A Minny a Milwaukee-t, a Hornets a Dallast győzte le

Vágólapra másolva!
2022.03.20. 09:01
null
LeBron James az örökös pontranglista második helyén, s már csak 1440 pontra Kareem Abdul-Jabbar csúcsától (Fotó: Getty Images)
A Bucks és a Mavs is idegenbeli vereséget szenvedett, LeBron James viszont mérföldkőhöz ért: megelőzte Karl Malone-t az NBA örökpontlistáján.


Minnesota Timberwolves–Milwaukee Bucks 138–19

Triplaesővel nyert a Minnesota. Végig jobban játszott ellenfelénél a haza alakulat, amelyet az sem zavart meg, hogy egy kis keménykedés után az első negyedben kiállították Pat Beverleyt és a túloldalról George Hillt. Támadásban ezt követően is nagyon könnyedén jutott el jó helyzetekig a társaság, jól is dobott, így a nagyszünetben 12 ponttal vezetett, de az igazán döntő ütést a harmadik negyedben követte el: csak ott 9/14 (!) triplát bombázott be a gárda és szétlőtte a Milwaukee-t, a játékrész során már húsz pont fölé hízott a vendéglátó előnye. Innentől nem volt kérdés, a záró etapban már csak be kellett osztani ezt a különbséget, amit gond nélkül meg is tett a Wolves, a csapat pedig 22 hármast küldött a gyűrűbe az este végéig 47%-os hatékonysággal, kiemelkedő dobóformát mutatott. Egyénileg Anthony Edwards (25 pont, 5/10 tripla) és Karl-Anthony Towns (25 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz, 4/6 tripla) említhető leginkább, de D'Angelo Russell (16 pont, 9 gólpassz, 4/8 tripla) is kitett magáért és az egész csapat nagyon egységesnek, hatékonynak bizonyult – Chris Finch vezetőedző a koncentrációt emelte ki, Towns pedig úgy fogalmazott, hogy Bucks ide vagy oda, ők azon a szinten vannak, hogy bárki ellen győzelmi esélyekkel léphetnek pályára. Nyertek is tízet az utóbbi tizenegy meccsükből, így a győzelmek számát tekintve utolérték a nyugati hatodik Denvert...

Giannis nélkül kapott ki a Bucks.
A térdsérüléssel bajlódó Janisz Adetokunbo nélkül küzdött ezen az estén a címvédő és bár támadásban így is megütötte a minimumszintet, de védekezésben annyira eszköztelennek bizonyult a társaság, hogy nem volt komoly esélye a győzelemre. Middletonék is dobtak 19 triplát, megnyerték a lepattanózást, hét játékosuk érte el a tízpontos határt, de egy pillanatig sem tudták levédekezni a Minnesotát, ez pedig megbosszulta magát – három negyed alatt kaptak közel 110 pontot, így nem arathattak idegenbeli győzelmet. Mike Budenholzer vezetőedző egyrészt az eladott labdákra mutatott rá, szerinte ezzel jelentősen megkönnyítették a Wolves dolgát, másrészt pedig azért megdicsérte az ellenfelet, amely szerinte most nagyon magas színvonalon játszik – következőleg a Chicago elleni hazain lehet javítani.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 25/15, Towns 25/12, Russell 16/12
A Bucks legjobb dobói: Middleton 15/9, Lopez 15, Connaughton 15/15

Charlotte Hornets–Dallas Mavericks 129–108

Sima volt. Könnyed, lendületes, önzetlen kosárlabdát mutattak be a hazaiak, akik frissebbek is voltak ellenfelüknél és ezt az első perctől kezdve érvényesítették is – már az első negyedben tíz pont feletti előnyt építettek fel, majd ugyan később ezen kicsit kozmetikázott a Dallas, de a harmadik játékrészben végleg meglógott a Hornets és húsz egység fölé növelte a különbséget. A hazai alakulat 50%-kal dobott mezőnyből és 48%-kal süllyesztett el húsz triplát, húsz pontot szerzett leindításból és vezetett már 32 egységgel is, igazából nem adott valós esélyt a Mavericksnek. Emiatt egyénileg nem is kellett megszakadnia senkinek, a 30 perces határt egyetlen játékos sem lépte át, de Miles Bridges (23 pont, 8 lepattanó, 2 blokk), PJ Washington (21 pont, 5/9 tripla), Terry Rozier (17 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 4/7 hármas) vagy LaMelo Ball (17 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés, 5/8 tripla) így is kitett magáért. A 32 gólpasszuk ismét remekül mutatja a játékuk lényegét és az utóbbi négy mérkőzésük során 34-et átlagolnak ebből a fajtából, nem csoda hogy mind a négyet meg is nyerték – remek formában vannak, újra 50% fölé javult a mérlegük, jó passzban várhatják az alapszakasz hajráját.

Fáradt Dallas. A back-to-back második felén lépett pályára a Mavericks a Sixers elleni vereség után, már elég mélyen belecsúszott a keleti túrába is és látható volt, hogy egyáltalán nem mozgott frissen Jason Kidd csapata. Luka Doncic végül azért alaposan megszórta magát és 30 perc alatt 37 pontot dobott 13/20-as mezőnymutatóval és 8/12 triplával, ő csinált némi „show-t" a texasiaknál, de vele a parketten –30-ban voltak, a mérkőzésre összességében nem nagyon volt érdemi hatása. A nyolc nap alatt lejátszott ötödik idegenbeli mérkőzésre nem maradt energia a társaságban, védekezésben elveszettek és lassúak voltak Brunsonék, támadásban pedig szintén nem volt elég lábuk ahhoz, hogy tartsák a lépést, úgyhogy komoly esély nélkül szenvedtek újabb vereséget. A két pofon után stabil ötödikek Nyugaton, a következő öt meccsükből viszont négyet is otthon játszhatnak, közte a Jazz elleni rangadóval, itt újra lehet gombolni a kabátot.

A Hornets legjobb dobói: Bridges 23/9, Washington 21/15, Rozier 18/12
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 37/24, Ntilikina 12/3, Brunson 10, Chriss 10

Cleveland Cavaliers–Detroit Pistons 113–109

Back-to-back győzelem. Előző este még a Denver ellen aratott hosszabbításos sikert a Cavaliers, a fáradtság azonban nem látszott meg az együttesen, rögtön jól játszott a b2b második felén is. Darius Garland (24 pont, 12 gólpassz) 41 játékpercen keresztül irányította övéit, Evan Mobley dupla-duplázott, a Stevens, Okoro páros 11/15 jó dobással segített be, a kispadról pedig kereken 30 pontot tett hozzá a Love, Osman duó, úgyhogy több lábon állt a gárda. Két és fél negyeden keresztül azért egálközeli meccset vívtak a Detroittal, majd a harmadik játékrészben úgy tűnt, hogy mégis kezd elfogyni az erő és elbukhatják az estét, ám 68–80-as hátrányuk után összeszedték magukat és bő kilenc perc alatt egy 31-9-es rohamot vágtak ki és ezzel mégis otthon tartották a győzelmet. A záró etapban voltak már tízpontos fórban is, majd az utolsó két percnek 105–102-es előnnyel mentek neki – ott azonban előbb Okoro, majd Markkanen is bevert egy-egy clutch triplát, Mobley is hozzátett egy kettest, ezek a dobások pedig elégnek bizonyultak a győzelemhez. Ezzel másfél meccses puffert alakítottak ki a Torontóval szemben a keleti hatodik helyen, nagyon harcolnak azért a playoffszereplésért.

Most Grant ment nagyot. A Pistonsnál két nappal ezelőtt Saddiq Bey 50 pont fölé jutott és ezúttal sem játszott rosszul, hiszen 20 ponttal, 6 lepattanóval és 3 labdaszerzéssel zárt, de ezúttal nem ő volt a Detroit legjobbja. Most Jerami Granten volt a sor, aki 13/22-t hajított mezőnyből, 7/9 triplát küldött a gyűrűbe és mindezt 7/7 büntetővel is megfejelte, így kereken 40 pontot szórt – érdekesség, hogy vele és úgy összességében a kezdőkkel pluszban is volt a Pistons, a leolvadást inkább a cserék hozták össze. Grant 40 pontja egyébként szezoncsúcsnak számít és ebből 27-et beszórt már a nagyszünet előtt, akkor úgy tűnt, hogy tényleg reális lehet számukra a győzelem, de a fordulás után kicsit visszavett, a harmadik negyed hajrájától elinduló Cavs-futásra pedig már nem tudtak igazán jó választ adni. Ezzel továbbra sincs meg a 20. sikerük az alapszakasz során, következőleg a Blazers ellen tehetnek próbát.

A Cavaliers legjobb dobói: Garland 24/3, Osman 16/6, Stevens 15/3
A Pistons legjobb dobói: Grant 40/21, Bey 20/3, Cunningham 15/6

Washington Wizards–Los Angeles Lakers 127–119

Porzingis, small-ball, nagy washingtoni hajrá. A back-to-backet játszó Lakers kezdte jobban a találkozót, a vendégek gyorsabbnak, pattogósabbnak, agresszívebbnek tűntek, tíz ponttal nyerték az első negyedet, a nagyszünetben is vezettek kilenccel és gyakorlatilag végig előrébb jártak. Voltak már 16 pontos előnyben is és a záró etapra is ők fordulhattak rá jobb helyzetben, de egyszerűen elfogyott az energia, kifulladt a csapat, a Washington pedig ezt megbüntette: az utolsó negyedben 34–20-ra múlta felül ellenfelét a fővárosi alakulat és Kristaps Porzingis egymaga 16 pontot dobott ekkor, a Los Angeles-i small-ballt úgy szedte szét, ahogy akarta. Az arany-liláknál itt már nem volt meg a szükséges fizikalitás és koncentráció sem ahhoz, hogy a magasságbeli hátrányukat eltüntessék, Porzingis folyamatosan helyzetbe került a gyűrű környékén és a lett magasember ki is használta a lehetőségeit – végül a faultgondjai ellenére 27 ponttal zárt alig 26 perc alatt és a hajrában ő volt a mérleg nyelve. A Lakers utoljára két és fél perccel a vége előtt, 115–116-nál vezetett, itt még megrázta magát Frank Vogel csapata és megpróbált végigérni, de aztán Porzingis zsákolt és dobott egy tempót, a következő játékból Deni Avdija bebombázott egy hármast, majd negyven másodperccel a vége előtt Porzingis is beköszönt távolról, ez volt a végszó – egy 12–3-as futással zárta a meccset a Wizards, a legfontosabb időszakban nőtt a Los Angeles fölé.

James Malone előtt. Ezúttal is pazar meccset játszott LeBron James, a Lakers vezére ugyanis 38 pontot dobott 16/29-es mezőnymutatóval és 4/10 triplával, leszedett 10 lepattanót és kiosztott 6 gólpasszt, ráadásul mellette a Washingtonba visszatérő Russell Westbrook is jól mozgott: ő 22 pontig jutott 10/15-ös mezőnyözéssel, 10 lepattanóval és 8 gólpasszal. A két playmaker jó játéka, Malik Monk remek estéje és az Anthony, Johnson páros biztató produkciója sem volt azonban elég a sikerhez, a végére leolvadtak és a teljes előnyüket leadták, így egy önbizalomnövelő bravúrgyőzelem után újabb vereségbe néztek bele - pedig ahogy James fogalmazott, most megvolt az esélyük arra, hogy lendületbe jöjjenek, ezért különösen fájó neki ez a pofon. Az este egyik sztárja viszont így is ő volt és nem csak a 38 pont miatt: ezzel a teljesítményével ugyanis megelőzte Karl Malone-t és fellépett az NBA örökpontlistájának második helyére. James most 36.947 pontnál tart, 19-cel került Malone elé, a lista első helyén álló Kareem Abdul-Jabbar pedig 1440 ponttal vezet a Lakers jelenlegi klasszisa előtt – James idén eddig 1500 pont felett jár, vagyis a realitás azt diktálja, hogy jövőre megdöntheti KAJ csúcsát.

A Wizards legjobb dobói: Porzingis 27/3, Caldwell-Pope 18/9, Avdija 17/9, Gafford 17
A Lakers legjobb dobói: James 38/12, Westbrook 22/6, Monk 17/9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik