Patai Gergely
2023.03.28 12:06 Frissítve: 2023.03.28 11:57

Vízilabda: Hárai Balázst türelemre tanította könyöksérülése

Hosszú kihagyása után újult erővel tért vissza a Genesys OSC Újbuda rutinos centere, Hárai Balázs, akinek mentálisan és fizikailag is megterhelő volt az elmúlt időszak, de mostantól csak előre tekint.

Az OSC világbajnok centere kissé kívülállónak érezte magát az elmúlt nyolc hónapban (Fotó: Balogh László)

– Kezdjük a legfontosabbal: hogy van?
– Köszönöm, jól, örülök, hogy végre játszhatok – felelte Hárai Balázs, az OSC 35 éves, olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok centere. – Megterhelő időszak van mögöttem, de nem törtem meg, még mindig érzem magamban a tüzet. Nap mint nap azért megyek le az uszodába, hogy a bajnokság végjátékában, amikor igazán számít, segíthessek a csapatnak. Van mit bepótolnom.

– Miért húzódott el ennyire a visszatérése?
– Tenisz- és golfkönyököm is volt – egyik sem kellemes, nemhogy a kettő együtt... Már a tavalyi klubidény végén nagy fájdalmaim voltak, és a nyári világbajnokságon is injekciókkal, fájdalomcsillapítókkal játszottam. Bíztam benne, hogy a gipsztől, a kezelésektől javul majd, de nem történt változás az állapotomban, úgyhogy sajnos elkerülhetetlen volt a műtét, amelyet hosszú regeneráció követett.

– Utólag visszagondolva nem lett volna jobb, ha már a vébé előtt vállalja a műtétet?
– Lehet, hogy ez lett volna a helyes döntés, mert így nagyon hosszú volt a kihagyásom, ráadásul azon a világbajnokságon nem szerepeltünk jól. Viszont akkor úgy voltam vele, mindenáron válogatott szeretnék lenni, amíg bírja a könyököm, teljes erőbedobással beleállok a munkába.

– Mentálisan vagy fizikailag volt nehezebb az elmúlt nyolc hónap?
– Nem tudnám megmondani, így is, úgy is pokolian nehéz volt. Már csak azért is, mert kudarcélménnyel szálltam ki a medencéből, a sikertelen hazai vébé után testileg és lelkileg is dolgoznom kellett magamon. Nem titkolom, több mélypontom is volt, de ilyenkor eszembe jutott, hogy már csak másfél év van hátra a párizsi olimpiáig, a nehéz pillanatokban ez a gondolat adott erőt.

– Nem fordult meg a fejében, hogy szögre akassza a sapkát?
– Úgy éreztem, méltatlan lenne magammal szemben, ha így érne véget a pályafutásom, elvégre az életem felét a vízilabdára szántam. Olyan ez, mintha egy fontos döntőben nem küzdenék, vagy nagy hátrányban feladnám a meccset, én nem ilyen vagyok. Harcoltam, visszatértem, és még mindig hajt a bizonyítási vágy.

– Milyen volt a lelátóról nézni az OSC-meccseket?
– Bevallom, kissé kívülállónak éreztem magam, mert sokáig az edzéseket is külön végeztem, egy idő után igencsak monoton volt a gyógytorna. Nem szoktam hozzá, hogy a lelátóról szurkolok, mert eddig csak egyszer volt hosszabb kihagyásom, akkor is csak három hónap csuklósérülés miatt. Tehetetlen voltam, hiszen nem segíthettem a srácoknak, szóval már nagyon vártam, hogy újra játszhassak.

– Stílszerűen góllal tért vissza a BVSC elleni bajnokin. Milyen érzésekkel ugrott vízbe kétszázötvennyolc nap után?
– Nem vagyok izgulós típus, de aznap végig görcsben volt a gyomrom, nem tudtam, hogy lelkileg hogyan érint majd a mérkőzés. Aggódtam, hogy fájni fog a könyököm, és tartottam attól is, hogy nem leszek hasznára a csapatnak. Nem akartam, hogy gólokat lőjenek rólam, vagy ne érjek vissza védekezésben, elvégre még korántsem vagyok olyan állapotban, mint a sérülésem előtt.

– Mennyi időbe telik, mire visszanyeri a régi formáját?
– Fogalmam sincs, és azt sem tudom, hogy csak idő kérdése, vagy még több edzés kell hozzá. Ha százszázalékos állapotban lennék, talán könnyebb lenne ledobni a vállamról a mentális terhet, ám még nem zártam le teljesen a nehéz időszakot, amely igencsak megtépázta az önbizalmam. Nehéz pozitívumokat találni, de úgy érzem, türelmesebb emberré váltam a sérülésem alatt.

– Tekintsünk előre, hiszen a bajnokságban közeleg a rájátszás, és a Bajnokok Ligájában is nehéz meccsek várnak az OSC-re. Milyen céljai vannak az idény hátralévő részére?
– Szeretnék a következő bajnokikon olyan formába lendülni, hogy az elődöntőben, és remélhetőleg a döntőben fontos tagja legyek a csapatnak.

– A nyáron világkupadöntőt és olimpiai kvalifikációs világbajnokságot is rendeznek.
– Tudom, de egyelőre a klubomban várnak rám fontos feladatok. A válogatottra térjünk vissza később, egy másik interjúban...

2023.05.24 00:42:32

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Nincsenek légiósok, a gárda fiatal, sok van még benne. Ezt már az edző, Szivós Márton mondta, aki hihetetlenül hálás a fiúknak, hogy partnerei voltak mindenben. Ez egyébként oda-vissza igaz, másként nem lehet. Kétségtelen, ha siker van, akkor minden szép és jó, de a Honvéd-pólósokon most tényleg nem lehet fogást találni.

2023.04.22 10:38:52

Vízilabda nemzetisport.hu

Zákonyi S. Tamás 149 perces alkotása a magyar vízilabdázás legutóbbi dicső korszakát mutatja be.

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.