Drámai meccsen nyert, és életben maradt a Warriors

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.06.11. 08:04
null
Stephen Curry vezérletével egyelőre elkerülte a kiesést a Golden State (Fotó: nba.com Twitter)
Rendkívül fordulatos mérkőzésen, Kevin Durantet bevetve, majd újra elveszítve aratott egypontos győzelmet (106–105) Torontóban a Golden State Warriors, amely ezzel elhalasztotta a bajnokavatást az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) döntőjében.

 

Toronto Raptors–Golden State Warriors 105–106

Óriásit harcolt a GSW. Visszakapta Kevin Durantet a mérkőzés elejére a szakadék szélén álló Warriors, és az előző két döntő MVP-je már az első negyedben meg is mutatta, miért van rá hatalmas szükség: 11 pont és 3/3 tripla érkezett tőle, a címvédő támadójátéka egész másképp nézett ki vele, és a társaság itt meg is tudott lépni. A második negyed elején aztán jött az újabb fordulat, egy ártalmatlannak tűnő kitámasztásnál Durant rásérült a fájós vádlijára/Achillesére, és véget ért számára a mérkőzés, egyúttal minden bizonnyal a szezon is. Itt megérkezett még DeMarcus Cousins, aki villámgyors hét ponttal tolta meg a GSW szekerét, de összességében úgy nézett ki a mérkőzés, hogy a Warriors hol meglépett 12-14 pontra, hol leeresztett, és olyankor azonnal visszazárkózott a Raptors. Ez így ment egészen a negyedik negyedig, amikor már nagyon közel járt a Toronto, majd az utolsó öt percben Kawhi Leonard bevitte a mélyütést egy személyes 10–0-s rohammal, amellyel már a hazaiak kezében volt a meccs és a bajnokság. Ráadásul a Warriors közben már Kevon Looneyt is elvesztette, aki szintén rásérült korábbi problémájára. A már-már reménytelen helyzetből viszont még volt visszaút a Kerr-legénység számára: 103–97 után Klay Thompson bevert egy nagy hármast, majd bár Cousinstól elég gyanús körülmények között a játékvezetők elvettek egy clutch duplát, a következő támadásból Steph Curry is beemelt egy hatalmas triplát, amellyel kiegyenlítettek a vendégek. Az utolsó percben aztán volt minden, Leonard dobást hibázott, Thompson viszont elsüllyesztett egy „csarnokcsendesítő” hármast, amellyel visszavette a vezetést a Warriors. S mint kiderült, ez volt a döntő kosár – Lowry dobott még egy kettest, majd a következő játéknál ismét erősen megkérdőjelezhető fújással támadóhibát ítéltek Cousins ellen. Maradt még tizenöt másodperce a Raptorsnak ahhoz, hogy 105–106-ról megnyerje a meccset, ám lassan és körülményesen alakult a kanadai támadás, a GSW jól védekezett. Végül egy Lowry-saroktripla zárhatta volna le a szezont a dudaszó pillanatában – ez azonban kimaradt, úgyhogy a GSW hatalmasat harcolva, félig-meddig a sírból visszakapaszkodva életben maradt, és kiharcolta a hatodik meccset.

Nem tudta lezárni a Raptors. Kissé megremegtek a torontói kezek ezen a találkozón, már ami a dobást illeti, mert kintről egyáltalán nem tudtak betalálni a hazaiak. A meccs nagy részében 20% alatti volt a triplamutatójuk, csak VanVleet nagy dobásai és a végjátékban Leonard két távolija emelt ezen az arányon. Leonard összességében gyengén dobott, de egyrészt óriási munkát végzett (12 lepattanó, ebből 6 támadó, 6 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk), másrészt a hajrában négy támadásból tíz clutch pontot küldött a gyűrűbe, amely akkor úgy tűnt, hogy bajnoki címet ér a Torontónak. Nem így történt, az utolsó játékoknál megint megremegtek a kezek, a második félidőre nagyon feljavuló Kyle Lowry több kulcsfontosságú hibát is elkövetett, de sem a gyengén dobó Siakam és Green, sem a padról 15 ponttal beszálló Ibaka, sem a végig masszív Gasol nem tudott segíteni – ellene is elmaradt egy erősen vitatható fújás clutch szituációban, amit a torontóiak reklamálhatnak, bár végül így is megvolt a labdájuk a győzelemhez. Összességében Nick Nurse-ék nem tudták kihasználni az esélyt, a Warriors újabb sérüléseit, sőt Leonard kétperces megőrülését sem, úgyhogy nem zárták le a párharcot. Igaz, erre lesz még két lehetőségük a folytatásban.

NBA-RÁJÁTSZÁS
DÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉS

Toronto Raptors–Golden State Warriors 105–106 (28–34, 28–28, 22–22, 27–22)
A Raptors legjobb dobói:
Leonard 26/6, Lowry 18/3, Gasol 17/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 31/15, Thompson 26/21, Cousins 14/3
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–2 a Toronto javára

A döntő menetrendje itt!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik