NBA: Jobb lemaradni a rájátszásról, mint kikapni a döntőben – LeBron James

Vágólapra másolva!
2015.06.17. 15:50
A Golden State Warriors győzelmével ért véget az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 2014–2015-ös idénye, Stephen Curryék 4–2-re legyőzték a LeBron James vezette Cleveland Cavalierst a nagydöntőben. A Warriors 1975 óta először, története során negyedszer hódította el a serleget, LeBron James ugyanennyiszer távozott vesztesként NBA-fináléról. Íme, a döntő legérdekesebb jelenetei, statisztikái!

LeBron James negyedszer vesztett el NBA-döntőt (Fotó: Reuters)
LeBron James negyedszer vesztett el NBA-döntőt (Fotó: Reuters)
LeBron James negyedszer vesztett el NBA-döntőt (Fotó: Reuters)
LeBron James negyedszer vesztett el NBA-döntőt (Fotó: Reuters)
LeBron James negyedszer vesztett el NBA-döntőt (Fotó: Reuters)

Az egész a Twitteren tett ígérettel kezdődött… A 2009–2010-es NBA-idényben a finoman szólva sem legszebb napjait élő Golden State Warriors nagy pofonokba szaladt bele. A gárda 28 ponttal kikapott a Los Angeles Clipperstől, majd tizennéggyel az Indiana Pacerstől. Ez utóbbi meccsen Steph Curry – akinek az volt az első idénye az NBA-ben, miután a Warriors hetedikként draftolta – csupán hat pontot dobott, két próbálkozásból egy triplája sem ment be a gyűrűbe. Curry a találkozó után a Twitteren üzent a fanatikusoknak: „Megígérem minden Warriors-szurkolónak, megoldjuk a helyzetet. Ha ez az utolsó, amit teszünk, akkor is így lesz!”


Ma, 2045 nappal később Curry beváltotta ígéretét, s negyven évnyi várakozás után bajnoki címet szállított az oaklandieknek. Nem mellesleg ez a leghosszabb idő (39 szezon), ami egy NBA-csapat két bajnoki címe között eltelt.

Curry az egyetlen játékos a 2009–2010-es Warriorsból, aki ma is tagja az együttes keretének. A 2014–2015-ös alapszakasz legértékesebb játékosának (MVP-jének) megválasztott irányító azóta több mint 215 vereséget élt át a Golden State-tel, négy vezetőedzővel dolgozott, s 59 különböző csapattárssal küzdött együtt napról napra, hétről hétre, évről évre.

Steph Curry feleségével és kislányával pózolt
Steph Curry feleségével és kislányával pózolt
A CURRY CSALÁD
Meglehet, Steph Curry nem a legközkedveltebb Curry az Egyesült Államokban. Bűbájos felesége, Ayesha is üde színfoltja a Golden State meccseinek, ám kislányuk, Riley talán őket is kenterbe veri a népszerűségi versenyben. Az ifjú hölgy júliusban harmadik születésnapi tortájára készül, s nem egyszer „lopta el a show-t” nyilatkozó édesapja elől. Természetesen ezúttal is élőben drukkolt Steph Currynek, s a jelentések szerint egy pillanatra sem aludt el az esti találkozón.
A Warriors természetesen nem csak Currynek köszönheti története negyedik bajnoki serlegét. De Currynek ebben a szezonban (szinte) minden összejött. Ő lett a hatodik játékos a bajnokság történetében, aki ugyanabban az idényben lett először bajnok, mint alapszakasz-MVP. Legutóbb az 1999–2000-es évadban Shaquille O’Neal volt erre képes. A 2015-ös rájátszásban Curry 98 triplát dobott be, ezzel jócskán megdöntve Reggie Miller 2000-ben felállított 58-as rekordját. Curry egy szezonban MVP, bajnok és triplakirály lett, ezt eddig csak Larry Bird (1986) mondhatta el magáról.

A Golden State nagy menetelése során Curryék a New Orleans Pelicanst, a Memphis Grizzliest, a Houston Rocketset és most, a nagydöntőben a Cleveland Cavalierst is legyőzték. Érdekesség, hogy Curry lett az első az NBA-történelemben, aki egy rájátszásban mind a négy, az év csapatába hozzá hasonlóan beválasztott társát – azaz Anthony Davist, Marc Gasolt, James Hardent és LeBron Jamest – legyőzte.



De ami ennél is cifrább: Curry olyat tett, amit LeBron James még sohasem. Clevelandben nyert NBA-bajnoki címet…

Jamesnek ez volt pályafutása során a hatodik nagydöntője, s a negyedik, amit elvesztett. A Cavaliersszel és a Miami Heattel egyaránt két finálét bukott el a Michael Jordan kiválóságát talán legjobban megközelítő kosaras. Ám amíg Jordan hat döntőből hatot megnyert, addig LeBron James mérlege immár 2–4 a finálékat illetően. A legendás játékosok közül Elgin Baylornak (0–7), Jerry Westnek (1–8), Karl Malone-nak (0–3) és Wilt Chamberlainnek (2–4) is negatív mérlege van a nagydöntőkben. Az aktív sztárok közül Tim Duncan hatból öt, Kobe Bryant hétből öt, Dwyane Wade pedig ötből három alkalommal vihette haza a serleget.

LEBRON JAMES GRATULÁLT STEPH CURRYNEK:



Harrison Barnes először ivott alkoholt életében
Harrison Barnes először ivott alkoholt életében
Pedig LeBron mindent megtett. A sérülésektől tizedelt Clevelandet ameddig csak lehet a hátán vitte, nem rajta múlt, hogy a Cavs elvesztette a párharcot. James a nagydöntő során átlagban 35.8 pontot dobott, 8.8 asszisztot jegyzett és 13.3 lepattanót szerzett – ezzel ő az első játékos, aki (mindkét döntős gárda játékosait figyelembe véve) mindhárom kategóriában éllovas volt. Emellett ő lett a valaha volt legfiatalabb játékos, aki elérte az ötezer pontos határt a rájátszásban. Jelenleg Michael Jordan (5 762) az éllovas, a decemberben 31. születésnapját ünneplő James a hatodik a listán 5 002 ponttal.

„Nincs miről beszélni. Négyszer éltem át ezt a helyzetet, kétszer pedig azt, milyen érzés nyerni. Egyet tehetek, várni a következő esélyre, s újra megpróbálni győzni. Mindig a sikerre hajtok, mindent beleadok a csapattársaimért, az edzőkért. Kezdem azt hinni, jobb nem bejutni a rájátszásba, mint kikapni a döntőben” – mondta LeBron James a finálé után. Voltak, akik szerint James volt a Warriors–Cavaliers párharc legjobbja, ám mégsem őt választották meg az MVP-nek, hanem Andre Iguodalát a Golden State-ből. A tizenegy szakértőből hét szavazott Iguodalára, s csak négy Jamesre. Curry egyetlen voksot sem kapott.
Andre Iguodala fiával együtt ünnepelte az MVP-díjat
Andre Iguodala fiával együtt ünnepelte az MVP-díjat

„NEM VAGYOK ELÉG JÓ AZ NBA-HEZ”
Draymond Green tripla-duplát jegyzett a döntő hatodik, utolsó meccsén. Rajon Rondo 2010-es bravúrja óta ő az első, aki nagydöntőben hajtotta végre ezt. Leszámítva persze LeBron Jamest, aki Rondo óta hatszor tett így. Green az ünneplés közepette édesanyjának kiabált a tömegből. Azt harsogta széles vigyorral a száján: „Anya, azt mondták, nem vagyok elég jó, hogy az NBA-ben játsszak!” Tény, Green nagy ígéret volt a 2012-es drafton, végül azonban csak a második körben választotta ki a Warriors. Talán ezt ma már cseppet sem bánja.
Iguodala lett a legértékesebb játékos, aki az alapszakaszban egyetlen találkozón sem lépett parkettre kezdőként, pedig pályafutása első 758 mérkőzésén egyaránt kezdő volt. A 31 éves bedobó az ősszel 7.8 pontot és 3.3 lepattanót átlagolt meccsenként. Ezzel szemben a nagydöntőben 16.3-as pont- és 5.8-as lepattanóátlaga volt – amellett, hogy a védekezésből oroszlánrészt vállalt. Ő az első nagydöntős MVP, akinek nem volt kezdőként játszott találkozója az alapszakaszban. Érdekesség, a legutóbbi négy MVP-címből kettő LeBron Jamesé lett (2012, 2013), kettő pedig azé, aki éppen James ellen védekezett (2014-ben Kawhi Leonard, 2015-ben Andre Iguodala).

Egy biztos: Steve Kerr kiválóan döntött, amikor Iguodalára kezdőként számított. Kerr az első NBA-edző, aki debütáló szezonjában bajnokságot nyert Pat Riley (Lakers) 1981–1982-es bravúrja óta. Kerr játékosként öt, edzőként egy bajnoki címet nyert.

A Warriors 83 meccset nyert meg a 2014–2015-ös idényben, ez a harmadik legtöbb az NBA-ben az 1995–1996-os (87) és 1996–1997-es (84) Chicago Bulls után. Érdekesség, Kerr játékosként mindkétszer tagja volt a Chicagónak. A Golden State a San Antonio Spurs, a Bulls, a Los Angeles Lakers és a Boston Celtics után az ötödik klub, amely legalább négyszer nyert bajnokságot.

STEPH CURRY BETARTOTTA ÍGÉRETÉT:


NBA, RÁJÁTSZÁS
DÖNTŐ, 6. MÉRKŐZÉS

Cleveland Cavaliers–Golden State Warriors 97–105 (15–28, 28–17, 18–28, 36–32)
Az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharc végeredménye: 4–2 a Golden State javára

A Cavaliers legjobb dobói: James 32/6, JR Smith 19/12, Mozgov 17
A Warriors legjobb dobói: Iguodala 25/9, Curry 25/9, Green 16/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik