Durant karriercsúccsal rukkolt ki, Rondo visszatért

ZSIVERA GÁBOR, ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)ZSIVERA GÁBOR, ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.01.18. 06:59
null
Kevin Durant élete meccsét játszotta a Golden State ellen (Fotó: Reuters)
Stephen Curry 37 pontig jutott az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbb játéknapján, mégsem övé volt a show, ugyanis Kevin Durant ismét durrantott: az Oklahoma City Thunder kulcsembere 54 pontot termelt a Golden State Warriors elleni meccsen. A fantasztikus karriercsúcsnak köszönhetően a Thunder 127–121-re legyőzte a Curry vezette Warriorst.

New York Knicks–Los Angeles Clippers 95–109
Ld:
Anthony 26/6, Smith 24/9, Bargnani 13, ill. Griffin 32/3, Crawford 29/15, Redick 12/6, Collison 12

Fordulás után elszaladt a Clippers. Félidőben még 50-50-re álltak a felek, aztán a harmadik negyedben egy 12-0-s rohanást produkáltak a vendégek, amiből a pazarul játszó Blake Griffin nyolc egységgel vette ki a részét. Az erőcsatár zsinórban negyedik meccsén ér el minimum húsz pontot, ezúttal 32-ig jutott, a sérült Chris Paul hiányában abszolút vezérként kosárlabdázik.

Leindításokból kapott ki a Knicks. Héttel több labdát adott el a Woodson-legénység, de az igazán nagy különbséget az ezekből szerzett pontoknál találjuk, ugyanis a vendégek 34-7-re nyerték ezt a különcsatát, erre pedig nem lehetett válasza a New Yorknak.

Anthony dupla-duplázott. 26 pontja mellé 20 lepattanót is leszedett, és idén remekel ebben a kategóriában, ugyanis ebben a szezonban ez már az ötödik 15+ lepattanós meccse volt, míg korábbi karrierje során összesen hat ilyen alkalom volt. Nem mehetünk el szó nélkül a dobóteljesítménye mellett, 4/23(!)-as mezőnymutatóval dobálta „dolgozott", igaz ezt 16/16-os büntetőmutatójával igyekezett javítani.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Orlando Magic–Charlotte Bobcats 101–111
Ld:
Afflalo 24/12, Nelson 18/9, Harris 18/3, Oladipo 11/3, Davis 11, ill. Jefferson 30, Walker 19/3, McRoberts 17/15, Henderson 17

Ünneprontó vendégek. A Magic mezben több mint 400 mérkőzést játszót Horace Grantet köszöntötték a meccs előtt, a Bobcats pedig hat perc alatt 19-2-es rohanással nyitott. Hiába kapaszkodott fel később az Oladipo vezette hazai gárda, a jobb dobóformát mutató vendégek behúzták a találkozót.

Al Jefferson ragyogott. Idei 15. dupla dupláját szállította az utolsó negyedben 12 pontot szerző magasember. Legutóbbi három mérkőzésén 29,6 pontot és 10 lepattanót átlagoló Jefferson vezetésével elindulhat felfelé az közelmúltban csak jobbára vereségeket gyűjtögető Bobcats.

Ritkán tapasztalt érzés. Legutóbbi tizenkét fellépéséből most nyert harmadjára a Charlotte, ám ezzel a 25%-os mutatóval is bőven túltesznek az Orlandón, hisz a Magic utolsó tíz mérkőzését kivétel nélkül elveszítette. Az elmúlt 25 éveben 7 ilyen sorozatuk volt, ebből három az elmúlt egy évben.

Philadelphia 76ers–Miami Heat 86–101
Ld:
Wroten 13/3, Turner 11, Young 10, Hawes 10, Thompson 10/3, ill. Bosh 25, James 21, Battier 13/9, Cole 13/3

Vége a rossz sorozatnak. Zsinórban három vereség után ellentmondást nem tűrően lépett pályára a Heat, az első negyed után tíz, a második után tizenhét ponttal vezettek, a harmadikban volt közte 25 is. Bár Wade most is csak nyolc egységig jutott, James és Bosh mellett Cole és Battier is hatékony tudott lenni.

Hol vannak a triplák? A 76ers 2/20-as mutatóval dobott a vonalon túlról, csak Wroten és Thompson talált be egyszer-egyszer, de ők is elrontottak ez mellett hét kísérletet. Carter-Williams hét dobásból hét pontot szerzett csupán, valamint eladott öt labdát is. A Heatnél sem potyogtak a triplák, a borzalmas formában játszó Allen például 0/4-gyel célzott ismét, de amikor kellett, Battier és Chalmers is betalált kintről.

Passzolni kell. A Miami 30, a Philadelphia csupán 16 gólpasszt osztott ki, LeBron James egymaga tízet, miközben a hazaiaknál senki nem érte el az ötöt sem. Nem volt vezér, Carter-Williams gyengélkedése miatt nem volt irányító, aki kicsit szervezze a játékot, de ennek hiányában nem volt egy olyan scorer sem, aki a vállára vette volna a csapatot.

Toronto Raptors–Minnesota Timberwolves 94–89
Ld:
Lowry 24/18, Johnson 19/3, Ross 16/3, ill. Martin 18/6, Love 16/3, Barea 14

Papírforma? A Wolves zsinórban tizedszer kapott ki Torontóban, még akkor sem tudtak nyerni, amikor a Raptors nem volt jó csapat. Most ráadásul Lowryék zsinórban öt hazai győzelemmel érkeztek meg erre a találkozóra.

Lowry túldobta a Wolvest. Legalábbis kintről. A vendégek 3/18-as mutatót szenvedtek össze hárompontosokból, miközben a Raptors irányítója egymaga bevágott hat triplát kilenc kísérletből – igaz rajta kívül más nem remekelt ebben a hazaiaknál sem, Terrence Ross például hat dobásából csak egyet süllyesztett el.

A hajrá szoros lett. Ross és Lowry kosaraival vezetett a Toronto, ám Kevin Martin egy triplával ( a fentiek után ez különlegesség ), két pontra szűkítette a különbséget, amikor jött az előbb említett két úriember ismét, előbb Ross egy nehéz közelivel, majd Lowry egy távolival, mindkét dobás kimeríti a clutch fogalmát.

Washington Wizards–Chicago Bulls 96–93
Ld:
Wall 23, Webster 14/12, Beal 14/6, Gortat 13, ill. Hinrich 18/6, D.J. Augustin 16/12, Gibson 12, Boozer 12

Otthon maradtak a divatszurkolók. A hét közbeni Heat felett aratott hatalmas győzelem nem hatott építően a Verizon Center közönségére. Bőven maradtak üres helyek a nézőtéren.

Hatalmas hibák után menekült meg a Wizards. A vendégek könnyen ellophatták volna a győzelmet, hisz az utolsó bő három percben nem szereztek pontot a hazaiak, ám Noah alapvonali bedobásból eladta a labdát, Taj Gibson tempót hibázott, ám egy Gortat falt után visszakerült a labda a Bullshoz, viszont Butler rossz megoldást választott, elmaradt az egyenlítés.

Feltörekvő Varázslók. Idén már harmadjára érte el az 50%-os győzelem-vereség mutatót a Washington. Ha a következő meccset nyerik Detroitban, akkor több mint négy év után állhatnak pozitív mérleggel.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Boston Celtics–Los Angeles Lakers 104–107
Ld:
Olynyk 25/3, G. Wallace 14, Bradley 12/6, J. Green 12/3, ill. P. Gasol 24, R. Kelly 20/6, Marshall 19/12

A valaha volt legfurcsább örökrangadó? A liga két, tradicionálisan erősnek számító rekordbajnoka a liga legalsó régióiban tanyázva néztek farkasszemet egymással Bostonban, a tankoló hadművelet újabb csatája pedig most a 25 pontos karriercsúcsot elérő Kelly Olynyk húzta Celticsnek sikerült jobban, ugyanis simán kikapott előnyből is a vendéglátó.

Rajon Rondo biztató visszatérése. Az irányító még tavaly dőlt ki ACL-szakadás miatt, s majd egy éves kihagyás után most alig 20 perc alatt kezdőként 8 pont és 4 gólpassz, valamint kiváló mozgás volt a produkciója.

Marshall, az „Árnyék Lin". A Los Angeles Lakers irányítója szépen ki tud teljesedni a sérült társak távollétében Mike D'Antoni rendszerében, most 19 pont és 14 gólpassz érkezett tőle, ráadásul 5-ből 4-es triplázása azt mutatja, fejlődött eleget korábbio gyengeségében, a dobásokban is.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Detroit Pistons–Utah Jazz 89–110
Ld:
Stuckey 21, Singler 13/3, Jennings 11/3, ill. Burke 20/3, Kanter 18, Ma. Williams 17/6

Menthetetlen ez a Pistons? A hazaiak már ott voltak, hogy végre nyerhetnek három meccset egyhuzamban, ráadásul ehhez "csak" a nyugati sereghajtót, az amúgy is négyes idegenbeli kudarcszériában lévő Utah-t kellett volna legyűrni, de e helyett fájóan simán kapitulált saját közönsége előtt a Monroe, Smih párostól összesen 8 pontot és 3 lepattanót kapó Detroit.

Trey Burke pazar visszatérése. A Jazz 20 pontot szóró és karriercsúcsot jelentő 12 gólpasszt kiosztó újonca először játszott vendégként Michigan Államban, ahol anno az NCAA legjobb játékosává nőtte ki magát, s most az ő klasszisa döntött a vendég gárda javára.

Memphis Grizzlies–Sacramento Kings 91–90
Ld:
Conley 25/9, Lee 17/3, Gasol 16, ill. Cousins 22, Gay 19, Thomas 14/6

Gay negatív hős lett. A 19 pontig jutó kiscsatár az utolsó percben kétszer is hibázott, előbb 88-89-nél betakarta őt Zach Randolph, majd két hazai büntetőt követően visszazsákolt egy támadólepattanót, végül az utolsó támadásnál lépéshibát követett el, ezzel kikapott a Kings.

Nagyot hajrázott a Grizzlies. Egy 10-2-es futással fejezték be a meccset, miután négy perccel a vége előtt még 88-81-re a Kings vezetett. Ezután összeállt a védekezés, 1/7-es mezőnymutatót és két eladott labdát engedélyeztek a vendégeknek, így december 3-a óta először átlépték az 50%-ot.

Gasol játéka hatásos. A tavalyi Év Védője három meccsel ezelőtt tért vissza sérüléséből, azóta 85 pont alatt átlagolnak a Memphis ellenfelei, ez előtt száz felett dobtak. Ez mellett a spanyol center a legutóbbi pont nélküli találkozója után most 16 pontot hozzá is tett támadásban.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

San Antonio Spurs–Portland Trail Blazers 100–109
Ld:
Ginobili 29/12, Belinelli 14/6, Diaw 14, ill. Aldridge 26, Matthews 24/18, Lillard 21/3

Popovich elvetette a sulykot. A hazaiak vezetőedzője kireklamált magának két technikait, ami után természetesen a kiállítás sorsára jutott, ráadásul ezt követően sem igazán akart lenyugodni és még a csapata is rosszul jött ki az incidensből, a meccselést folytató Jim Boylen ugyanis elbukta a csatát a dupla duplázó LaMarcus Aldridge (26 pont, 13 lepattanó) vezette Portland ellen.

Még vezet a Spurs, de helyzeti előnyben a Blazers. A Damian Lillard (21 pont, 8 gólpassz) irányította oregoniak még egy diadallal kevesebbet számlálnak jelenleg, mint a Tony Parkert (12 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) az eredeti tervekkel ellentétben mégis bevető San Antonio, de ebben az évadban már másodszor verte el a 7-ből 6-os triplázással kitűnő Wesley Matthews húzta Blazers a Spurst, ráadásul a texasiak Tiago Splitter után újabb centerüket vesztették el sérülés miatt Matt Bonner kidőlése miatt.

Denver Nuggets–Cleveland Cavaliers 109–117
Ld:
W. Chandler 23/15, N. Robinson 19/9, Lawson 19/6, ill. Irving 23/3, T. Thompson 20, CJ Miles 19/9

Érthetetlen csapatok csatája. A Nuggets Gallinari, Miller, McGee és Arthur nélkül is 50 százalék felett áll az igen erős és kiegyensúlyozott Nyugati Konferenciában, míg az elég masszív kerettel rendelkező Cavaliers hihetetlenül gyengén muzsikál idén. Ehhez képest az otthon emberemlékezet óta nehezen legyőzhető Denver simán kapitulált ma az idegenben amúgy is gyenge Clevelanddel szemben.

A két benti ember elintézte. Bár Kyrie Irving (23 pont, 6 gólpassz) és CJ Miles (19 pont) is szépen termelt, a kulcs Tristan Thompson (20 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) és Anderson Varejao (7 pont, 16 lepattanó, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés) masszív játéka volt a festékben, ezzel nyert most a Brown-legénység a 23-at szóró Wilson Chandler és társai ellen.

Phoenix Suns–Dallas Mavericks 107–110
Ld:
Dragic 28, Mark. Morris 23/6, Marc. Morris 13/9, ill. Ellis 24, Nowitzki 21/6, Larkin 18/6

Rangadót nyert a Dallas. A két gárda nagyon hasonló mérleggel indult neki ennek a csatának, s a sokoldalú Monta Ellis (24 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 2 szerzett labda, 2 blokk), valamint Nowitzki "szokásos" 21 pontjával és az újonc Shane Larkin (18 pont, 5 gólpassz) extra pluszával Phoenixben tudta legyűrni riválisát a Dallas.

A hiányzó puzzle-darab. Eric Bledsoe nélkül úgy tűnik, csak idő kérdése, hogy mikor süllyed le a Suns 50 százalék környékére, pedig az ellenfelek nyakán folyamatosan ott tud lenni a 28 pontos, 7 gólpasszos, 3 labdát szerző Goran Dragic együttese, ám valahogy a befejezéseknél rendre hiányzik valami - vagy valaki. Ez alkalommal Vince Carter érdekes eladott labdája után megvolt az esély, de PJ Tucker tiszta triplája kitáncolt a gyűrű torkából.

Oklahoma City Thunder–Golden State Warriors 127–121
Ld:
Durant 54/15, Ibaka 21, Jackson 14/3, ill. Curry 37/18, Thompson 26/18, Speights 13/3, Lee 13

Durant: „Életem estéje!" A hazaiak klasszisa pazar dobószázalékkal, szinte hibátlan büntetőzéssel állított fel új, 54 pontos karriercsúcsot, mellyel győzelemre vezette csapatát. A közönség pedig a negyedik negyedben, bő egy perc alatt bedobott három triplája után már MVP címért kiáltott.

Csalódott hátvédek. A Curry - Thompson duó 63 pontot, 6-6 triplát tettek a közösbe, melynek döntő részét az első két negyedben termelték. Ha nem érkezett volna tőlük ez a ponterős játék, akkor a szezon eddigi legjobb első félidejét (71 pont) produkáló Thunder már a mérkőzés felénél eldöntötte volna a győzelem sorsát.

A büntetőkőn csúszott el a GSW. Idegenben általában simán nyernek azok a csapatok, akik 52%-os mezőny és 59%-os triplamutatót hoznak, ám a Warrirosnak ezen az estén nem fért bele a borzasztó, 55%-os (19/34) büntetőzés, mivel a hazaiak 58%-kal tüzeltek mezőnyből.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

A JÁTÉKNAP TÍZ LEGSZEBB JELENETE

NBA, ALAPSZAKASZ
New York Knicks–Los Angeles Clippers 95–109
Orlando Magic–Charlotte Bobcats 101–111
Philadelphia 76ers–Miami Heat 86–101
Toronto Raptors–Minnesota Timberwolves 94–89
Washington Wizards–Chicago Bulls 96–93
Boston Celtics–Los Angeles Lakers 104–107
Detroit Pistons–Utah Jazz 89–110
Memphis Grizzlies–Sacramento Kings 91–90
San Antonio Spurs–Portland Trailblazers 100–109
Denver Nuggets–Cleveland Cavaliers 109–117
Phoenix Suns–Dallas Mavericks 107–110
Oklahoma City Thunder–Golden State Warriors 127–121

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik