Összesen 36 légióssal harcol a Fradi és a Honvéd

Vágólapra másolva!
2013.02.27. 17:13
null
A Ferencváros továbbra légiósokra építve folytatja a küzdelmet a bajnokságban (Fotó: Fuszek Gábor – archív)
Az NB I-es felvezető sorozatunk mai, harmadik részében a 8–5. helyezett csapatok, a Kaposvár, a DVTK, a Ferencváros és a Honvéd téli felkészülésével, a játékoskeretben történt változásokkal foglalkozunk. A Kaposvár esetében bravúrnak számítana, ha a Rákóczi meg tudná tartani pozícióját a tabella első felében, a diósgyőriek, a kispestiek és a ferencvárosiak viszont a nemzetközi kupaindulást is kitűzhetik célul.

8. KAPOSVÁRI RÁKÓCZI: ÁLLANDÓSÁGRA ÉPÍTKEZVE

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben a Kaposvár?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Prukner László legénysége a legnagyobb nyugalomban készülhetett a tavaszi szezon kezdetére, a nyolcadik helyen telelő csapat háza táján nem is történ nagyon nagy változás. Annak ellenére, hogy messze nem a legerősebb játékosállománnyal rendelkező honi élvonalbeli gárda a Kaposvár, az eredmények őket igazolják, na meg persze azt, hogy bátran lehet nyúlni a fiatalabb játékosokhoz is.

Talán egyetlen névre érdemes igazán figyelmet szentelni, az pedig Aaron Addo Dankwah. A ghánai származású – a svájci Luganótól kölcsönbe érkező – labdarúgó már szerepelt Kaposváron, és nagy munkabírásával hamar közönségkedvencé vált, a tavasszal is nagy erőssége lehet a Rákóczinak.

Habár a felkészülési mérkőzések eredményességét vizsgálva szkeptikusak is lehetnénk – öt vereség mellett négy döntetlen és mindössze egy győzelem szerepel Balázs Benjaminék listáján –, de kár lenne ebből nagyon nagy következtetéseket levonni. A puding próbája az evés, meglátjuk, sikerül-e az őszhöz hasonló teljesítményt nyújtania a Kaposvárnak.

 

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A KAPOSVÁRI RÁKÓCZINÁL
Érkezők: Aaron Addo Dankwah (ghánai, FC Lugano – Svájc, másfél évre kölcsönbe), Marko Csampar (szerb, szabadon igazolható, legutóbb Fortuna Brazi – Románia), Lazarosz Fotiasz (görög, Anagenniszi Epanomisz – Görögország)
Távozik/távozhat: Fenyvesi Olivér (Kozármisleny), Horváth László (Szigetszentmiklósi TK), Katona György (Nyíregyháza Spartacus),Vadas Zalán (Soproni VSE)
Kiszemeltek:
JÁTÉKOSKERET

 

7. DIÓSGYŐRI VTK: MASSZÍVABB ÉS VESZÉLYESEBB?

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben a Diósgyőr?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A diósgyőriek nem titkoltan a védelem megerősítését tűzték ki célul a téli átigazolási időszakra, így várható volt, hogy a nyári „nagy" nevek után újabb jelesnek tűnő labdarúgó is feltűnhet. Kádár Tamás érkezésével – a holland Rodától került kölcsönbe – már háromra növekedett azoknak a száma, akik a válogatottnak is fontos láncszemei lehetnek, ráadásul a hátsó alakzat is erősödött vele.

A felkészülés legnagyobb kérdése nem az volt, hogy milyen eredményeket ér el az alacsonyabb vagy éppen magasabban jegyzett ellenfeleivel szemben, hanem az, hogy a sokáig sérüléssel bajlódó és ezért idáig semmit sem nyújtó Rudolf Gergelyt sikerül-e olyan állapotba hozni, hogy újra régi fényében tündököljön, és Egervári Sándor szövetségi kapitány is bátran hozzá merjen nyúlni. A 27 éves támadó sikeresen végigcsinálta az alapozást, felkészülési mérkőzéseken gólt is rúgott, úgyhogy minden bizonnyal egy masszívabb és veszélyesebb Diósgyőrre számíthatunk a tavasszal.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A DIÓSGYŐRI VTK-NÁL
Érkezők: Kádár Tamás (Roda – Hollandia, kölcsönbe), Czégel Máté (Kazincbarcika – kölcsönből vissza), Halgas Tibor (Ceglédi VSE – kölcsönből vissza), Hornyák Marcell (Kazincbarcika – kölcsönből vissza), Youssef Sekour (francia-marokkói, Lombard Pápa – kölcsönből vissza)

Távozik/távozhat: Bogáti Péter (Kazincbarcika – kölcsönbe), Czégel Máté (?), Igor Gal (horvát, ?), Halgas Tibor (Kazincbarcika), Hornyák Marcell (?), Szavo Rakovics (szerb, Eger), Jeff Silva (brazil, Videoton FC – kölcsönből vissza, majd onnan ABC FC, Brazília), Youssef Sekour (francia-marokkói, ?)

Kiszemeltek:
JÁTÉKOSKERET

 

6. FERENCVÁROS: HOLLAND ISKOLA, TÁMADÓJÁTÉK, ÖNFENNTARTÓ STADION

A különböző fórumokon a szurkolók és a szakértők zöme is azt várja a tavaszi rajt előtt a Ferencvárostól, hogy a dobogós helyekért harcoljon majd, amit arra alapoznak, hogy Ricardo Moniz mester kezei alatt egyre jobban és eredményesebben szerepelnek a zöld-fehérek.

Némileg a holland iskola jegyében zajlottak a téli erősítések is: az új emberek közül a szélső, Quenten Martinus korábbi holland U18-as válogatott, ez garancia tehetségére, a belga középpályás, Stanley Aborah Ajax-nevelés, rutinos profi. Náluk kissé idősebb, de csak 29 esztendős Leonardo, az egykori brazil U20-as válogatott, aki az Ajaxban, a Feyenoordban, a NAC Bredában és a Red Bull Salzburgban futballozott korábban. Bár mostanában nincs csúcsformában, a transfermarkt.de szerint értéke még így is közel egymillió euró (nála többet az NB I-ben csak Juhász Roland, Rudolf Gergely, Vítor Gomes, Michal Svec, Nikolics Nemanja és Mladen Bozsovics ér), azaz egy kis szerencsével remek üzletet csapott vele a Fradi.

Érkezett mellettük egy fiatal brazil középső védő, Júnior Fell is, de az igazi nagy fogás a 30 éves, korábbi holland válogatott labdarúgó, a jelenleg kenyéradó nélküli, tehát még szerződtethető David Mendes da Silva lenne, aki ugyancsak megfordult az Ajaxban, és Moniz kezei alatt Salzburgban is – ott egyébként Leonardóval egyetemben. Érte nem is olyan régen még 2.5 millió eurót fizetett az osztrák csapat, csak éppen a védekezőspecialista mostanában sokat volt sérült, ez is közrejátszhatott abban, hogy szerződést bontott az osztrák klubbal. David Mendes edzésen ugyan részt vett a Fradinál, de kevés esély mutatkozik a megszerzésére.

Ismertebb kiszemelt volt a holland középpályás, Evander Sno, akit nem adott kölcsön a NEC a Fradinak, de így sem panaszkodhatnak az Üllői úton, pláne úgy, hogy megfelelő ütemben halad – Fürjes Balázs kormánybiztos szavaival élve – a „modern, olcsó és önfenntartó FTC-stadion" építésének előkészítése. A régi Albert-stadionban március 10-én, az Újpest ellen lép pályára utoljára bajnoki mérkőzésen a csapat, a találkozóra elővételben már minden jegy elkelt.

Távozott a keretből Beliczky Gergő és Menyhárt Attila végleg, Busai Attila, Grúz Tamás és Máté János kölcsönbe. Öt magyar játékos távozott, akiknek a helyére négy külföldi érkezett, de ők ajánlólevelük, vagyis eddigi pályafutásuk alapján valós erősítést jelenthetnek. Velük együtt egyébként a 28-as keretből 17-en légiósok.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben a Ferencváros?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Hogy mit várhatunk a Fraditól a tavasszal? Moniz elmondta az alapozás végén, hogy a siker két kulcsa a labdabirtoklás és a támadószellem (a kétszélsős holland stílus immáron alapvetés), a játékosok pedig európai kupaszereplésről álmodnak. A felkészülés során nem vallottak szégyent a zöld-fehérek a külföldi csapatokkal szemben, sőt! A megnyert spanyolországi felkészülési tornán a Dinamo Kijevet és Steaua Bucuresti-et is legyőzték, a Basellel pedig döntetlent játszottak. Tizennégy téli meccsükből hetet megnyertek, és csak egy vereséget szenvedtek el, a román bajnok CFR Clujtól, de azon a meccsen nem a legerősebb csapatukkal álltak fel. Az NB I-es együttesek közül a PMFC-t 4–1-re, míg a Ligakupában a vasárnapi ellenfelet, a Pápát 3–1-re győzték le a zöld-fehérek.

A nemzetközi porondig még hosszú útja lesz a jelenleg 5. Fradinak, de a 3. Debrecennel szemben meglévő hárompontos hátrány nem nagy, és az eddigi jelek szerint jó irányba halad a Moniz-csapat.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők: Stanley Aborah (belga, Mura – Szlovénia), Júnior Fell (brazil, Metropolitano – Brazília), Quenten Martinus (holland, Heerenveen, legutóbb Sparta Rotterdam – Hollandia), Leonardo (brazil, szabadon igazolható, legutóbb Red Bull Salzburg – Ausztria)
Távozik/távozhat: Beliczky Gergő (Lombard Pápa), Busai Attila (Szolnoki MÁV FC, kölcsönbe), Grúz Tamás (Szolnoki MÁV FC – kölcsönbe), Máté János (Siófok – kölcsönbe), Menyhárt Attila (Siófok)
Kiszemeltek: David Mendes Da Silva (holland, szabadon igazolható, legutóbb Red Bull Salzburg)
JÁTÉKOSKERET

 

 

5. HONVÉD: VÁLOGATOTT TALJÁN VITÉZEK ÉS BOBÁL-GENERÁCIÓ KISPESTEN

Nos, a Budapest Honvéd valósággal nyűtte a külföldi, pontosabban szlovákiai csapatokat a télen, hiszen hármat is legyőzött, de a két hazai kupában a Pécs és a Győr ellen vereséget szenvedett (a Győr elleni MK-visszavágót ma rendezik).

A bajnokságban még odaérhet a csapat a dobogóra, ennek érdekében a George F. Hemingway, Marco Rossi, Fabio Cordella hármas (előbbi a tulajdonos, a második az edző, a harmadik a klub nemzetközi igazgatója) alaposan megerősítette a keretet. Igaz, a korábbi sokszoros olasz U-válogatott és Juventus-profi Davide Lanzafame kölcsönvétele a vártnál nagyobb hullámokat kavart, a bundabotrány ugyanis még a szélső után nyúlhat Itáliából – az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) március 4-én hallgatja meg a kispesti játékost az ügyben.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben a Honvéd?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A fiatal középső védő, Raffaele Alcibiade egyenesen a Juventustól érkezett kölcsönbe, nemrégiben még ő is az U20-as válogatottban szerepelt (de a „zebrák" felnőttcsapatában még soha); és a szintén 22 esztendős és szintén egykori U-válogatott középcsatár, Leandro Martínez – az argentin-olasz a Cremonesétől jött, de végleg. Ő korábban egyszer pályára lépett a Serie A-ban (2008-ban, még pármaiként), de gólt csak egy osztállyal lejjebb szerzett. Friss szerzemény a román középső védő, Claudiu Pascariu, és az lehet a hivatalosan még be nem jelentett, fél évet munkanélküliként eltöltő balhátvéd, az egykori atalantás Nicola Canzian is. Nem csak külföldiekkel gyarapodott azonban a profikeret: az utánpótlásból felkerült az akadémisták közül Bobál Gergely, Csábi Mihály, Lőrinczy Attila és a szerb Filip Holender is (Csábi azzal a lendülettel – hasonlóan a második kerethez tartozó Anatolis Alexis-Sundashoz – kölcsönbe is került a Hellas Veronához).

A NEMZETI SPORT PÉNTEKI LAPSZÁMÁBAN 
16 OLDALAS MELLÉKLETET TALÁLNAK 
A TAVASZI FUTBALLRAJTRA IDŐZÍTVE!
A NEMZETI SPORT PÉNTEKI LAPSZÁMÁBAN 16 OLDALAS MELLÉKLETET TALÁLNAK A TAVASZI FUTBALLRAJTRA IDŐZÍTVE!

Az NB II átszervezése miatt egyébként a második csapatnál alapos átszervezések történtek és történnek még, hiszen a harmadik osztályban aligha szerepel majd félcsapatnyi légiós a „fakóban”. Ahol továbbra is a remek védő, a „kontraktus-rebellis” Debreceni András a legértékesebb futballista...

„Az új igazolások igazi meghatározó futballisták, húzóemberek lesznek” – véli joggal Hemingway, aki szerint az eredmények is jönnek majd a tavasszal. Ha jönnek, Abass, Boris Bjelkanovic, Faggyas Milán, Filip Kosztics, Marko Rajics, Joel Toe és Marko Vidovics nélkül (láthatjuk, a télen minőségi sorcsere történt Kispesten), és úgy, hogy Rossi egy sokkal-sokkal kiegyensúlyozottabb csapatot farag a maradókból. Az viszont egészen biztos, hogy arra nem lehet panasza, hogy ez már nem az ő legénysége lenne, hiszen a nyáron és most télen összesen húsz labdarúgó érkezett Kispestre.

Ha a Fradinál kitértünk rá, a Honvédnál is érdekes megemlíteni, a 32-es keretben 19 légiós futballozik, vagyis a két fővárosi klubban összesen 36 külföldi játékos tehet azért, hogy a tavaszi szezonban emelkedjen a magyar NB I színvonala.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A BP. HONVÉDNÁL

Érkezők: Raffaele Alcibiade (olasz, Juventus – Olaszország, kölcsönbe), Davide Lanzafame (olasz, Catania – Olaszország, kölcsönbe), Leandro Martínez (argentin-olasz, Cremonese – Olaszország), Claudiu Pascariu (román, FCM Targu Mures – Románia). Az utánpótlásból az első kerethez fölkerült játékosok: Bobál Gergely, Csábi Mihály, Lőrinczy Attila, Filip Holender (szerb)

Távozik/távozhat: Dieng Cheikh Abass (szenegáli, Thanh Hoa FC – Vietnam, kölcsönbe), Boris Bjelkanovic (horvát, ?), Donato Bottone (olasz, ?), Faggyas Milán (Szolnoki MÁV FC), Filip Kosztics (szerb, FK Javor Ivanjica – Szerbia), Ibrahima Thiam-Iyane (szenegáli, ?), Nagy Mihály Krisztián (Kazincbarcika – kölcsönbe), Marko Rajics (szerb, ?), Anatolis Alexis-Sundas (román-görög, Hellas Verona – Olaszország, kölcsönbe), Joel Toe (libériai,?), Marko Vidovics (montenegrói, ?), Vólent Roland (Kazincbarcika – kölcsönbe), Csábi Mihály (Hellas Verona – Olaszország, kölcsönbe)

Kiszemeltek: Nicola Canzian (olasz – szabadon igazolható, legutóbb SPAL, Olaszország)
JÁTÉKOSKERET
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik