A Brooklyn nyerte a Clippers elleni rangadót, ismét a Jazz vezet

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.02.03. 08:46
null
A Brooklyn nyerte a Clippers elleni rangadót (Fotó: Getty Images)
A Nets három sztárja az eddigi listavezető Clippersnek is sok volt a játéknap rangadóján, így a Detroitot leküzdő Utah visszavette a tabella első helyét az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A GSW otthonában nyert a Boston, Fred VanVleet történelmet írt, újra győzött a Portland, a Memphis sikerszériája pedig Indianában ért véget.

 

Orlando Magic–Toronto Raptors 108–123

VanVleet gyógyszere elgurult. Káprázatos mérkőzést játszott Fred VanVleet, aki ihletett napot fogott ki és új franchise-rekordot állított fel a Raptorsnál: 54 pontig jutott a hátvéd, ebbe pedig karriercsúcsot jelentő 11/14 (!) tripla is belefért. VanVleet konkrétan 11/12-vel kezdett kintről, már az első negyedben bevert 17 pontot (Raptors-szezoncsúcs), a nagyszünetben 28-nál tartott (ez is az), majd a harmadik játékrészben még hozzátett 18-at, az eldőlő meccs záró etapjában pedig már "csak" hatot - ezzel is megdöntötte DeMar DeRozan 52 pontos eddigi Raptors-rekordját és saját eddigi 36 pontos egyéni csúcsát. A Magic nagyjából a keretben lévő összes hátvédet megnézte rajta védekezésben, de senki nem tudott vele mit kezdeni, ez most egy ilyesn este volt – a visszatérő Norman Powell 23 pontjával és Kyle Lowry tripla-duplájával együtt összességében magabiztosan nyert a Toronto és a felzárkózás jegyében immár kilencedik Keleten.

Ennyit tudott tenni a Magic. Nem kapott ki nagyon simán az Orlando, de igazán komoly esélye nem volt a győzelemre sem, nagyjából így összegezhetjük a hazaiak helyzetét. Azért az első félidő szorosan alakult, igazából a harmadik negyedben tudott meglépni a Raptors, onnantól egyértelműbb volt a helyzet, de olyan óriási nagy különbség nem alakult ki – a Magic az első félidőben egyébként még vezetett is 11 ponttal, úgyhogy nem mondhatjuk, hogy nem volt keresnivalója. Egyszerűen VanVleet nagyjából egymaga szétszedte a gárda védekezését, amire nem volt érdemi válaszuk Vucsevicséknek, hiába javultak támadásban a legutóbbi meccshez képest, ez most nem volt elég – az utóbbi 14 mérkőzésből ez volt a 12. vereségük, egyelőre nem tudták összekapni magukat.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 21/6, Fournier 21/3, Anthony 16/3
A Raptors legjobb dobói: VanVleet 54/33, Powell 23/12, Lowry 14/9

Brooklyn Nets–Los Angeles Clippers 124–120

Amikor kellett, védekezett is a Nets. A játéknap kiemelt rangadóját ez a két bajnokesélyesnek tartott csapat vívta és összességében a mérkőzés megfelelt az elvárásoknak: mindkét oldalon villogtak a sztárok, jöttek a szép megoldások, a nehéz dobások és a vége is szorosan alakult. A Wizards elleni vereség után viszont a Brooklyn most valamivel stabilabbnak bizonyult hátul, ugyan a Clippers 9/11-gyel kezdett mezőnyből és 12 pontos előnnyel nyitott, de a nagyszünet előtt egyszer feljebb csavarta magát a hazai alakulat és egy 12–2-vel visszakapaszkodott, innentől szorosabb volt a küzdelem. A döntő ütést pedig ismét a jó védekezéssel együtt tudta bevinni a gárda, a záró etap közepén egy 7–0-s Clippers-futásra ugyanis egy 13–0-val tudott válaszolni a Nets, melyből Kyrie Irving egymaga nyolc pontot vállalt – a LAC itt három percig maradt „néma”, ez pedig egy ilyen meccsen nem fért bele. Ugyan az utolsó fél percben visszajött még egy pontra a vendégcsapat, de a hazaiak most nem remegtek meg, bedobták, amit be kellett és megnyerték a rangadót - Irving (39 pont, 6/8 tripla), Kevin Durant (28 pont, 11/13 mezőnyből) és James Harden (23 pont, 11 lepattanó, 14 gólpassz) is nagyot ment, csapatként 57 százalékkal tüzeltek mezőnyből, ez pedig most a Clippersnek is sok volt.

Hiába védekeztek George-ék. Paul George azt mondta a mérkőzés után, hogy voltak időszakok, amikor úgy érezte, hogy ennél jobban nem védekezhetnek, ott voltak a dobók arcában, de a Nets három sztárja ezzel együtt is folyamatosan szerezte a kosarakat - nagyon nehéz velük mit kezdeni ilyenkor, ezt most ők is megtapasztalták. Pedig egyébként a Clippers is jól játszott, maga George 26 pontot szórt 6 gólpasszal, Kawhi Leonard 33 pontot, 5 gólpasszt és 4 labdaszerzést jegyzett, a visszatérő Nic Batum pedig 21 egységgel, 5/8 triplával nőtt fel harmadik sztárnak - hiába, ők jóval gyengébben dobtak ellenfelüknél, amit a sokkal kevesebb eladott labdájukkal igyekeztek ellensúlyozni. Az említett 13-0 idején viszont kicsit lefagytak, zsinórban hat dobást rontottak el, amelyből négy tripla volt, ennyi pedig elégnek is bizonyult a vereséghez – így elvesztették a meccset és ligaelső pozíciójukat is.

A Nets legjobb dobói: Irving 39/18, Durant 28/3, Harden 23/3
A Clippers legjobb dobói: Leonard 33/3, George 26/9, Batum 21/15

Indiana Pacers–Memphis Grizzlies 134–116

Vége a Memphis sorozatának. Zsinórban hét győzelem után, elképesztő formában érkezett meg erre a meccsre a Grizzlies, viszont back-to-backet játszott, ami nagyon meglátszott a védekezésén - minden negyedben legalább 30 pontot kapott a gárda, a nagyszünetig 71 egységet engedélyezett az Indynek és az eddigre kialakuló 20 pont feletti hátrányból nem is lehetett visszaút. A fordulás után mindent megtettek, próbáltak nyomást helyezni ellenfelükre, de már elúszott a győzelmük, Ja Morant pedig saját magát hibáztatta emiatt: az irányító gyengén játszott, megállt 10 pontnál, szerinte miatta kaptak ki. Összességében azért inkább az energiahiány volt a fő ok, láthatóan nem tudtak úgy pörögni, mint előző este San Antonióban, ez okozta a vesztüket – nagy gond persze nincs, most hazamehetnek és egy nap pihenő után fogadhatják a bombaformában lévő Houstont.

Remekelt a Pacers. Két napja az Indiana kétszámjegyű előnyt adott le a negyedik negyedben, most viszont nem követte el ezt a hibát, végig nagy intenzitással büntette az ellenfél hibáit. A gárda az első negyedben beszórt 37 és a nagyszünetig elért 71 pontjával is szezoncsúcsot állított fel, Domantas Sabonis parádézott (32 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz, 13/15 mezőnyből), Malcolm Brogdon is kitett magáért (23 pont, 7 gólpassz), de Myles Turner is 22-11-es dupla-duplát gyártott 5 blokkal, Jeremy Lamb is eljutott 19 pontig, sőt, Justin Holiday és Douc McDermott is kétszámjegyűt dobott. Csapatszinten 59.8 százalékkal céloztak mezőnyből, ez azért jól mutatja, hogy milyen formában voltak a mérkőzés során, távolról is 55 százalékkal tüzeltek, úgyhogy kiemelkedő produkciót nyújtottak és továbbra is ott tartják magukat a keleti 2-5. helyen zajló közelharcban.

A Pacers legjobb dobói: Sabonis 32/6, Brogdon 23/6, Turner 22/9
A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 25/6, Bane 16/9, Tillman 12, Jones 12/6, Melton 12/3

Washington Wizards–Portland Trail Blazers 121–132

A back-to-back ellenére nyert a Portland. Előző este még Milwaukee-ban kapott ki a Blazers, most viszont ennek ellenére tudott értékes győzelmet aratni Washingtonban úgy, hogy McCollum, Nurkic, Jones, Collins és Little sem tudott pályára lépni a rotációból. Damian Lillard viszont a kisebb sérülése ellenére most is húzta a csapatát (32 pont, 8 gólpassz), mellette pedig most többen is felnőttek a feladathoz: Gary Trent Jr. 7/9 triplát küldött a gyűrűbe, Enes Kanter hozott egy masszív dupla-duplát, a Covington-Hood páros 34 pontot és 8/14 hármast tett hozzá, a padról pedig Carmelo Anthony dobott 21 pontot, amivel nem mellesleg megelőzte Dominique Wilkinst az örökranglistán. A gárda már az első negyedben futott egy 18–0-t és onnantól végig kézben tartotta a dolgokat, hét pontnál közelebb egyszer sem engedte a Washingtont egészen a hajráig, amikor 122–118-ig zárkóztak a hazaiak – hiába, erre Lillardék egy 10–0-val feleltek és végleg eldöntötték a küzdelmet. A hiányzóik ellenére 2–2-re állnak az idegenbeli túrájukon és továbbra is playoff-helyen tartják magukat, úgyhogy nem lehet panasz a teljesítményükre.

Még egyszer már nem. A Nets elleni nagy bravúr után nem tudott belekapaszkodni abba a sikerbe és abba a játékba sem a Wizards, a védekezésük továbbra is borzalmas a hazaiaknak, amit most a Blazers B is simán kihasznált. Elöl Bradley Beal megint hozta az extrát (37 pont, 6/12 tripla), Russell Westbrook tripla-duplázott, Rui Hachimura 24 pontot tett hozzá 10/12 jó dobással, de hiába, így is csak üldözték ellenfelüket az első negyed közepétől kezdve, ám egy pillanatra sem tudták megállítani, vagy lelassítani a Portlandet. Beal szerint védekezésben folyamatosan elkéstek, minden váltásuk, minden mozgásuk későn érkezett, végig lemaradásban voltak és csak nyomozták az ellenfél játékosait, így nem lehetett reális esélyük - sok munka lesz még itt, mire ebből stabil, komolyan vehető csapat alakul...

A Wizards legjobb dobói: Beal 37/18, Hachimura 24/9, Westbrook 17/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 32/12, Trent Jr. 26/21, Anthony 21/3

Utah Jazz–Detroit Pistons 117–105

Javított, bár majdnem elrontotta a Jazz. A tizenegy meccses sikerszéria legutóbbi megszakadása után magabiztosan játszott ezen a mérkőzésen a Utah, a hazaiaknál Donovan Mitchell (32 pont, 10/17 mezőnyből) és Mike Conley (20 pont, 5 gólpassz) diktálta az iramot és bár a megszokott számaiktól elmaradtak támadásban („csak” 16 hármast dobtak például), de így is vezettek már 28 ponttal is, az első félidőt pedig 23-mal nyerték meg. A simának tűnő összecsapáson azonban a végén kicsit mégis izgulniuk kellett, előbb fokozatosan közelített a Pistons, majd a hajrában egy 10–1-es rohammal hirtelen négy pontra érkezett meg alig két perccel az órán. Mielőtt azonban nagyon megijedtek volna, jött Bojan Bogdanovic és két egymást követő támadást is jó saroktriplával fejezett be, amellyel megnyugtatta övéit és eldöntötte a küzdelmet - ha kicsit szorosabban is, mint ahogy elsőre tűnt, de hozták a kötelezőt, így a Clippers vereségével együtt visszavették vezető helyüket a tabella élén.

A becsületét megmentette a Pistons. A nagyon sima első félidő után Blake Griffin frusztrációjában széttépte a saját mezét, ahogy ment be az öltözőbe, csapata jó öt percig maradt kosár nélkül, nagyon nem találták a ritmust a vendégek. A fordulás után azonban helyreálltak a dolgaik és bár Griffin ezt követően is gyengén játszott, de csapatként feljavultak: Jerami Grant (27 pont, 9/18 mezőnyből), Josh Jackson (22 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) és Mason Plumlee (17 pont, 14 lepattanó, 7/11 mezőnyből) húzta a gárdát és végül szorossá tették a hajrát - győzni ugyan nem tudtak, de a sima vereséget legalább elkerülték, megmutatták, hogy van tartásuk. Mondjuk ettől függetlenül csak a Washingtont előzik meg az egész ligában...

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 32/12, Conley 20/6, Bogdanovic 18/12
A Pistons legjobb dobói: Grant 27/6, Jackson 22/9, Plumlee 17

Golden State Warriors–Boston Celtics 107–111

Pedig Curryre nem lehetett panasz. James Wiseman egy időre kidőlt, Kevon Looney-t az első félidőben vesztette el a Warriors, Draymond Green összesen két pontot szerzett, a Wiggins-Oubre Jr. páros mindenféle átütőerő nélkül küszködött - hogy mégis szoros meccset tudott játszani a GSW mindezek ellenére, az abszolút Steph Currynek köszönhető. Az irányító egymaga próbálta a víz felett tartani csapatát, dobott 38 pontot 50% feletti hatékonysággal, beesett 7/14 triplája, leszedett 11 lepattanót, kiosztott 8 gólpasszt és ellopott 3 labdát, vele a pályán pluszban is volt a hazai alakulat, de ezúttal nem bírt a Bostonnal. Curry egymaga 17 pontot szerzett a nyitó játékrészben, ezzel akkor még 11 ponttal vezetett is a gárda, ám amíg a második negyed elején a padon pihent, visszajött, sőt, át is vette a vezetést a Celtics – innentől a záró etapig szoros volt a helyzet, de ott egy 15–2-t futott a Boston és állva hagyta ellenfelét. A hajrában azért még rohamozott a Warriors és visszajött 107-104-re, de a Boston innentől már megoldotta, bedobálta a büntetőit és behúzta a győzelmet.

Valamivel jobb volt a Celtics. Alapvetően kiélezett mérkőzést vívtak a felek, de a vendégek az említett 15-2-vel és a második negyed elejével pont annyival voltak jobbak, hogy az elég legyen a győzelemhez - ezúttal Marcus Smart hiánya és a lassabb kezdés is belefért, sikerült fontos idegenbeli sikerült elkönyvelniük. Jayson Tatum (27 pont, 9 lepattanó, 4/10 tripla) volt a bostoniak legjobbja, most igazából sem Kemba Walker, sem Jaylen Brown nem dobott igazán jól, de kihasználták a GSW centerhiányát és 51–36-ra nyerték a lepattanózást – most elég sokat egy-egyeztek, kevésbé járatták jól a labdát, de fontos pillanatokban mindig volt valaki, aki előlépett és megoldotta a helyzetet. Két vereség után jól jött nekik ez a győzelem, most pedig Sacramentóba utaznak tovább, ahol alapvetően esélyesnek számítanak.

A Warriors legjobb dobóI: Curry 38/21, Toscano-Anderson 16/9, Wiggins 15/3
A Celtics legjobb dobói: Tatum 27/12, Walker 19/9, Brown 18/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Orlando Magic–Toronto Raptors 108–123
Brooklyn Nets–Los Angeles Clippers 124–120
Indiana Pacers–Memphis Grizzlies 134–116
Washington Wizards–Portland Trail Blazers 121–132
Golden State Warriors–Boston Celtics 107–111
Utah Jazz–Detroit Pistons 117–105

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik