Több mint félszáz Vidi-gól; nyomás alatt az ETO

BACSKAI JÁNOS, PÓR KÁROLYBACSKAI JÁNOS, PÓR KÁROLY
Vágólapra másolva!
2013.02.28. 16:32
null
Versenyt futhatnak: a Győri ETO őszi elsőségének megtartására, a Videoton előrelépésre vágyik (Fotó: NS-archív)
A labdarúgó NB I tavaszi szezonját felvezető sorozatunk utolsó részében ma a tabella első négy helyezettjével foglalkozunk. A téli szünetben 53 gólt szerző Videotonnal, a Varga Józsefet elveszítő Debrecennel, a továbbra is teher nélkül játszó MTK-val és a toronymagasan bajnokesélyes Győrrel.

4. VIDEOTON: TÉLI GÓLZÁPOR, ERŐSÖDŐ KERET – A DOBOGÓS HELYEZÉS ELVÁRHATÓ

A tavaszi futballszezon egyik legérdekesebb kérdése, milyen lesz a Videoton az új edző, José Gomes keze alatt. Mennyiben lesz más a csapat játéka, mint elődje, Paulo Sousa irányítása alatt.

A szakember támadófutballt ígér, és a téli 11 találkozón – ebből három tétmeccs volt – szerzett 53 gól azzal együtt is figyelemre méltó, hogy spanyol negyedosztályú ellenfelek is szerepeltek a legyőzöttek között.

Ugyanakkor a román élvonalbeli Rapid Bucuresti-et, a Ligakupában pedig az NB I-ben címvédő DVSC-Tevát (vitatható büntetővel) is legyőzte a fehérvári csapat, míg Dzsudzsák Balázsék, vagyis a Dinamo Moszkva ellen gól nélküli döntetlent játszott.

Összesen nyolcszor nyert a csapat két döntetlen és egy vereség mellett (csak a Dnyipro verte meg a Videotont).

A felkészülési időszak kiemelkedően legeredményesebb játékosa, Nikolics Nemanja volt, aki csupán három összecsapáson nem szerzett gólt, összesen 16-szor volt eredményes.

Formáját elnézve a fehérvári szurkolók aligha bánják, hogy a támadó Sienába szerződése technikai okok miatt az utolsó pillanatban meghiúsult.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben a Videoton?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A játékoskeretben történtek ugyan változások, de úgy tűnik, ezekből egyelőre jól jött ki a csapat. Ősszel Kaká, Walter Lee és Renato Neto sem számított kihagyhatatlan embernek (bár utóbbi ősszel az NB I legértékesebb játékosa volt a transfermarkt.de adatai szerint 1.5 millió eurós becsült értékével). A szintén távozó Sándor György fontos láncszem volt, ám a középpályára érkező portugál Vítor Gomes megoldhatja a pótlását.

Rajta kívül pedig a támadósorban az eddigi felkészülési meccseken két gólt szerző salvadori Arturo Álvarez, a védelemben pedig az Anderlechtből kölcsönbe hazatérő Juhász Roland jelentős erősítés lehet. A középpályán Uros Nikolics is bővítheti a variációs lehetőségeket – a 19 éves szerb futballista már ősszel is a keret tagja volt, de akkor még kevesebb szerepet kapott, ám a téli találkozókon már komolyan számolt vele az új tréner.

Ettől a fehérvári kerettől a nemzetközi szereplést már garantáló dobogó elérése minimális célnak tekinthető.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A VIDEOTONNÁL

Érkezők: Arturo Álvarez (salvadori, Pacos Ferreira – Portugália, kölcsönbe), Filip Pajovics (szerb, Puskás Akadémia), Juhász Roland (Anderlecht – Belgium, kölcsönbe), Vítor Gomes (portugál, Rio Ave – Portugália), Lencse László (Ironi Kirjat Smona – Izrael, kölcsönből vissza),Nagy Dániel (Haladás, kölcsönből vissza), Jeff Silva (brazil, Diósgyőri VTK – kölcsönből vissza), Zsótér Donát (Videoton U19)

Távozik/távozhat: Babos Barna (Zalaegerszegi TE FC), Renato Neto (brazil, Sporting CP – kölcsönből vissza, onnan Gent – Belgium), Kaká (brazil, Deportivo La Coruna – Spanyolország, kölcsönbe), Walter Lee (spanyol, Lokeren – Belgium), Lencse László (Aszterasz Tripolisz – Görögország, kölcsönbe), Nagy Dániel (Puskás Akadémia), Sándor György (Ittihad FC – Szaúd-Arábia, kölcsönbe), Jeff Silva (brazil, ABC FC – Brazília), Somodi Bence (Puskás Akadémia)
Kiszemeltek:

3. DEBRECEN: MELYIK ARCÁT MUTATJA A LOKI?

„Amit szerettünk volna, elvégeztük, meglátjuk, mit látunk viszont ebből – nyilatkozta Kondás Elemér csapat honlapjának a DVSC-Teva hosszú teléről. – Mindegy ugyanis, hogyan készülünk, ha a sikerek nem jönnek, akkor valami nem működött, ha azonban hozzuk a meccseket, az azt mutatja, hogy a téli alapozás jó volt.”

Az alapozási időszak már csak azért is érdekes kérdés a Debrecen esetében, mert a tabella első négy helyezett csapat közül csak a hajdúságiak nem utaztak külföldi edzőtáborba, anyagi megfontolásból. Alighanem ugyanezen okok közrejátszottak abban, hogy csak egy új játékost igazolt a klub a téli szünetben.

A francia, védőként és védekező középpályásként is bevethető, volt U19-es válogatott Mamadou Wague érkezett (ingyen engedte el a Metz, a nyáron három évvel meghosszabbíthatják jelenleg csak addig tartó szerződését a debreceniek), elképzelhető, hogy ő pótolja majd a fél évre a Bundesligába, a Fürthhöz szerződő Varga Józsefet. Érkezett még Kecskemétről a hondurasi középpályás, Luis Ramos, de ő nem számít új szerzeménynek, kölcsönből tért vissza.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben a DVSC?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Varga Józsefen kívül több, ősszel peremembernek számító játékos távozott. A Birtalan Botond, Nenad Kiso, Varga Róbert trió mellett a sérülékeny Farkas II Balázs, Roguy Méyé és a hozzájuk hasonlóan nagy reményekkel – a transfermarkt.de adatai szerint kétszázezer euróért – érkező Yannick Mbengono.

A felkészülési időszakban Coulibalyval is volt hercehurca: a támadó jókora késéssel érkezett vissza a téli pihenőről, majd felvetődött, hogy távozhat, miközben elakadtak vele a szerződéshosszabbítási tárgyalások.

Ennek ellenére a jelenleg a tabella 3. helyén álló DVSC-t nem szabad leírni, hiszen a hazai szinten így is a legprímábbak közé tartozó keretben több sérült is felgyógyult, a nyáron kidőlt szerb kapus, Nenad Novakovics is elkezdte már a futóedzéseket.

Annak ellenére, hogy nagy változás nem volt a keretben, kérdés, mennyire változik majd Kondás Elemér őszi alapcsapata, hiszen az edző elmondta, a felkészülési időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy csatárposzton Pölöskey Péterre és Szécsi Márkra is lehet számítani. Továbbá, ha felébred „őszi álmából” a Bódi Ádám, Szakály Péter, Selim Bouadla trió, és úgy játszik majd, mint tavaly tavasszal, illetve Czvitkovics Péter is magára talál, akkor feljebb is léphet a tabellán a csapat.

A felkészülési időszakban 13 mérkőzést játszott a Debrecen – ebből három tétmeccs volt –, amelyből kilencet megnyert két döntetlen és két vereség mellett.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI VSC-TEVÁNÁL
Érkezők: Luis Ramos (hondurasi, KTE-Phoenix Mecano – kölcsönből vissza), Mamadou Wague (francia, Metz – Franciaország), Szécsi Gergő, Szécsi Márk, Engel Alex, Gál Mátyás, Kuti Krisztián (mind saját nevelésű)
Távozik/távozhat: Birtalan Botond (Pécsi MFC), Farkas II Balázs (Győri ETO FC), Nenad Kiso (bosnyák, Simurq Zaqatala – Azerbajdzsán), Yannick Mbengono (kameruni, Kecskeméti TE), Roguy Méyé (gaboni, ?), Varga József (Greuther Fürth – Németország, kölcsönbe), Varga Róbert (Kecskeméti TE – kölcsönből vissza)
Kiszemeltek:

2. MTK: TAVASSZAL IS TEHER NÉLKÜL

A felsőház legjobb négy csapata közül a kék-fehéreken lesz a legkisebb nyomás tavasszal, hiszen az újoncként az őszi szezonban alaposan túlteljesítették a kitűzött célt az elért második hellyel. Ugyanakkor a vezetőség nem tett plusz terhet a csapatra – nem úgy, mint ahogy korábban néhány csapatnál már láttunk erre példát –, mert nem jelentették ki, hogy innentől már a nemzetközi kupaszereplés a cél.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben az MTK?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A téli szünetben Csiki Norbert operációja nehezítette a felkészülést, és az ő tavaszi teljesítménye kihathat a csapat szereplésére is. Ráadásul a másik szélső, Könyves Norbert távozása sem könnyíti meg Garami József vezetőedző dolgát.

Mindezzel együtt az MTK egy viharoktól mentes, törökországi edzőtábort is magában foglaló téli alapozást tudhat maga mögött. Nyolc felkészülési meccséből négyet megnyert a csapat, hármat elveszített egy döntetlen mellett.

A közepesnek mondható mérleg ellenére az azért figyelmeztető jel lehet a kék-fehérek drukkerei számára a Pécs elleni holnapi tavaszi szezonnyitó előtt, hogy télen kivétel nélkül másodosztályú csapatok ellen tudtak nyerni Kanta Józsefék (igaz, a Balmazújvárostól, a Váctól, az Ajkától és a Békéscsabától még csak gólt sem kaptak, miközben 13-at szereztek), míg az első osztályú külföldi ellenfeleik közül egyet sem tudtak megverni. Az első négy helyezett közül egyedüliként az MTK nem érdekelt már a Magyar Kupában.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ MTK BUDAPESTNÉL
Érkezők: Varga Szabolcs (Vasas, Kubala Akadémia)
Távozik/távozhat: Djordje Djurics (szerb, Tatabánya – kölcsönbe), Könyves Norbert (MVM Paks), Szasa Macura (szerb, Szigetszentmiklós – kölcsönbe)
Kiszemeltek:

1. GYŐRI ETO: MÁR CSAK ELVESZÍTENI TUDJÁK?

A NEMZETI SPORT PÉNTEKI LAPSZÁMÁBAN 
16 OLDALAS MELLÉKLETET TALÁLNAK 
A TAVASZI FUTBALLRAJTRA IDŐZÍTVE!
A NEMZETI SPORT PÉNTEKI LAPSZÁMÁBAN 16 OLDALAS MELLÉKLETET TALÁLNAK A TAVASZI FUTBALLRAJTRA IDŐZÍTVE!

A legnagyobb nyomás egyértelműen a Győri ETO-n lesz tavasszal, és nem csak azért, mert az MTK előtt hat, míg a valóban bajnoki címre pályázó DVSC, Videoton kettős előtt tíz, illetve 12 ponttal vezet a csapat. Azért is, mert a klubra évek óta sokat áldozó Tarsoly Csaba tulajdonos már régóta bajnoki címre áhítozik, és mikor nyer aranyérmet, ha nem most? Általános vélekedés, hogy ezt a bajnokságot már csak a Győri ETO tudja elveszíteni.

A keretből a fontos játékosok közül senki sem távozott. Az Olaszországból visszatérő észt támadó, Tarmo Kink, a szlovák védő, Marián Had és a grúz csatár, Giorgi Kvilitaia viszont erősítést jelenthet a télen leginkább támadókat kereső ETO-nál.

Más kérdés, hogy Kink nem befejező csatár, de tavasszal elsősorban centert játszhat (mert a két szél Varga Roland és Koltai Tamás által foglalt), ráadásul az utóbbi években már korántsem volt annyira eredményes, mint korábban Győrben.

A másik támadó, Kvilitaia őszi gólkirályként (16 meccsen szerzett 22 góllal) érkezett Győrbe, de ami sikerült a grúz másodosztályban, nem biztos, hogy menni fog az NB I-ben is.

Az ETO Törökországban jelentős játékerőt képviselő csapatokkal készült a tavaszi folytatásra, nem titkoltan azért, hogy ezzel a várható nyári nemzetközi kupaindulásra is melegítsenek.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben a Győri ETO?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ezeken a találkozókon kevés sikerélményben volt részük Völgyi Dánieléknek: a hét beleki találkozóból csak egyet nyertek meg (a szlovák Senica ellen) két vereség (a Dinamo Moszkvától és Krilja Szovjetovtól) és négy döntetlen mellett.

Ráadásul itthon a Ligakupában simán, 4–1-re kikapott Pintér Attila együttese az Egertől, viszont a Magyar Kupában kettős győzelemmel jutottak tovább a zöld-fehérek a Honvéddal szemben.

Az ETO, amely továbbra is az egyik legtöbb légióst foglalkoztatja – egész pontosan a 2. legtöbbet a Honvéd mögött 18 külföldi játékossal – szombaton Kaposváron bizonyíthatja, hogy a bajnokságban képes lesz megismételni őszi teljesítményét.

GYŐRI ETO
Felkészülés kezdete: január 4.
Edzőtábor: január 18–29., Egyiptom (Hurgada); február 2–16., Törökország (Belek)
TÉLI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Február 3.

Február 3.

Győri ETO–FK Príbram (cseh) 1–1 (Strestík)

Győri ETO–Taraz FK (kazah) 2–2 (Kronaveter, Nicorec)

Február 6. Győri ETO–Gloria Bistrita (román) 0–0

Február 9.

Február 9.

Győri ETO–Senica (szlovák) 1–0 (Nicorec – 11-esből)

Győri ETO–Dinamo Moszkva (orosz) 0–3

Február 12. Győri ETO–Krilja Szovjetov (orosz) 0–2

Február 15.

Győri ETO–Csernomorec Burgasz (bolgár) 2–2 (Kronaveter, Nicorec)

*Február 20.
Eger–Győri ETO 4–1 (Takács Á.) / LIGAKUPA-NEGYEDDÖNTŐ
*Február 23.
Bp. Honvéd–Győri ETO 0–1 (Kink – 11-esből) / MK-NEGYEDDÖNTŐ
*Február 27.
Győri ETO–Bp. Honvéd 2–0 (Völgyi, Kamber)/ MK-NEGYEDDÖNTŐ
TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A GYŐRI ETO FC-NÉL
Érkezők: Farkas II Balázs (Debreceni VSC-Teva), Marián Had (szlovák, DAC – Szlovákia), Tarmo Kink (észt, Varese – Olaszország, kölcsönbe), Giorgi Kvilitaia (grúz, FC Sasco Tbiliszi – Grúzia), Simon András (Lombard Pápa – kölcsönből vissza), Lubos Kamenár (szlovák, szabadon igazolható, legutóbb Celtic – Skócia, a francia Nantes kölcsönjátékosaként)
Távozik/ távozhat: Jarmo Ahjupera (Újpest FC – 2013 júniusától – tavasszal az NB II-es csapattal készül), Valentin Babic (horvát, tavasszal az NB II-es csapattal készül), Mihai Dina (román, Poli Timisoara – Románia), Marko Dinjar (horvát, ?), Simon András (Haladás, kölcsönbe)

Kiszemeltek:

Fradi-dobogó, Loki-ezüst, győri bajnoki cím?

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri a bajnokságot?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

NB I, A 18. FORDULÓ MENETRENDJE
MÁRCIUS 1., PÉNTEK

17.00: PMFC–MTK (Tv: Sport1)
19.00: Eger–Diósgyőri VTK (Tv: Duna Tv)
MÁRCIUS 2., SZOMBAT
14.00: KTE-Phoenix Mecano–DVSC-Teva (Tv: m1)
16.00: Haladás–Siófok
16.00: Újpest–MVM Paks (Tv: Sport2)
18.30: Kaposvár–Győri ETO (Tv: Sport1)
MÁRCIUS 3., VASÁRNAP
16.30: Lombard Pápa–Ferencváros (Tv: m1)
18.30: Bp. Honvéd–Videoton (Tv: Sport2)
A forduló bíróküldését itt tekintheti meg!

AZ ÁLLÁS
1. Győri ETO 17 11 5 1 35–15 +20 38
2. MTK Budapest 17 9 5 3 28–18 +10 32
3. DVSC-Teva 17 9 1 7 24–18 +6 28
4. Videoton FC 17 7 5 5 21–15 +6 26
5. Budapest Honvéd 17 7 4 6 27–25 +2 25
6. Ferencváros 17 6 7 4 26–23 +3 25
7. Diósgyőri VTK 17 6 6 5 17–19 –2 24
8. Kaposvári Rákóczi 17 6 5 6 17–20 –3 23
9. MVM Paks 17 5 8 4 24–19 +5 23
10. Újpest FC 17 5 7 5 25–22 +3 22
11. Haladás 17 5 6 6 22–18 +4 21
12. KTE-Phoenix Mecano 17 5 5 7 21–26 –5 20
13. Lombard Pápa FC 17 5 5 7 16–25 –9 20
14. Pécsi MFC 17 4 7 6 17–21 –4 19
15. Egri FC 17 2 5 10 15–30 –15 11
16. Siófok 17 2 3 12 15–36 –21 9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik