NBA: újabb legendás mérkőzés a Sport Tv műsorán

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.04.19. 10:46
null
Klay Thompson 2015-ben, a Cleveland elleni nagydöntőn (Fotó: AFP, archív)
Bizonyára emlékeznek még, hiszen nem volt olyan régen: a Golden State Warriors klasszisa, Klay Thompson öt évvel ezelőtt 37 ponttal szomorította a Sacramento Kings gárdáját. Tizenkét perc alatt!

Egy koronavírus-járvány által nem terhelt világban most az észak-amerikai profi liga (NBA) rájátszásának első játéknapját elemeznénk, azonban egyelőre az sem biztos, befejezik-e egyáltalán a csapatok valahol, valamikor a 2019–2020-as idényt…

Más kérdés, hogy ha a legjobbak játszanának, a legutóbbi öt fináléba egyaránt bejutó Golden State Warriorsnak nem lenne helye a mezőnyben, ugyanis a sérülésektől tizedelt gárda a leálláskor a Nyugati konferencia utolsó helyén állt és nem volt esélye a legjobb nyolc közé jutásra.

A gárda bámulatos trojkavetője, Klay Thompson épp mostanság épül fel elülsőkeresztszalag-szakadásából, amelyet a 2019-es nagydöntő hatodik mérkőzésén, a Toronto Raptors elleni hazai találkozón szenvedett el. Mielőtt rosszul esett a harmadik negyed tizedik percében és megsérült, igazi vezére volt a címvédő Harcosoknak (amely az ötödik mérkőzésen Kevin Durantet veszítette el, mert elszakadt az Achilles-ína), 28 pontot szerzett és vezetett is együttese. Elindult az öltöző felé, aztán kiderült, két büntető jár neki a kihagyott ziccer után – hát visszament és bedobta mindkettőt, eljutva harminc egységig. Utána sem nagyon akart lemenni a parkettről, vitatkozott is csapata egyik edzőjével, majd végigfutott az öltözőfolyosón és úgy tervezte, egy gyors vizsgálat után folytatja a játékot – nos, ebből érthető okokból nem lett semmi, addig előnyben lévő csapata kikapott és elveszítette a bajnoki címet.

Klay Thompson a fenti videó utolsó akciójánál elszenvedett súlyos sérüléséig a hátán vitte csapatát a 2019-es nagydöntő hatodik felvonásán

A csúnya esés és keresztszalag-szakadása sem tántorította el a folytatástól a remek kiscsatárt

Thompson esetén túl az oaklandi franchise-t a múlt nyáron elhagyta a Brooklyn Netsnél rehabilitációja miatt az egész évadot kiülő Durant, míg fantasztikus irányítója, a Thompsonnal együtt a „Splash Brothers”-t alkotó Stephen Curry az évad legelején kéztörést szenvedett a Phoenix Suns elleni összecsapáson. Mivel a csapatnak egyáltalán nem ment a játék és az eredmények is borzasztóan gyengék voltak, a szakmai stábnak esze ágában sem volt siettetnie Thompson gyógyulását. Édesapja, a szintén korábbi NBA-játékos, kétszeres aranygyűrűs Mychal Thompson úgy véli, fia a következő idénynek már teljes sebességgel vághat neki.

„Jól érzi magát. Egyedül dolgozik, minden feladatát el tudja végezni. Bicegés nélkül tud sétálni, semmiféle fájdalma sincsen. Azt mondja, remekül van és készen lesz a folytatásra a következő évadban” – idézte az NBC Sports Thompson apukát.

A Sport Televízió az uborkaszezonban már műsorára tűzte LeBron James 2003-as bemutatkozó mérkőzését (a Cleveland Cavaliers kikapott ugyan a Sacramento Kingstől, a „Király” 25 ponttal debütált), majd következett a ragyogó Allan Iverson 58 pontos produkciója 2002-ből (a Philadelphia 76ers hosszabbításban felülmúlta a Houston Rocketst), ez utóbbit még vasárnap délután megtekinthetik a Sport 2-n.

A sorban a következő, első ízben vasárnap 23 órától a Sport 1-en, majd hétfőn mindkét csatornán egyszer Klay Thompson emblematikus teljesítménye – 2015 januárjában egy negyed alatt 37 pontot rámolt be a Sacramento Kings gyűrűjébe úgy, hogy mind a 13 mezőnybeli dobását értékesítette, köztük kilenc darab triplát.

Csak akkor kattintsanak a videó lejátszására, ha szeretnék summázva látni, mit is művelt Klay Thompson annak az emlékezetes találkozónak a harmadik negyedében


A nagyszünet utáni 12 percben Thompson egymaga 15 ponttal dobta túl a Kingset és hatalmas NBA-rekordot döntött. Korábban 33 pontig jutott egy negyed alatt George Gervin és Carmelo Anthony, őket alaposan kenterbe verte, csúcsa azóta is él.

A mérkőzést egyébként 52 ponttal, öt gólpasszal és négy labdaszerzéssel zárta, együttese 126–101-re nyert – a fantasztikus produkció igazolta, a Golden State Warriors jól döntött, hogy a holt szezonban nem cserélte el húzóemberét a Minnesota Timberwolvestól végül a Cleveland Cavaliershez kerülő és azóta is ott pattogtató Kevin Love-ra. Éppen Love volt, aki 2016 novemberében meg tudta őt közelíteni, ám 34 pontnál megállt a Portland Trail Blazers elleni ütközet első negyedében. Thompson néhány nappal csodatette után bekerült a nyugati All Star-csapat cseréi közé, majd karrierje első szereplésének örülhetett hetek múlva a gálamérkőzésen, ezt azóta még négy követte.

Az idény végén a Harcosok negyven év után ismét bajnoki címet ünnepelhettek, ezzel a diadallal vette kezdetét a franchise bámulatos sorozata, amelynek végkimenetelét már ismerjük.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik