Vízilabda: játékosok után edzőket is importál a magyar póló

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.11.05. 10:07
null
Rögtön megszerezte első győzelmét a Vasassal Szlobodan Nikics, de a neheze csak most jön a szerb szakembernek (Fotó: vasassc.hu)
Az ob I-ben 114 évig nem dolgozott külföldi edző, ehhez képest szerda óta már háromnál tart a számláló: Miroszlav Bajin és Zsivko Gocics után Szlobodan Nikics is átesett a tűzkeresztségen.

 

Győzelemmel mutatkozott be a Vasas kispadján Szlobodan Nikics, a piros kékek 12–9-re nyertek a Miskolc ellen az élvonalbeli férfibajnokság 6. fordulójában. A szerb szakember a Vasas történetének első külföldi edzője, ami nem meglepő, tekintettel arra, hogy az ob I történetében is csupán a harmadik. (Engedtessék meg, hogy például a kassai születésű Vidumanszky Lászlót vagy a zentai származású Surányi Lászlót ne soroljuk a légiósok közé.)

Az ob I-ben 114 évig kizárólag magyar edzőknek jutott kispad, ezért is ért mindenkit váratlanul, hogy 2018-ban mindjárt két szerb szakembert is kineveztek. A hat kiemelt csapatsportág közül a vízilabdába érkeztek meg utolsóként a külföldi edzők, de megérkeztek.

Az első fecske – kinevezése és bemutatkozása révén is – Miroszlav Bajin volt, aki a Debrecen edzője lett, Zsivko Gocics pedig a Szolnok kispadjára ült le 2018 nyarán. Egyik szerb sem kívülről jött, a vajdasági származású Bajin 2012 nyarán érkezett játékosként Debrecenbe, majd három év után Egerbe szerződött, aztán 2017 nyarán visszatért a cívisvárosba, már az utánpótlás szakmai igazgatójaként. Gocics a Szolnok csapatkapitányaként vonult vissza, hogy aztán korábbi csapattársai edzője legyen.

Közülük Gocics az eredményesebb, de ez nagyrészt a két klub lehetőségei között húzódó, Mariana-árok mélységű különbségből adódik. Ugyanis az, hogy Bajin elsőre behozta nyolcadiknak a Debrecent, majd a törölt idény után osztályozóval benn tartotta a csapatát, a maga nemében nem kisebb teljesítmény, mint hogy Gocics a legutóbbi idényben bajnokságot és Eurokupát nyert a Szolnokkal.

Edzők negyvenen innen
Szlobodan Nikics mindössze 38 évesen kapott élvonalbeli kispadot, de ez egyáltalán nem kirívó a mostani mezőnyben. Az OSC-t irányító Varga Dániel  és a Debrecent vezető Süveges Máté ugyancsak 38 éves, az Eger kispadján ülő Petrovai Márton mindössze 32, a BVSC edzője, Kemény Kristóf csak 31 éves. A Szolnok trénere, Zsivko Gocics és a Kaposvár szakvezetője, Surányi László 39 múlt. A mezőny felét tehát negyvenen inneni edző irányítja – és még Szivós Márton is csak kereken 40 éves…

Miután Bajin a nyáron visszatért Szerbiába, Gocics egyedüli külföldi edzőként maradt az ob I-ben, legalábbis öt fordulón keresztül, mert a hatodikban megérkezett az említett Nikics a Vasasba. A folytonosság nála is megvan, a világklasszis center a Vasasból vonult vissza még 2020-ban, edzőként eddig a Ferencváros utánpótlásában és a szerb U16-os válogatott mellett dolgozott.

Az élvonal eddigi három külföldi edzőjét a nemzetiségén kívül az is összeköti, hogy olyan csapatban kapták meg a lehetőséget a bizonyításra, amelyben valamilyen minőségben már szerepeltek, tehát nem zsákbamacskát vettek a klubvezetők. Felnőttcsapatot mindhárman először irányítottak, Bajin és Gocics nem sült fel az első megbízatása alkalmával, és a Vasas játékoskeretét elnézve Nikics is befuthat. Ugyanakkor a klubvezetők türelme véges, erről éppenséggel az októberben elküldött Vad Lajos is tudna mesélni…

Azzal együtt, hogy most már nem lepődünk meg, ha külföldi edző irányít magyar csapatot, dömpingre mégsem számítunk. Úgy főleg nem, hogy az eddigi tizenhat helyett csak tizennégy együttes szerepel az ob I-ben, tehát kapósak a kispadok, ambiciózus edzőből pedig van elég itthon is. Az eredményeket viszont hozni kell, mert már külföldről is érkezhet a konkurencia – meg némi friss szemlélet és új elképzelés. Az pedig csak jót tehet a sportágnak.

A külföldi szakemberek mérlege az OB I-ben
A külföldi szakemberek mérlege az OB I-ben
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik