NFL: nem is lehetett kérdés – Aaron Rodgers hat év után újra MVP

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2021.02.07. 07:12
null
Rodgers a harmadik MVP-címét zsebelte be (Fotó: Getty Images)
Kihirdették a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2020-as idényének díjazottjait: a Green Bay Packers veterán irányítója, Aaron Rodgers karrierje során harmadik alkalommal lett a liga legértékesebb játékosa (MVP). Az Év védőjének Aaron Donaldot választották, míg az Év visszatérője nem is lehetett más, mint Alex Smith. 

 

MINDEN AZ 55. SUPER BOWLLAL KAPCSOLATBAN EGY HELYEN!

A LEGÉRTÉKESEBB JÁTÉKOS (MVP): AARON RODGERS (GREEN BAY PACKERS)

A 2020-as szezon elején három klasszis irányító is versenyben volt az MVP-címért (Aaron Rodgers, Patrick Mahomes, Russell Wilson), ám az utolsó alapszakaszmeccs után nem lehetett bennünk semmiféle kétely afelől, hogy a Green Bay Packers irányítóját illeti a díj. A 37 éves quarterback 16 találkozón 4299 passzolt yardig és 48 TD-ig jutott, csupán ötször adta el a labdát!

Egészen parádés teljesítményét jól tükrözi a 70.72 százalékos passzpontossága, valamint 121.5-ös irányítómutatója is. Rodgers végig motiváltan futballozott, erre meg is volt az oka – a 2020-as drafton a Packers „hátba szúrta” azzal, hogy az első körben felcserélt a Utah State irányítójáért, Jordan Love-ért. A Green Bay ezzel gyakorlatilag azt üzente a veterán QB-nak, hogy nincs sok hátra neki a csapatnál. Rodgers bebizonyította, hogy még mindig képes klasszis teljesítményt nyújtani, irányításával 13–3-mal végeztek és csoportgyőztesek lettek a „sajtfejűek”.

Az alapszakaszban ugyan remekelt, mégsem teljes boldogsággal vehette át a díjat. Az NFC főcsoportdöntőjében hazai pályán szenvedett vereséget a Tom Brady vezette Tampa Bay Buccaneerstől. Számára ez azért lehet külön fájó, mert akárcsak tavaly, most is egy lépésre volt attól, hogy Super Bowlban vegyen részt. Az „átok” tehát ezúttal sem tört meg: legutóbb 1999-ben fordult elő, hogy az alapszakasz MVP-je bajnoki címet szerezzen – egy bizonyos Kurt Warnernek sikerült a St. Louis Rams színeiben.

Rodgers korábban kétszer, a 2011-es és a 2014-es szezon után kapta meg a liga legértékesebb játékosának járó díjat.

Derrick Henryt egy az egyben szinte lehetetlen megállítani (Fotó: Getty Images)
Derrick Henryt egy az egyben szinte lehetetlen megállítani (Fotó: Getty Images)


AZ ÉV TÁMADÓJA: DERRICK HENRY (TENNESSEE TITANS)

Derrick Henry 2027 futott yarddal és 17 touchdownnal zárta a 2020-as alapszakaszt, s óriási szerepe volt abban, hogy a Tennessee Titans a rájátszásban szerepelt.

Napjainkban igencsak ritka, hogy egy futó ilyen számokkal bír az NFL-ben, ugyanis a csapatok sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a passzjátékra. Henry lenyűgöző teljesítményével a nyolcadik tagja lett a „2000 yardos futók” klubjának – a sort még 1973-ban O. J. Simpson nyitotta, Henry előtt pedig 2012-ben Adrian Peterson volt képes hasonló űrszámokra.

Érdekesség, hogy nem Henry az első, aki épp a Titánoktól került be a társaságba: 2009-ben Chris Johnson 2006 egységig jutott ebben a statisztikai mutatóban.

Russell Wilsonnak minden bizonnyal már nagyon elege van Aaron Donaldból (Fotó: Getty Images)
Russell Wilsonnak minden bizonnyal már nagyon elege van Aaron Donaldból (Fotó: Getty Images)

 

AZ NSO DÍJAZOTTJAI – SZUBJEKTÍV DÍJKIOSZTÓ
Legértékesebb játékos (MVP): Aaron Rodgers (Packers)
Az év támadója: Derrick Henry (Titans)
Az év védője: T. J. Watt (Steelers)
Az év újonc támadója: Justin Herbert
(Chargers)
Az év újonc védője: Chase Young (Washington)
Az év visszatérője: Alex Smith
(Washington)
Az év edzője: Kevin Stefanski (Browns)

AZ ÉV VÉDŐJE: AARON DONALD (LOS ANGELES RAMS)

Szinte már megszokott, hogy a 29 esztendős védő elit teljesítményt nyújt, nem volt ez másképp 2020-ban sem. Donaldnak összesen 13.5 sackje volt – csak az a T. J. Watt előzte meg, akit sokan a díj várományosának gondoltak, köztük mi is –, 4 fumble-t kierőszakolt, s ezekből egyet meg is szerzett.

Donald legnagyobb pechére a rájátszásra megsérült, de azért így is vállalta a játékot a Green Bay Packers ellen. Hogy milyen hatása van az ő szereplésének? Azon a mérkőzésen látszott, hogy a Rams védelme közel sem olyan domináns, ha a legjobb játékosa csupán ötven százalékon képes pörögni.

Aaron Donald korábban már kétszer is elnyerte a legjobb védőnek járó díjat – 2017 és 2018 után most ismét övé a trón!

Herbert mindenkit meglepett (Fotó: Getty Images)
Herbert mindenkit meglepett (Fotó: Getty Images)

AZ ÉV ÚJONC TÁMADÓJA: JUSTIN HERBERT (LOS ANGELES CHARGERS)

Justin Herbert remeklése még a legoptimistább Chargers-szurkolókat is meglephette, a 22 éves irányítóval kapcsolatban ugyanis rengeteg volt a kérdőjel. A Los Angeles-i együttes ugyan 1/6-ra választotta ki a 2020-as játékosbörzén Herbertet, mégis csak a kispadon kapott helyet Tyrod Taylor mögött. A veterán Taylor azonban megsérült, így az újonc már a második játéknapon pályára lépett.

31 touchdownpasszal és 10 pickkel zárta első idényét – újoncként 396-tal neki volt a legtöbb sikeres átadása a liga történetében, emellett nyolcszor passzolt 300 yard fölött, 31 passzolt TD-je pedig abszolút csúcs egy elsőéves játékostól az NFL-ben.

Ami kicsit fájó lehet a semleges és a Cincinnati-drukkereknek, hogy Joe Burrow az idény közepén megsérült, így esélye sem volt megkaparintani a díjat. A Bengals QB-ja a 11. fordulóban dőlt ki, addig ő is nagyszerűen játszott.

Amikor Young megindul a QB felé...(Fotó: Getty Images)
Amikor Young megindul a QB felé...(Fotó: Getty Images)

AZ ÉV ÚJONC VÉDŐJE: CHASE YOUNG (WASHINGTON FOOTBALL TEAM)

A Washington Football Team nem véletlenül választotta ki Chase Youngot 1/2-re a drafton. A defensive end már a bemutatkozó mérkőzésén, a Philadelphia Eagles ellen megszerezte élete első sackjét az NFL-ben. Persze az erős kezdést nem tudta folyamatosan fenntartani, ám így is 7.5 sackkel zárta újonc évét, összesen 28-szor siettette az ellenfél irányítóját, hatszor pedig meg is ütötte. Young a futás ellen is kiválóan teljesített, 44 szerelést be is írtak a neve mellé, továbbá kierőszakolt öt fumble-t is.

 

Smith első meccse a sérülése után (Fotó: Getty Images)
Smith első meccse a sérülése után (Fotó: Getty Images)


AZ ÉV VISSZATÉRŐJE: ALEX SMITH (WASHINGTON FOOTBALL TEAM)

Egy másodpercig sem lehetett kérdés, hogy a WFT irányítójának jár a díj. Biztosra vehetjük, senki sem hitte 2018 novembere után, hogy még valaha láthatjuk Alex Smitht futballpályán. A rutinos játékos a Houston Texans ellen esett olyan szerencsétlenül, hogy eltört a lába.

A brutális sérülést itt nézhetik meg!

Egy harmincas éveiben járó irányítónál alapból kérdéses lenne a visszatérés ilyen sérülés után, úgy meg szinte lehetetlen, ha elfertőződik a seb és az érintett sportoló életveszélyes állapotba kerül. Smithszel pontosan ez történt – 17 műtéten esett át, de sikerült megmenteni a lábát. Már új irányítót is draftolt a Washington – Dwayne Haskinst botrányos magatartása és gyenge teljesítménye miatt azóta ki is vágta a csapat –, ám Smith nem adta fel a küzdelmet, addig edzett, amíg júliusban hivatalossá vált: újra alkalmas profi amerikai futballra!

Mivel Haskins sem a pályán, sem azon kívül nem volt megbízható, Kyle Allen lett a Washington Football Team első számú irányítója a szezon elején. Szerencsétlenségére súlyos sérülést szenvedett a Los Angeles Rams ellen, így Alex Smith a huddle-ben találta magát. Bár már nem volt képes azt a szintet nyújtani, amit lábtörése előtt, azért így is a rájátszásba vezette a fővárosiakat, elképesztő kitartása és drámai története miatt pedig más szóba sem jöhetett erre a címre.

Stefanski irányítása alatt Mayfield újra magára talált (Fotó: Getty Images)
Stefanski irányítása alatt Mayfield újra magára talált (Fotó: Getty Images)

AZ ÉV EDZŐJE: KEVIN STEFANSKI (CLEVELAND BROWNS)

Freddie Kitchens kudarca után a Cleveland Brownsnál az volt a legfontosabb, hogy olyan vezetőedző vegye át a csapatot, aki Baker Mayfieldből a legjobbat képes kihozni. Erre Kevin Stefanski volt a tökéletes szakember, ő ugyanis az irányítóját nem próbálta olyan rendszerben játszatni, amelyben nem érzi komfortosan magát. A futójátékkal és a play-action passzokkal megkönnyítette Mayfield életét, ráadásul 2002 után ismét rájátszásban vehettek részt a Barnák.

NFL 2020, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2021. január 9–11.)
AFC
Buffalo Bills (2.)–Indianapolis Colts (7.) 27–24
Pittsburgh Steelers (3.)–Cleveland Browns (6.) 37–48
Tennessee Titans (4.)–Baltimore Ravens (5.) 13–20
NFC
New Orleans Saints (2.)–Chicago Bears (7.) 21–9
Seattle Seahawks (3.)–Los Angeles Rams (6.) 20–30
Washington Football Team (4.)–Tampa Bay Buccaneers (5.) 23–31
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2021. január 16–18.)
AFC
Kansas City Chiefs (1.)–Cleveland Browns (6.) 22–17
Buffalo Bills (2.)–Baltimore Ravens (5.) 17–3
NFC
Green Bay Packers (1.)–Los Angeles Rams (6.) 32–18
New Orleans Saints (2.)–Tampa Bay Buccaneers (5.) 20–30
KONFERENCIADÖNTŐK (2021. január 24–25.)
AFC
Kansas City Chiefs (1.)–Buffalo Bills (2.) 38–24
NFC
Green Bay Packers (1.)–Tampa Bay Buccaneers (5.) 26–31
SUPER BOWL 55 (2021. február 8.)
Tampa Bay Buccaneers (5.)–Kansas City Chiefs (1.) 0.30
Raymond James Stadium (Tampa, Florida)
Az Arena4 az összes mérkőzést élőben közvetíti

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik