NBA: Doncic 33. tripla duplája győzelmet ért a Dallasnak

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.03.11. 06:55
null
Luka Donciccsal (középen) nem bírtak a Spurs játékosai (Fotó: Getty Images)
Luka Doncic harmincharmadik tripla duplájának (22 pont, 12 lepattanó, 12 assziszt) nagyban köszönhetően a Dallas Mavericks 115–104-re legyőzte a San Antonio Spurst az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) alapszakaszának legutóbbi játéknapján, ezzel sorozatban a negyedik sikerét könyvelte el.

 

Memphis Grizzlies–Washington Wizards 127–112

Valanciunas dominált, jobb volt a Memphis. A hazaiak ezúttal is pokoli erősek voltak a festékben, Jonas Valanciunas tarthatatlannak bizonyult a Washington számára és a center vezérletével ezen a területen uralta a meccset a Grizzlies – Valanciunas végül 29 ponttal és 20 lepattanóval zárt, rá építve pedig csapatszinten 78–48-ra (!) tudtak nyerni belül. Ez a fölény meg is alapozta a sikerüket, nagyon folyékony és hatékony volt a támadójátékuk, Valanciunas mellett Ja Morant (21 pont, 10 gólpassz) és a kinti tűzerőt szállító Desmond Bane (20 pont, 5/8 tripla) is jól játszott, úgyhogy ennek köszönhetően inkább ők voltak fölényben – 19 pont volt a legnagyobb előnyük és bár volt egy hullámvölgyük a meccs közepén, de azt leszámítva érvényesítették az akaratukat. A 60–39-re behúzott lepattanózás is jól jelzi, hogy mi volt a döntő faktor, úgyhogy 50 százalék feletti mérleggel ott toporognak a nyugati playoffvonal körül.

Egyszer még felállt a Washington. A második negyedben már 19 pontos hátrányban volt a Wizards, de onnan még sikerült egy nagy rohammal feljönnie úgy, hogy csak öttel legyen lemaradva a nagyszünetben, majd a harmadik játékrészben átmenetileg még a vezetést is átvették a fővárosiak. 78–79 után azonban egy 16–4-es Grizzlies-futás következett, innentől pedig már nem volt több lövése Scott Brooks csapatának, a hátralévő időben „bekísérte” ellenfelét - Bradley Beal nem dobott jól (21 pontjához 22 mezőnykísérlet kellett) és bár Russell Westbrook hozta magát (20 pont, 10 gólpassz, vállalható hibamennyiség), de a palánk alatti „érvénytelen” játékuk megpecsételte a sorsukat. A vereséggel nem tudták folytatni a szünet előtti remek időszakukat és továbbra is mérhető a hátrányuk a playoffhelyekhez képest, most a még nem 100 százalékos Sixers ellen javíthatnak.

A Grizzlies legjobb dobói: Valanciunas 29, Morant 21, Bane 20/15
A Wizards legjobb dobói: Beal 21/3, Westbrook 20, Bertans 13/9, Avdija 13/9

Dallas Mavericks–San Antonio Spurs 115–104

A vége a Dallasé lett. A Spurs kezdte jobban a mérkőzést, a vendégek öt ponttal nyerték az első negyedet és héttel a félidőt, de aztán a fordulás után kezdett fogyni az erő és az alapvetően esélyesebbnek tartott Mavericks fordított – a záró etapot már a hazaiak kezdhették egypontos előnnyel. Itt pedig végképp szétesett a San Antonio támadógépezete, nem egészen nyolc perccel a vége előtt még 95–95 volt az állás, ám a következő hét (!) percben sorozatban tizenegy dobást hibáztak el a vendégek és összesen négy büntetőt tudtak feltenni a táblára – közben viszont kaptak 17 pontot, így ebben az időszakban konkrétan elment a mérkőzésük. A Dallas köszönte szépen a lehetőséget és behúzta a győzelmet, az addig jól játszó SAS a nagyon elrontott hajrával pedig már „csak” egálban van mostani ellenfelével a nyugati 7-8. helyen.

A lepattanók döntöttek. Gregg Popovich, a vendégek vezetőedzője szerint ők a palánk alatt veszítették el a mérkőzést, mert alapvetően jól védekeztek Luka Doncicon (22 pont, 9/20 mezőnyből, 2/10 tripla, 12 lepattanó, 12 gólpassz, 6 eladott labda) és kordában tartották őt, de 51-30-ra bukták el a lepattanózást, valamint 21–2-re (!) maradtak alul a második esélyből szerzett pontok tekintetében. Mindebben kulcsszerepe volt a 28 pontos, 14 lepattanós Kristaps Porzingisnek, aki egyszerűen túl magas és túl jó volt most a Spursnek, végül ehhez jött hozzá az említett negyedik negyedes szétesés a vendégek részéről. Porzingist egyébként Rick Carlisle is dicsérte, szerinte elöl-hátul parádézott a magasember, úgyhogy hiába volt remek a túloldalon DeMar DeRozan (30 pont, 11 gólpassz, 4 labdaszerzés), az ő teljesítménye most nem volt elég.

A Mavericks legjobb dobói: Porzingis 28/6, Doncic 22/6, Richardson 12/6
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 30, Mills 14/9, Gay 13/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Memphis Grizzlies
–Washington Wizards 127–112
Dallas Mavericks
–San Antonio Spurs 115–104

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik