Válogatott játékosok Siófokon, Pécsen; mi lesz Egerben?

PÓR KÁROLY, BACSKAI JÁNOSPÓR KÁROLY, BACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2013.02.25. 16:45
null
A győrieket a Ligakupában legyűrték az egriek, de mi lesz a bajnoki meccseken? (Fotó: Mirkó István)
Pénteken folytatódik a labdarúgó NB I 2012–2013-as szezonja. A Nemzeti Sport Online hagyományos, négyrészes felvezető sorozattal jelentkezik, melynek első részében a Siófok, az Eger, a Pécsi MFC és a Lombard Pápa téli felkészülésével, a játékoskeretekben történt változásokkal foglalkozunk.

SIÓFOK: VÁLOGATOTT JÁTÉKOSOKKAL A TÚLÉLÉSÉRT

„Valóban folynak tárgyalások, mozgásban a piac” – nyilatkozta nekünk egy alkalommal a Siófok szakmai igazgatója és mindenese, Horváth Károly, és eme mondata az őszi bajnoki idény végétől minden napjára igaz volt.

Bár ránézésre reménytelen a sereghajtó, a 14. Pécstől tíz pontra elmaradó Balaton-partiak helyzete, nem adják fel, harcolnak a bennmaradásért (már csak azért is, mert azzal a felkiáltással kezdték az idényt, hogy a siófoki labdarúgás addig maradhat életben, amíg a csapat az NB I-ben szerepel), Horváth ezúttal is a „nagyobb” csapatoknál nézett szét már létszámon felüli, rutinosabb vagy tehetséges, de ingyen megszerezhető játékosokat keresve.

A több mint egy tucatnyi kiszemelt közül mindössze páran írtak alá, de a Ferencvárostól érkezett csatár, Máté János, az Újpestet otthagyó rutinos védő, az egyszeres válogatott Takács Zoltán vagy a Vietnamból hazatérő, szintén egykori válogatott hátvéd, Tímár Krisztián tudása pontokat érhet.

Szintén exújpesti a jobb oldali védő, Kiss Zoltán, a volt utánpótlás-válogatott, Ausztriából érkező támadóval, Márkus Gáborral viszont sérülése miatt egyelőre csak amatőr szerződést kötött a klub – amely megszerzett még egy-egy ígéretes játékost a Fraditól (Menyhárt Attilát) és a Debrecentől (Mokánszki Norbertet) is.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben a Siófok?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ugyanakkor visszatért Újpestre az Egerszegi Tamás, Zamostny Balázs kettős, távozott a rutinos védő, Mogyorósi József és a karmester Sipos Norbert, a veterán középpályás, Marián Sluka pedig Zalaegerszegen folytatja. Igaz, rosszabbul nélkülük sem végezhet a csapat.

Ezzel együtt első ránézésre azt mondanánk, a védelem valamelyest erősödött, a támadósor azonban továbbra sem tűnik igazán acélosnak. Más kérdés, hogy a Siófok idei első tétmeccsén, a Vasas ellen szombaton Angyalföldön 3–1-re elveszített Magyar Kupa-találkozón a védelemben is voltak gondok bőven...

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A SIÓFOKNÁL

Érkezők: Kiss Zoltán (Békéscsaba), Márkus Gábor (amatőr szerződés, szabadon igazolható, legutóbb Parndorf – Ausztria), Máté János (Ferencváros, kölcsönbe), Menyhárt Attila (Ferencváros), Mokánszki Norbert (DVSC-DEAC), Takács Zoltán (Újpest FC), Tímár Krisztián (szabadon igazolható, legutóbb Da Nang – Vietnam)

Távozik/távozhat: Milan Csokics (Kecskeméti TE – kölcsönből vissza), Egerszegi Tamás (Újpest FC – kölcsönből vissza), Mogyorósi József (Kecskeméti TE), Molnár Marcell (BKV Előre), Sipos Norbert (Haladás VSE – futsal), Marián Sluka (szlovák, Zalaegerszegi TE FC), Zamostny Balázs (Újpest FC – kölcsönből vissza)

Kiszemeltek:


EGER: JÁMBOR-SZÁNDÉK HELYETT MARSHALL-TERV

Mi tagadás, boldog és szerencsés az, aki a meglepetésekben mindig gazdag magyar labdarúgó-élvonalról írhat, és különösen elégedett lehet, aki az Eger nem éppen hétköznapi telét foglalhatja össze. Nos, a hevesiek a nyáron kerültek fel majd egy emberöltőnyi várakozás után a legjobbak közé, és Simon Antal mester a körülményekhez képest egy egészen jó kis (pontosabban kicsit azért jó) csapatot rakott össze, többnyire Jámbor János főszponzor pénzéből. Csak éppen nem készült el a villanyvilágítás az egri stadionban, az MLSZ emiatt kényszer-roadshow-ra ítélte az egrieket, amely során negatív nézőcsúcsokat állítottak fel.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben az Eger?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Így sem esélytelen a jelenleg 15., a Pécstől nyolc ponttal elmaradó Eger a bennmaradásra, és egy „szokványos, unalmas” bajnokságban most arról számolnánk be, hogy a vezetők rutinos játékosokat igazoltak, a mester pedig olyan alapozást vezényelt, hogy ihajja! Ám Magyarországon vagyunk: Jámbor helyett immáron John Peter Marshall a főszponzor, pontosabban társ a klubot üzemeltető gazdasági társaságban, Simon pedig végkielégítésén egyezkedik.

„A tárgyalások már régóta zajlanak közöttünk, most jött el a pillanat, hogy lépjünk. Jámbor és Vancsa Miklós nem titkolta, nem hisznek a villanyvilágítás megépítésében, tehát az egri futball jövőjében, és ezért úgymond takaréklángon szeretnék működtetni a csapatot. Mi ezt nem szeretnénk. Mi igenis harcolni akarunk a bennmaradásért, a sikerekért. Ezért választottuk Marshallt, és fogadtuk el az ajánlatát..." – mondta az ügyről Kocsis Zoltán, az Eger tulajdonos-ügyvezetője. Nos, Marshallék menesztették a klubigazgató Vancsát, majd Simont is, az új edző pedig a Pécsen megismert Mészáros Ferenc lett (egyébként az angol Bobby Davisont megelőzve ebben a versenyben), de még nem írt alá. Nem sokkal később Marshall korábbi egyesületével, a Váccal csapott össze az Eger, de nem sokáig tartott a két klub közötti közösködés, mert az angol üzletember megszakította együttműködését a Váccal, amely időközben kilátástalan helyzetbe került, a Videoton elleni Magyar Kupa-mérkőzést sem vállalta, és minden bizonnyal megvonják klublicencét.

SZAVAZÁS

Rendben lezajlanak az NB I és az NB II tavaszi küzdelmei, vagy – a Váchoz és az Egerhez hasonlóan – előállnak-e még furcsaságok?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Valami fantasztikusat szeretnék” – vallotta az angol tulajdonos, akiről kétségkívül nem lehet azt mondani, hogy nem hagyott máris nyomot kicsiny labdarúgásunkban: azzal, hogy fél év alatt már a második klubban vállal szerepet... Az egri szurkolóknak azonban nincsenek nagy igényeik, számukra az is fantasztikus lenne, ha tavasszal végre láthatnának Egerben bajnoki meccset – emiatt az MLSZ elnökéhez, Csányi Sándorhoz fordultak a drukkerek. Még nem lehet biztosan tudni, hol fogadja az együttes pénteken a Diósgyőrt: a hétfői állás szerint jó eséllyel Vác lehet majd az ideiglenes otthon a világítás elkészültéig. Hacsak nem szánja meg a szövetség a klubot, és nem engedélyezi mégis a villanyfény nélküli, délutáni meccskezdéseket Egerben.

A NEMZETI SPORT PÉNTEKI LAPSZÁMÁBAN 
16 OLDALAS MELLÉKLETET TALÁLNAK 
A TAVASZI FUTBALLRAJTRA IDŐZÍTVE!
A NEMZETI SPORT PÉNTEKI LAPSZÁMÁBAN 16 OLDALAS MELLÉKLETET TALÁLNAK A TAVASZI FUTBALLRAJTRA IDŐZÍTVE!

Foglalkozzunk a csapattal is, nézzük, milyen kerettel vág neki Mészáros a tavasznak! Éppen 11 játékosról mondott le az együttes, közöttük olyan alapemberektől, mint Josef Hamouz, Petr Knakal, Kovács Gábor (talán a legnagyobb veszteség a minden őszi bajnokin játszó védő), Piller József, Igor Pisanjuk, Michael Stanislaw vagy Goran Vujovics. A védelem új alapja a Diósgyőrtől megszerzett Szavo Rakovics lesz, természetesen többen is érkeztek Vácról (a kapus Palásthy Dávid, a csatár Palásthy Norbert és a középpályás Berki István), jött két francia, a védő Ismaël Koné és az egykori U20-as válogatott karmester, Yohann Lasimant (aki remekül indult, de a 23 éves játékos kétszer is kihagyott fél évet); a legújabb délszláv csatárígéret szerepét pedig ezúttal Vladimir Buacsra osztották. Az említettek múlt héten szerződtek a csapathoz, így a felkészülési időszakban játszott edzőmeccsekből – öt vereség, három döntetlen, két győzelem – túl sok következtetést nem érdemes levonni, bár a Győr 4–1-es legyőzése a Ligakupában azért biztató lehet, no meg Horváth Zoltán formája is, aki hét gólt szerzett a téli meccseken.

Nagy kérdés, mire megy tavasszal a csapat az NB I-ben, de egy biztos: aki ezek után azt hiszi, hogy már semmi váratlan nem történhet az Egerrel, az nagyon nem ismeri a magyar futballt...

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ EGRI FC-NÉL
Érkezők: Debreceni Dávid (Felsőtárkány SC – kölcsönből vissza), Palásthy Dávid, Palásthy Norbert (mindkettő Dunakanyar-Vác), Ismaël Koné (francia, szabadon igazolható, legutóbb Iraklisz Pszahna – Görögország), Yohann Lasimant (francia, szabadon igazolható, legutóbb Lárisza – Görögország), Vladimir Buacs (szerb, szabadon igazolható, legutóbb Atirau – Kazahsztán), Szavo Rakovics (szerb, szabadon igazolható, legutóbb DVTK)
Távozik/távozhat: Josef Hamouz (cseh, Csehország?), Szimeon Hrisztov (macedón, FK Peliszter Bitola – Macedónia, kölcsönben), Petr Knakal (cseh, Karvina – Csehország?), Kovács Gábor (Paksi FC), Dusan Pavlov (szerb, Putnok VSE – kölcsönbe), Piller József (?), Igor Pisanjuk (ukrán-kanadai, Vasas), Romhányi Tamás (Felsőtárkány SC), Michael Stanislaw (osztrák, SV Horn – Ausztria),Joël Tchami (kameruni, ?), Goran Vujovics (montenegrói, ?), Wolry Wolfe (jamaicai, ?)
Kiszemeltek: Berki István (Dunakanyar-Vác – még tárgyalnak)

PMFC: ÚJ EDZŐ, ÚJ CSAPAT

Válogatott védő a pécsiek piros-fekete szerelésében: Lázár Pál 
(Fotó: Mirkó István)
Válogatott védő a pécsiek piros-fekete szerelésében: Lázár Pál (Fotó: Mirkó István)

Az ősszel várakozáson alul szereplő, jelenleg 14. helyen álló PMFC-nél a télen váltás volt a kispadon, a Lőrincz Emil vezetőedző, Márton Gábor edző alkotta duó vette át a szakmai munka irányítását Supka Attilától, és ezzel a klub játékospolitikájában is teljesen új időszak kezdődött.

A korábbi légiósáradat helyett télen olyan magyar futballistákat igazolt a klub, akik más csapatokban már bizonyítottak: a két korábbi válogatott, Lázár Pál és Balogh Béla, illetve Simon Attila is ebbe a kategóriába sorolható, illetve az is látszik, hogy az új edző nagyobb szerepet szán a pécsi kötődésű fiataloknak.

A korábban háttérbe szoruló Horváth Zsolt és Szatmári Lóránd is nagyobb szerepet kapott Mártonéktől az eddigi téli meccseken, mint Supkánál, míg a PMFC-ben nevelkedett, az ősszel az NB II Nyugati csoportjában tíz gólig jutó Koller Krisztiánt magával hozta az új tréner Kozármislenyből.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben a Pécs?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A keret azzal együtt is erősebbnek tűnik az őszinél, hogy Bodnár László, Bajzát Péter és Leon Panikvar is távozott, a tavaly nagy reményekkel igazolt, de csalódást keltő nigériai Solomon Okoronkwo tavasszal az NB III-as csapatban játszhat.

A felkészülési időszakban ezzel együtt is felemás képet mutatott magáról a csapat. Gyengébb együttesek ellen voltak gólzáporos győzelmei (pl. 10–0-s siker az NB III-as Komló ellen), ám a Ferencvárostól 4–1-es vereséget szenvedett és 4–3-ra kikapott a tízcsapatos szlovén élvonalban sereghajtó Murától. A Honvéd elleni múlt heti 3–2-es Ligakupa-siker, illetve Horváth Zsolt és Miroszlav Grumics remek formája (mindketten 8-8 gólt szereztek télen) mindenesetre jó előjelek a pénteki, MTK elleni hazai idénynyitó előtt.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A PÉCSI MFC-NÉL

Érkezők: Balogh Béla (Kecskeméti TE), Birtalan Botond (Debreceni VSC-Teva), Koller Krisztián (Kozármisleny), Lázár Pál (szabadon igazolható, legutóbb Samsunspor – Törökország), Simon Attila (MVM Paks), Harsányi Zoltán (szlovákiai, Spartak Myjava – Szlovákia, kölcsönből vissza). Saját nevelésű játékosok, akik profi szerződést kaptak: Gajág Gergő, Márkvárt Dávid

Távozik/távozhat: Bajzát Péter (Nyíregyháza), Bodnár László (Nyíregyháza), Demjén Gábor (Balmazújváros), Harsányi Zoltán (szlovákiai, ?), Solomon Okoronkwo (nigériai, PMFC II), Leon Panikvar (szlovén, ?), Ceolin (brazil, Nyeman Grodno Fehéroroszország) Luka Vucko (horvát, San Antonio Scorpions – Egyesült Államok). Tavasszal kölcsönben Kozármislenyben futballoznak: Birtalan Botond, Bozsovics Milán, Erőss Csaba, Fröhlich Roland, Nagy Dominik, Nagy József, Városi Viktor, Zsdrál Miroszlav

Kiszemeltek: Gaál Miklós (szabadon igazolható – legutóbb Szlavija Szófia)

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben a Pápa?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

PÁPA: ISMERETLEN ÉRKEZŐK

A Lombard Pápa a 13. helyen zárta az őszi szezont az NB I-ben. Vajon lefelé vagy fölfelé vezethet a csapat útja a tabellán a tavaszi szezonban? Ezt a téli játékosmozgások fényében egyelőre nehéz megmondani.


Az alapemberek közül Youssef Sekourt visszarendelte a DVTK, míg a három találatával a csapat második legeredményesebb őszi gólszerzőjének számító Mouhamadou Seyét némi meglepetésre kölcsönadták az NB II-es ZTE-nek.

Érkezett a Ferencvárostól Beliczky Gergő, aki eddig meglehetősen hullámzó teljesítményt nyújtott az NB I-ben, az 52 meccsen szerzett hét gól nem sok egy csatártól (ráadásul ebből három egy meccsen született). A többi érkező lehetséges produkcióját azonban talán még nehezebb megjósolni.

ÁTIGAZOLÁSOK, KERETEK, PROGRAM: A NEMZETI SPORT PÉNTEKI LAPSZÁMÁBAN 16 OLDALAS MELLÉKLETET TALÁLNAK A TAVASZI FUTBALLRAJTRA IDŐZÍTVE!

A volt újpesti Tajthy Tamás ősszel csak az NB II-ben játszott hat meccsen, a horvát Tino Lagatornak ősszel nem volt csapata, ahogy a korábban a spanyol élvonalbeli Málagában is megforduló, legutóbb a görög Aszterasz Tripoliszban futballozó Orozco sem játszott tétmeccset az elmúlt fél évben. Igaz, utóbbi az SZTK elleni győztes felkészülési meccsen góllal nyitott, ami egy védőtől azért nem rossz ajánlólevél.

A csatársorba érkezett még az elefántcsontparti Georges Henri Griffiths kölcsönbe a Sparta Praha II-től, de a cseh másodosztályban a négy, egyaránt gól nélküli meccs elsőre nem hangzik biztatóan (másodikra sem...) az U23-as válogatott támadó részéről.

A felkészülési időszakban a Lombard háromszor győzött, ötször kikapott és két döntetlent játszott. Múlt héten a Ferencváros ellen a Ligakupában 3–1-re kikapott az Üllői úton. Vasárnap a bajnoki évnyitón ismét a Fradi lesz az ellenfél, igaz, ezúttal hazai pályán.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A LOMBARD PÁPÁNÁL

Érkezők: Beliczky Gergő (Ferencváros), Georges Henri Griffiths (elefántcsontparti, Sparta Praha II – Csehország, kölcsönbe) Jaszarevics Mahir (Zalaegerszegi TE FC – kölcsönbe), Szolga Máté (Twente – Hollandia), Tajthy Tamás (Újpest FC), Dóczi Krisztián, Enyingi Marcell (mindketten BKV Előre – kölcsönből vissza), Tino Lagator (horvát, szabadon igazolható, legutóbb Atlantas Klaipeda – Litvánia), Daniel Orozco (spanyol, Aszterasz Tripolisz – Görögország),

Távozik/távozhat: Joze Benko (szlovén, NK Zavrc – Szlovénia), Aleksandrs Cekulajevs (lett, ?), Fellai József (Kozármisleny), Youssef Sekour (francia-marokkói, DVTK – kölcsönből vissza), Mouhamadou Seye (szlovák-szenegáli, ZTE – kölcsönbe), Simon András (Győri ETO FC – kölcsönből vissza, onnan Haladás, kölcsönbe), Horváth Levente (szabadon igazolható)

Kiszemeltek:

NB I, A 18. FORDULÓ MENETRENDJE
MÁRCIUS 1., PÉNTEK

17.00: PMFC–MTK (Tv: Sport1)
19.00: Eger–Diósgyőri VTK (Tv: Duna Tv)
MÁRCIUS 2., SZOMBAT
14.00: KTE-Phoenix Mecano–DVSC-Teva (Tv: m1)
16.00: Haladás–Siófok
16.00: Újpest–MVM Paks (Tv: Sport2)
18.30: Kaposvár–Győri ETO (Tv: Sport1)
MÁRCIUS 3., VASÁRNAP
16.30: Lombard Pápa–Ferencváros (Tv: m1)
18.30: Bp. Honvéd–Videoton (Tv: Sport2)
A forduló bíróküldését itt tekintheti meg!

AZ ÁLLÁS
1. Győri ETO 17 11 5 1 35–15 +20 38
2. MTK Budapest 17 9 5 3 28–18 +10 32
3. DVSC-Teva 17 9 1 7 24–18 +6 28
4. Videoton FC 17 7 5 5 21–15 +6 26
5. Budapest Honvéd 17 7 4 6 27–25 +2 25
6. Ferencváros 17 6 7 4 26–23 +3 25
7. Diósgyőri VTK 17 6 6 5 17–19 –2 24
8. Kaposvári Rákóczi 17 6 5 6 17–20 –3 23
9. MVM Paks 17 5 8 4 24–19 +5 23
10. Újpest FC 17 5 7 5 25–22 +3 22
11. Haladás 17 5 6 6 22–18 +4 21
12. KTE-Phoenix Mecano 17 5 5 7 21–26 –5 20
13. Lombard Pápa FC 17 5 5 7 16–25 –9 20
14. Pécsi MFC 17 4 7 6 17–21 –4 19
15. Egri FC 17 2 5 10 15–30 –15 11
16. Siófok 17 2 3 12 15–36 –21 9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik