140 fölé jutott a GSW, Bostonban is kikapott a Spurs

Vágólapra másolva!
2017.10.31. 08:21
null
141 pont nem semmi… (Fotó: nba.com)
Egy nappal az újabb hazai vereség után összeszedte magát a címvédő Warriors és parádés játékkal, 141 dobott ponttal aratott győzelmet a Los Angeles Clippers otthonában – eközben a Spurs sorozatban harmadszor is kikapott, a nagy formában lévő Boston is nagy falatnak bizonyult. Visszavágott a Houstonnak a fiataljai által húzott Sixers, hatpontos negyedének köszönhetően alulmaradt a Portland, ismét remekelt a Knicks, hosszabbításban nyert a Wolves, Memphisben győzött a Hornets – nézzük, hogy mi történt hajnalban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában!

 

Boston Celtics–San Antonio Spurs 108–94

Nincs megállás. Zsinórban ötödik sikerét könyvelhette el a Boston, a Spurs ellen sorozatban tíz vereség után tudott nyerni a társaság, méghozzá úgy, hogy végig kontrollálta a találkozót. Ebben nagy szerepe volt az ismét kiválóan játszó (24 pont, 10/16 mezőnyből, 6 gólpassz, 3 szerzett, 1 eladott labda) Kyrie Irvingnek, akit Brad Stevens és Gregg Popovich is dicsért a mérkőzés után, a megint nagyon szervezett csapatvédekezésnek és a kiegészítőknek is – Irving a negyedik negyed nagy részét már ki is ülhette, nem forgott veszélyben a Celtics győzelme. Sokat tett hozzá Horford, a pontszerzésből Brown (18 egység, 6/11), a mezőnymunkából Tatum (7 pont, 11 lepattanó, 2 gólpassz, 3 blokk) is kivette a részét, 54-40-re megnyerték a lepattanózást, levették a Spurs két magasemberét és ezzel a sikerrel Kelet élére álltak.

Mélyrepülésben a Spurs. A 4-0-s szezonrajt óta 0-3-ra áll a San Antonio, a támadójáték pedig ezúttal is borzasztóan akadozott, minden kosárért meg kellett szenvedniük a vendégeknek - most már LaMarcus Aldridge sem volt stabil opció, ő sem találta magát Horfordék mellett. Az elég beszédes, hogy Brandon Paul a gárda legjobb pontszerzője és az is, hogy bár nem voltak nagy hátrányban, mégsem érezte úgy senki, hogy lehet esélyük a győzelemre - a félidei ötpontos lemaradásra jött még egy 10-2-es bostoni futás, de ennél sokkal nagyobb bajt jelentett, hogy nem volt bennük átütőerő. A kezdők összesen 44 pontot szereztek és mivel Leonard és Parker mellett most Ginobili is hiányzott, a kispadról sem érkezett semmi sorsfordító - most ugyan hazatérhet a társaság az idegenbeli túráról, de a Golden State-et fogadja...

A Celtics legjobb dobói: Irving 24/9, Brown 18/3, Horford 14
A Spurs legjobb dobói: Paul 18/9, Gasol 11/3, Aldridge 11

Miami Heat–Minnesota Timberwolves 122–125 – hosszabbítás után

Hosszabbítás döntött.
A szorosan alakuló találkozó negyedik negyedében már végképp nem tudott meglépni egyik csapat sem, de ekkor már folyamatosan a Minnesota járt előrébb és a Miami kapaszkodott, majd az utolsó másodpercekben végül ki is tudtak egyenlíteni a floridaiak. Wiggins két kosarával ugyan 110-106-os Wolves-vezetésről indult a rendes játékidő utolsó fél perce, de jött Waiters, majd Wiggins elrontott egy ziccert, a lepattanó után pedig megint Waiters villant, aki hosszabbításra mentett. Itt aztán majdnem három perc eltelt, mire ismét hozzá tudott szólni a Heat, a vendégeknél viszont előlépett Jeff Teague, 119-112 után pedig már nem lehetett kérdés: alaposan megszenvedett ezért a győzelemért a Minnesota, de végül nagyot küzdve behúzta a találkozót Tom Thibodeau legénysége.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Túl sokat hibázott a Miami. A nyolc elrontott büntető, a 24 eladott labda és a 7/27-es triplamutató sem segítette a hazaiak dolgát, a hosszabbításban pedig már nem tudták ezeket kijavítani. Rögtön két eladott labdával nyitották ezt az öt percet, majd eladtak még kettőt, kaptak egy blokkot, így hiába esett be a végén két triplájuk is, túl sok előnyt adtak a Minnesotának - sem Waiters karriercsúcsa (33 pont, 14/28 mezőnyből), sem Olynyk remeklése (23 pont, 3/5 tripla) nem ért győzelmet, Hassan Whiteside nélkül ismét kikaptak, sorozatban már harmadszor.

A Heat legjobb dobói: Waiters 33/3, Olynyk 23/9, Dragic 18/3
A Timberwolves legjobb dobói: Teague 23/9, Wiggins 22/3, Towns 20/9

New York Knicks–Denver Nuggets 116–110


Egy megingás belefért. Sorozatban harmadik mérkőzését is megnyerte a New York, méghozzá ismét kiváló játékkal, legalábbis ami a meccs túlnyomó részét illeti. Az első félidőben abszolút domináltak a hazaiak, a végül 38 pontos (14/26 mezőnyből, 4/7 tripla, 3 blokk) karriercsúcsot hozó Kristaps Porzingis vezérletével messze a Denver fölé nőttek és 65 egységet szórtak a nagyszünetig úgy, hogy 22-vel vezettek, átgázoltak ellenfelükön. A fordulás után azonban jött egy komoly rövidzárlat tőlük, 69-46 után egy 27-2-es (!) rohamot intézett a Nuggets és átvette a vezetést, a Knicks tíz labdát adott el eben az időszakban és teljesen szétesett. Aztán a negyedik negyedre sikerült visszatalálniuk a helyes útra, Tim Hardaway Jr. egymaga beszórt sorozatban tizenegy pontot és a gárda lemenedzselte a végjátékot - ezzel a sikerrel már 50%-on vannak, szombat hajnalban a Houstont fogadják.

Több kell a Denvertől. Ugyan az említett 27-2-es futás miatt szoros lett az utolsó másfél negyed, ez nem fedheti el teljesen, hogy milyen szörnyű első félidőt játszottak a vendégek és hogy végül vereséget szenvedtek annak ellenére, hogy dobtak száztíz pontot. Porzingist kicsit sem tudták lassítani, a nagyon szenvedő (kétpontosból 0/10) Millsap ki is pontozódott és bár Jokics (28 pont, 8 lepattanó, 6/10 tripla) támadásban csillogott, hátul ő sem tudott segíteni. Hiába volt meg a tűzerő (18/41 tripla, öt játékos tíz pont felett), a gyűrű közeléből nem dolgoztak elég hatékonyan, elvesztették a lepattanózást 49-36-ra, elrontottak kilenc büntetőt, de leginkább gyengén védekeztek - Michael Malone szerint fejben nem voltak ott, a negyedik negyedben adtak Hardawaynek három triplát egymás után, ez is jelezte, hogy képtelenek koncentrálni.

A Knicks legjobb dobói: Porzingis 38/12, O'Quinn 15, Hardaway Jr. 13/9
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 28/18, Murray 20/6, Harris 18/12

Houston Rockets–Philadelphia 76ers 107–115


Ennyire nem lehet behúzódni Simmonsról. Újabb parádés mérkőzést játszott a Sixers újonca, akiről most mélyen behúzódtak a hazaiak, hadd dobjon kintről, hiszen bár 51%-kal célzott eddig mezőnyből, pontjai jelentős részét a festékből szerezte. Most azonban távolabbról is megbüntette a Houstont, triplát ugyan nem dobott, de a középtávolikat sorra süllyesztette el, így végül 10/15-ös mezőnymutatóval szórt be 24 pontot (karriercsúcs), leszedett hét lepattanót és kiosztott kilenc gólpasszt is - a behúzódás sem jelentett megoldást ellene, ezúttal is vezére volt csapatának. Mellette legalább ilyen hatékony volt Joel Embiid (22 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 25 perc), de a többiek is hozzátették a magukét - sőt, kulcshelyzetekben ezúttal a védekezés is remekül működött, Brett Brown szerint hátul, méghozzá a periméteren nyerték meg a meccset. A Houstont 40% alatt tartani valóban dicséretes dolog és bár az első, valamint a harmadik negyedben remekül támadtak, a záró etapban nagyon kellett is nekik az extra védekezés, hogy elvegyék a Rockets dobásait - ez maximálisan sikerült, így az utóbbi négy meccsből hármat nyerve fogadhatják az Atlantát.

Gödörben a Houston. Energia és koncentráció nélkül játszotta le ezt a mérkőzést a Houston, támadásban pocsék dolgokat műveltek Hardenék, 27,7%-kal tripláztak (pedig megint több hármast dobtak rá, mint kettest...), egyáltalán nem működött a játékuk - csak erőlködtek végig, ráadásul az első és a harmadik negyedben a labdákat is sorra adták el. Emellett védekezésben is hiányzott az agresszivitás és a fegyelem, nagyon sokat hibáztak hátul, kész csoda, hogy szoros végjátékot tudtak játszani - itt azonban Capela elrontott egy alley-oopot, Harden kapott egy blokkot, majd az utolsó két percben mellédobtak hat hárompontost... Egyértelműen gödörben vannak a játékot és most már az eredményességet tekintve is, nagyon kellene nekik Chris Paul.

A Rockets legjobb dobói: Harden 29/9, Gordon 25/15, Capela 12
A 76ers legjobb dobói: Simmons 24, Embiid 22, Luwawu-Cabarrot 17/6

Memphis Grizzlies–Charlotte Hornets 99–104

Az utolsó negyedben összeomlott a Memphis. Izgalmas és élvezetes meccset vívtak a felek, ki lehet emelni a két center párharcát, hiszen Marc Gasol és Dwight Howard abszolút kioltotta egymást támadásban, sokáig a két irányító küzdelméről is beszélhettünk, ám összességében mégis a Grizzlies került fölénybe. Nyolc perccel a vége előtt még tíz ponttal vezettek a hazaiak, ám innentől jött egy totális összeomlás: 6/27 dobásukat értékesítettek ebben a játékrészben, közte 2/11 triplával, szétesett az addig stabil védekezésük is és 31-17-re alulmaradtak a negyedben, így elvesztették a meccset. Conley borzalmas (4/18 mezőnyből, 0/7 tripla) estéje és a térdsérüléssel együtt játszó Gasol szenvedése nem fért bele, hiába remekelt megint a kispad, a hajrá a Charlotte-é volt - érdemes egyébként megemlíteni, hogy bár 5-2-vel áll a Grizzlies, az utóbbi négy hazai meccsén back-to-backből érkező ellenfelekkel játszott.

Nagy győzelem. Komoly sikerként könyvelheti el ezt a találkozót a Hornets, hiszen egyrészt idei első idegenbeli győzelmét aratta a társaság, másrészt a Memphis még nem kapott ki senkitől otthon ebben az idényben. Ezúttal elbírták azt is, hogy Howard ne nagyon tudjon hozzátenni támadásban, sőt, lepattanózásban sem, viszont a gárda élére tudott állni Kemba Walker (27 pont, 7/15 mezőnyből, 6 gólpassz), mellette hozta még a pontokat Jeremy Lamb is, ez pedig most éppen elégnek bizonyult - kőkeményen védekeztek és a hajrára is "tiszták" tudtak maradni fejben. A negyedik negyedben bevitt rohamot Walker vezényelte le, aki ugyan csak 29 percet játszott, de így is a mérkőzés legjobbja volt - a Magic és a Grizzlies legyőzése után 4-3-as mérleggel készülhetnek a Bucks elleni újabb rangadóra.

A Grizzlies legjobb dobói: Evans 19/6, Conley 16, Ennis 11/3, Brooks 11/3
A Hornets legjobb dobói: Walker 27/3, Lamb 17/3, Monk 13/9

New Orleans Pelicans–Orlando Magic 99–115


Speights eldöntötte. Egyébként is jobban játszott az Orlando és bár a második negyedben nagyon felszívta magát a New Orleans, összességében inkább a vendégek akarata érvényesült, de a padról beszálló Marreese Speights volt az X-faktor ezen az összecsapáson. A magasember a harmadik negyed végén kapta el a fonalat, majd a negyedik negyed elején folytatta: hat játékperc alatt hat triplát pörkölt be, vezetésével egy 22-6-os rohamot intézett csapata, ezzel pedig el is döntötte a mérkőzést. Érdekes módon a harmadik-negyedik hármasa után is hagyta őt üresen dobni a New Orleans, ez pedig a mérkőzésbe került a hazaiak számára - a Fournier-Vucsevics-Simmons trió egyébként is berámolt hatvan pontot, a Magic jó támadójátékkal javította a Charlotte elleni kisiklást.

Davis egyedül maradt. Ezúttal gyenge meccset játszott DeMarcus Cousins, a magasember több labdát adott el, mint ahány kosarat szerzett és végül megállt 12 pontnál - a periméterről sem sikerült őt pótolni, így hiába szórt 39 egységet Anthony Davis, egymaga kevésnek bizonyult az orlandói hengerrel szemben. A parádés második negyednek köszönhetően így is sokáig partiban voltak, de a pocsék triplázás és az eladott labdákból kapott rengeteg pont miatt fokozatosan föléjük nőtt a Magic, majd érkezett Speights - tovább kell várni arra, hogy pozitív mérleggel álljanak, erre a 2014/2015-ös szezon vége óta nem volt példa...

A Pelicans legjobb dobói: Davis 39, Cousins 12/6, Holiday 11
A Magic legjobb dobói: Fournier 20/12, Simmons 20/3, Vucsevics 20/3

Utah Jazz–Dallas Mavericks 104–89


A harmadik negyed döntött. Az első félidőben nem találta a ritmust a Jazz sem támadásban, sem védekezésben, ennek köszönhetően kilenc ponttal vezetett is a Dallas a nagyszünetben - a fordulás után azonban összekapták magukat a hazaiak és megfordították a meccset. A harmadik negyedet 17 ponttal nyerték, nagyon összeállt a védekezés, elöl pedig a faultgondok miatt addig kevesebbet játszó Rodney Hood lépett előre: 15 pontot szórt ebben az etapban, vele nem tudtak mit kezdeni a vendégek. Az itt megszerzett előny és lendület aztán előkészítette a negyedik negyedet is, ahol szintén a Utah maradt fölényben, teljesen elvették a texasiak kinti dobásait és végül magabiztos győzelmet arattak - csak 36 pontot kaptak a nagyszünet után, ez már az a Jazz volt, amely bárkit képes megfogni, főleg otthon.

Amíg voltak triplák, volt Dallas is. Az első félidőben a betörés-kiosztásokból voltak nagyon eredményesek a vendégek, 9/14 hármast pörköltek be a nagyszünetig, ennek köszönhetően vezettek - ám ahogy a Jazz levédekezte ezeket, elfogyott a kakaó Harrisékből. A fordulás után már csak szenvedtek támadásban és bár volt egy jobb időszakuk még a negyedik negyedben, arra is egy 11-0-lal feleltek a hazaiak, ez volt az utolsó szög - 1-7-tel áll Rick Carlisle csapata és most a Clippershez utazik.

A Jazz legjobb dobói: Hood 25/15, Rubio 20/12, Gobert 17
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 18/12, Barea 17/9, Harris 15/3

Portland Trail Blazers–Toronto Raptors 85–99


Mi történt a második negyedben? Az első játékrész 29-29-cel zárult, a hazaiaknál Damian Lillard, a vendégeknél DeMar DeRozan villogott, semmi sem utalt arra, ami ezután következett. A második negyedben ugyanis az első tizenhat (!) mezőnydobását elrontotta a hazai alakulat, egészen hihetetlen lefagyást produkáltak Nurkicék és végül egyetlen (!) mezőnykosárral zárták ezt a tizenkét percet - öt másodperccel a vége előtt Evan Turner talált be, így 25-6-ra bukták ezt az időszakot. Ez nem férhetett bele, hiába találtak magukra a fordulás után, hiába jutott el 36 pontig Lillard, ezt a hátrányt nem lehetett eltüntetni, így vereség lett a vége - érdekes módon ez a hat pont nem negatív franchise-rekord, volt már olyan negyedük, amikor csak ötöt dobtak...

Két magasember nélkül is ment.
Jonas Valanciunas és Serge Ibaka sem volt ott a Raptorsban, de a Siakam-Nogueira páros is megoldotta a feladatot, legalábbis ami a védekezést illeti - utóbbi azért támadásban is villogott, öt blokkja mellett nyolcból hét dobását is értékesítette. A többit intézte Lowry (19 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz) és DeRozan, a második negyed után már semmi extra nem kellett a csapattól támadásban, csak kontrollálni kellett a mérkőzést és menedzselni a komoly előnyt - ez sikerült, ezzel 4-2-re állnak, így utaznak tovább Denverbe.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 36/9, McCollum 16/9, Nurkic 8
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 25, Lowry 19/9, Nogueira 17/3

Los Angeles Clippers–Golden State Warriors 113–141

Jelentkezett a bajnok. Hatottak Steve Kerr szavai és az újabb hazai vereség, ezen a mérkőzésen koncentrált, összeszedett és fegyelmezett játékot mutatott be a Warriors elöl-hátul, aminek kiütéses győzelem lett az eredménye. A mérkőzés elejétől kezdve próbálták kivenni a labdát Blake Griffin kezéből, ami sikerült is, eközben támadásban befűzték az oktatófilmet: 61%-kal dobtak az első félidőben 74 pontot, a gyors és hatékony kosárlabda mintapéldáját láthattuk. A fordulás után egyszer jött közelebb a LAC, de a 31 pontos (30 perc, 7/11 tripla) Steph Curry vezetésével hamar helyretették ellenfelüket a vendégek és végül úgy jutottak 140 pont fölé (37 gólpasszal), hogy a meghatározó játékosoknak pihenni is jutott idejük.

Ennyit a Clippers védekezéséről.
Az első négy mérkőzésen nagyszerűen zártak hátul Beverley-ék, most azonban csak nyomozták a labdát és a Warriors támadásait - hiába kaptak eddig átlagban mindössze 92,4 pontot (ligaelső) és tartották ellenfeleiket 40,4%-os mezőnymutatón (ligamásodik), most teljesen esélytelennek bizonyultak. Minden negyedben kaptak legalább harminc pontot, még a cseresor ellen sem tudtak érdemi védekezést összerakni, így nem lehetett reális esélyük a győzelemre - a 4-0-s rajt után most kétszer is kikaptak, csütörtök hajnalban a Dallas ellen javíthatnak.

A Clippers legjobb dobói: Gallinari 19/6, Williams 17/3, Griffin 16/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 31/21, Durant 19/6, Green 16/3

NBA, ALAPSZAKASZ
New York Knicks–Denver Nuggets 116–110 (35–25, 30–18, 19–38, 32–29)
Miami Heat–Minnesota Timberwolves 122–125 (32–23, 30–37, 20–19, 28–31, 12–15) – h. u.
Boston Celtics–San Antonio Spurs 108–94 (30–26, 24–23, 26–18, 28–27)
Memphis Grizzlies–Charlotte Hornets 99–104 (31–31, 26–20, 25–22, 17–31)
New Orleans Pelicans–Orlando Magic 99–115 (24–33, 40–27, 20–27, 15–28)
Houston Rockets–Philadelphia 76ers 107–115 (27–37, 29–21, 24–34, 27–23)
Utah Jazz–Dallas Mavericks 104–89 (21–27, 23–26, 32–15, 28–21)
Portland Trail Blazers–Toronto Raptors 85–99 (29–29, 6–25, 26–27, 24–18)
Los Angeles Clippers–Golden State Warriors 113–141 (28–34, 29–40, 29–33, 27–34)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik