronto vendége lesz majd.

Nincs oka panaszra a Detroitnak. A szezont pocsékul kezdő Pistons jól játszott a Boston elleni két meccsen, megvan az első győzelme és most sem okozott csalódást – Dwane Casey vezetőedző annyit mondott a mérkőzés után, hogy szeretné látni, hányan tudják majd megállítani a Tatum-Brown párost, mert régóta nem látott ilyen dinamikus duót és úgy érezte, hogy mindent bedobtak, különösen Brown. A Detroitnál Jerami Grant sorozatban ötödször is elérte a húszpontos határt (22 pont, 8/15 mezőnyből, 6 lepattanó), rajta kívül még öten jutottak tíz pont fölé, 48%-kal dobtak mezőnyből, 44%-kal tripláztak, volt 29 gólpasszuk, tényleg rendben voltak – egyszerűen az ide-oda billegő végjátékból most ők jöttek ki rosszul, emiatt kaptak ki.

A Pistons legjobb dobói: Grant 22/6, Mykhailiuk 15/9, Griffin 13/9, Jackson 13/6, Plumlee 13, Rose 13/3
A Celtics legjobb dobói: Brown 31/15, Tatum 24/12, Smart 17/3

Brooklyn Nets–Washington Wizards 122–123

Washingtoni bravúr.
Az eddigiek alapján nem nagyon várhattuk, hogy a Wizards partiban tud lenni a Brooklynnal, főleg idegenben, de a fővárosiak abszolút egyenrangú ellenfélnek bizonyultak, sőt, vezettek már 12 ponttal is és sosem voltak öt egységnél nagyobb hátrányban, úgyhogy felnőttek a feladathoz. Ehhez kellett a szigorú(bb) védekezés, főleg a végjátékban, kellett a jó lepattanózás és kellett az, hogy a kihagyott dobásaik ellenére meglegyen a szükséges energiájuk – sem Bradley Beal (27 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 9/25 mezőnyből), sem Russell Westbrook (24 pont, 5 lepattanó, 10 gólpassz, 7/25 mezőnyből) nem dobott jól, de ketten együtt kiharcoltak 21 büntetőt és a hibáik ellenére ők jelentették a Wizards motorját. Mellettük a 21 pontos, 14 lepattanós Thomas Bryant, a 15 pontos Rui Hachimura, illetve a padról négy triplával beszálló Davis Bertans is említést érdemel, a küzdeni akarásuk pedig a végén kifizetődött: a hajrában mindkét félnek volt esélye nyerni, de az utolsó szót 14.9 másodperccel a vége előtt Bryant mondta ki, amikor leszedett egy támadópattanót, majd zsákolt belőle, ezzel alakult ki a végeredmény. A Washington így a 0–5-ös rajt után sorozatban nyert kettőt, ez a mostani pedig mindenképpen bravúrnak számít - a következő feladat Philadelphiában vár Bealékre.

Hibáztak a Nets sztárjai.
Alapvetően Kyrie Irving (30 pont, 10 gólpassz, 10/20 mezőnyből) és Kevin Durant (28 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz, 8/15 mezőnyből) is remek meccset játszott, de egyrészt ketten együtt eladtak 11 labdát, ami kulcsfontosságúnak bizonyult, másrészt a szoros végjátékban is mindketten az „asztalon hagyták” a győztes dobásokat. Durant egyébként is kihagyott egy fontos triplát, illetve elrontott egy büntetőt is az utolsó másfél percben, de Bryant zsákolása után még volt idejük megnyerni a meccset – ám hat másodpercnél Irving, majd a támadópattanó után Durant is mellélőtt egy tempót, így ott maradt a kezükben a győzelem. Egyébként az összesen eladott 20 labda, az abból kapott 23 pont, illetve a 13 engedett támadópattanó volt az, ami „betett" nekik, mert egyébként jobban dobtak, de a gyengébb védekezés mellett ezek a hibák ellensúlyozták a tűzerejüket. Az ígéretes szezonrajt óta azért kicsit megakadtak, most sorozatban másodszor kaptak ki hazai pályán úgy, hogy Duranték rendelkezésre álltak, következőleg a Jazz ellen lehet javítani.

A Nets legjobb dobói: Irving 30/6, Durant 28/6, Harris 16/12
A Wizards legjobb dobói: Beal 27/6, Westbrook 24/3, Bryant 21/3

Memphis Grizzlies–Los Angeles Lakers 94108

Egy jó rajt volt a Memphisben. Az első negyedben valósággal nekiugrott esélyesebb ellenfelének a hazai csapat és 36 pontot rakott fel a táblára, úgyhogy 11 egységgel megnyerte a játékrészt – itt megvolt a ritmus, könnyedén fejezték be a támadásokat Valanciunasék, egyértelműen ők diktáltak. Utólag azonban kiderült, hogy itt minden puskaporukat előtték, innentől 18, 21 és 19 pontot dobtak a következő három negyedben és bár a záró etapig még egálközelben voltak a Lakersszel, de addigra már védekezésben is "lazultak" kicsit, amit LeBron James és a címvédő megbüntetett – összességében azért az otthon dobott 94 pont volt a fő problémájuk, 41%-kal céloztak mezőnyből, 27%-kal tripláztak és 21 pontot kaptak az eladott labdáikból. Meglepetés nem történt, a jó hír számukra az, hogy Grayson Allen már vissza is térhetett a kisebb bokasérüléséből, most pedig készülhetnek a LAL elleni újabb hazai összecsapásra.

Amikor kellett, akkor jött James. Kicsit úgy tűnt, hogy a Lakers a lehető legminimálisabb energiabefektetéssel próbálja megnyerni ezt a mérkőzést, aztán az első negyedben kiderült, hogy a Memphis ellen védekezni kell, a következő kettőben pedig az, hogy „labdázgatva” nem fogják csak úgy felülmúlni ellenfelüket, támadásban is kell némi agresszió ahhoz, hogy győzzenek, mert egál meccsről beszélhettünk. A szükséges pluszt most LeBron James szolgáltatta, aki addig eléggé „elbújt” a rendszerben, a záró etap elején viszont a kezébe vette a dolgokat és egymaga dobott sorozatban tíz pontot, amellyel a Los Angeles meg tudott lépni – ezt követően dobatott egy triplát Wesley Matthewsszal, onnantól pedig már az ő kezükben volt a mérkőzés. James végül 22 ponttal, 13 lepattanóval és 8 gólpasszal zárt, Anthony Davis 17 pontot, 9 lepattanót, 3 labdaszerzést és 3 blokkot tett hozzá, a sérült Caldwell-Pope helyén kezdő Kyle Kuzma 11-et dobott, de többen is jól játszottak a kiegészítők közül – hozták a kötelezőt, két nap múlva ezt kell megismételniük ugyanitt.

A Grizzlies legjobb dobói: Anderson 18/3, Valanciunas 14, Jones 14/6
A Lakers legjobb dobói: James 22/9, Davis 17, Harrell 16

Minnesota Timberwolves–Denver Nuggets 109–124

Ezt hoznia kellett a Denvernek. Az utóbbi meccsek negatívumai és vereségei után a padlón lévő Minnesota ellen nem hibázhatott a Nuggets, de azért itt is volt megingása Mike Malone alakulatának, ugyanis a 36–28-ra elvesztett harmadik negyed után hátrányból mehetett neki a negyedik játékrésznek. Ott azonban jött Nikola Jokics, elkezdte szórni a gólpasszokat, majd gyorsan ő maga is beköszönt kétszer, ezzel pillanatok alatt felpörgette csapatát, amely itt gyakorlatilag átrohant ellenfelén: egy 20–4-es futással bő öt perc alatt eldöntötték a meccset a vendégek, végül 41–25-re nyerték a negyedet és sikerült hozniuk a kötelező győzelmet. Jokics (19 pont, 12 lepattanó, 12 gólpassz) mellett a 36 pontos szezoncsúcsot szóró Jamal Murray érdemel leginkább említést, aki 13/20 jó dobással zárt, de ő főleg az első félidőben (26 pont) villogott, a negyedik negyedes rohamból kevésbé vette ki a részét - jó volt viszont még Paul Millsap (4/7 tripla), Facundo Campazzo (5/7 tripla), Morris, Barton, vagy éppen Green is, csapatként 19 hármast süllyesztettek el és 34 gólpasszal zárták a mérkőzést.

Biztató momentumok a Minnynél. Ryan Saunders, a hazaiak vezetőedzője úgy értékelte a meccset, hogy a vereség miatt nyilvánvalóan nem elégedett, de részsikereknek tud örülni, mert látott fejlődést a csapatán bizonyos dolgokban. Nagyjából tényleg ezt „teheti el” a Wolves erről az estéről, a védekezés összességében most is csak pillanatokra állt össze, de legalább három negyeden keresztül partiban voltak - az első félidő után megfogták Jamal Murray-t, D'Angelo Russell 10 pontot és 6 gólpasszt jegyzett csak a harmadik játékrészben, Malik Beasley 25 ponttal szezoncsúcsot szórt, ilyeneket tudnak kiemelni. A vereség ettől még tényleg vereség, sorozatban negyedszer kaptak ki, de Karl-Anthony Towns nélkül ők tűnnek a liga leggyengébb csapatának az elmúlt meccseken, ahhoz képest most legalább egy ideig volt tartásuk...

A Timberwolves legjobb dobói: Beasley 25/9, Culver 20/3, Russell 18/12
A Nuggets legjobb dobói: Murray 36/9, Jokics 19, Campazzo 15/15

San Antonio Spurs–Utah Jazz 109–130

A Jazz eddigi legjobb meccse. Quin Snyder igyekszik egyre inkább tripladobásra biztatni játékosait, a Utah pedig ezen az estén teljesítette is a feladatot, a vendégcsapat ugyanis szezoncsúcsot jelentő 21 hármast süllyesztett el, méghozzá 51%-os hatékonysággal – emiatt talán nem meglepő, hogy a szezonbeli legnagyobb különbségű győzelmét húzta be a társaság. Nagy kérdés nem volt ezen az összecsapáson, a Jazz már az első negyedet tíz ponttal nyerte és onnantól végig magabiztosan vezetett, egy másodpercig sem volt hátrányban, volt viszont 31 pontos előnyben is a vége előtt – az 55%-os mezőnymutató és a parádés kinti dobóforma bőven ellensúlyozta, hogy 20 labdát adtak el a Spurs 7 labdavesztésével szemben. Bojan Bogdanovic 28 ponttal és 6/7 triplával zárt, Donovan Mitchell 22 pontot és 9 gólpasszt tett a közösbe, O'Neale dupla-duplázott, Gobert 16 lepattanót és 6 blokkot jegyzett, a kispadról 31 ponttal szállt be az Ingles-Clarkson duó – sorozatban második szép győzelmüket aratták, úgyhogy 4-2-vel stabilizálták magukat a nyugati élmezőnyben.

Nem a Spurs estéje. Idei legnagyobb különbségű vereségét szenvedte el a San Antonio, amely sorozatban negyedszer kapott ki a 2-0-s rajt után, úgyhogy elindult lefelé. Dejounte Murray 1/13-as mezőnymutatója nem nagyon hiányzott a gárdának és ezúttal az extrák is elmaradtak, LaMarcus Aldridge még mindig, Derrick White pedig már megint nem volt bevethető, most DeMar DeRozan sem kápráztatott el senkit, egyedül a 22 pontos, 7 lepattanós Keldon Johnson teljesítményére csettinthettek elégedetten a texasiak. Ez már a harmadik olyan meccsük volt a szezonban, ahol minimum 15 pontos hátrányba kerültek, úgyhogy valamin változtatniuk kellene – következőleg viszont a Clippershez utaznak...

A Spurs legjobb dobói: Johnson 22, DeRozan 19, Pöltl 11, Walker 11/3
A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 28/18, Mitchell 22/15, Clarkson 18/6

Chicago Bulls–Dallas Mavericks 118–108

Doncic nélkül kikapott a Dallas. Kristaps Porzingis még egyszer sem léphetett pályára a szezon során, most pedig Luka Doncic sem tudta vállalni a játékot a Mavsnél, pihentetni kellett az izomsérülését, így Jalen Brunsonnak kellett a helyébe lépnie. Ezt meglepően jól meg is tette, a nagyszünetig 18 pontot szórt 7/8 jó dobással, végül pedig 31 egységig jutott 5 lepattanóval, 7 gólpasszal, valamint 11/17-es mezőnymutatóval, de a győzelmet nem tudta szállítani csapatának. A vendégeknél főleg a 26%-kal elemelt rengeteg tripla okozott problémát, de a nagyszünetben még így is vezettek, sőt, még a záró etapban is visszajöttek a kilencpontos hátrányukból és 106–104-nél úgy tűnt, hogy szorossá tehetik a végét – nem így lett, erre egy 12-4-gyel válaszolt a Chicago, a Mavs pedig kifulladt az utolsó percekre. Doncic nélkül azért benne volt a vereség, így 2–4-re romlott a mérlegük, most pedig back-to-back mennek Houstonba.

LaVine volt a vezér. Billy Donovan vezetőedző nagyon „tüzelte" játékosát, Zach LaVine-t a meccs előtt és közben is, a hátvéd pedig végig próbált megfelelni az elvárásoknak és olyan agresszíven játszani, amennyire csak lehet – ebből egy 39 pontos este sült ki tőle 14/25 jó dobással, 6 lepattanóval, 5 gólpasszal és 3 labdaszerzéssel. LaVine főleg az első félidőben volt tarthatatlan, akkor 29 pontot szerzett, a fordulás után viszont nem vett nagyon vissza, csak jobban kihasználta, hogy több terület nyílt miatta a társak előtt – Coby White is szórt 23 pontot (ebből 21-et a nagyszünet után), Otto Porter Jr. 15-öt, remekül büntetőztek, csapatként nőtték túl a Dallast. A szorosan alakuló meccsen a harmadik negyed végén futott 7–0-jukkal vették át az irányítást, majd a záró etap elején egy újabb rohammal még inkább megléptek és bár erre még válaszolt a Mavs, de az utolsó percekben jött megint két LaVine-villanás, majd egy White-tripla, ezzel eldöntötték a meccset. Összességében az utóbbi négy találkozójukból harmadszor nyertek annak ellenére, hogy most is hiányzott négy alapemberük, úgyhogy magabiztosabban vághatnak neki a négymeccses nyugati túrájuknak.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 39/9, White 23/12, Porter Jr. 15/6
A Mavericks legjobb dobói: Brunson 31/9, Richardson 16/9, Kleber 16/9

Phoenix Suns–Los Angeles Clippers 107–112

A Clippersé a rangadó. A végeredmény nagyjából semmit sem árul el erről a mérkőzésről, a játéknap rangadója ugyanis sokáig egyáltalán nem volt rangadó. A Clippers már az első negyedben is dominált és 37–24-re nyerte a játékrészt, majd a második etap elején egy 15–0-val valósággal kiütötte a Sunst – 60–29-nél 31 pont volt közte a második negyed közepén, gyakorlatilag a földbe döngölte ellenfelét Tyronn Lue együttese. A Phoenix azonban itt stabilizálta magát, majd a fordulás után rohamléptekkel elkezdett zárkózni és a harmadik negyed végén már csak hét pont volt közte, sőt, a záró etap kifejezetten élesen alakult – olyannyira, hogy a hazaiak egyetlen pontra közelítettek. Az elszórakozott előny után azonban nem omlott össze a Los Angeles és reagálni tudott ebben a helyzetben, Serge Ibaka egymást követő két támadásból is iszonyatosan fontos triplákat süllyesztett el, amikor egy pontra feljött a Suns, majd összerántották a védekezésüket, elállították a vérzést és néhány pontos dobással levegőhöz jutottak – ahogy stabilizálták magukat, onnantól már ismét a kezükben volt a mérkőzés és végül ha szorosan is, de hozták a győzelmet. Ebből oroszlánrészt vállalt a tarthatatlan Paul George, aki 39 ponttal és 7/10 triplával húzta övéit, Nic Batum 4/7 triplát dobott be, a padról Luke Kennard szórt 14 pontot és most az is belefért, hogy Kawhi Leonard mindent elrontson: 4/21-et dobott mezőnyből és vele a pályán -11-ben volt a Clippers. Akárhogy is, de sikerült megnyerni a rangadót egy félidő parádéval, úgyhogy 5–2-vel voltversenyben vezetik Nyugatot.

Nem lehetett leültetni Bookert. A második negyed eleji összeomlásban nagyon benne volt a Sunsnál az, hogy Devin Booker három percre leült pihenni a kispadra – mínusz hétnél szállt ki még az első negyed hajrájában és mire visszatért, már jelentős hátrányban voltak. Ez azt hozta magával, hogy végül 45 percet töltött a parketten, amely során 14 ponttal legyőzték a Clipperst, vagyis abban a három percben, amíg nélkülözniük kellett, 19 ponttal kaptak ki – mondhatnánk, hogy nagyjából ez volt a döntő. Booker végül 25 ponttal és 8 gólpasszal zárt, Chris Paul 15 pontot, 9 lepattanót és 6 gólpasszt tett hozzá, Deandre Ayton 24 egységet szórt és ha csak a végeredményt, illetve a statisztikákat nézzük, akkor játszottak egy korrekt meccset – az első félidő minősíthetetlen játékával viszont el kell majd számolniuk magukban, mert ha ott csak kicsit többre képesek, akkor ezt a mérkőzést is megnyerhették volna. A második félidővel elégedettek lehetnek, arra lehet építeni a folytatásban, de a sikerszériájuk most megszakadt és elszenvedték idei második vereségüket.

A Suns legjobb dobói: Booker 25/3, Ayton 24, Paul 15/3, Saric 15/6
A Clippers legjobb dobói: George 39/21, Leonard 15, Batum 14/12, Kennard 14/6

Golden State Warriors–Portland Trail Blazers 137–122

Curry elhallgattatta a kritikusokat. Klay Thompson egész évre való kidőlése után ez a Warriors-keret azért finoman szólva is messze van a jótól, az újonc James Wisemantől kell várni a csodát, illetve ahogy Andrew Wiggins és Kelly Oubre Jr. elkezdte a szezont, tőlük várni sem érdemes (bár tény, ők javulnak) – arról pedig ne is beszéljünk, hogy Draymond Green milyen állapotban van, hiszen ez volt a második meccse, de most sem tudott mezőnykosarat szerezni. Steph Curry is hosszú kihagyás után próbálja újra felvenni a ritmust, de valamiért mégis bőven kapott kritikákat az utóbbi két hétben a gyengébb dobóformája miatt, két napja sem tudott mit tenni, a Blazers átgázolt rajtuk. Nos, Curry most csattanós választ adott mindenkinek: a korábbi kétszeres MVP már az első negyedben 21 pontot szerzett, ezzel megadta az alaphangot, végül pedig 62 ponttal új karriercsúcsot (egyúttal idei NBA-csúcsot) szórt 18/31-es mezőnymutatóval, 8/16 triplával és szintén karriercsúcsnak számító 18/19 büntetővel. Az az egy elrontott büntető kicsit belerondít a képbe, mert 80 bedobott egypontos után hibázott először, ezzel véget ért egy óriási szériája, de ezen az estén ezt aligha fogja felróni neki akárki – elképesztő teljesítményt nyújtott, korábbi MVP-önmagát idézte és ez most ráadásul győzelmet is ért a Golden State számára. Curry mellett Wiggins 21, Oubre 17 pontot szórt, Wiseman dupla-duplázott, a padról Paschall tett hozzá 10 pontot, csapatszinten 55,7%-kal tüzeltek mezőnyből – minden gondjuk ellenére 3–3-ra állnak, Curry pedig mindenkit emlékeztetett arra, hogy miért nem szabad őt leírni...

Nem tudott mit tenni a Portland. Két napja nagyon simán nyert ebben a csarnokban a Blazers, most viszont egyrészt jóval szigorúbban védekezett a GSW, másrészt megérkezett a Curry-show, amivel nem igazán tudtak mit kezdeni. A Lillard-McCollum páros most is eljutott 60 pontig, a padról beszálló Enes Kanter 24 ponttal és 12 lepattanóval jelentkezett, de nem tudták megállítani Curryt és a GSW támadójátékát, a dobópárbajban pedig ezen az estén nem nyerhettek – voltak 20 pontos hátrányban is, a festékben 60–40-re kaptak ki, most nem nagyon volt eszközük. Ezzel ők is 3–3-ra állnak, következőleg pedig hazatérhetnek és fogadhatják a Chicagót.

A Warriors legjobb dobói: Curry 62/24, Wiggins 21/3, Oubre Jr. 17/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 32/18, McCollum 28/6, Kanter 24

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik