Újpesti állandóság, KTE-vereségek, Haladás-ikrek

Vágólapra másolva!
2013.02.26. 18:35
null
Újpesten az egyetlen változást a sérüléséből felépülő Lázár Bence visszatérése jelentheti (Fotó: NS-archív)
Pénteken folytatódik a labdarúgó NB I 2012–2013-as szezonja. A Nemzeti Sport Online hagyományos, négyrészes felvezető sorozattal jelentkezik, amelynek második részében a 9–12. helyen telelő négy csapat, az MVM Paks, az Újpest FC, a Haladás és a KTE-Phoenix Mecano téli felkészülésével, a játékoskeretekben történt változásokkal foglalkozunk.

12. KECSKEMÉTI TE: SOK VÁLTOZÁS, SOK TÉLI VERESÉG

Horváth Ferencnek nincs könnyű dolga. Szezon közben vette át a KTE-Phoenix Mecano irányítását, szép fokozatosan kialakult a keze alatt egy ütőképes együttes, de a téli szünetben egy csapatra való játékos távozott, köztük több alapember is. Például az ősszel hat góllal a KTE legeredményesebb játékosának számító kongói Francis Litsingi, valamint ugyancsak a támadósorból a két brazil légiós, Jorginho és Tarabai. A szintén fontos láncszemnek számító középpályás, a hondurasi Luis Ramos visszatért Debrecenbe, míg az őszi kiegészítő emberek közül többek között Gyagya Attila, Balogh Béla és Farkas Balázs is távozott.

Ugyanakkor népes az érkezők listája is. Az NB I-ben 2012. május 27. óta nem játszó csatár, Rajczi Péter, a kameruni szélső, Yannick vagy éppen az argentin támadó középpályás, Edgardo Díaz jelentős erősítéssel érhet fel, feltéve ha a téli felkészülési időszakban sikerült a csapatba építésük.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben a Kecskemét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A KTE döcögősen kezdte a téli felkészülési meccsek sorát, hiszen első találkozóján 1–0-ra kikapott a harmadosztályú Dunaújvárostól, majd 3–2-re az NB II-es Ceglédtől is. Ráadásul a horvátországi Istra Winter-kupát – amelyen címvédő volt a magyar csapat – is négy vereséggel fejezte be (az utolsó, Vilnius elleni találkozó rendes játékidőben 0–0-s döntetlennel zárult, de tizenegyesekkel ott is alulmaradt a KTE).

Tizenegy meccset játszott télen a KTE, ebből csak négyet nyert meg, mindegyiket alacsonyabb osztályú csapatok ellen, a legnagyobb különbségű, 6–0-s sikert a Kecskemét II ellen érte el Horváth Ferenc együttese, amely hét találkozót (köztük a Vilnius elleni, tizenegyesekkel elbukott meccset) elveszített. A kecskemétiek szombaton a bajnoki címvédő DVSC-Teva ellen bizonyíthatják, hogy a kevésbé eredményes felkészülés ellenére jó lesz a tavaszi előadás.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A KTE-PHOENIX MECANÓNÁL
Érkezők: Milan Csokics (szerb, Siófok – kölcsönből vissza), Edgardo Javier Díaz (argentin, szabadon igazolható), Christian Ebala (kameruni, FK Asztana – Kazahsztán, kölcsönből vissza), Hullám Attila (Szigetszentmiklósi TK), Givi Joszeliani (grúz, Torpedo Kutaiszi – Grúzia), Kovács Ádám (Nyíregyháza Spartacus – kölcsönbe), Mogyorósi József (Siófok FC), Rajczi Péter (Újpest FC), Varga Róbert (Debreceni VSC-Teva – kölcsönből vissza), Marko Vukaszovics (montenegrói, FK Novi Szad – Szerbia), Yannick Mbengono (kameruni, Debreceni VSC-Teva)
Távozik/távozhat: Balogh Béla (Pécsi MFC), Joseph di Chiara (kanadai, Torpedo Moszkva – Oroszország), Milan Csokics (szerb, Bajai LSE – kölcsönbe), Sindou Dosso (elefántcsontparti, ?), Farkas Balázs (Mezőkövesd), Foxi Kethevoama (közép-afrikai, FK Asztana – Kazahsztán, kölcsön után végleg), Gyagya Attila (Szolnoki MÁV FC – kölcsönbe), Jorginho (brazil, ?), Francis Litsingi (kongói, Teplice – Csehország), Luis Ramos (hondurasi, Debreceni VSC-Teva – kölcsönből vissza), Tarabai (brazil, Hibernians – Málta), Tölgyesi Viktor (Gyirmót FC Győr – kölcsönbe)

Kiszemeltek:


11. HALADÁS: SIKERSZTORI LESZ-E AZ IKERSZTORI?

Külső szemlélő számára az utóbbi két hónapban csöndesen teltek a napok Szombathelyen, ahol egyáltalán nem volt nagy játékosmozgás a téli átigazolási időszakban. Az első keretből gyakorlatilag egyetlen labdarúgó távozott, Nagy Dániel, de ő is csak kölcsönjátékos volt a Videotontól, és most a fehérváriaktól a felcsúti testvércsapathoz, a Puskás FC-hez került – ugyancsak kölcsönbe.

Olvasóink joggal tehetik fel a kérdést: miért írtuk azt, hogy az első keretből egyetlen játékos ment csak el, amikor Korolovszky Gábor is távozott Szombathelyről (egyébiránt a védő Nyíregyházára szerződött). A megfejtés: Korolovszkyt az ősz folyamán a Haladás második csapatához irányította a szakmai stáb, így a volt válogatott hátvéd ebből a megközelítésből nézve a B-kerettől távozott, csakúgy, mint a Zalaegerszegre átigazolt Nagy Zoltán.

Sokáig úgy tűnt, hogy az érkezési oldalra nem kell senkit beírni, de az átigazolási időszak utolsó napján a vasi klub megegyezett a Győri ETO-val Simon András kölcsönvételéről. A 23. születésnapját március végén ünneplő támadó az ősszel a Lombard Pápánál volt kölcsönben, de kevés lehetőséget kapott (a bajnokságban öt mérkőzésen lépett pályára), és ő maga jelentkezett a szombathelyieknél, hogy szeretne a klubban futballozni. Családias környezetbe került, hiszen ikertestvére, Simon Ádám 2008 óta – kisebb megszakításokkal – a Haladás labdarúgója, édesapja, Simon Attila pedig az Illés Akadémia szakmai igazgatója. Az U20-as bronzérmes támadó egyelőre az NB II-es (tartalék)együtteshez került, ám ha jól teljesít, az első csapatnál is számításba vehetik. Ez utóbbi esetben már sikersztori is lehet az ikersztoriból. (Itt jegyezzük meg, hogy a Simon-ikrek bátyja, Attila 2008 és 2012 között szintén a Haladás labdarúgója volt, az ősszel az ország másik végében, Nyíregyházán futballozott, ám közelebb került a tesókhoz, hiszen a télen Répcelakra szerződött.)

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben a Haladás?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Artner Tamás vezetőedző tehát gyakorlatilag változatlan kerettel dolgozott a tél folyamán, arra tehát nem panaszkodhat, hogy sok új embert kellett rövid idő alatt beépíteni a csapatba. Amiatt sem fájt a feje, hogy valamelyik játékosa esetleg nem bírja a repülőutat, és ezért más közlekedési eszközzel kellett volna a keret után utaznia a messzeségbe – a Haladás ugyanis itthon készült, nem ment edzőtáborozni melegebb éghajlatra (oda legfeljebb a szurkolók küldik a játékosokat, ha esetleg elégedetlenek lesznek velük...), ami azt is jelenti, hogy sokszor mostohább körülmények között edzett a társaság, mint azok az együttesek, amelyek – például – Törökországban készültek a szezonra. Ám ebben is lehet pozitívumot találni: a tavaszi szezon elején a várhatóan rosszabb talajú játékterekhez könnyebben alkalmazkodhatnak a szombathelyi futballisták. Már ha kell alkalmazkodniuk – mert az is elképzelhető, hogy a Siófok elleni, első tavaszi hazai mérkőzést az eredeti időpontban nem tudja megrendezni a Haladás…

A Haladás két osztrák csapatot és az NB II-es SZTK-t leszámítva kivétel nélkül nyugat- illetve észak-dunántúli másodosztályú csapatokkal találkozott a felkészülés során. Az Ajkát kétszer is megverte, legyőzte a Veszprémet és a nagy rivális ZTE-t is, viszont a Gyirmóttól és a Soproni VSE-től kikapott. A felkészülési időszak legeredményesebb szombathelyi játékosa a hatgólos Andorka Péter volt.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A HALADÁSNÁL
Érkezők: Simon András (Győri ETO FC – kölcsönbe, a második csapattal készül)
Távozik/távozhat: Korolovszky Gábor (Nyíregyháza Spartacus),Nagy Dániel (Videoton FC – kölcsönből vissza), Nagy Zoltán (Zalaegerszegi TE FC)
Kiszemeltek:


10. ÚJPEST FC: A LEGNAGYOBB VÁLTOZÁS AZ ÁLLANDÓSÁG

A NEMZETI SPORT PÉNTEKI LAPSZÁMÁBAN 
16 OLDALAS MELLÉKLETET TALÁLNAK 
A TAVASZI FUTBALLRAJTRA IDŐZÍTVE!
A NEMZETI SPORT PÉNTEKI LAPSZÁMÁBAN 16 OLDALAS MELLÉKLETET TALÁLNAK A TAVASZI FUTBALLRAJTRA IDŐZÍTVE!

A nyáron csaknem tucatnyi játékos érkezett, illetve távozott az újpesti csapattól, s mivel az azt megelőző átigazolási időszakokra is nagyjából ez volt jellemző, most némileg meglepő, hogy nem folytatódott ez a tendencia, és nem cserélődött ki az Újpest FC kerete.

Az első csapathoz momentán egyetlen játékos sem érkezett. A Siófokra kölcsönadott két labdarúgó közül Zamostny Balázs a B-együtteshez tért vissza, Egerszegi Tamást pedig a belga Sint-Truidennek adta kölcsön a klub, csakúgy, mint Barczi Dávidot – a cél: erősödjenek meg a nyugat-európai profi világban, szerezzenek tapasztalatot, és lehetőség szerint játsszanak minél többet.

Erős Ronald – Erős Károly fia – és Toricska Rajmond profi szerződést kapott, ami megelőlegezett bizalom a klub vezetőitől (nagy kérdés, hogy tudnak-e élni vele a fiatalok), de ők sem az első kerethez kerültek, hanem a B-csapatban futballoznak. A pályafutását nyártól biztosan Újpesten folytató Jarmo Ahjuperát pedig – hiába próbálkoztak a lila-fehérek – nem sikerült kölcsönvenni a tavaszi 13 fordulóra, így Jos Daerdennek egyetlen olyan játékost sem kellett beépíteni a csapatba, aki az ősszel nem Újpesten futballozott.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben az Újpest?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A keret némileg szűkült, hiszen az izraeli támadó, Jadin Zarisz végleg elhagyta az Újpestet, míg Szokol Zsolt a B-csapathoz került át, ahonnan rutinos játékosokat (Rajczi Péter, Takács Zoltán) és az NB I-ben már bemutatkozó fiatalokat (Popovics Bertold, Szabó Bence, Tajthy Tamás, Üveges Szabolcs) küldtek el.

Mivel a meghatározó labdarúgók közül senki nem ment el (bár a belga média felkapta a hírt, hogy Alessandro Iandoli a Standard Liege-hez szerződhet, a balhátvéd azonban maradt Újpesten...), a keret nem gyengült, sőt a szakmai stáb úgy véli: azzal, hogy Simon Krisztián és Lázár Bence teljesen felépült sérüléséből, és a brazil támadó, Bruno Moraes is rendbe jött kéztörése után, egyenesen erősödött a csapat. Az biztos: többfrontos harcot nem kell vívnia az Újpestnek, hiszen a lila-fehérek a Magyar Kupából és a Ligakupából is kiestek – egyedül a belga elnök-tulajdonos, Roderick Duchatelet vív „többfrontos háborút” a bíróságon, de ez más téma... –, ezért a csapatnak csak a bajnokságra kell koncentrálnia, és egy jó tavaszi szerepléssel több helyet is előre léphet a tabellán.

Az anyagi háttér rendezett, az Újpestnek telt kétszer is törökországi edzőtáborra (a lilák összesen öt felkészülési mérkőzést vívtak, egytől-egyig külföldi csapatok ellen: kétszer győztek, háromszor kikaptak, Remili Mohamed négy gólt vágott), a stadion biztonsági és beléptetőrendszerét is modernizálják, ám a csapat mindenkori tizenkettedik játékosának számító ultrák sértődősdit játszanak, támogatásuk nélkül pedig a Szusza Ferenc Stadionban jóval nehezebb lesz sikerrel megvívni a mérkőzéseket.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL

Érkezők:Egerszegi Tamás (Siófok – kölcsönből vissza), Zamostny Balázs (Siófok – kölcsönből vissza). Profi szerződést kapó saját nevelésű játékosok: Erős Ronald, Toricska Rajmond

Távozik/távozhat:Barczi Dávid (Sint-Truiden – Belgium, kölcsönbe), Egerszegi Tamás (Sint-Truiden – Belgium, kölcsönbe) Popovics Bertold (Vasas), Rajczi Péter (Kecskeméti TE), Szabó Bence (?), Tajthy Tamás (Lombard Pápa), Takács Zoltán (Siófok FC),Üveges Szabolcs (Putnok VSE), Jadin Zarisz (izraeli, Standard Liege – Belgium, kölcsönből vissza)

Kiszemeltek:

9. MVM PAKS: FELHŐTLEN FELKÉSZÜLÉS, TOVÁBBRA IS CSAK MAGYAROKKAL

Az MVM Paks esetében már megszokhattuk, hogy a klub csakis magyar labdarúgókat alkalmaz, e felfogásban nem történt változás ezen a télen sem, a csapathoz érkezők mindegyike magyar futballista. Sőt, a Trianon utáni határokon túl született magyar nemzetiségű játékos is került a paksiakhoz: a Zentáról származó Könyves Norbert, aki az MTK-tól érkezett a Tolna megyei együtteshez. Könyves tágabb értelemben földije a vezetőedzőnek, a magyar állampolgárságot tavaly megkapó Tomiszlav Szivicsnek, aki szintén a Vajdaságban (Szabadkán) látta meg a napvilágot.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben a Paks?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Szivics mester azonban aligha a délvidékiekkel való közösségvállalás miatt adta áldását Könyves szerződtetésére, mint ahogy Németh Gábort is elsősorban szakmai szempontok alapján választotta, bár kétségtelenül az is sokat nyomott a latba, hogy nagyon jól ismeri a kapus képességeit, hiszen játékosa volt Kecskeméten. Némethen kívül egy másik kapuvédő is jött, méghozzá „cserekereskedelem” keretében: Kiss Máté kölcsönből visszatért a Veszprémtől, ahová Kovács Attila ment – szintén kölcsönbe. Nem marad azonban Kovács vezetéknevű labdarúgó nélkül a Paks, érkezett ugyanis Egerből a védő Kovács Gábor, aki még a Vasasban lett élvonalbeli játékos.

A távozók egy részét a Paks korábbi sikeredzője, Kis Károly csábította el régi-új csapatához Szolnokra: Pokorni Péter és Sipeki István szerződött a Tisza partjára. Csehi Tamás gyakorlatilag hazatért Dunaújvárosba, hiszen egykor a Dunaferrben debütált az NB I-ben, míg a Tomiszlav Sziviccsel nem túl jó viszonyt ápoló (ám gólerős) Simon Attila Pécsre igazolt.

A paksiaknak nincsenek anyagi gondjaik, ezt jelzi az is, hogy a csapat kétszer is külföldre tudott utazni: előbb Horvátországban, majd Törökországban edzőtáborozott az együttes. Novigradban horvát ellenfelekkel, Belekben szlovák, szerb és orosz gárdával mérkőztek meg a zöld-fehérek – váltakozó sikerrel (két győzelem, egy döntetlen, két vereség). A magyar csapatok elleni felkészülési mérkőzéseik közül hármat megnyertek, egyet elveszítettek a paksiak.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ MVM PAKSI FC-NÉL
Érkezők: Juhász Dániel (Zalaegerszegi TE FC), Kiss Máté (Veszprém – kölcsönből vissza), Kovács Gábor (Egri FC), Könyves Norbert (MTK Budapest),Németh Gábor (szabadon igazolható, legutóbb KTE-Phoenix Mecano)
Távozik/távozhat: Csehi Tamás (Dunaújváros Pálhalma ASE), Kovács Attila (Veszprém – kölcsönbe), Pokorni Péter (Szolnoki MÁV FC, kölcsönbe),Simon Attila (Pécsi MFC), Sipeki István (Szolnoki MÁV FC)
Kiszemeltek:

NB I, A 18. FORDULÓ MENETRENDJE
MÁRCIUS 1., PÉNTEK

17.00: Pécsi MFC–MTK Budapest (Tv: Sport1)
19.00: Egri FC–Diósgyőri VTK (Tv: Duna Tv)
MÁRCIUS 2., SZOMBAT
14.00: KTE-Phoenix Mecano–Debreceni VSC-Teva (Tv: m1)
16.00: Haladás–Siófok
16.00: Újpest FC–MVM Paks (Tv: Sport2)
18.30: Kaposvári Rákóczi FC–Győri ETO FC (Tv: Sport1)
MÁRCIUS 3., VASÁRNAP
16.30: Lombard Pápa–Ferencváros (Tv: m1)
18.30: Bp. Honvéd–Videoton FC (Tv: Sport2)
A forduló bíróküldését itt tekintheti meg!

AZ ÁLLÁS
1. Győri ETO FC
17 11 5 1 35–15 +20 38
2. MTK Budapest 17 9 5 3 28–18 +10 32
3. Debreceni VSC-Teva 17 9 1 7 24–18 +6 28
4. Videoton FC 17 7 5 5 21–15 +6 26
5. Budapest Honvéd 17 7 4 6 27–25 +2 25
6. Ferencváros 17 6 7 4 26–23 +3 25
7. Diósgyőri VTK 17 6 6 5 17–19 –2 24
8. Kaposvári Rákóczi 17 6 5 6 17–20 –3 23
9. MVM Paks 17 5 8 4 24–19 +5 23
10. Újpest FC 17 5 7 5 25–22 +3 22
11. Haladás 17 5 6 6 22–18 +4 21
12. KTE-Phoenix Mecano 17 5 5 7 21–26 –5 20
13. Lombard Pápa FC 17 5 5 7 16–25 –9 20
14. Pécsi MFC 17 4 7 6 17–21 –4 19
15. Egri FC 17 2 5 10 15–30 –15 11
16. Siófok 17 2 3 12 15–36 –21 9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik