NFL: Rodgers megdöntötte Favre rekordját; a Dolphins feltámadása

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2022.01.02. 12:07
null
Már Rodgersnek van a legtöbb passzolt touchdownja a Green Bay Packersben (Fotó: Getty Images)
A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 16. fordulójában Aaron Rodgers megdöntötte Brett Favre franchise-rekordját a Green Bay Packersben, Joe Burrow olyat tett, amire korábban egyetlen irányító sem volt képes. Nem mehetünk el szó nélkül a legendás John Madden mellett sem, aki 85 esztendősen elhunyt.

 

BURROW, A RAVENS KRYPTONITJA

Joe Burrow-nak nagy napja volt a Baltimore Ravens ellen vasárnap – a Bengals irányítója 525 yardot passzolt, s csupán 30 yarddal maradt le Norm Van Brocklin NFL-rekordjától.

Egyébként ő az első játékos, aki egy szezonon belül összesen 900 yardig jutott egy csapat ellen – ezt a csúcsot korábban Joe Montana és Dan Marino tartotta.

Természetesen arra sem volt példa korábban, hogy valaki egy idény alatt kétszer is 400 yard fölött végezzen ugyanazzal a gárdával szemben.


ZACH WILSON MEGMUTATTA, A LÁBÁVAL IS VESZÉLYES

Nem akármilyen jelenetet láthattak a New York Jets drukkerei vasárnap: Zach Wilson látványos testcseleket követően 52 yardos touchdownt futott.

Egészen 2015-ig kell visszamennünk, ha ennél hosszabb irányítófutást akarunk találni, ami hat pontot ért – a Titans akkori QB-ja, Marcus Mariota nyargalt 87 yardot TD-ért cserébe.

A Jetsnél egyébként csúcsnak számít az irányítók között Wilson zseniális futása.


MAYFIELDDEL VAN A BAJ?

Ebben az idényben biztosan. A korábbi 1/1-es 15 touchdown mellé 11 interceptiont dobott, még a 3000 passzolt yardot sem érte el eddig. A Brownsnál remekül működik a futójáték, így Mayfieldtől még csak extrát sem nagyon kér Kevin Stefanski vezetőedző, ennek ellenére az irányító folyamatosan elszórja a labdát.

Szombaton a Packers ellen is négyszer adta el – legutóbb Brandon Wedden dobott ennyi picket egy meccsen Bronws-mezben –, s a mérkőzés után ő maga is elmondta, miatta veszítette el az összecsapást a clevelandi csapat.

Az elmúlt hetekben rengeteg kritikát kapott Mayfield, aki Odell Beckham Jr.-t is elüldözte Clevelandből. Ha továbbra is így teljesít, könnyen lehet, hogy nem lesz második szerződése a Barnáknál...


AARON RODGERS MEGELŐZTE BRETT FAVRE-T

A múlt fordulóban még csak beállította, most azonban már meg is előzte Aaron Rodgers a legendás elődjét, Brett Favre-t. A klasszis játékos immár 444 touchdownt passzolt, ami franchise-rekordnak számít a Green Bay Packersben.

Jelenleg csupán Drew Brees (491) és Tom Brady (541) passzolt több hatpontost egy csapaton belül Rodgersnél.


A DOLPHINS ELKÉPESZTŐ FELTÁMADÁSA

Ki gondolta volna a 8. fordulóban, hogy a Miami Dolphins a rájátszásért is harcolhat, amikor 1–7-es mérleggel állt...

Azóta azonban sok minden változott, Tuáék zsinórban hét meccset nyertek meg – eddig egyetlen csapat sem volt képes ennyi találkozón győzni azok után, hogy ugyanennyit bukott el egymás után.

Vajon az AFC egyik főesélyese, a Tennessee Titans vendégeként is képesek lesznek nyerni a Delfinek?


JOHN MADDEN: EGY NFL-LEGENDA

Semmiképp sem mehetünk el szó nélkül John Madden mellett, aki nyolcvanöt éves korában elhunyt. Ő volt a Super Bowl-győztes NFL-edző, aki csaknem harminc éven át dolgozott kommentátorként, s az ő nevét viseli az NFL hivatalos videojátéka is.

Madden tíz éven át volt az Oakland Raiders vezetőedzője, 1969-ben 32 évesen fogadta el az állást, s 142 mérkőzéséből 103-at megnyert a kaliforniai gárdával, amely az irányítása alatt az NFL egyik legjobbja lett. Az AFC-t a hetvenes években az Oakland, a Miami Dolphins és a Pittsburgh Steelers uralta, előbbi Maddennel nyolcszor jutott be a rájátszásba, s az 1976–1977-es idény végén bajnok lett.

Madden egy évvel később, 42 esztendősen hagyott fel az edzősködéssel, 75.9 százalékos győzelmi aránya máig a legjobb ama edzők között, akik legalább száz mérkőzésen irányították csapatukat.

Madden 1978-ban kommentátor lett, 1981 és 2001 között Pat Summerall-lal klasszikus párossá váltak a CBS-nél, majd a Foxnál. Utolsó közvetítése 2009 februárjában az edző korában nagy rivális Steelers eddigi utolsó Super Bowl-győzelme volt. Az összes, NFL-t közvetítő tévétársaságnál dolgozott, közvetítéseiért 16 Emmy-díjat kapott, 2006 óta tagja a Hírességek Csarnokának.

A fiatalok elsősorban az NFL hivatalos videojátékából ismerik a nevét, az EA programsorozata, amelyhez nemcsak a nevét és a hangját adta, hanem a fejlesztésében is nagy szerepet vállalt (elsősorban tanítóprogramként tekintett rá), 1988 óta fut Madden néven.

AZ ELŐZŐ HÉT LEGJEI
Passzolt yardok:
Joe Burrow (Cincinnati) 525
Futott yardok: Rex Burkhead (Houston) 149
Elkapott yardok: Tee Higgins (Cincinnati) 194

A kategóriák első helyezettjei
Passzolt yardok: Tom Brady (Tampa Bay) 4580
Futott yardok: Jonathan Taylor (Indianapolis) 1626
Elkapott yardok: Cooper Kupp (Los Angeles Rams) 1734
Szerelések: Bobby Wagner (Seattle) 170
Sackek: T. J. Watt (Pittsburgh) 17.5
Interceptionök: Trevon Diggs (Dallas) 11

BÁTOR JÓSKA

A forduló egyik legnagyobb rangadójának ígérkezik a Cincinnati Bengals–Kansas City Chiefs összecsapás – mindkét csapat remek támadósorral rendelkezik, így szerintünk a meccsen 55 pontnál biztosan többet hoznak össze a csapatok. Úgy véljük, a Dallas Cowboys hazai pályán legyőzi az Arizona Cardinalst, a Cleveland Browns pedig idegenben veri meg a Pittsburgh Steelerst, amely 20 pontig sem jut majd el.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik